arrow_upward

Sök efter lokal i hela Sverige

Framtidsfabriken svendborg

Framtidsfabriken: Svendborgs kreativa delade kontor

23
mar
2016
Anna von Sivers
Det kreativa delade kontoret Framtidsfabriken i Svendborg, med den sydfynska skärgården som granne, som har utvecklat ett starkt sydfynskt varumärke och en framgångsrik nätverksskapare.
23
mar
2016
Anna von Sivers

Byline

 

Jag stiger ut på Svendborg Station och ser strax Framtidsfabrikens byggnad, som ligger vid sidan av stationen och har stadens magnifika hamnutsikt som bakgrund. Det är en finurlig byggnad, med en fabriksliknande stil, som passar fint till de gamla, rustika industribyggnader som är en del av hamnens siluett. 

Jag ska in och prata med fabrikschefen Susanne Linnet Aagaard och stiger in för att finna hennes kontor.  

Nätverket kom först - sedan kom huset

Susanne

Hon bjuder in mig med ett leende och önskar mig välkommen, vi sätter oss i ett av husets många utrymmen, som har utsikt över hamnen. Hon berättar att Framtidsfabrikens nätverk och gemenskap skapades långt innan det delade kontoret existerade - i motsats till de flesta andra affärscentrum.

"Framtidsfabriken startade egentligen som ett kompetens-utvecklingsprojekt vars mål var att skapa tillväxt och stimulera ett nätverk mellan företag på Sydfyn. 

Projektet fick efterhand skapat ett starkt band och nätverk och det uppstod en önskan om ett gemensamt hus bland de som deltog. Husets anda har därför från början vilat på samarbete och sparande," säger Susanne Linnet Aagaard. 

Med stöd från Kommunen och i samarbete med de kommande användarna blev den tidigare bilbanan moderniserad och gjordes om till det framväxande delade kontoret. Då Framtidsfabriken hade stått för projektet som satte igång det hela, var det naturligt att även huset fick detta namnet och av den orsaken fick byggnaden sitt fabriksliknande utseende. 

 

Framsyn, vision och Sydfyn

Det har lagts många positiva tankar bakom själva inredningen av det delade kontoret. 

"Inredningen har inspiration från tre teman: framsyn, vision och Sydfyn. På den ena änden av bottenvåningen ligger ett gemensamt café med tema vision, som syftar till att ge en känsla av att man har en världsvision. Därför hänger det bland annat en stor världskarta på väggen, och det är självklart utsikt ut mot Svendborg Sund.

 

foto skaov


I den andra änden av bottenvåningen ligger undervisningslokalen "Framsynet", där inredningen uppmuntrar till aktivitet," säger Susanne Linnet Aagaard.

På de andra våningarna finns det både 1-mans och flera manna kontor och öppna kontorsmiljöer med teman som avspeglar olika Sydfynstämningar.  

"Här finner du bland annat kontorsmiljön ´Skoven´ som har en organisk, naturlig atmosfär, som om man sitter under ett av Sydfyns ekar. Du finner även kontorsmiljön ´havet´ där man är omgiven av väggar med vågor och vattenbrus, som bringar fram mer kraft och energi," berättar hon. 

På det allra översta planet finns husets myshörna, som är inredd efter ett gummitema med gamla, mysiga möbler. På översta våningen finns även tillgång till en stor takterrass med panoramautsikt över öhavet. 

 

fabrikken

 

Kreativt hus för kreativa människor

De inhyrda i huset omfattas av både nystartade företag, men även etablerade företag. Gemensamt för alla är att de arbetar inom den kreativa branschen.  

"Till och med vår servicepersonal är kreativa. Exempelvis är vår hantverkare scenograf, vår husvärd författare och vår husassistent keramiker och dekoratör," säger hon med ett leende. 

Nästa steg för Framtidsfabriken är att husets gavel ska dekoreras av en internationell och en lokal konstnär. Dessutom öppnar Framtidsfabriken ännu ett delat kontor i närheten, som ska vara hem åt sjöfart-, kreativa- och IT-företag.

 

Vardagen på Framtidsfabriken

Men hur är det egentligen att ha kontor här? På mitt besök snackade jag med ett par av husets inhyrda om deras vardag i Framtidsfabriken. 

 

Allan Bojsen driver IT-företaget, Bojesen IT, som erbjuder assistans till företag om deras online närvaro. 

Varför hyrde du in dig här i Framtidsfabriken?

"Jag började egentligen som undervisare på ett av Framtidsfabrikens kurser. Då kontoret öppnade fick jag själv en plats och det funkade riktigt bra, och jag var väldigt glad över att komma med. Det är en inspirerande miljö och inspirerande människor."

