Introduktion till området

Stadsdelen Älvsjö är en vacker stadsdel i Stockholms kommun, som tillhör stadsområdet Söderort, och därmed ligger söder om Stockholm innerstad. Älvsjö är känt för ett flertal mässor, som hålls på Nordens största mäss- och kongressanläggning Stockholmsmässan. Drygt en miljon besökare kommer till Stockholmsmässan varje år för att delta i mässor, kongresser och andra evenemang som tar plats årligen. Nordiska Trädgårdar, Stockholm Furniture and Light Fair, Sthlm Food and Wine och Antikmässan är några exempel på de mest populära mässorna. Totalt så tar ungefär 70 mässor plats per år.  Stockholmsmässan i Älvsjö är bevisligen en fantastisk kongressanläggning, med Europas största kongress ESC – The European Society of Cardiology Congress, som har tagit plats där fyra gånger, med 25’000 deltagare. Många lokaler i Älvsjö är dedikerade åt allt det arbete kring aktiviteterna på Stockholmsmässan, som omsätter mellan 500 och 650 miljoner kronor årligen.

Siri Dekerts konstverk ’Ristningar i betong’ finns utanför mässområdet, och besmyckar området i Älvsjö med denna skulptur från 60-talet. Dekert var en konstnär som värnade om kvinnornas rättigheter, världens fred och miljöns välmående och balans. Den svenska bildkonstnären var en av Sveriges kvinnliga expressionister, med inspiration från både kubism och fauvism. Mer av hennes verk kan upplevas på Nationalmuseet, Moderna museet, Göteborgs konstmuseum och Skissernas museum. Ett annat offentligt konstverk i Älvsjö är ’Drömmarnas sjö’, som är skapat av konstnären Hillevi Berglund. Konstverket är tillverkat i plåt och påminner om en drömsk sjö, med mjuka former och varierad spegelglans. Så som Hillevi säger själv, så är verket inspirerat av Älvsjöbornas önskan att ha en sjö i Älvsjö. Det är ett vackert konstverk som kan åtnjutas på Älvsjö centrum.

Områdets historia

Ett förvirrande faktum med Älvsjö är att det inte finns någon sjö där. Vissa besökare blir väldigt förvånade när de inser att det inte finns någon möjlighet att bada i en sjö där. Brännkyrkasjön torrlades ömsevis fram till 50-talet, och är idag helt försvunnen. Stockholmsmässans byggnader och parkeringsplatser ligger nu på sjöns västliga sida. Den östliga delen kallas Sjöängen och är mestadels obebyggd än idag. Namnet Älvsjö har hängt kvar genom decennierna och lämnat många av Älvsjös invånare med en önskan om en sjö. Brännkyrkasjön lever kvar som ett minne i de äldre generationerna, som minns hur Älvsjö såg ut på den tiden då sjön fortfarande låg skimrande över slätterna.

Älvsjö station är kopplat till Stockholms pendeltågsnät, och gör det väldigt lätt för de som har kontor, lager, butik eller lokaler i Älvsjö att röra sig mellan huvudstadens stadsdelar. Stationen invigdes med en stor ceremoni den 1 november år 1879. På den tiden kallades Älvsjö för Elfsjö, och det var alltså på den tiden då Brännkyrkasjön fortfarande fanns där. På den tiden fanns det bara en bana, som kallas Västra stambanan, och den rörde sig mellan Stockholm och Södertälje. I slutet av december år 1901 invigdes den andra banan, Nynäsbanan, vilket försåg de som hade lokaler i Älvsjö med allt mer möjligheter till smidig kommunikation inom huvudstaden och mellan landets alla städer.

Områdets infrastruktur

Kollektivtrafiken i Älvsjö är stabil och pålitlig, med pendeltåg, busstorg och vägar av högsta kvalité. Med över en miljon besökare som besöker Stockholmsmässan varje år, är det en hög prioritet att hålla vägarna i Älvsjö i toppform. Även företagsägare med butiker, kontor och lokaler Älvsjö drar nytta av detta. Trafiksatsning Stockholm är ett av många initiativ som jobbar för att huvudstaden ska fungera smidigt, trots den växande befolkningen. Till år 2025 satsas nästan 112 miljarder på infrastrukturen i Stockholms län - Älvsjö inkluderat. Det är förståeligt att storstaden kräver denna typ av initiativ, då det sker cirka 300 bussresor årligen. Många entreprenörer med Älvsjö lokaler bor lite utanför och kommer in med pendeln eller bussen under veckodagarna. 

