Introduktion till området

I centrala delen av Stockholm återfinns Gärdet, som är kort för Ladugårdsgärdet. Det är en populär stadsdel att både bo, och ha olika lokaler i, känd för ett rikt kulturliv och lummig grönska. En av centralpunkterna i området är Tessinparken med sin kända lekskulptur som kallas för Ägget. Där har Gärdetborna också tillgång till stora öppna ytor där man kan tillbringa dagen med en picknick-korg och utomhuslekar. Parken i sig kallas ofta i folkmun för Gärdet.

Den stora gräsytan i Tessinparken, “Gärdet” används ofta till stora utomhusarrangemang som musikfestivaler. Exempelvis hålls den årliga Summerburst-festivalen på Gärdet. Detta är en festival som under åren har gett Stockholmsbor möjlighet att lyssna på massor av såväl svenska som internationella artister. Parken har också idrottsplaner för flera olika sporter som fotboll, rugby och cricket samt en av Sveriges få fullstora planer för amerikansk fotboll. På vintern finns det till och med möjlighet att åka längdskidor där. Gärdet är en av ett fåtal platser i Stockholm där man spårar när snötäcket så tillåter.

Bakom planeringen av Tessinparken och de omliggande bostadsområdena står arkitekten Arvid Stille. Stille har också ritat många av de hus med bostäder och lokaler som omger parken.

Andra kända platser inom Gärdet är Kaknästornet, med sin fina utsikt, och den Kungliga Musikhögskolan. Det finns också flera museer i området bl.a. Polismuseet och Tekniska museet. Just Tekniska museet har fått pris, år 2015, som Sveriges allra bästa museum. Stockholmsinstitutionen Kaknästornet har i många årtionden varit en av Stockholms mest välbesökta turistattraktioner. Det är hela 155 meter högt och där huserar en av Stockholms högst belägna restauranger. I Kaknäs-restaurangen kan du beställa god mat eller ta en fika samtidigt som du njuter av en av stadens finaste utsikter.

Områdets historia

Historiskt sett har Gärdet inte räknats som någon av Stockholms finare stadsdelar. Under 1600-talet låg det ett militärt övningsområde där och området räknades inte som en del av centrala Stockholm. När väl bebyggelse började komma, efter att militären flyttat till Akalla, fick området först mycket kritik när det invigdes på 1930-talet. Den allmänna åsikten var att husen var alldeles för höga och till en början var det svårt att locka nya hyresgäster till bostäder och lokaler. Området ansågs vara fattigt och lockade inte. Noteras kan att på den tiden ansågs inte heller Östermalm som något fint område. Gärdet tillhörde till en början Östermalm men området avdelades och den separata stadsdelen Gärdet bildades.

Det var som sagt arkitekten Arvid Stille som var drivande. Han fick ansvaret genom att vinna en tävling som kommunen anordnat. Hans förslag att bygga friliggande hus omgärdade av grönska var nytt och fräscht. På den tiden byggde man annars hus runt gårdsplaner eller avdelade med staket. År 1937 stod Stilles vision färdigt med ett antal hus som avgränsning för Tessinparken. Just storleken på projektet och det stora antal människor som till sist flyttade in står bakom den fina stadsdel som Gärdet är idag. Snabbt började butiker, skolor, kontor och andra slags lokaler dyka upp och sakta men säkert blev Gärdet ett attraktivt bostadsområde. Från att ha räknats som en av de sämre delarna av staden har Östermalm och även Gärdet blivit stadsdelar där några av Stockholms allra mest eftertraktade adresser nu ligger.

Gärdetfestivalen är ytterligare något som Gärdetborna är mycket stolta över. Festivalen började på 1960-talet då ett antal elever på Konstfack bestämde sig för att starta en drakfestival. Den sista helgen i maj varje år samlades man för att flyga vackra pappersdrakar i olika färger och former. Traditionen kvarstår än idag nu med tillägg av musik och kulturpolitik. När festivalen utökades under 1970-talet hämtades inspiration från den amerikanska Woodstock-festivalen. Gärdetfestivalen sägs vara en av anledningarna till att den svenska så kallade progressiva musikrörelsen, proggen, växte sig så stark.

