arrow_upward

Sök efter lokal i hela Sverige

Kontraktlaengder

Ökade kontraktslängder på uppgång

18
okt
2016
Henny Bruhn-Möller
Ett av de mest slående resultaten av MatchOffice 2016 branschundersökning var att under de tolv senaste månaderna hade kontraktslängd ökat - hela 15,2 procent av kontorshotellen såg en årlig ökning.

Kontorshotell har blivit ett vanligt alternativ för stora företag, samt små och medelstora nystartade företag som har besökt dem hittills, så har längderna på kontrakten har ökat. Kontorshotell industrin kommer bara att växa i stabilitet och intäkter så länge större företag fortsätter att dras till sektorn.

Jakob

Jakob Dalhoff, VD på MatchOffice

Enligt MatchOffice Industry Survey 2016 har nästan 80 procent av kontorshotellen i Europa under de första månaderna av året, bibehållit eller ökat från förra årets betydligt höga uthyrningsgrad. 

"Dessa övergripande statistiska slutsatser bekräftar mina personliga intryck när jag besöker affärscentra över hela Europa. Under de senaste åren har fastighetsbranschen rört sig i en mycket positiv riktning, med en betydande ökning av nya kontorshotell" , säger Jacob Dalhoff, VD för MatchOffice.

"Fler företag än någonsin flyttar idag in i affärscentra och tvekar inte att skriva längre kontrakt. Jag är övertygad om att vi får se att denna trend fortsätter under 2016."

 

Några kortare kontrakt och flexibelt arbetande


"Fler och fler företag anställer frilansare, konsulter etc. istället för att ha dem i det egna företaget. Det skapar en större efterfrågan på kontorshotell, och vanligtvis ser vi att dessa människor inte vill binda sig till ett långt kontrakt." Trots de goda nyheterna, upplever 17 procent av de tillfrågade kontoren kortare kontrakt, som enligt Jakob Dalhoff kan ha något att göra med förändringar på arbetsmarknaden. 


Chris Bryce, IPSE koncernchef, säger: "Tvärs över EU, finns ett stort antal människor som ser fördelarna med att vara sin egen chef och väljer att starta nya företag.En analys av Association of Independent Professionals och egenföretagare (IPSE) har visat att antalet egenföretagare som är verksamma i de 28 EU-länderna ökade från 7.700.000 till 9.600.000 mellan 2008 och 2015 - en ökning med 24% -västeuropeiska länder står för huvuddelen av ökningen.

Jakob Dalhoff är övertygad om att dessa arbetsfaktorer kommer att leda till olika typer av kontors användning. 

"En annan faktor kan vara att företagen arbetar mer flexibelt nuförtiden, och det kan också vara en förklaring till de kortare kontrakt längderna", säger han.

 

En blandad kompott av norr och söder

I allmänhet, rapporterade kontorshotellen att kontraktslängderna har varit relativt stabila under det senaste året, men att det finns stora regionala skillnader runt om i Europa.

Sverige och Nederländerna hade dem mest imponerande ökningarna av kontraktslängder, med 17,6% respektive 19% och dem båda rapporterar att det ökar. Nederländerna såg också att drygt en tredjedel av de korta kontrakten minskat och även Frankrike hade en siffra på över 30%. 

Södra europa såg en allmän framgång med en genomsnittlig ökning av kontraktslängder. 14,3% i Italien och 17,9% i Spanien. Det var bara i Belgien och Danmark som kontraktslängdernas ökning föll under 10%, vilket kan bero på tidigare framgångar på marknaden och de relativa längderna av deras kontrakt jämfört med resten av Europa.

 

LINK


Report

 

 

<< Se alla nyheter