"Det er dynamiskt, och det röjer. Det finns alltid någon man kan diskutera med, vilket speciellt ger värde för nystartade företag. Det sker speciellt när vi äter lunch eller möts i trappan. Det är ett riktigt bra socialt liv och man förpliktar sig till att verkligen vara en del av gemenskapen. Exempelvis hjälper vi varandra med att få nya kunder. 

Hur är det att arbeta här?

De fysiska ramarna betyder mycket för mig. Jag har en fantastisk utsikt och känner mig verkligen privilegierad. Lokalerna är inspirerande och det är en härlig atmosfär. Det ger välmående och man känner sig nöjd. När jag får besök av kunder är de också väldigt positivt inställda när de ser kontoret."

 

Lasse Ragnstrup har företaget, FACTORYHOUSE, som sysslar med fastighetsutveckling.

Hur är det för dig att arbeta här på Framtidsfabriken? 

hej

"Det är en fantastisk plats med riktigt bra saker. Jag har tidigare haft kontorsplats i Köpenhamn men du får inte så bra kontor i Köpenhamn - det finns helt enkelt inte plats för det. Här får du mycket mer för pengarna och dessutom arbetsro." 

Vad är det bästa med att arbeta här? 

"Det är ordning och reda, fint och mysigt. Och så finns det ett riktigt bra café som jag går mycket till. Folk är gulliga med varandra, riktigt söta. Det är mycket härligt och en spännande miljö, jag är väldigt glad när jag hör om nystartade företag som lyckas med deras projekt. Det är härligt att höra."

Mette Theisen Moses, grafisk designer och ägare av företaget, Reklamepigen.

Varför valde du att hyra kontor här på Framtidsfabriken? 

dame

"Jag hade förut ett kontor hemma, men jag saknade ett socialt och kollegialt umgänge i vardagen. Då hörde jag om detta projekt och tänkte att det är något för mig." 

Hur är det för dig att arbeta här? 

"Det visade sig att vara super bra. Jag har fått många fler kunder av det och ett större nätverk. Jag vill säga att det nästan är som att ha en familj, då vi börjar känna varandra väldigt bra. 

"Jag tycker att jag blir gladare av att gå på jobb. Det är härliga känslor att vara här och detta gör att jag presterar bättre. Här finns en härlig utsikt, och om sommaren använder jag ofta takterrassen. Dessutom finns det alltid gulliga och härliga, kreativa människor man kan snacka med."


Läs mer om Fremtidsfabrikken: 
Framtidsfabriken Sydfyn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Se alla nyheter
Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp trustpilot.svg
  • MatchOffice medlemslogotyp googlestreetview.svg
  • MatchOffice medlemslogotyp copyrighted.svg
Ella chatHjälp
Behöver du hjälp?close
arrow_backTillbaks
Hur beställer jag information?
Först ska du fylla i formuläret ”få priser och information” med ditt namn, företagsnamn, telefonnummer, samt e-postadress. Du kan även lägga till en eventuell kommentar. När du har fyllt i alla uppgifter klickar du på kappen ”få information och pris”. Därefter tar det ca. fem minuter innan du mottar din order via e-post.
Hur får jag automatiskt information om lokaler som uppfyller mina kriterier?
Du kan automatisk bli uppdaterad och få skickat lokaler som passar dina kriterier genom att skapa ensökagent. Då skickas ett e-postmeddelande så fort lokaler som matchar blir aktiva på MatchOffice.se.
Hur tar jag bort min sökagent?
Du kan alltid avanmäla dinsökagent. Detta görs genom att trycka på länken nederst, i det e-post meddelande du har mottagit, där det står att du kan ta bort sökagenten. Du kan alltid upprätta en ny sökagent.
Hur får jag upp mina lokaler på MatchOffice.se?
Först måste du upprätta dig som hyresvärd. Det kan du göra via följande länkBli uthyrare. Därefter kan du skapa dina annonser.
Vad kostar det att vara hyresvärd via MatchOffice.se?
Du kan välja mellan två betalningsmodeller:
  • Avräkning per uthyrning Det är gratis att upprätta annonser på MatchOffice. Du betalar enbart om MatchOffice hittar en hyresgäst som flyttar in i en av era lokaler. I sådana fall kostar det 12,5% av första årets grundhyra utan avdrag av rabatter eller trappstegsmodellen.
  • Mötesrum och Coworking MatchOffice erbjuder också att du kan betala per annons för mötesrum och coworking-lokaler. Det räknas per påbörjad månad och priset för en annons startar på 199kr/mån exkl. moms. Du kan se mer information i vår prisöversikt.
Hur aktiverar jag en annons?
Om det är er första annons ni skapar på MatchOffice ska vi godkänna och aktivera annonsen. Er annons blir aktiverad samma dag som ni lägger upp den. Har ni tidigare skapat annonser kan ni själv logga in och aktivera annonsen genom att ändra status till 'aktiv' för den enskilda lokalen.