arrow_upward

Göteborg Yttre

Göteborg är Sveriges näst största tätort efter Stockholm, och är strategiskt placerad på västkusten vid Göta älvs mynning. Göteborg är Nordens femte största stad med omkring 550 000 invånare i tätorten och ungefär en miljon...Läs mer

Skapa sökprofil

Fullständig översikt

Beställ material

Gratis & ej bindande

Kontakta hyresvärd

Med butik i Göteborg yttre – ett väletablerat område i Sveriges andra största stad

Göteborg är landets andra största stad efter vår huvudstad Stockholm. I tätorten bor det 550 000 invånare och det gör området till den femte största staden i Norden. Runt om Storgöteborg bor det ytterligare en miljon människor. Tätorten är placerad längst västkusten och namnet kommer från Göta Älv. Stadsplaneringen påminner om Amsterdam och kallades därför nya Amsterdam under en längre tid. Staden har ett tätt centrum med ett flertal gågator med bostäder, kontor och yttre butiker i Göteborg. Under första delen av 1800-talet flyttade många drivande britter till staden för att dra igång industrialiseringen. Då fick tätorten smeknamnet ”Lilla London” som lever kvar än idag.

Ett bra geografiskt läge för butiker i Göteborg yttre

De kringliggande förorterna har idag vuxit ihop med staden och platser som Mölndal och Partille har direktanslutning till innerstaden. Tack vare tätortens geografiska läge har många stora företag valt att etablera sig i företagslokaler, lager, kontor och yttre butik i Göteborg. Företag som SKF, Esab, Volvo och Hasselblad AB har verksamhet i staden. Den största export och import porten i landet är nere i Göteborgs hamn som idag är nordens största hamn.

Stadens näringsliv expanderar

Staden är relativt ung och skapades först under 1600-talet. I mitten på 1600-talet hade området endast 1150 invånare men som snabbt växte till 127 000 bara på 30 år. Området blev en viktig handelsstad tack vare fisket och yttre butiker i Göteborg etablerades längst västkusten. Allt fler handelsmän kom till området och 1646 fick tätorten sitt kungliga industri privilegium i form av ett repslageri och vantmakeri. Här tillverkade man främst tågvirke men även textilier till kläder och ylle. Detta räknas som den första industrin i staden och verksamheten höll på i samma lokaler fram till slutet på 1700-talet.

Med yttre butik i Göteborg – en växande region

Idag är Göteborg inte bara känt för sina stora industrier utan för att läkemedelsbranschen har slagit sig ner i området. Idag finns det över 3000 registrerade företag inom branschen i området och de skapar sysselsättning på runt 6000 personer. Allt fler tjänsteföretag tar över i området och det är den yrkesgrenen som förser invånarna med flest arbetstillfällen. Fler arbetstillfällen gör att köpkraften i området ökar och allt fler yttre butiker kan öppna i Göteborg.

Med stora möjligheter inom handel

I staden finns ett stort utbud av gallerier, handelsplatser och butiker i Göteborg Yttre. Som i de flesta svenska städerna går trenden om att lägga handelsplatserna utanför stadskärnan för att tillgängligheten ska öka för fler människor. I de centrala delarna av tätorten finns en av Sveriges största köpcentrum med nästan 35 miljoner besökare per år och med en omsättning på 3,5 miljarder kronor. Utanför stadskärnan finns ett flertal köpcentrum som i till exempel Högsbo-Sisjön, Bäckebol och Kållered.

Butik i Göteborg Yttre – med god turistnäring

Tätorten är känt för sina stora festivaler och under sommarhalvåret är det gott om turister i området. Sammanlagt är det 21 miljoner turister som besöker staden per år som gynnar hotell och yttre butiker i Göteborg. Festivalen och arrangemang som Kulturkalaset och Way Out West genererar över 21 miljarder kronor och världs konserterna på Ullevi genererar 100 miljarder mer per år.

Din sökning gav inga träffar
Sortera efter
format_list_bulleted
apps
Visa