Introduktion till området

Borås, den mysiga lilla staden i Västergötland som har så mycket att erbjuda är faktiskt Sveriges 14:e största stad, med sina dryga 72 000 invånare (2015). Stadens grundare är den gamle krigskonungen Gustav II Adolf, och han står stolt staty på stadens stora torg. Borås är välkänd som handelsstad, och som centralort i Sjuhäradsbygden. Sjuhäradsbygden är en informell geografisk region i den södra delen av Västra Götalands län och består av kommunerna Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Mark, Svenljunga och Tranemo. Borås är mest känd för produktion av och handel med textil. På senare tid har staden vuxit fram som Sveriges mest kända postorderstad, med företaget Ellos i täten.

Knallarna; stadens kringresande handelsmän, var en gång kända i hela Sverige. Den så kallade Knallehandeln var populär under hela 1800-talet. Knallarna skapade till och med sitt eget språk, för att kunna prata handel ifred. Detta språk kallades för Månsing, och svenskan innehåller idag en hel del låneord därifrån. Borås är fortfarande välkänd som 'Textilstaden'. Borås befolkning har legat på samma nivå sedan 1960-talet, och har sedan dess endast haft en mindre befolkningstillväxt.

Högskolan i Borås är en av de största högskolorna i Västsverige med cirka 12 000 studenter. Både Biblioteks- och Textilhögskolan hör till Högskolan i Borås. Högskolan har lite över 700 anställda, och är med andra ord en relativt stor arbetsplats. Här erbjuds en mängd olika utbildningar, exempelvis beteendevetenskap, företagsekonomi, naturvetenskap och teknik.

Det finns en mängd sevärdheter och landmärken i Borås. Den mest kända av dessa måste vara Borås Djurpark. Det är en av Västsveriges mest kända djurparker och har massor av besökare årligen. Väldigt många av de som bor i regionen har någon gång besökt djurparken som barn, och har trevliga minnen därifrån. Det finns gott om gatukonst i Borås, och efter ett antal festivaler på temat har nu ett antal spännande konstverk lämnats kvar på diverse byggnader, och tunnlar med mera. Borås erbjuder även en spännande äventyrspark som bjuder på flera olika aktiviteter, såsom ziplining och andra höghöjdsaktiviteter.

Områdets historia

Borås stad har en spännande och annorlunda historia. Det var en stad som kom till därför att handelsmännen behövde någonstans att hålla till, och därför att kungen ville ha skatteintäkter. En mycket ovanlig historia. Knallarnas- och Borås historia inleddes på 1500-talet då bönderna vintertid sålde sina egna hantverk, mest för att dryga ut kassan. Med tiden förvandlades dessa bönder mer och mer till handelsmän, och kom att kallas Knallare. De blev kända vida omkring. 

När bygdens representanter reste till kungen för att klaga över hur knallarna behandlades av den omgivande bygden gav kungen dem två alternativ, att upphöra med all handel eller grunda en ny stad. Man valde alternativ nummer två och bildade genast den nya staden. Ett år senare fick den sina stadsprivilegier. Det här var givetvis ett mycket bra drag av Kung Gustav, eftersom han nu lättare kunde kräva in skatt från Knallarna; dessa hade tidigare tjänat pengar helt utan att skatta för dessa. Kungen slog nu två flugor i en smäll, han slapp Knallarnas gnällande, och kunde samtidigt börja tjäna pengar på dem. En annan god anledning till varför Borås var viktig som ny stad för kungen var Göteborg, och tillgången till havet. I väster hade Sverige nämligen bara en smal korridor av hav att tillgå via hamnstaden Göteborg, och här var Borås det perfekta understödet. Det sattes upp ett infanteriförband här år 1624, som sedan underhölls i mer än 350 år.

Borås har haft fyra stora stadsbränder (1681, 1727, 1822, 1827). Dessa har givetvis begränsat stadens befolkningstillväxt. På 1700-talet bodde 2 000 personer här, och det hände inte mycket förrän omkring år 1860; då befolkningen bestod av cirka 3 000 individer. När flera bomulls- och textil-fabriker anlades här under 1860-talet och framåt ökade dock befolkningen hastigt; år 1900 hade staden 15 000 invånare. Den här ökningen gjorde Borås till Sveriges 12e största stad. Som mest innehade staden niondeplatsen. På 70- och 80-talen drabbades Sverige av en textilkris, när tillverkningen av kläder flyttade utomlands, till länder med lägre lön. Borås har haft en blygsam befolkningstillväxt sedan 1900-talets andra hälft.

