Introduktion till området

Hägersten och Liljeholmen var fram till 1 januari 2007 två separata stadsdelar, då slogs de ihop och bildade Hägersten-Liljeholmen. Den nya stadsdelen är en spännande och attraktiv del av centrala Stockholm, den gränsar nämligen till Mälaren i norr och nordost, och där bredvid finns Södermalm och dess trevliga folkliv. I Hägersten-Liljeholmen bor det omkring 83 000 människor.

Stadsdelen är belägen i södra delen av Stockholms stad; på lagom avstånd till centrala Stockholm. Hägersten-Liljeholmen erbjuder en korrekt mix av närhet och sprudlande affärsliv, samt avstånd, lugn, koncentration och låga lokalhyror så klart. Det är nära till naturen, och med tanke på storstadens surr och tempo är det ett vinnande koncept; en hett eftertraktad resurs i Stockholms stad. 

Stadsdelen har fint läge, vilket även gäller den utsikt besökaren får ta del av när han/hon är på besök eller innehar plats i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen. Här ges fin utsikt över Mälaren och andra partier av huvudstadens mest centrala områden. Hägersten-Liljeholmen är en del av Söderort, vilket är den mest södra delen av Stockholms stad. Det bjuds på en blandning av stadsdelar, alla med sin karaktär, charm och personligheter. Här erbjuds gott om möjligheter till fritidsaktiviteter och nöjen.

Här finns ett trevligt idrottsliv och man bjuder på en hel del olika idrottsklubbar, såsom Hägerstens SK och Mälarhöjdens IK. Läget är perfekt; och du har även goda möjligheter att ta dig till Gamla stan, Södermalm och Drottninggatan, för att ge några exempel.

Här finns några spännande landmärken, ett av de finaste är den ståtliga Uppenbarelsekyrkan, i centrala Hägersten. Stadsdelen har sedan sammanslagningen av Hägersten och Liljeholmen blivit en spännande och livlig del av Stockholm stad. Den som har yta i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen finner en bra blandning mellan närhet och avstånd, lugn och tempo, med lagom avstånd till centrala Stockholm. Du bjuds på en kombination av nytt och gammalt, och som vi kommer att se lite längre fram finns här också framtidstro och positiva planer inför morgondagen.

Områdets historia

Låt oss fokusera på stadsdelens historia. Ifall vi börjar med Hägersten, så omnämns området för första gången relativt ”nyligen”. Vi talar om ett torp, som pekas ut som ”Hæghrasteen” i ett bytesbrev från år 1432, tillhörande herrgården Årsta gård. Ett bytesbrev är egentligen ett typ av köpekontrakt där ägarbyte framgår, i det här fallet från Uppsala Domkyrka till en herr H. Kröpelin. Längre fram i tiden växlar torpet status och blir en herrgård med stora ägor, hela vägen från Liljeholmen och till Mälarhöjden. Vi kan slå fast att det moderna Hägersten föds under denna period. Av herrgården finns idag endast ett par av byggnaderna kvar. Vi talar om en mangårdsbyggnad med två flyglar; idag existerar byggnaderna endast som en del i en bostadsrättsförening som bildades 1997. Hägersten var länge en populär plats för semestrande stockholmare, och från 1860-talet och hundra år framåt var det en populär plats att placera sommarnöjet på (sommarhuset). Flera av dessa sommarnöjen finns kvar än idag, som pittoreska småhus, inskjutna i stadsbilden.

Herrgården Årsta innehar även en biroll i sagan om Liljeholmen. Liljeholmen var nämligen länge en del av Brännkyrka socken och Årstagodsets ägor. Liljeholmen hade faktiskt inte mycket att komma med förrän i slutet av 1800-talet, då industrialiseringen på allvar drog i gång. Här fanns tidigare endast vild natur och betesmark. Liljeholmen började sitt liv på samma sätt som Hägersten, nämligen som ett torp under Årsta gård. Liljeholmen var även känt som ett värdshus från 1600-talet, bland annat omnämnt i Bellmans dikter. Liljeholmens värdshus var berömt för sitt vackra läge och idylliska lantlighet.

Områdets infrastruktur

Hägersten-Liljeholmen är en knutpunkt i Stockholms stad, bland annat eftersom väg E20 passerar genom stadsdelen, vilken dessutom är kopplad till vägar som leder till Hornstull och Nacka bland annat. Hägersten-Liljeholmen har alltså fina kommunikationer, och bra läge, att förlägga affärs-verksamhet på, det gäller även ett kontorshotell. Stadsdelen erbjuder god kollektivtrafik, här får du gott om möjligheter att färdas med exempelvis buss och tunnelbana. Den röda linjen delar sig nämligen vid Liljeholmens tunnelbanestation. Den ena sträckningen går till Norsborg, med stationer vid bland annat Örnsberg och Mälarhöjden. Sträckning nummer två går till Fruängen, med stopp vid bland annat Telefonplan och Hägerstensåsen.