Områdets infrastruktur

På grund av att området ligger så centralt är det lätt att ta sig vart man vill i Stockholm från Gärdet. Den som bor eller har arbetslokal på Gärdet har lyxen att kunna ta sig till Stockholms alla centrala delar till fots eller på cykel. Det går också många bussar som tar dig runt i det närliggande området. Via tunnelbanan har du även bara ett par minuter till T-centralen varifrån du kan ta dig vidare varsomhelst inom Storstockholm och vidare ut i landet med buss, pendel- eller vanligt tåg. Dessutom når du naturligtvis också lätt Arlanda från T-centralen. För alla bostäder, kontor och andra lokaler på Gärdet är de fantastiskt fina transporttillgångarna en av de absolut största fördelarna.

Är du en sådan som föredrar att cykla, för motion eller miljö, så är detta, som sagt ett fint alternativ när du bor på Gärdet. Stockholm jobbar på att bli en bättre cykelstad och det finns många cykelvägar på Gärdet. Du hittar en cykelkarta här. Många Gärdetbor använder sig av denna möjlighet och får på så vis in motion i vardagen och sparar samtidigt bensin och miljö.

Jobbar man i någon av kranskommunerna och föredrar att åka bil så är det, trots att Gärdet är så centralt beläget, inte heller några större problem att göra det om man så önskar. Det tar bara några minuter att nå Norra länken och via den tar du dig lätt ut ur city. Norra länken består av ett antal tunnlar som leder bort trafiken från gatorna vilket både gör att det går fortare och att miljön i närområdet skonas. Ingen tung trafik går längre på gator som delas med fotgängare. Genom Norra länken har Gärdet blivit både säkrare för fotgängare och cyklister och fått bättre luft. En av fördelarna med att bo på Gärdet är att du kör mot den tyngsta trafiken under rusningstimmarna och slipper den riktigt långsamma farten.

Från Gärdet har man också möjlighet att färdas via vattnet. Du når lätt både Frihamnen och Värtahamnen. Därifrån går det färjetrafik över Östersjön till Åland, Finland och ända till Ryssland. Det går också att åka pendelbåtlinje från Sjövägen 80 som går mellan Nybroplan och Frihamnen. Tänk så uppfriskande att börja dagen med en stund på sjön! Det går även bra att ta med sig cykeln på färjan.

Gärdet är alltså en knytpunkt för Stockholm. Både svenska och internationella företag har upptäckt fördelen med att lägga sina kontors-, butiks- lager- och andra lokaler på Gärdet. 

Företagsliv

Inom gärdetområdet finns massor av fina restauranger och butiker och nya dyker hela tiden upp. Oavsett vilken slags lokal du är ute efter så är Gärdet ett attraktivt alternativ. Det är lätt för personal att pendla till jobbet och lätt för kunder och samarbetspartner att hitta dit. Bedriver man någon slags försäljning är också den stora genomströmningen av folk en stor fördel. Det är lätt att locka till sig bra arbetskraft om man har sin lokal på ett ställe där det finns goda möjligheter till att gå ut och äta, ta en fika eller uträtta några ärenden i anslutning till arbetstiden. Såväl tandläkare som advokater, frisörer och fastighetsmäklare sina lokaler på Gärdet. Alla större banker har också lokaler inom området.

Rätt omgivningar har blivit allt viktigare när företag letar efter lokaler. Det må vara billigt att hyra lokal längre ut från Stockholms City men för de flesta företag är fördelarna med att befinna sig mitt i smeten större. På Gärdet hittar du fantastiskt fin natur i kombination med goda allmänna kommunikationer och en stimulerande innerstadsatmosfär, något som bidrar till att både små och stora företag väljer att lägga sina lokaler på Gärdet. Väljer du att ha lokaler på Gärdet befinner du dig mitt i staden men precis utanför den absoluta stadskärnan där hyrorna är som absolut dyrast. Många företag inom bank, finans och media har därför förlagt sina kontorslokaler på Gärdet.

 

Även när det kommer till shopping har Gärdet mycket att erbjuda. Istället för det generiska utbud som alla stora shoppingcentrum runt om i Stockholm erbjuder hittar du istället på Gärdet mindre butiker med unika sortiment. På Gärdet hittar du vintagekläder, instrument, hantverk och mycket mer. Du hittar även ett stort antal serviceinrättningar i lokaler på Gärdet som erbjuder allt från massage till dator-reparation. Gärdet är ett perfekt område att tillbringa en lat lördagseftermiddag i. Medan alla andra tar bilen ut till stressen på Mall of Scandinavia tar du en tur genom alla mysiga butiker, en fika med äkta hembakat i något av alla fina caféer och avslutar med en tupplur i solen på en filt i Tessinparken. På vintern tar du en tur i skidspåret, följt av en värmande kopp varm choklad och går sen direkt till massage.