Områdets infrastruktur

Det är väl värt att tala om Borås kommunikationer och infrastruktur. Staden har nämligen en central placering i Västsverige och det finns gott om möjligheter att ta sig till och från Borås i alla riktningar. Nedan diskuteras de olika kommunikationsmedel som existerar, med en kort redogörelse för var och en; samt hur de kan utnyttjas på bästa sätt.

Borås har sedan 1800-talet varit något av en knutpunkt för järnvägstrafiken i Västra Sverige. Läget gjorde det fördelaktigt att förlägga järnvägen här, i hela fyra olika riktningar; i sydväst, mot västkustpärlan Varberg; i väst i riktning mot arbetarstaden Göteborg; i öst den vackra staden Jönköping (via Herrljunga) och i sydöst, mot Kalmar, den historiskt viktiga och spännande Smålandsstaden. Borås position som knutpunkt i Västra Sverige har givetvis gjort staden till ett välbesökt resmål genom åren. Det tar endast en timme med tåg från Göteborg till Borås; här erbjuds ett stort antal avgångar per dag. Det tar cirka en och halv timme till Varberg, till Jönköping knappt två timmar och till Kalmar omkring tre timmar. Till samtliga destinationer finns gott om avgångar. Till Kalmar finns det numera lite färre direkttåg, men du kan alltid ta dig till Kalmar om du accepterar byten.

Borås har ingen egen reguljär flygplats; den som finns används bland annat till taxiflyg och räddningstjänst. Landvetter flygplats ligger dock inte långt bort, det är Sveriges näst största flygplats, härifrån kan du ta dig till valfritt resmål i hela vida världen. Du kan ta dig till Landvetter, antingen med bil eller buss. Färden tar omkring 30 minuter.

Angående bil eller buss finns det några viktiga vägar, som används flitigt, och som förbinder Borås med större delen av södra Sverige. Låt oss börja med Riksväg 40, som går från Jönköping till Göteborg. Borås ligger mittemellan dessa städer. Vidare har vi väg 41 och 42. Riksväg 41 sträcker ut sig mot Varberg; väg 42 går vidare mot Vårgårda, Därifrån är det enkelt att ta sig till Trollhättan eller Uddevalla. En annan viktig väg har nummer 27. Den sträcker sig söderut mot Värnamo, där den går samman med E4:an, en av Sveriges viktigaste motorvägar. Via E4:an tar du dig enkelt till södra Sverige, såsom Småland, Skåne och Blekinge.

Företagsliv

En affärslokal (lokal) är en flexibel och mångfacetterad typ av företagsyta. Oavsett om det rör sig om ett tillverkande företag eller tjänsteföretag fyller lokalen en viktig funktion. Den är kärnan och hjärtat i de flesta verksamheter, det är helt enkelt omöjligt att bedriva en god verksamhet utan en bra lokal.

Vad du bör fundera över när du skaffar lokal handlar i stort om tre kategorier: läget, planlösningen och inredningen. Huruvida du vill skaffa lokaler i borås eller inte hamnar givetvis i den första kategorin, du måste helt enkelt fundera över vilken plats som passar dig bäst, storleken på orten är ditt nästa val, och placeringen inom densamma; såsom ett centralt läge eller inte. Typ av verksamhet, såsom bransch, kunder, anställda, med mera spelar givetvis också in.

Nästa kategori är planlösningen. Det är nämligen viktigt att veta vilken storlek som passar ditt företag, samt hur rummen skall se ut, och antalet rum. Det behövs kanske flera kontorsrum; eller/och ett lager med mera? Hur önskar du emottaga dina kunder? Är det en reception du behöver? Hur skall mötesrummen se ut och hur många skall de vara?

Den tredje kategorin är lokalens inredning. Den är faktiskt betydligt viktigare än vad man kan tro, den kan skapa en positiv känsla, och bidra med en trevlig atmosfär. En välmöblerad lokal  kan sätta den där berömda pricken över i:et; en positiv atmosfär ger nämligen alltid mest! Så varför inte skaffa den där lokalen i Borås som är perfekt för din verksamhet?

Borås erbjuder gott om trevlig shopping; vi talar först och främst om gallerian Knalleland, som härbärgerar omkring 100 butiker, caféer och restauranger. Det är en trevlig plats; kanske är det här du skall placera dina lokaler i Borås. Knalleland har öppet nästan jämnt, endast ett fåtal dagar per år är butikerna stängda. Köpcentrumet har öppet vardagar 10-20 och helger 10-17. Vissa butiker kan ha avvikande öppettider. Köpcentrumet har sju miljoner besökare årligen, och eftersom Knalleland är så omfattande, finns här allt från volymhandel, till specialbutiker, dagligvaruhandel och mode. Knalleland ligger lite utanför centrum, i ett område fyllt med aktiviteter, såsom Borås Djurpark och Saltemads Camping med mera.

