Introduktion till området

Den vackra Stadsdelen Älvsjö tillhör stadsområdet Söderort, vilket passande nog ligger söder om Stockholms innerstad. De flesta känner till Älvsjö på grund av Stockholmsmässan, som är Nordens allra största kongress- & mässanläggning. Det är många tusentals svenskar som har åkt till Älvsjö för att ta del av de en av de 70 årliga mässorna och kongresserna som tar plats där. Några exempel på populära evenemang är Antikmässan, Light Fair, Nordiska Trädgårdar, Stockholm Furniture and Light Fair och Stockholm Food & Wine. Finsmakare, inredningsarkitekter, antikvitets specialister och designälskare jorden runt reser till Älvsjö för att höra och se det nyaste inom respektive bransch. Den mångsidiga Stockholmsmässan i Älvsjö omsätter mellan 500 och 650 miljoner kronor varje år. Det är inte många kongressanläggningar som omsätter sådana otroliga summor, så det är lätt att påstå att de har lyckats att sätta ihop en bra blandning av olika tillställningar.

Utanför området i Älvsjö där Stockholmsmässan byggdes, så står det en skulptur från 60-talet. Den heter ’Ristningar i betong’ och skapades av den feministiska konstnären Siri Dekerts. Älvsjö har en ganska stor och aktiv konstnärsgemenskap, med aktörer inom textilkonst, bildkonst, ljudkonst och formgivning. Många av dessa konstnärer har Älvsjö kontor och tar hjälp av varandra för att utvecklas inom sina specifika uttrycksformer. Textilkonstnären Simon Key Bertman är uppskattad för sina färgstarka kreationer. Hans sofistikerade behandling av enkla mönster i kombination med unika designprocesser resulterar i kuddar, plädar och mattor i vad som brukar kallas för ”Scandinavian Chic”. Ett par färgglada kuddar kan göra stor skillnad i ett Älvsjö kontor, eftersom att det livar upp och sprider god stämning bland medarbetare och klienter.

Områdets historia

De som har kontor i Älvsjö kan njuta av bra kommunikation tack vare att Älvsjö station är kopplat till Stockholms pendeltågsnät. Det är väldigt enkelt att röra sig mellan Stockholms stadsdelar med hjälp av pendeltågen. Älvsjö station invigdes redan år 1879, med en stor ceremoni. På den tiden kallades Älvsjö fortfarande för Elfsjö Stationen hade först bara en spårvagnsbana, och det var Västra Stambanan, som gick från Södertälje till Stockholm och vice versa. Det var goda nyheter för de med kontor i Älvsjö när Nynäsbanan invigdes år 1901, eftersom att det öppnade upp för ännu större kontakt med andra områden i huvudstaden. Att vara väl ansluten till kringliggande områden har en väldigt positiv inverkan på alla typer av verksamheter, men givetvis allra främst för de som arbetar med import och export.

Älvsjö har trots namnet ingen sjö. Den forna Brännkyrkasjön torrlades steg för steg fram till 50-talet, då den till slut försvann helt och hållet. Namnet på staden har hängt kvar trots det och påminner de äldre invånarna om hur det brukade se ut förr i tiden. Det är många med kontor i Älvsjö som önskar att det fanns en sjö där, men det är tyvärr inte mycket att göra åt den saken. Där Brännkyrkasjön brukade ligga står nu Stockholmsmässans byggnader och parkeringsplatser i väst, och den östliga delen, Sjöängen, är mer eller mindre fortfarande obebyggd. Med tanke huvudstadens växt kan man gott tänka sig att Sjöängen snart förses med Älvsjö kontor, butiker och bostadsbyggnader. Platsen bjuder på stora möjligheter till områdets ambitiösa entreprenörer.

Områdets infrastruktur

Stockholm sägs växa upp till sex gånger snabbare än Paris, och Stockholms befolkning förväntas att öka med 500’000 innan år 2030. Paris är en Europas huvudstäder som är mer känd för tradition, historia och kvalitet. Att Stockholm växer betyder också att kollektivtrafiken växer, och därmed utsläppen. Det är viktigt att Sverige också tar detta i åtanke och anpassar politiken till landets växt. Ungefär 160’000 fordon rör sig över Essingeleden per dygn och det görs tillägg en miljon bussresor runt om i staden, så det ligger stort ansvar på SL (Stockholms Länstrafik) att hålla efter bussar väl genom att städa dem oftare, lämna dem in på service och se till att fordonen inte tröttas ut, samt uppdatera scheman så att alla folk med Älvsjö kontor kan komma till jobbet i tid.