Sanningen är att Stockholm växer nästan sex gånger snabbare än Paris, och beräkningarna visar att Stockholm kommer att öka med en halv miljon innan år 2030. I och för sig så är inte Paris känt för tillväxt och förändring, men snarare för tradition och historia. Men för att Älvsjö och andra delar av Stockholm ska hänga med den tunga kollektivtrafiken, med 160’000 fordon per dygn på Essingeleden, nästan en miljon cykelpassager och en miljon bussresor runt om i staden, så krävs det alltså att infrastrukturen hålls efter, utvecklas och restaureras när det är nödvändigt. Miljön är också en viktig faktor i denna ekvation, och även de lokala miljöinitiativen måste öka för att stötta denna växt.

Företagsliv

Det är lätt att hitta lokaler i Älvsjö. Allt från kontor och lager till butiker, lagerlokaler, konferenslokaler och festlokaler går att hyra med flexibla kontrakt, utifrån dina egna specifika behov. Älvsjö har ett starkt utbud av allt du kan tänkas behöva, med lätt tillgång till både produkter, tjänster och servicetjänster av olika slag. Du kan hitta den bästa lokalen i Älvsjö genom att tydligt definiera vad som är allra viktigast för dig, så att du vet precis vad det är du är ute efter redan från början. 

Lokala företagsinitiativ kan hjälpa dig att ta ditt företag eller din idé till nästa nivå. De kan också hjälpa dig att hitta rätt lokal i Älvsjö. Var noggrann och gör din research först för att undvika att betala för högt pris, speciellt om du hyr i andrahand. Det bästa är oftast att hyra av en etablerad och professionell hyresvärd eller företag, som har ett riktigt bra rykte. När du finner den lokal i Älvsjö som är helt rätt för dig så kan du skriva kontrakt i lugn och ro och vara säker på att alla detaljer stämmer innan du slår till.

 

Stockholm centrum ligger bara 10 minuter från Älvsjö med pendeltåg, och Liljeholmstorget Galleria ligger ännu närmare, med smidig parkering, ett stort utbud av butiker, kulinariska upplevelser och den bästa cappuccinon du kan finna! Denna galleria är ett bra tillägg till de butikslokaler som finns i Älvsjö. Här kan du bland annat finna butikerna Akademibokhandeln, BR Leksaker, Brothes, Chillbox, Deichmann, Cubus, Gina Tricot, H&M, Hemtex, Panduro Hobby, Saint Tropez och MQ. Som du ser så finns det verkligen något för alla. Den bästa cappuccinon eller latten hittar du på Espresso House. Det finns även ett Espresso House i Älvsjö, samt över 255 stycken Espresso House runt om i Skandinavien. Eftersom att det finns så många så kan man verkligen tänka sig att de serverar gott kaffe. En kaffe och en bulle sitter alltid fint efter några timmar av uttröttande shopping. Sedan är man redo att fortsätta jakten på det perfekta köpet.

Runt om i Älvsjös lokaler finner vi också några andra härliga caféer och butiker. De som promenerar längs Älvsjö Stationsgata, vidare till Svartlösavägen, Segeltorpsvägen och Strandängsstigen, kommer se ett utbud av diverse caféer och bagerier med utsökta bakelser, exklusiva tesorter och underbara cappuccinos. Ett av Älvsjöbornas favoritställen är Fru Marias Bak, som försett sugna besökare med kakor, bröd, bakelser och tårtor sedan 2009. Fru Marias Bak i Älvsjö är ett mysigt bageri där kunderna kan känna sig som hemma och njuta av en mums bit då och då. De serverar även en enkel lunch, med tre olika alternativ som byts ut dagligen. Hantverkscaféet Rondellen ligger i Älvsjö lokaler i närheten, och riktar sig till personer inom socialpsykiatrin, med funktionsnedsättning.

