Introduktion till området

Gärdet, eller Ladugårdsgärdet som det egentligen heter, är en central stadsdel i Stockholm, känd för sin grönska, sina vackra funktionalistiska bostadshus och inte minst sitt rika kulturliv. Stadsdelen består mestadels av bostadshus men här ligger också Tessinparken med den kända lekskulpturen Ägget, samt den stora öppna gräsytan som i folkmun ofta benämns som ”Gärdet” där man kan promenera eller delta i olika aktiviteter och idrotter.

Inom Gärdet hittar man bland annat Kaknästornet och Kungliga Musikhögskolan samt en rad muséer, såsom Polismuseet och Tekniska museet, som utsågs till Sveriges bästa musem 2015, samt andra offentliga institutioner. Kaknästornet är en populär turistattraktion som med sin 155 meter höga fasad ger en fantastisk utsikt över Stockholm – dessutom hittar man här Stockholms högst belägna restaurang och café där man kan njuta av god mat eller fika med det som många anser vara Stockholms bästa utsikt.

Den stora gräsytan på Gärdet används ofta till musikfestivaler, b.la. den populära årliga Summerburst-festivalen där både svenska och internationella artister uppträder, men används också till andra aktiviteter och bjuder t.ex. på fotbollsplaner, rugbyplaner, cricketplaner, beachvolleybollbana och amerikansk fotbollsplan. För de som älskar längdskidåkning finns om vintern möjlighet att åka i preparerade spår – något som är populärt bland många skidsugna Stockholmare.

Tessinparken, som är belägen på nedre Gärdet anlades 1932-1940 och är precis som de omringande husen ritad av arkitekten Arvid Stille. Här kan barn leka, medan vuxna kan njuta av en kopp kaffe på caféet.

Områdets historia

I dag är Gärdet en otroligt eftertraktad stadsdel att bo i men när den invigdes på 1930-talet fick den otroligt mycket kritik av Stockholmarna och hyresvärdarna hade svårt att locka folk som ville bo där. Man tyckte då att husen var alldeles för höga. Ännu längre tillbaka, på 1600-talet, var Gärdet ett militärt övningsfält och ansågs inte vara en del av centrala Stockholm. Både Gärdet och Östermalm var på den tiden fattiga områden med få gator och få kunde ens drömma om att bosätta sig där. Det var först efter att militärerna flyttade från Gärdet till Järvafältet i Akalla år 1905 som Gärdet började förvandlingen till ett bostadsområde. På den tiden var Gärdet fortfarande en del av Östermalm men 1926 delade man upp Östermalm och bildade därmed stadsdelen.

Efter diskussioner fram och tillbaka satte man år 1929 igång en stadsplaneringstävling som arkitekten Arvid Stille vann med sin idé om friliggande hus omringade av grönska, utan staket eller gårdar som skärmar av husen – ett typiskt funktionalistiskt ideal. 1937 stod Stilles hus längs Tessinparken klara och stadsdelen tog sakta men säkert form. Utbyggnaden av bostadshusen är en stor anledning till att stadsdelen i dag är så pass populär som den är. I takt med att fler och fler människor flyttade till Gärdet började stadsdelen utvecklas ytterligare och snart började butiker, skolor och kontor växa fram. Sakta men säkert blev Gärdet ett populärt och eftertraktat bostadsområde och är i dag en av de mer exklusiva stadsdelarna att bo i.

I mitten av 60-talet arrangerade Konstfackskolans elevkår den första drakfestivalen där man den sista helgen i maj samlades för att flyga pappersdrakar – en tradition som pågår än i dag. Under 1970-talet arrangerades Festen på Gärdet, även känd som Gärdetfestivalen, en gratis musikfestival som tog inspiration av Woodstock som en kulturpolitisk manifestation och som av många ansågs vara startskottet för den svenska progressiva musikrörelsen – proggen.

