arrow_upward

Sök efter lokal i hela Sverige

Iot artikel

IoT är på väg till ditt kontor och i hela världen

17
maj
2016
Anna von Sivers
Den nyaste trenden inom teknologi, Internet of Things, förbinder alla världens ting online och bjuder på nästan oändliga möjligheter. Internet of Things förväntas revolutionera vår vardag, arbetslivet och har redan börjat inta kontor över hela världen.
17
maj
2016
Anna von Sivers

Byline

Med IoT sätts teknologi in i fysiska enheter, vilket gör utbyte och interkation av data mellan enheterna möjlig. IoT kan enkelt beskrivas om man frågar Natasha Friis Saxberg, Chef för Future Growth på företaget Atea, som specialiserat sig på IT-infrastruktur.  

Natascha

”IoT är inte ett ting, men alla möjliga ting som mjukvara, hårdvara och protokoll,” berättar Natasha Friis Saxberg. Det kan röra sig om smartphones som vi väl känner igen från vardagen, men även helt andra former av utrustning som man idag inte associeras med internet, som exempelvis möbler, termostater och dammsugare. 

Inte mindre än 5 miljarder enheter är redan anslutna till Internet. Och alla dessa saker kan interagera och fjärrstyras på olika sätt. Kanske på grund av de enorma möjligheterna finns det också en viss förvirring kring begreppet IoT. 

”Egentligen är det att tala om ’IoT’ lite som att tala om ström. Ström är även många saker och kan innebära en sak om det är inuti en glödlampa och en helt annan om den sätts in i en dator.”

Oavsett förvirringen kring begreppet, är det ingen tvekan om att tekniken är i full fart med att få fotfäste i vårt dagliga liv och göra företagen ännu smartare och mer effektiva. Tre av fyra svenska företag förväntar sig enligt Monitor Deloitte, att IoT kommer förändra deras bransch under de kommande par åren.

Hur används IoT i dag?

I grund och botten används IoT på samma sätt som man alltid har använt hårdvara och mjukvara, säger Natasha Friis Saxberg:

”Vad som är nytt är att man nu kan sätta in tekniken i nya fysiska objekt. Det kan röra saker som vi inte vanligtvis förknippar med tekniken, något intelligent.” 

Med en sensor på skrivbordet eller kontorsstolen exempelvis, kan du mäta hur du sitter. Du kan också få automatiska meddelanden om huruvida du sitter rätt, när det är dags att gå upp, om  det vore bra att höja bordet några centimeter, eller om stolen passar din kroppsbyggnad, säger hon.

Sensorer kan också användas för att upptäcka när människor kommer till kontoret och även se till att ljuset är påslaget eller att annat sätts igång.

Natasha Friis Saxberg tycker att det är preliminärt typiskt tech företag som ligger i framkant när det gäller att leka med teknik. Men även i försäkringsbranschen används teknik. Här kan den användas i bilar som kan registrera din körning - håller du dig till hastighetsbegränsningar, återspeglas detta i priset. Dessutom kan IoT även användas i förhållande till internt samarbete inom företag.

”Ska du exempelvis, arbeta med specifika personer i en viss vecka, då kan du via teknik få information om var de befinner sig under perioden ", säger hon.


IoT och framtidens arbetsplats 

Egentligen tror Natasha Friis Saxberg, att man istället för att fokusera på teknik IoT, bör tala om hur arbetsplatsen i framtiden kommer att se ut - och sedan hur IoT kan stödja detta.

”Framtidens arbetsplats - som många teknikföretag såsom exempelvis Apple och Cisco arbetar med – handlar mycket om mobilitet ", säger hon.

IoT gör det lättare att samarbeta över fysiska platser och är därför idealisk för att skapa rörlighet. Ett exempel är de nyaste videokonferenssystem som skapar stor flexibilitet och samtidigt sparar transporttid för de som deltar på mötena. Atea tar själva in nya teknologier - exempelvis i samband med möten: 

”Vi har gjort några mycket enkla mötesrum, där du - oavsett var du befinner dig i landet - kan ansluta till möteslokalerna via skärmen. Här kan du ansluta med alla dina kollegor, och de kan se dina presentationer via olika software-hardware-verktyg. Det gör den till en mycket mer fysisk upplevelse ", säger hon.

Framtidens arbetsplats är mot mycket ’likvida’ arbetsplatser, vilket kan skapa problem. Stora byggnader med öppna kontorsmiljöer och sktiftande platser kan i själva verket göra det svårt att hitta folk på ett smart sätt. Problemet kan tekniken minska avsevärt , tror Natasha Friis Saxberg. 

”Vi har enheter i våra telefoner (det som kallas beacons), som kan registrera var vi är. Med hjälp av dem kan det hållas en realtidskarta över var folk befinner sig längs byggnaden.”