Köpkraft i området

Eftersom att Stockholmsmässan i Älvsjö har dragit så många årliga besökare till Älvsjö, så finns det en stark köpkraft och kundkrets som ständigt förnyas. De som har lokaler i Älvsjö kan dra nytta av denna ständiga ström av potentiella kunder, genom att formulera företagsmodeller som inkluderar denna kundkrets på ett intelligent sätt. Alla som besöker Älvsjö spenderar åtminstone ett par dagar där, och det betyder att hotell- & restaurangbranschen och butiker i Älvsjö har möjlighet att locka till sig många av de årliga besökarna till sin verksamhet. Tack vare att det finns så många olika typer av lokaler tillgängliga i Älvsjö, går det att hitta plats för att driva alla typer av verksamheter. Det är inte många platser i Sverige där man kan lita på en sådan regelbunden, specifik och varierad kundkrets så som företagarna i Älvsjö kan. 

Var mässa, konferens och kongress som hålls på Stockholmsmässan lockar en viss kundkrets; de som är intresserade av trädgårdar kommer till Trädgårdsmässan, och de som är intresserade av inredning, möbler, design och belysning kommer till Stockholm Furniture and Light Fair. Dessa besökare kommer från hela världen för att lära sig om det senaste inom skandinavisk design, som är känt för sin eleganta minimalism. En regelbunden ström av antikvitetälskare kommer också till Älvsjö för att ta del av Antikmässan, så det finns stora möjligheter för nytänkande och kreativa entreprenörer att engagera denna årliga kundkrets på ett smart och fördelaktigt vis. Älvsjö lokaler och kontor ligger dessutom så nära Stockholm City att det är många som väljer att styra affärerna från Älvsjö, eftersom att hyrorna är billigare där än de är på Östermalm och andra mer centrala områden.

Parkeringsmöjligheter

Det är inga svårigheter att hitta parkering i anknytning till lokalerna Älvsjö. Varje kvarter som har lokaler till uthyrning har en parkering tillhanda, så att de som hyr inte ska behöva köra runt och leta efter parkering. Parkering på Stockholmsmässan i Älvsjö består av 2’000 platser i garagen och på de öppna parkeringarna runt omkring. De som bor och jobbar i lokaler i Älvsjö behöver ha detta i åtanke, då de kringliggande parkeringarna oftast är fulla inför vissa mässor, såsom Trädgårdsmässan och Stockholm Furniture and Light Fair. För de i Älvsjö som har någon typ av funktionsnedsättning med tillhörande parkeringstillstånd går det bra att parkera på handikapplatserna nära entrén utanför lokalerna. Den typen av parkering är självklart avgiftsfri, så som den är runt om i Sverige. Det är absolut förbjudet att parkera på en handikapparkering utan tillstånd. Om man gör det så får man böter.

När man parkerar sin bil i Älvsjö och i andra platser runt om i Sverige, så är det viktigt att man läser alla olika typer av trafikskyltar, för att undvika böter. Ibland om man har lite bråttom så kan det hända att man glömmer att titta en gång extra för att säkerställa sig om parkeringsplatsens specifika regler. Man bör även komma ihåg att parkeringsreglerna ofta skiljer på vardagar och helgdagar. Det är alltid bättre att kolla en gång för mycket, för en p-bot kan ställa till det i månadsbudgeten. De som får en p-bot bör betala genast för att undvika betalningspåminnelser. När en faktura hamnar hos Inkasso så stiger summan snabbt, så det är bättre att betala p-boten med en gång för att undvika ytterligare böter. När man ha en betalningsanmärkning så kan det ställa till problem i framtiden.

Utveckling i området

Det byggs ofta nya lokaler, butiker, kontor, lagerlokaler och lägenheter i Älvsjö, som är ett av Stockholms allra viktigaste knutpunkter. Stockholms stad jobbar tillsammans med Familjebostäder, NCC och BoTrygg för att utveckla Älvsjö centrum. Detta projekt startade år 2010, och förväntas avslutas detta år. Detta projekt har resulterat i 600 nya bostäder, samt nya butiker, caféer och restauranger. Det har dessutom skapats plats för ytterligare 700 cyklar. Det nya fräscha Älvsjö Torg firades 17:e juli år 2015, då stora vackra näckrosor målades på torget. Konstnären Hillevi Berglund, som skapade det kommunala konstverket ’Drömmarnas Sjö’ fanns också på plats. De nya lokalerna i Älvsjö ger möjlighet för nya företag, organisationer och initiativ att verkligen rota sig i Älvsjö och tillhandahålla de produkter och tjänster som de är specialiserade i.