Lyckligtvis går det att lita på kollektivtrafiken i Älvsjö, som erbjuder busstorg, pendeltåg och bilvägar av väldigt hög standard. Vi måste också minnas att Stockholmsmässan attraherar över en miljon besökare per år, vilket betyder att det är viktigt att hålla efter vägarna ordentligt. Tänk vad härligt att det finns så många transportmöjligheter för alla som har butiker, lokaler och kontor i Älvsjö. Om man vill tänka på miljön så kan man färdas runt om i Älvsjö utan problem. För att hantera folktillväxten och turismen så ska det satsas nästan 112 miljarder på huvudstadens infrastruktur till och med år 2025. Det kan låta som mycket pengar, men när det kommer till att hålla efter en stad, så kostar det helt enkelt mycket pengar. Många som har kontor i Älvsjö bor lite utanför centrum och tar buss eller pendeltåg, om de inte är pigga nog att hoppa på cykeln förstås.

Företagsliv

För de som har kontor i Älvsjö så är det ett stort plus att inkludera Stockholmsmässans årliga besökare. Det finns stora möjligheter att göra pengar på detta stadiga flöde av specifika kundgrupper, så de entreprenörer som är smarta nog inkluderar dem i sin affärsplan. Det är viktigt att skriva en bra affärsplan om man vill ansöka om lån för att öppna kontor i Älvsjö, eftersom att banker och investerare alltid behöver se detaljerade planer för att veta att affärsidén är realistisk och väl genomtänkt. Det finns många webbsidor som kan hjälpa dig att skriva en bra affärsplan för den verksamhet du vill bedriva på ditt kontor i Älvsjö. På dessa webbsidor kan du hitta mallar med sektioner och beskrivningar som du kan basera varje del av din affärsplan på. Det är också alltid en bra idé att låta andra etablerade företagare att ta sig en titt och komma med feedback.

Det går att hyra alla tänkbara typer av lokaler och kontor i Älvsjö. Det är rekommenderat att man låter en advokat läsa igenom kontrakt innan de skrivs på, även om du känner hyresvärden från tidigare; vänskap och verksamhet är två olika världar som bör separeras. Älvsjös utbud av tjänster, produkter och evenemang visar även på att det finns ett aktivt näringsliv i stadsdelen, och företagare kan alltid dra nytta av att samarbeta med varandra och ge varandra värdefulla tips. Du kan hitta det bästa kontoret i Älvsjö om du vet exakt vad du är ute efter och är tydlig med dina krav och önskningar redan från början.

 

Älvsjö har självklart ett stort utbud av populära butiker, såsom Panduro Hobby, Saint Tropez, Akademibokhandeln, BR Leksaker, MQ, Brothers, Chillbox, Gina Tricot, H&M Deichmann, Cubus och Hemtex. Med Älvsjö kontor är det enkelt att hitta det som behövs för den dagliga verksamheten i kringliggande butiker. För de moderna företagare som känner att dom behöver en liten koffeinkick för att ta sig igenom vissa dagar, finns det ett stort utbud av caféer med riktigt gott kaffe av hög kvalitet. Vad sägs om en mumsig cappuccino på Espresso house eller en latte på ett av stadsdelens lokala bagerier? Det finns hela 255 Espresso House i Skandinavien, vilket pekar på att de vet hur man skapar en god kopp kaffe. VI håller nog alla med om att kaffe och bulle smakar bra efter en hel (eller halv) dags jobb på kontoret i Älvsjö.

För de som är riktiga caféälskare finns det också många andra härliga ställen att besöka i området. Fru Marias Bak är ett av favoritställena bland de som jobbar på kontor i Älvsjö. Bageriet, som har funnits sedan år 2009, bjuder på ett stort utbud av bakelser, tesorter och andra typer av bakverk. Det är en plats att slappna av på och prata med goda vänner i en skön atmosfär, där man kan glömma bort jobbet en stund och ha det fint tillsammans. På Fru Marias Bak i Älvsjö serveras en enkel lunch med tre olika alternativ varje dag, och man kan också beställa för att ta med sig, om det är lite bråttom att hinna tillbaka till kontoret i Älvsjö. Även Hantverkscaféet Rondellen som finns för personer inom socialpsykiatrin och funktionsförhindrade, är ett bra alternativ för en fin lunch i Älvsjö.