Hägersten-Liljeholmen erbjuder inte bara goda kommunikationer med övriga delar av Stockholm, men även med övriga delar av landet, främst via väg E4/E20 som sträcker sig över hela riket, hela vägen från det sydligaste syd till det nordligast norr. Du kan ta enkelt ta dig till Uppsala, Västerås, Linköping, Göteborg, Helsingborg, och Malmö etcetera.

För dig som väljer att skaffa en lokalyta i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen finns ypperliga möjligheter till goda kommunikationer med personal, kunder och leverantörer. Här finns även gott om möjligheter till pendling; läget gör det enkelt att ta sig från centrala Stockholm till stadsdelens centrum. Du kan färdas kollektivt, med antingen, bil, buss eller tunnelbana. Läget är lättillgängligt och passande för dig som får gott om besök, det är lätt att hitta hit, såväl som till övriga delar av huvudstaden.

Företagsliv

Vi inleder det här avsnittet med att besvara två frågor avseende kontorshotellet. Givetvis kan dessa svaren ge dig en hel del viktig kunskap, det gäller oavsett om du skaffar ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen eller någon annanstans i vårt avlånga land.

  1. Vad är ett kontorshotell?
  2. Hur kan kontorshotellet förbättra din verksamhet?

Fråga 1: Låt oss tala lite om definitionen av ett kontorshotell. Det handlar om en kontorsyta för uthyrning till företag, eller ännu enklare ett hotell av lokaler för företagsverksamhet. Det kan handla om öppna ytor i ett kontorslandskap eller slutna rum i en korridor. Kontorshotellen ser självklart inte likadana ut, men är i vilket fall som helst viktiga platser för din verksamhet. Eftersom kontorshotellet erbjuder både större och mindre ytor för verksamheten finns goda möjligheter att välja den yta som passar ditt företag bäst. Det är vanligt att olika företag delar på ytan eller har lokaler jämte varandra. Kontorshotellet i Hägersten-Liljeholmen erbjuder en spännande plats att mötas och nätverka på. Det gäller givetvis också kontorshotell på andra platser. Det är en modern yta, där du kan möta andra företag och nätverka, på ett högst prestigelöst sätt. Vi talar om ärliga och öppna möten människor emellan.

Fråga 2: Vad är det som är så bra med ett kontorshotell? Jo, kontorshotellet erbjuder gott om fördelar. Vi skall försöka sammanfatta dem i tre punkter, och på så vis ge dig ett svar på frågan: Hur kan kontorshotellet hjälpa din verksamhet?

  • FLEXIBILITET: Det är det ultimata flexibla kontoret. Du kan nämligen enkelt byta lokal inom samma kontorshotell, eftersom det handlar om olika stora ytor. Det är enkelt att ändra storlek för den yta du behöver för verksamheten, då ditt företag växer. Det är normalt sett också en lätt match att byta mellan olika kontorshotell, om du av någon anledning måste flytta ditt företag.
  • SPARA TID OCH ENERGI: Det handlar om en yta som är känd för att erbjuda helhetslösningar. Du är därmed befriad från oro över de praktiska detaljer du annars måste arbeta med när du har ett kontor. Vi talar om internanslutningar och telefonabonnemang. Det kan handla om posthantering, och reception med mera. Det är det perfekta sättet att få ett fullständigt hyreskontrakt, där du kan koncentrera dig på ditt företag, snarare än på det kringliggande.
  • DEN SOCIALA PLATSEN: Vi poängterar det gärna återigen, och igen och igen. Ett kontors-hotell är en social yta. Den sociala platsen är kontorshotellet, och här får företag mötas och nätverka på ett ärligt och öppet sätt. Du får möjlighet till nya affärskontakter, nya idéer och råd, eller varför inte en ny vän?

 

Vi talar om en stadsdel som erbjuder gott om trevlig shopping, både i det stora och det lilla formatet. Det finns också shoppingmöjligheter i Hägersten-Liljeholmens närhet. Vi skall berätta lite om de möjligheter som finns inom stadsdelen, men även de utanför den. Här finns en del nischade butiker som påminner lite om butikerna i Södermalm. Gallerian nummer ett i stadsdelen är Liljeholmstorgets galleria. Det handlar om en relativt nybyggd galleria, som är en central del av det nya och fräscha Liljeholmen, som Stockholms stad satsar friskt på.