Myrorna är en spännande butikskedja av Second Hand-butiker belägen på många olika platser i landet, och så även i Borås. Myrorna erbjuder det mest i form av vintage-kläder, DVD:er och husgeråd. Myrorna är perfekt, både för plånboken och miljön. Du kan finna mycket av det mesta här, och till fantastiska priser.

Om du vill veta mer om shoppingen i staden finns en fantastisk bra hemsida. Det gäller även för den som är intresserad av att skaffa lokaler i Borås. Här beskrivs utförligt de butiker som erbjuds och annat av vikt, såsom information om öppettider, parkering, och varierande nyheter om Borås centrum, som besökaren kan vara intresserad av. Här får du alltid veta vad som är på gång i staden. Du kan enkelt få information om tillgängliga evenemang, och välja de som passar dig. På webbsidans shoppingavdelning kan du enkelt sortera fram den shopping du är intresserad av, du kan därmed enkelt finna den eller de butiker du vill.

Köpkraft i området

Köpkraften visar vilka ekonomiska muskler en ort eller kommun har. Ifall du är intresserad av handel, och funderar på att skaffa en lokal för affärsverksamhet är den av högsta vikt. Etablerar du lokaler i Borås bör du veta lite mer om köpkraften i kommunen. Låt oss därför ge dig lite mer kött på benen.

Borås kommun har tämligen stor befolkning; den är tre gånger så stor som snittkommunens. Det bor nästan 110 000 personer här. Mycket av den statistik som finns att tillgå om kommunen ligger dock i närheten av Sverigesnittet. Medianinkomsten är något lägre än Sverigesnittet, men endast marginellt; det handlar om en årsinkomst endast några tusen lägre än vad riket som helhet har. Vi kan alltså slå fast att köpkraften är mycket nära köpkraften för riket som helhet. Självklart är det en bonus att kommunen är av det större formatet, med fler människor ökar givetvis också möjligheterna till god företagsverksamhet. Även avseende företagsklimatet är Borås rankat i mitten av riket, inga dåliga siffror alltså.

Den som skaffar lokaler i borås bjuds på en utmaning, det är en stor kommun, men gott om invånare, å andra sidan är köpkraften högst ordinär, vilket innebär att man inte kan förvänta sig en promenadseger ifall man etablerar lokal här. Helhetsintrycket är ändå gott, Borås ligger nämligen inte långt under rikets snitt på någon punkt.

Parkeringsmöjligheter

Parkeringen i Borås sköts av det kommunalägda bolaget Borås Kommuns Parkerings AB. Bolaget har hand om ett stort antal parkeringar. Borås har gott om parkeringar, vilket är positiva nyheter för besökare till staden.

Stadens parkeringar är uppdelade på tomtmark och gatumark. På tomtmarken finns det gott om allmänna parkeringsplatser. I stadens centrum summerar vi till hela 35 stycken allmänna parkeringsplatser på tomtmark. För den som har elbil finns det gott om goda laddnings-möjligheter på olika platser runt om i staden, just nu går det bra att ladda bilen på fyra olika platser. Det finns 800 avgiftsbelagda bilplatser på gatumark, 550 av dessa ligger inom cityringen. Cityringen är ett område inom staden som betecknas som centrum.

Det finns också gott om långtidsparkeringar för långtidsbesökaren. Det handlar om parkering längre än 24 timmar. Det finns fem stycken områden för längre parkering, av varierande längd, tre av dessa erbjuder upp till 7 dagars parkering. En av dem, Petersberg, erbjuder upp till 14 dagars långtidsparkering. I P-huset Nybron kan du stå i två dygn (48 timmar).

På Borås Kommuns Parkerings AB:s hemsida finns gott om information att tillgå. Här kan du läsa om parkeringsplatserna i Borås, om p-tillstånd, om parkeringsmärkning och om byggprojekt. Sidan erbjuder även kartor och broschyrer, för den som har behov av det.

Utveckling i området

Borås är en stor kommun, varvid det just nu pågår ett rejält antal byggprojekt här, sammanlagt nästan 200 stycken (april -2017). Det är naturligtvis omöjligt att redogöra för samtliga av dem. De är naturligtvis alldeles för många. Vi skall dock titta på en del av dem, framförallt de som är av intresse för den som funderar på att skaffa lokal i kommunen.