Köpkraft i området

Det finns en otroligt stark kundkrets i Stockholm, och stadsdelar som arrangerar specifika tillställningar drar givetvis ännu bredare kundkretsar till sig. Älvsjö har en väldigt aktiv turism, tack vare Stockholmsmässan, som inte bara lockar många potentiella kunder för kringliggande företag, men det är dessutom väldigt specifika kundkretsar. Var mässa riktar sig till människor med specifika intressen, så som trädgårdar, inredningsdesign eller möbler. Som entreprenör i Älvsjö gäller det vara medveten om de aktiva mässorna, eftersom att man måste vara väldigt rakt på sak i sin marknadsföring, för att kunna tilltala sina kunder. Det är bra att ha i åtanke att alla som går på mässa i Älvsjö spenderar i det minsta två dagar där, när man formulerar sina företagsplaner. Människor som går på mässa har ofta lite extra pengar med sig för eventuella sporadiska köp. 

De människor som besöker trädgårdsmässan är människor som tycker väldigt mycket om att ta god hand om sina trädgårdar. För företagare som har något som är relaterat till trädgårdar att sälja, så är det ett perfekt tillfälle för att sälja de produkterna på mässan. Det är då också viktigt att köpa in tillräckligt med produkter så att det räcker till när efterfrågan är stor. Med Älvsjö kontor och lager så är det lättare att bygga upp ett större lager för att kunna möta förfrågan ordentligt. Hyrorna för Älvsjö kontor är inte så dyra heller, så det är inte svårt att hitta ett kontor i Älvsjö som passar budgeten. Oavsett vilken typ av företag du har, så är det viktigt för dig att definiera din kundkrets, så att du kan tilltala dem väldigt direkt i din marknadsföring.

Parkeringsmöjligheter

Parkeringssystemet är riktigt bra i Älvsjö, som med kontor i Älvsjö är det vanligtvis inte speciellt svårt att hitta någonstans att parkera bilen. Det viktiga är att man läser skyltarna ordentligt för att se till att man håller sig inom de gällande reglerna och föreskrifterna. Om man bryter mot dessa regler av misstag, så kan det resultera i höga böter, så det är alltid bäst att betala en p-bot när man får den. De som har Älvsjö kontor brukar få klara instruktioner om vart man kan parkera och när man kan parkera, och det är viktigt att man också är väl informerad om hur det fungerar för eventuella besökare, så att man kan ge dem ordentliga instruktioner. Om man får en p-bot så är det bäst att undvika betalningspåminnelser, för om en faktura hamnar hos Inkasso så stiger summan snabbt; ett par hundra kronor kan lätt förvandlas till många tusenlappar när Inkasso är inblandat, vilket även kan ställa till ytterligare problem med betalningspåminnelser.

I Älvsjö finns det olika kvarter där man kan hitta kontor, lagerlokaler, andra lokaler och butiker. Vart kvarter har dessutom olika parkeringsregler och parkeringsplatser, vilket betyder att människor med Älvsjö kontor inte behöver köra runt och leta desperat efter parkering. Stockholmsmässan har en parkering med 2’000 platser, och de kommer väl till hands för de många tusentals besökarna som kommer och går vart år. För de rörelseförhindrade så finns det speciella parkeringsplatser, och där får ingen parkera utan tillstånd.

Utveckling i området

Stockholms stad arbetar tillsammans med Familjebostäder, NCC och BoTrygg för att bygga ut Älvsjö centrum. Detta samarbete har resulterat i 600 bostäder, och många andra lokaler, såsom Älvsjö kontor, butiker, caféer och restauranger. Denna del av Stockholm är i ständig växt, och det byggdes även ett nytt torg år 2010. Eftersom att det bor många som bryr sig om miljön i Sverige, så har det även skapat plats för ytterligare 700 cyklar. Torget invigdes 17e juli med stora näckrosor som målades med färg på torget. Den lokala konstnären Hillevi Berglund deltog också i ceremonin, då hon hade skapat ett kommunalt konstverk, som kallades för ’Drömmarnas Sjö’. Konstverket uttrycker den önskan som finns bland Älvsjös invånare, och det är önskan om att ha en sjö, precis så som namnet lovar. Många med Älvsjö kontor kom till torginvigningen för att fira den fina tillkomsten till stadsdelens centrala kärna.