Områdets infrastruktur

Från Gärdet går det lätt och snabbt att ta sig till Stockholms olika stadsdelar vare sig man väljer att åka tunnelbana, buss, bil, cykel eller båt. På bara 6 minuter transporterar tunnelbanan dig från Gärdets tunnelbanestation till T-centralen som förbinder dig med en rad olika tunnelbane- och tåglinjer både i och utanför Stockholm. Härifrån kan du enkelt ta dig ut till t.ex. Arlanda flygplats om du ska resa lite längre. Detta är också perfekt om man har gäster som kommer på besök till ens kontor i Stockholm med flyg eller tåg – bara tre tunnelbanestationer bort ligger Gärdet med allt vad det har att erbjuda. Givetvis finns det även ett gott utbud av bussar som gör att man snabbt och enkelt kan förflytta sig inom Gärdet eller resten av Stockholm.

Stockholm är en fantastisk cykelstad och vill man få in lite extra motion i vardagen fungerar det utmärkt att cykla runt – här hittar du en cykelkarta som visar cykelvägar på gärdet och resten av Stockholm. Många som bor i stadsdelen tycker om att cykla till och från Stockholm centrum eller sina jobb.

Föredrar man att färdas runt i bil är det också enkelt – det tar bara några minuter att köra till stadsmotorvägen Norra länken som gör att man snabbt kan åka vidare från Gärdet till orterna kring Stockholm stad. Norra länken är underjordiska tunnlar för personbilar och tung trafik, vilket inte bara gör att stadsbilden där tunnlarna går inte påverkas, utan också att gatorna på bl.a. Gärdet blir säkrare för gående och cyklister. Samtidigt förbättras framkomligheten på Gärdet så att man slipper sitta i kö när man kör bil.

Från Gärdet kan man enkelt nå Frihamnen och Värtahamnen. Därifrån kan man bl.a. åka med färja till Ryssland, Finland, Estland och Åland men man kan även ta den praktiska pendelbåtslinjen Sjövägen 80, som går mellan Nybroplan och Frihamnen. Här får man även ta med sin cykel om man ska vidare från hamnen.

Gärdets goda kommunikation med resten av Stockholm, Sverige och världen gör att det är en ypperlig knutpunkt för både lokala och internationella företag och underlättar dessutom pendlingen för dem som har sitt kontor på gärdet.

Företagsliv

De goda pendlarmöjligheterna och närheten till centrum gör Gärdet till en perfekt stadsdel för företag att etablera kontor på. Hit är det lätt att pendla oavsett om man bor i närliggande områden eller behöver ta sig in från andra orter. De goda kommunikationsmöjligheterna gör det lätt för potentiella och befintliga kunder att besöka företags kontor i området och gör det dessutom enklare för företag som etableras här att dra till sig arbetskraft. Här finns dessutom massvis av trevliga restauranger och butiker samt stor genomströmning av folk, som förutom att bidra med potentiella affärer också gör det till en trevlig plats att ha sitt kontor på.

För företag som prioriterar trevliga omgivningar, goda kommunikationsförbindelser samt massor av liv och aktivitet är ett kontor på gärdet helt perfekt. I stadsdelen hittar man kontor för både stora och mindre företag. Oavsett hur många anställda man har eller vilka krav man har på lokalerna finns det ett kontor för alla företag här. Många av företagen med kontor på gärdet tillhör branscherna media, finans och bankbolag men området är perfekt för alla som vill ha ett centralt beläget kontor som ligger lite utanför Stockholms absoluta stadskärna, där lokalerna ofta är mindre och hyrorna en del högre. Satsar man istället på att öppna sitt kontor på gärdet får man alla fördelar av det centrala läget men slipper de största folkmassorna och stundtals svåra framkomligheten i trafiken – dessutom är man omgiven av lummig grönska, mysiga caféer och trevliga lunchrestauranger, som kan fungera som en trevlig paus från jobbet på ett kontor.

 

Är man ute efter shopping finns det goda shoppingmöjligheter på Gärdet i form av mindre, nischade butiker där man kan handla allt från vintagekläder till musikinstrument och TV-spel. Vill man hellre koppla av med en skön massage erbjuder området även skönhetssalonger och behöver man reparera sin cykel, bil eller dator hittar man lätt verkstäder som kan lösa problemet åt en. De många museerna, caféerna och aktivitetsmöjligheterna gör att det alltid är en bra genomströmning av folk, utan att det bildas stora folkmassor och köer. Här kan man i lugn och ro handla det man behöver – och slå sig ner i en park när solen tittar fram.