Vill du ändå handla på ett riktigt köpcentrum så är det närmaste från Gärdet Fältöversten, bara några minuter från Tessinparken. Där finns många välkända butikskedjor. Från Gärdet når du naturligtvis också enkelt alla butiker i Stockholms centrum. Via buss, tunnelbana eller cykel tar du dig enkelt till det klassiska shoppingstråket längs Drottninggatan med anrika NK som ett av de stora dragplåstren.

Bor du eller arbetar i någon av alla lokaler på Gärdet så har du tillgång till allt vad Stockholm har att erbjuda. Stockholm har på senare år etablerat sig som en av Europas modehuvudstäder och erbjuder dessutom ett restaurang- och nattliv som börjar göra sig känt även utanför Sveriges gränser.

Köpkraft i området

Gärdet ingår trots den tidigare avdelningen från Östermalm fortfarande i Östermalms stadsdelsförvaltning. Östermalm har idag Stockholm stads högsta medelinkomst. År 2014 uppgick den till 438 978 kr per år medan den genomsnittliga medelinkomsten i Stockholm var 366 300 kr per år. För Gärdet specifikt var medellönen i genomsnitt 392 900 kr per år. Gärdet har för närvarande en total befolkning på ca 21 000 människor. Av dessa hamnar 53 procent i åldersgruppen 25-64 år och man har en hög utbildningsnivå. Arbetslösheten är också låg i området. Följaktligen är Gärdetborna en köpstark grupp med pengar att spendera, vilket man också gärna gör och det gagnar alla med affärslokaler i Gärdet.

Parkeringsmöjligheter

Parkering är en av de stora stötestenarna i innerstan. På Gärdet finns det dock en rad olika möjligheter. Dels går det bra att parkera sin bil längs med flera gator. Dels återfinns en rad olika parkeringshus om man vill ha sin bil skyddad under tak.

Som alltid i Stockholm gäller det att hålla reda på vad det kostar. Det finns också en del restriktioner varför många tycker att det är lättast att bara ställa sig i parkeringshuset även om man får en bit att gå. För närvarande kostar det 15 kr i timmer att parkera längs med gatan. I parkeringshusen betalar man mellan 15 och 30 kr i timmen. Det finns även parkeringshus för de som ska ta färjan.

Som boende i området går det att ansöka om så kallad boendelicens som kostar 1100 kr i månaden. För butiks- och lokalinnehavare är det dyrare, för närvarande 3000 kr i månaden. Det finns också möjlighet att köpa dagsbiljetter till rabatterade priser vilket är en bra service att kunna erbjuda sina företagspartners som kommer på besök till din lokal.

För den som väljer att parkera längs med gatan är det viktigt att hålla reda på eventuella restriktioner. Kolla efter vägskyltar som visar vad som gäller. Dessa återfinns ofta i början av det kvarter där du vill parkera. Parkering har man nu möjlighet att betala med kreditkort, Visa eller Mastercard. På flera ställen kan du också betala med en app under namnet EasyPark. Genom den betalar du bara för exakt den tid du faktiskt står istället för att behöva betala för en timme extra, vilket ju ofta händer eftersom man vill vara på den säkra sidan. Perfekt också när ett möte verkligen drar ut på tiden att slippa stressen av att riskera parkeringsböter.

Mer information om parkeringsmöjligheter och avgifter på Gärdet hittar du här.

Utveckling i området

Den goda ekonomiska situationen på Gärdet har också avspeglat sig på den typen av boende som nu återfinns. Istället för “fattigbostäder” bygger man nu riktiga lyxlägenheter i området. Just nu pågår byggnation av lägenheter som kommer att erbjuda tillgång till vinkällare och växthus samt egen parkering i källarplanet. Även vinkällaren ligger i källarplan, så på fredag kväll efter arbetsveckans slut kilar man enkelt förbi och hämtar ett lite speciellare vin för kvällens mys. Huset, Patriam Gärdet, som totalt kommer att rymma 36 lägenheter kommer att stå klart sommaren 2017. Samtliga lägenheter är redan sålda!