 MødelokalePredictive services och automatisk tillgång

IoT kan också användas till predictive services, som exempelvis kan användas när företaget får gäster på besök. Genom IoT kan du till exempel få besked när din gäst ankommer till parkeringsplatsen.

”Vi utvecklar också själva predictive services. Så när man i framtiden som gäst till exempel kör in på vår parkeringsplats, görs automatiskt en kopp kaffe i vårt café. Gäster får dessutom - dagen före mötet - veta att en viss parkeringsplats blivit reserverad för dem. Och redan idag kan våra gäster checka in när de anländer. När gästen är parkerad, får du ett meddelande, så att du kan gå ner i receptionen och välkomna ", säger Natasha Friis Saxberg.

Framtida nycklar och tillgång till fastigheter kommer i tillägg, också att vara en del av IoT landskapet, säger hon. Tekniken kommer att känna igen personer som måste ha vissa åtkomster, så att du inte längre måste använda passerkort.

 

Råd till IoT-strategin

När företag måste överväga en strategi inom IoT, rekommenderar Natasha Friis Saxberg bland annat att fokusera på medarbetarnas och kundernas upplevelse. Hur ska du möta dina gäster och anställda? Vad behöver dina medarbetare och hur kan du optimera de anställdas vardag? En aspekt som är självklar att fokusera på är kunskapsdelning.

”Man kan optimera kunskapsutbyte genom att göra det tydligt vad människor arbetar med genom den nya tekniken. Till exempel om du beskriver vad du arbetar med, så att du kan vara ansluten med kollegor som sitter och arbetar på något liknande.”

Tekniken finns redan. Så det handlar mest av allt om nytänkande , säger Natasha Friis Saxberg. Hon rekommenderar att man i stället för börja med att undersöka den teknik som finns tillgänglig, börja med att vrida på huvudet lite och se sig om.

”Fråga er själva: om vi skulle skapa framtidens arbetsplats, vad skulle vi få tänka oss? Undersök sedan om tekniken är där", säger Natasha Friis Saxberg.

”Det är ju så sett endast fantasin som sätter gränser, berättar hon.

Läs mer om IoT:
ATEA - Internet of Things
Deloitte - Internet of Things: From sensing to doing Tech Trends 2016
Computerworld - Internet of Things news, trends, analysis and practical advice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Se alla nyheter
Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp trustpilot.svg
  • MatchOffice medlemslogotyp googlestreetview.svg
  • MatchOffice medlemslogotyp copyrighted.svg
Ella chatHjälp
Behöver du hjälp?close
arrow_backTillbaks
Hur beställer jag information?
Först ska du fylla i formuläret ”få priser och information” med ditt namn, företagsnamn, telefonnummer, samt e-postadress. Du kan även lägga till en eventuell kommentar. När du har fyllt i alla uppgifter klickar du på kappen ”få information och pris”. Därefter tar det ca. fem minuter innan du mottar din order via e-post.
Hur får jag automatiskt information om lokaler som uppfyller mina kriterier?
Du kan automatisk bli uppdaterad och få skickat lokaler som passar dina kriterier genom att skapa ensökagent. Då skickas ett e-postmeddelande så fort lokaler som matchar blir aktiva på MatchOffice.se.
Hur tar jag bort min sökagent?
Du kan alltid avanmäla dinsökagent. Detta görs genom att trycka på länken nederst, i det e-post meddelande du har mottagit, där det står att du kan ta bort sökagenten. Du kan alltid upprätta en ny sökagent.
Hur får jag upp mina lokaler på MatchOffice.se?
Först måste du upprätta dig som hyresvärd. Det kan du göra via följande länkBli uthyrare. Därefter kan du skapa dina annonser.
Vad kostar det att vara hyresvärd via MatchOffice.se?
Du kan välja mellan två betalningsmodeller:
  • Avräkning per uthyrning Det är gratis att upprätta annonser på MatchOffice. Du betalar enbart om MatchOffice hittar en hyresgäst som flyttar in i en av era lokaler. I sådana fall kostar det 12,5% av första årets grundhyra utan avdrag av rabatter eller trappstegsmodellen.
  • Mötesrum och Coworking MatchOffice erbjuder också att du kan betala per annons för mötesrum och coworking-lokaler. Det räknas per påbörjad månad och priset för en annons startar på 199kr/mån exkl. moms. Du kan se mer information i vår prisöversikt.
Hur aktiverar jag en annons?
Om det är er första annons ni skapar på MatchOffice ska vi godkänna och aktivera annonsen. Er annons blir aktiverad samma dag som ni lägger upp den. Har ni tidigare skapat annonser kan ni själv logga in och aktivera annonsen genom att ändra status till 'aktiv' för den enskilda lokalen.