De nya moderna lägenheterna som har byggts i samarbete med BoTrygg är en blandning mellan bostadsrätter och hyresrätter. Det finns möjlighet att hyra nybyggda lokaler och lägenheter av olika storlekar runt om i Älvsjö. Om man lyckas hyra en helt nybyggd lokal i Älvsjö så har man verkligen möjlighet att projicera en framgångsrik image till sina besökare och kunder som kommer på besök. Det är definitivt något som imponerar potentiella kunder och förstärker deras förtroende för företaget och dess förmåga att leverera rätt produkt inom rätt tidsramar. Det finns nya lokaler i Älvsjö i närheten av Herrängens gård, Godtemplargården i Älvsjö och längs de centrala gatorna i Älvsjö centrum.

Industrier

Företagare med lokaler i Älvsjö tar del av det intressanta och inspirerande näringslivet i Älvsjö. Det finns en stor blandning av företag inom olika branscher, och det varierande utbudet inspirerar kreativitet, nytänkande och innovation hos Älvsjös entreprenörer. Ta till exempel AF Storkök, Michael Svensson Åker Aktiebolag, Delegia Juristbyrå Enskild Firma, Straight On Music Handelsbolag och ADDvice Teknik & Design Handelsbolag. Där har vi fem företag vars dagliga operationer varierar oerhört, men de går alla att finna i Älvsjö lokaler, och de kan informera varandra om nyttig information när de träffas på de lokala caféerna. Oavsett vilken bransch du är i så har du något gemensamt med andra företagare, och variation är viktigt för oss alla för att hålla oss aktiva, vakna och kvicka i tänkandet.

Det finns organisationer med seminarier och kurser i lokaler i Älvsjö för de som är sugna på att starta eget. Älvsjö har tagit det steget längre med en hel mässa dedikerad åt att starta eget, och den mässan heter helt enkelt Eget Företag. Mässan hålls givetvis i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö, och det är Sveriges största event i ämnet. Där finner deltagarna seminarier, kurser, artiklar, böcker, workshops och tips av alla olika slag för att stötta dem på vägen. Deltagarna har dessutom möjlighet att prata personligen med experter och etablerade företagare i Älvsjö för att få specifika tips om hur man kan starta eget med framgång och hur man kan få finansiellt stöd när det behövs. När man har rätt hjälp så ökar chansen för framgång drastiskt, vilket är varför denna mässa i Älvsjö kan vara till så stor hjälp för hungriga entreprenörer.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Det finns olika typer av hotell och boende i Älvsjö. Det finns lägenhetshotell, bed and breakfast och även vandrarhem nära Älvsjö. De stora hotellkedjorna Scandic och Best Western finns i Älvsjö, och de har gratis trådlöst Internet, frukost, parkering och egna restauranger. Både Scandic och Best Western är 4-stjärniga hotell och de kan hittas världen runt. Hotell Älvsjö är ett lite billigare alternativ med en vänlig atmosfär. Det ligger ett par minuter från pendeltåget och gästerna kan enkelt promenera till Stockholmsmässan. Hotell Älvsjö erbjuder också gratis trådlöst internet, så det är ett perfekt alternativ för de som inte behöver ha lyx, men som uppskattar komfort och smidighet. Deras gäster tenderar att vara en blandning av människor som är i Älvsjö på semester, samt affärsresenärer. Det går att boka via deras hemsida, e-post eller telefon. 

Best Western Royal Star i Älvsjö ligger också nära Stockholmsmässan och är ett lite lyxigare alternativ. Där kan gästerna avnjuta en liten espresso på rummet innan de går ned till frukostbuffén, tack vare de små kaffemaskinerna som finns på rummen. Inredningen är uppfriskande och käck, med röda väggar, färgglada kuddar och fåtöljer i vågade färger. Alla rum har dessutom nya, fräscha badrum med dusch eller badkar, TV, skrivbord med stol och lampa och en riktigt skön säng. De som betalar extra för ett deluxerum på Best Western Royal Star i Älvsjö får större yta, morgonrock och tofflor, och trägolv istället för parkettgolv. Hotellet har även ett hundrum för de hundälskare tar med sin bästa vän då de kommer till Älvsjö på besök. Det är bra att veta för de hundägare som inte har någon att lämna hunden hos när de ska bege sig iväg på resor.