Det köpcentrum som ligger närmast Gärdet är Fältöversten, som huserar många välkända butiker. Fältöversten ligger precis vid gränsen mellan Gärdet och Östermalm och nås på bara någon minut från Tessinparken. Vill man ha ett ännu större utbud och välkända butiker ligger Stockholms centrum ca 2 km därifrån och man kan enkelt ta sig in via buss, cykel eller tunnelbana för att besöka Drottninggatans trendiga butiker eller shoppa loss på NK, ett av Sveriges äldsta varuhus.

Stockholm är känt för att vara en modehuvudstad och erbjuder allt från klassiska affärskedjor till små vintagebutiker där man kan göra ett fynd. Dessutom är Stockholm i sig fyllt med bra restauranger och nöjesliv som erbjuder något för alla. Att kunna nå dessa snabbt och enkelt från sitt kontor är bara en av fördelarna med att ha kontoret på gärdet.

Köpkraft i området

Gärdet tillhör Stockholms innerstad och mer specifikt Östermalms stadsdelsförvaltning, som i hög grad består av höginkomsttagare. Medellönen i Östermalms stadsdelsförvaltning är högst i hela Stockholm stad och låg 2014 på 438 978 kr.

Medan den genomsnittliga Stockholmsbon tjänar 366 300 kr per år tjänar en Gärdet-bo i genomsnitt 392 900 kr och är därmed bättre avlönad än de flesta andra som bor i Stockholm. På Gärdet bor sammanlagt ca 21 000 personer, varav 53 % är i åldrarna 25-64 år. Arbetslösheten är mycket låg här jämfört med resterande delar av Stockholm och folk har generellt en högre utbildning.

Kombinationen av att de flesta som bor i stadsdelen är i arbetsför ålder, har hög utbildning och ett jobb som dessutom är högavlönat gör Gärdet-borna till en särskilt köpstark grupp. De har pengar att spendera och spenderar dem gärna.

Parkeringsmöjligheter

För de som har bil och behöver parkera i området finns en rad möjligheter. Dels finns det goda parkeringsmöjligheter på gatorna där man kan parkera sin bil, men vill man stå under tak och med lite mer skydd finns även en rad olika parkeringshus att välja bland.

Det är viktigt att alltid kontrollera parkeringsavgiften och de olika parkeringsrestriktionerna som gäller för platsen. Så gott som alla parkeringsplatser på Gärdet är betalningsplatser. För vanlig gatuparkering gäller ofta priset 15 kr/timme medan parkeringshusen ofta kostar mellan 15-30 kr per timme. För de som ska med färjan finns parkeringshus i närheten där avgifterna dock är lite högre.

Om man bor i området kan man ansöka om boendelicens som kostar 1 100 kr per månad men om man har butik eller kontor på gärdet och vill ha en parkeringslicens kostar det istället upp till 3 000 kr per månad. För besökare som bara stannar i några dagar kan man på flera parkeringsplatser också få dagsbiljetter med rabatterat pris, vilket är särskilt lägligt för de som ibland behöver ta bilen in till kontoret på gärdet.

Parkerar man på en gata bör man vara uppmärksam på skyltningen – dessa skyltar hittar du oftast i början av varje kvarter. Du betalar för tiden du vill använda parkeringsplatsen och kan betala med VISA-kort eller Mastercard. På många platser kan man även betala med EasyPark-appen som innebär att du kan betala för exakt den tid du står på parkeringen istället för en uppskattning – perfekt om ett möte drar över tiden eller du plötsligt måste stanna kvar på ditt kontor längre än du tänkt.

Mer information om parkeringsplatser och parkeringspriser på Gärdet hittar du här.

Utveckling i området

Snart får stadsdelen lyxlägenheter som har eget växthus och en vinkällare – Patriam Gärdet. De totalt 36 lägenheterna beräknas stå klara sommaren 2017 och köparna kommer att förfoga över sitt eget skåp i vinkällaren som byggs på ett av källarplanen. Dessutom finns parkering med bilhiss till garaget. Samtliga lägenheter är redan sålda.

Förutom detta lyxiga lägenhetsprojekt planeras det för ännu fler lägenheter på Gärdet, vilket ytterligare förstärker bilden av hur otroligt populärt området har blivit på senare år och att det finns en otroligt stor efterfrågan på både bostäder och kontor på gärdet.