För den som verkligen njuter av att frottera sig i shopping är Liljeholmstorgets galleria det perfekta valet. Här finns gott om butiker, men även god mat. Här finns omkring 90 butiker, för alla tänkbara smaker. Det kan också vara en fördel att färdas till Liljeholmstorgets galleria, eftersom du slipper ta dig till innerstaden massiva tempo.

Förutom Liljeholmstorgets galleria kan det även vara värt att nämna en annan fantastisk plats för shopping, en liten bit utanför Hägersten-Liljeholmen. Vi talar givetvis om Globenområdet, det är ett fullsmockat evenemangs- och shoppingcenter. Självklart tronar den världsunika Ericsson Globen som krona på verket; världens största sfäriska byggnad. Från centrala Liljeholmen tar det endast omkring 10 minuter att färdas, med bil. Det tar ungefär lika lång tid att färdas från centrala Hägersten.

Vidare finns det ett flertal trevliga småbutiker och mysiga kaféer i centrala Hägersten. Lite längre bort, söder om Hägersten finner du Skärholmens köpcentrum. Det ligger västerut från stadsdelen sett, längs med E20:an. Åk gärna hit och ta en titt, det är nämligen ett fullmatat köpcentrum på fint läge, längs med en av Stockholms viktigaste vägar. Shoppingcentret är av ansenlig storlek och bjuder på omkring 100 butiker, av alla sorter.

Det är ingen katastrof att Hägersten-Liljeholmen erbjuder få shoppingcenter inom sina gränser, särskilt inte med tanke på närheten till Stockholms innerstad. Här finns nämligen en nära på astronomisk mängd detaljhandel att ta del av.

Köpkraft i området

Medelinnevånaren i Hägersten-Liljeholmen har god inkomst. Den ligger i snitt lite över 300 000 kronor per person och år. Det är ungefär samma inkomst som medelstockholmaren har. Köpkraften är starkt kopplad till inkomsten; och eftersom Hägersten-Liljeholmen och hela Stockholm har en inkomst något över Sverigesnittet kan vi slå fast att det även handlar om god köpkraft.

Vidare, om vi talar om en annan markör för köpkraften, finner vi att utbildningsnivån i stadsdelen är hög. Vi talar om en befolkning där något under 60 % av befolkningen innehar eftergymnasial utbildning. Även i det här avseende matchar innevånaren i Hägersten-Liljeholmen medel-stockholmaren. Vi kan alltså slå fast att utbildningsnivå och levnadsstandard för befolkningen i Hägersten-Liljeholmen liknar Stockholms medelinnevånare.

Hägersten-Liljeholmen ger en god fingervisare avseende medelstockholmarens köpkraft, det handlar helt enkelt om en god anledning att skaffa ett rum i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen. Den som skaffar lokal i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen kan alltså enkelt se hur köpmönstret i stadsdelen varierar med köpbeteendet för Stockholm rent generellt. Du får möjlighet till plats i ett billigt kontorshotell (jämfört med innerstaden), samtidigt är det så pass nära centrala Stockholm att din besökare lätt tar sig till kontorshotellet i Hägersten-Liljeholmen.

Parkeringsmöjligheter

Den 1 september 2016 var en viktig dag för Stockholms stad, då infördes nämligen en helt ny parkeringsordning i hela kommunen. En stor förändring helt klart. Det är ett helt nytt grepp och en mycket god idé för att minska trängseln i de områden som är hårt drabbade av trafiksituationen. Man vill med denna nya ordning skapa en enhetssyn för hela staden. Hägersten-Liljeholmen har hamnat under två områden avseende parkeringsavgiften. Liljeholmen ligger något närmare innerstaden och har därmed en högre kostnad. Kostnaden för att parkera i kommundelen är 10 kr/timme. Detta gäller kl. 7-19 vardagar samt 11-17 på lördagar. För Hägersten gäller en kostnad på 5 kr/timme under vardagar kl. 11-17. 

Vi talar om en stadsdel med goda parkeringsmöjligheter. Det är stor skillnad på taxan i Hägersten-Liljeholmen och i innerstaden. Den som har plats i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen får en omedelbar fördel jämfört med innerstaden. I de absolut mest centrala delarna kring Östermalm kostar det upp till 10 gånger så mycket att parkera.

Liljeholmens nya område, nära Södermalm, som just nu håller på att byggas, innebär gott om parkeringsmöjligheter. Det finns självklart en plan för det i framtiden ökande parkeringsbehovet i Hägersten-Liljeholmen.

Stockholms stad är välkänd för sin gröna framtoning; miljön är i högsta fokus. Hägersten-Liljeholmen är inget undantag från denna regel. Det är viktigt att leda bort trängseln från innerstaden, och att mota trafikstockningen vid grinden. För den som väljer att etablera plats eller yta i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen finns gott om möjligheter att färdas med lokaltrafiken; här finns det gott om goda valmöjligheter.