Det sker just en hel del nybyggnationer och ombyggnationer av lokaler i Borås. De flesta av dessa avser affärsverksamheter på ett eller annat sätt. Låt oss handplocka ett par exempel; vi har till exempel nybyggnation av lagerbyggnader, av maskinhallar, av kontorslokaler, och dessutom diverse ombyggnationer. Just nu satsas det rätt mycket på renovering, samt på om- och tillbyggnation av befintliga lokaler avsedda för företagsverksamhet. I övrigt pågår det naturligtvis stora mängder nybyggnationer av hus avsedd för privat boende. Kommunen satsar alltså friskt på en ökad befolkning, så väl som på fler företag. Dessa två måste naturligtvis gå hand i hand och lokaler i Borås måste naturligtvis även ha sin motsvarighet vad gäller bostadshus i Borås.

Ifall vi tittar närmare på framtida byggprojekt ser vi genast att de är färre än nuvarande projekt. Omkring 100 stycken, alltså ungefär hälften så många som pågående projekt. Det som vi dock direkt märker avseende framtida projekt är hur flertalet av dem avser infrastruktur. Det här är goda nyheter för alla de som önskar skaffa lokaler i Borås. En av de absolut viktigaste framtida projekt avseende infrastruktur gäller stambanan Göteborg/Borås/Stockholm. Här planerar man att bygga en ny höghastighetsbana för järnvägstrafiken i södra Sverige. Målet är att binda ihop hela södra Sverige på ett rationellt sätt. Det handlar om att binda ihop Göteborg/Malmö/ Stockholm. Sträckan Göteborg/Stockholm inkluderar också Borås, Jönköping, Linköping med flera. Det här är givetvis väldigt positiva nyheter för staden och kommunen och för den som funderar på att skaffa lokaler här.

Industrier

Ericsson är den största privata arbetsgivaren i Borås, med sina 700 anställda, Ericsson är ett gigantiskt företag, det är världens största producent av utrustning som används för att bygga mobila nätverk. Företaget grundades redan 1876 av Lars Magnus Ericsson.

Den absolut största arbetsgivaren i Borås är dock av allmän karaktär, det handlar naturligtvis om Borås kommun. Borås kommun är den fjärde största arbetsgivaren i Västra Götalands län. Borås kommun anställer 10 475 personer och de sysslar med en stor mängd olika uppgifter åt kommunens befolkning. För den som skaffar lokaler i borås är det givetvis viktigt att ha en bra relation med kommunen.

Ett av de absolut största och mest framgångsrika privata företagen med huvudkontor i Borås är Gina Tricot AB. Det är ett av Nordens mest expansiva modeföretag inom detaljhandeln. Företaget har blivit en aktör att räkna inom detaljhandeln för damkläder. Idag har företaget över 180 butiker i fem europeiska länder; Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland. År 2011 omsatte Gina Tricot, inklusive franchisetagare, omkring 2,3 miljarder kronor. Idag har koncernen omkring 2 000 anställda.

Staden, känd som 'textilstaden', blev tidigt också stor inom postorder. Det allra första postorder-företaget grundades redan 1909 av en viss Marks J Emanuelsson. Efter andra världskriget rådde stark tillväxt inom textilbranschen och postorderföretagen växte fram en efter en. Några av de mest kända postorderföretagen från Borås är NetOnNet, Hobbex, Ellos och Halléns.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Lokaler i Borås innebär även besökare till staden. Det är till stor fördel för den som funderar över att skaffa lokaler i borås att känna till några av de boenden som erbjuds för eventuella gäster eller affärskontakter. 

Låt oss börja med 'Hotell Sköna Nätter – Sweden Hotels'. Det här ett mysigt hotell, i området Östermalm, endast 1,5 kilometer från Borås stadskärna. Det här hotellet erbjuder gratis WiFi, såväl som gym, bastu och en trädgård, helt utan extra kostnad. Hotellet har fått riktigt goda betyg från sina gäster, och väldigt många har gett det riktigt fina vitsord, för sina fina utrymmen och lokaler, sin gästvänlighet och sitt vänliga bemötande.

Ett annat populärt och trevligt hotell är Comfort Hotell Jazz. Det här hotellet är beläget mitt i centrala Borås; endast ett stenkast från centralstationen. Du får mycket på köpet om du stannar här. WiFi ingår, och så gör även kaffe och té, samt gym och bastu. Hotellets restaurang Brasseriet erbjuder spännande internationell mat för de flest smaker. 

Skaffar du lokaler i borås bör du också känna till vad staden erbjuder i form av boende och mat. Det finns många webbplatser som erbjuder gott om information om boenden. En av dessa är www.booking.com.