För den lite förmögnare Stockholmsbon pågår det även andra byggprojekt som 79 & Park på Sandhamnsgatan 79. Detta kommer att bli en helt ny stadsdel med ca 168 nya lägenheter med tillhörande lokaler på Gärdet. Design står den kända danske arkitekten Bjarke Ingels för. Området sägs ska präglas av lite mer flärd än det vanliga. Stadsdelens innevånare kommer att kunna njuta av utsikt över Frihamnen, Kaknästornet och delar av Södermalm. Priserna för en lägenhet här ligger högt men det är redan kö för att få möjlighet att köpa.

Det finns en otrolig efterfrågan på bostäder och lokaler på Gärdet. Förutom lyxlägenheter finns det också planer på fler vanliga lägenheter på Gärdet. Exempelvis kommer man snart att påbörja byggnation av 110 nya lägenheter i vad som sägs vara en Minecraft-inspirerad byggnad. Den ständigt pågående utbyggnaden gör området attraktivt för såväl små som mellanstora företag. Köpkraften och folklivet på Gärdet kommer i och med den fortsatta gentrifieringen högst sannolikt att fortsätta öka.

Industrier

Som synes är Gärdet ett uppåtgående område som redan lockar många affärsinnehavare och andra företagare. Den framtida potentialen är också mycket god. Grundstenarna, som goda kommunikationer, natursköna omgivningar och god köpkraft finns redan på plats. Gärdet är en stadsdel att vara stolt över när du får besökare från övriga delar av landet, för att inte tala om internationella gäster. Många internationella affärsresenärer är förvånade över hur vackert och nära det är till naturen i Stockholm. Från Gärdet, eftersom det är så centralt beläget, har de också möjlighet att lätt hinna med att se övriga delar av Stockholm även om det är ont om tid.

Även om Gärdet mestadels har lokaler för mindre företag återfinns också några större företag i området. Bland annat har TV4 sitt kontor där med 500 anställda. TV4 ägs av kända Bonnier-koncernen och producerar program som Idol, Let’s Dance och många fler av svenska folkets favoriter. År 2015 uppgick kanalens omsättning till över 4 miljarder kronor. Ytterligare ett större företag som verkar från Gärdet är Tallink Silja Line. De har sitt svenska kontor i Värtahamnen. Tallink är ledande inom färjetrafik på Östersjön.

Vad det gäller mindre företag så finns det knappt 4000 företag registrerade på Gärdet. Allt från konsultbolag och revisorer till tandläkare och PR-byråer. Många småföretag leder till ett gott företagsklimat med möjlighet till utbytande av idéer och samarbeten. Företagshotell är attraktiva för de riktigt små företagen. Om inte annat får man någon att dela fikarum med.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

För den som söker tillfälligt boende på Gärdet finns det flera möjligheter beroende på storleken på din plånbok. Populära alternativ är bland annat:

Biz Apartment Gärdet - Detta är ett så kallat lägenhetshotell med eget businesscenter och utomhuspool. Alla enheter har matlagningsmöjligheter i eget kök. Här kan konsulter och andra mer tillfälligt anställda bo en längre period.

Scandic Ariandre – Som alla Scandic är det här ett familjevänligt hotell som även erbjuder aktiviteter för barn. Är man affärsresenär har man tillgång till konferenslokaler och kontor. Efter en hård arbetsdag har man också möjlighet att ta en drink i hotellets skybar som ligger på 17 våningen och har fin utsikt över staden.

Clarion Collection Hotell Tapto – Erbjuder sina gäster ett modernt hotell vid gränsen till Östermalm. Hotellet ligger ett stenkast från Musikhögskolan och Stockholms stadion. För den som gillar att ha allt på samma ställe har men en utmärkt restaurang som erbjuder såväl frukost som lunch och middag.

STF Gärdet Hostel & Hotel – För den som har en budget eller bara gillar att vara sparsam är detta ett bra alternativ. Man har 53 rum och prisvärd parkering. Hotellet ligger nära Frihamnen för den som ska vidare med färja. Ska man istället ta tunnelbanan är det bara 10 min till närmaste station. Dessutom finns det ett gemensamt kök för alla gäster där man kan laga sin egen mat eller äta medhavd mat från någon av Gärdets alla fina restauranger.