Utveckling i området

Stadsdelen Hägersten-Liljeholmen erbjuder ett antal intressanta byggprojekt. Du har möjligheter att titta närmare på dessa här. Liljeholmen har fler projekt på gång än Hägersten. Hägersten är dock ingen duvunge, och här pågår också en del byggprojekt. Hägersten-Liljeholmen har haft en frapperande befolkningsökning på senaste tiden, vilket är lovande för den som är intresserad av en yta i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen.

Det finns flera spännande byggprojekt i Hägersten avseende nybyggnationer av grundskolor, vi talar bland annat om Hägerstenshamnens skola, som expanderar för att kunna hantera flera elever. Bygget beräknas står klart under hösten 2017, och då skall denna skola vara beredd att hantera en rejäl ökning av elever.

Liljeholmen växer snabbt. Det är en av Stockholms stads snabbast växande områden, och givetvis det mest snabbväxande området i Hägersten-Liljeholmen. Här finns närhet både till stad och natur. Här finns flera naturområden på nära avstånd, såsom Vintervikens rekreationsområde, vid sjön Mälaren, samt den mindre sjön Trekanten. Området är attraktivt för de flesta, både för den som är intresserad av en yta i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen, men även för privatpersoner. Här pågår ett antal byggprojekt avseende utbyggnaden av området, för att till exempel tillgodose efterfrågan på bland annat lokaler, butiksytor och kontorshotell. Det handlar om ett riktigt framtidsområde, för Stockholms stad. En mängd olika byggherrar är inblandade, såsom AB Familjebostäder, JM AB, City Con med flera. 

Industrier

Vi talar gärna om företagen i stadsdelen; och här finns några välkända och större verksamheter. Den största och mest kända av dem är Bravida Sverige AB. Verksamheten är dotterbolag till Bravida AB och en del av Bravidakoncernen. Bravida är Nordens största och mest kända leverantören av tekniska installations- och servicetjänster för fastigheter. Bravida erbjuder en imponerande representation i de Nordiska länderna. Här finns butiker och kontor i mer än 160 orter, i samtliga av de Nordiska länderna, minus Island.

Om vi går vidare med ett annat stort företag i stadsdelen, finner vi här Bring Citymail Sverige AB, som är dotterbolag till Posten Norge AS. Här kan man skryta med minst 1 200 anställda och en omsättning på drygt 1,1 miljarder. Verksamhetens mål och affärsidé är att erbjuda en bred och ansenlig mängd logistik- och transportlösningar. Det handlar om arbete med både privatpersoner och företag.

Ett tredje större företag i Hägersten-Liljeholmen är Nokas Security. Moderbolaget i koncernen heter Nokas AS och är ett företag med över 1 500 anställda. Vi talar om en omsättning på över 1 miljard kronor. Nokas är Skandinaviens (Sverige, Norge, Danmark) ledande företag med avseende på värdetransporter av kontanter och andra säkerhetstjänster för privatpersoner, företag och icke-vinstdrivande organisationer.

Hägersten-Liljeholmen är något av ett mecka avseende tjänster och service, precis som hela Stockholms stad. Det här gäller särskilt Liljeholmen och dess företagande. Västberga är en viktig del av stadsdelen, och här domineras företagandet av logistik och lager. Vi talar om en viktig näring i området, här är Sandvik och DHL viktiga aktörer.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Den som är intresserad av en lokal i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen erbjuds även ett utmärkt läge med tanke på kommunikationer till centrala Stockholm och närhet till tätort och landsbygd. Vi talar om goda möjligheter till övernattning i stadsdelen, dessutom finns massor av hotell och vandrarhem i innerstaden, Vasastan och Södermalm. Endast 15-30 minuter bort.

Låt oss börja med att tala om Hägersten och ett lite finare hotell med perfekt närhet till E4:an och därmed även till Stockholms mest centrala delar. Vi talar om hotellet Good Morning + Hägersten. Det är 4-stjärnigt exemplar i nyrenoverad stil med excellent standard. Rummen är rymliga. Här erbjuds både fåtölj och arbetsbord. Badrummen är helkaklade. Här finns bar och restaurang.

Liljeholmen erbjuder flera goda alternativ. Ett av dem är Liljeholmens stadshotell. Det är ett modernt hotell med 3-stjärnig status. Här erbjuds gästerna fri parkering samt gratis WiFi. Hotellet ligger nära Liljeholmens shoppingcenter. Stadshotellet är det perfekta alternativet för den som vill visa upp det nya moderna Liljeholmen; en riktig knutpunkt för modernt företagande i Stockholms stad. Den som besöker detta hotell kommer genast att förstå varför en plats i ett kontorshotell i Hägersten-Liljeholmen är att föredra framför flera andra alternativ.