Det är även möjligt att bygga sina egna Älvsjö kontor, så länge byggnadslov innehas. Det kan vara lite tidskrävande att söka om bygglov, och det är viktigt att man underrättar sig om de gällande reglerna, så att man inte begår några stora misstag, som leder till böter. Nya lägenheter, lokaler och kontor i Älvsjö, som byggs i samarbete med BoTrygg, går eventuellt att hyra till ett bra pris. Det är viktigt att utföra noggranna sökningar för att finna de rätta lokalerna, så att man inte fastnar med kontor i Älvsjö som inte uppfyller alla ens krav. Ett riktigt bra Älvsjö kontor sänder ut rätt meddelande till klienter och investerare, och bidrar till en positiv företagsprofil. Det är möjligt att finna nya kontor i Älvsjö centrum, om man vet hur man ska gå tillväga. 

Industrier

För de som är intresserade av att starta ett eget företag, så finns det mycket hjälp att få. Med Älvsjö kontor ligger man väldigt bra till, tack vare mässan Eget Företag, som är helt dedikerad åt de människor och grupper som är sugna på att starta egna verksamheter. Denna mässa tar plats på Stockholmsmässan, och är Sveriges största tillställning av detta slag. Här kan deltagarna möta erfarna entreprenörer, lyssna på föredrag, delta i workshops, prata med varandra och knyta kontakter som är guld värda. Som entreprenör finns det inget viktigare än att knyta band med andra företagare, och det kan man verkligen göra på denna mässa. Med hjälp av det stora utbudet av seminarier, kurser, artiklar och böcker, kan deltagarna även fortsätta att utbilda sig när de kommer hem.

Som företagare med kontor i Älvsjö är det väldigt enkelt att ta del av det rika och inspirerande näringslivet i Älvsjö. Med en stor blandning av branscher, så har det skapats en stor pool av kunskap, erfarenhet och visdom, som fortsätter att inspirera nytänkande, kreativitet och innovation bland de som har kontor i Älvsjö. Några exempel på företag är ADDvice Teknik & Design Handelsbolag, Straight On Music Handelsbolag, AF Storkök, Michael Svensson Åker Aktiebolag och Delegia Juristbyrå Enskild Firma.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Best Western Royal Star i Älvsjö är ett lyxigt 4-stjärnigt hotell som ligger nära Stockholmsmässan. Det är ett perfekt hotell för de besökare som är ute efter en riktigt bekväm vistelse i Älvsjö. Frukosten är helt fantastisk och det går att placera specifika beställningar och önskningar med frukostpersonalen, som gör sitt allra yttersta för att uppfylla alla gästers önskningar. Det är inte bara själva frukosten som är lyxig, utan det är också inredningen och möblerna som bidrar till den höga kvalitén. Tack vare espressomaskinerna som finns på rummen kan gästerna njuta av en espresso på rummet när de vaknar. Resten av inredningen är också häftig, med rödmålade väggar, färgrika kuddar och till och med fåtöljer i starka och vågade färger. Alla rum har också jättefina badrum med härliga duschar eller badkar.

Älvsjö erbjuder många olika typer av hotell, hostel, vandrarhem och guest house. De stora hotellkedjorna Scandic och Best Western finns självklart på plats, och de erbjuder som vanligt gratis trådlöst internet, frukost, parkering, frukost, och även morgonrockar, kaffe och te, för de som betalar lite extra. De som kommer till Älvsjö med hjälp av pendeltåg kan lätt ta sig till ett hotell inom några minuter, eftersom att det ligger så bra till. Hotell Älvsjö, som är ett mindre hotell, bjuder även på gratis trådlöst internet, och med de lite lägre priserna är det ett perfekt alternativ för de som inte behöver ha lyx, men som uppskattar komfort och smidighet. Många turister väljer att bo på Hotell Älvsjö, och det går att boka rum via deras hemsida.