Till exempel planerar man att snart påbörja byggandet av ytterligare 110 lägenheter i det som kallas för en Minecraft-liknande byggnad och vill man ha ännu mer flärd och lyx är det nya projektet 79&Park på Sandhamnsgatan 79 värt att överväga för den förmögna Gärdet-bon. 79&Park är nämligen ett helt nytt bostadsområde i stadsdelen, ritat av den danska arkitekten Bjarke Ingels. Härifrån kommer man från 2018 kunna njuta av utsikten över Frihamnen, Kaknästornet och hela vägen till Södermalm. Trots lägenheternas höga pris står folk i kö för att kunna köpa en av de 168 nya lägenheterna.

De många nya bostäderna bidrar givetvis till att göra Gärdet till en ännu mer attraktiv stadsdel för de många företag som har kontor i området, men säger också något om områdets invånares otroliga köpkraft – både nu och i framtiden.

Industrier

Många företag har sett stadsdelens affärspotential och har öppnat upp kontor på gärdet. Närheten till Stockholms stadskärna, de goda kommunikationsmöjligheterna inom staden samt närheten till färjorna gör Gärdet till ett utomordentligt bra företagsområde. Härifrån är det lätt att pendla, besöka andra företag eller välkomna svenska och internationella gäster.

Bland de stora företagen som har kontor på gärdet hittar man bland annat TV4 och TV4-huset där 500 anställda inom TV4-gruppen jobbar varje dag. TV4 är en svensk TV-kanal som ägs av Bonnier-koncernen och står för en rad populära program, såsom Idol och Let’s Dance. År 2015 uppgick TV4:s omsättning till 4 234 miljoner kronor.

Ett annat företag som drar nytta av Gärdets goda placering är Tallink Silja Line, som hanterar passagerar- och lasttrafiken på Östersjön. Tallink Silja Line har sitt svenska kontor på gärdet vid Värtahamnen, men har också kontor i en rad andra länder.

Förutom dessa två stora företag håller massvis av små företag också till på Gärdet – faktiskt ligger det hela 3 742 registrerade företag i denna stadsdel. Allt från konsultbolag, revisorer och advokatfirmor till verkstäder, tandläkare och mediebyråer har valt att öppna sina kontor på gärdet. Fördelen med så många småföretag är givetvis att man kan nätverka och dra nytta av varandras affärer och idéer. Man kan också välja att gå ihop med ett eller flera andra företag och dela på ett kontor, något som kanske är särskilt relevant för de som sitter själva och som kanske inte har råd med att sitta i ett kontor själv. Dessutom får man ju någon att bolla idéer med!

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Vill man besöka Stockholm och bo på Gärdet finns en rad olika möjligheter i olika prisklasser, så att alla kan hitta något som passar just deras smak och plånbok. Här kommer förslag på några populära boenden:

Biz Aparment Gärdet: För den som vill känna sig som hemma finns detta lägenhetshotell med business center och utomhuspool. Alla lägenheter har fullt utrustat kök och det finns möjlighet för långtidsboende. Härifrån kan man enkelt ta sig in till stan med buss.

Scandic Ariadne: Ett familjevänligt hotell med massor av aktiviteter för barn. Är man här av affärsmässiga skäl finns det bra mötes- och konferensmöjligheter om man inte skulle ha tillgång till ett kontor. Här finns även ett gym och parkering. Det 17 våningar höga huset bjuder också på en skybar där man kan njuta av ett glas vin med utsikt över vattnet och Stockholm.

Clarion Collection Hotel Tapto är ett modernt hotell vid gränsen till Östermalm, nära Kungliga Musikhögskolan och Stockholm Stadion. Här får man frukost, eftermiddagsfika och kvällsmat, så man kan fokusera på annat än att hitta mat.

STF Gärdet Hostel & Hotel är ett vandrarhem på Gärdet med totalt 53 rum och prisvärd parkering. Läget nära Frihamnen gör det till en perfekt övernattningsmöjlighet för de som ska vidare med färja och man når t-banestationen Gärdet på 10 minuter. Vill man inte äta ute finns här möjligheter att laga sin egen mat i det gemensamma köket.