Introduktion till området

Karlskoga, Alfred Nobels Karlskoga, är en centralt belägen stad på skandinaviska halvön, mittemellan Stockholm, Oslo och Göteborg. Det här unika läget bådar för gott företagar-klimat på orten. Det finns dock mycket mer som talar för Karlskoga. Staden fokuserar på teknik, som är ett framtidsområde. Staden har cirka 30 000 invånare, och har länge varit en viktig aktör inom den den svenska järnindustrin. Staden har rikt kulturliv, och invånarna står alltid i centrum, något som förvandlat Karlskoga till en stad med stor gemenskap. Barn uppmuntras alltid att ta del av kulturliv och idrott.

Karlskoga kommun arbetar hårt för att utveckla företagandet i i staden. Bland annat byggs det löpande fler kontorsplatser. Det satsas även på utbildning, och läget gör det enkelt för de som vill studera vidare. Örebros universitet ligger nämligen endast ett stenkast bort, på omkring en halvtimmes avstånd med bil.

En av Karlskogas främst landmärken ligger en bit utanför stadens centrum. Karlskoga motorstadion lockar tiotusentals besökare varje år, och har blivit lite av ett regionalt mecka för de som älskar motorsport. Arenan kallas även ”Gelleråsen” och har givit Karlskoga smeknamnet ”The Heart of Racing”.  Karlskoga Motorsportvecka är en veckas lång festival, som hyllar allt som har med motorsport att göra. Den anordnas en gång om året, i juni, och bjuder på tävlingar, uppvisningar och andra spännande händelser och aktiviteter. Andra kända landmärken, väl värda besök, är Karlskoga kyrka och Boda Borg.

Degerfors befinner sig på omkring 15 minuters bilväg från Karlskoga, det är en populär plats, och regional turistattraktion, som bjuder på ett spännande naturreservat (Sveafallen), där finns bland annat spår från istiden, i och med de omtalade ”jättegrytorna”. Nära Sveafallen finner du Berget. Det är ett kulturcentrum som inte bör missas.

Karlskoga bjuder på en årlig stadsfestival. Den kallas kort och gott för Karlskogafesten, och bjuder på det mesta, för de flesta. Festivalen har gått av stapeln varje år sedan 2006, det är en festival för hela familjen, och det vimlar av roliga aktiviteter där, för både stora och små. En månad efter Karlskogafesten, i juli månad, bjuds Karlskogaborna, och andra resenärer på skön musik, eftersom Countryfestivalen på Lunedet äger rum då.  

Områdets historia

Karlskoga har en spännande och delvis kungliga historia som vi gärna berättar lite mer om. Det hela började började med den ädle Kung Karl IX. Han tyckte om platsen, och den blev en del av hans hertigdöme från 1586 och 1589. Platsen som kallades Karls skogar, fick snart ett mer lättuttalat namn; nämligen Karlskoga. Bofors var ett annat populärt namnförslag, då bruket varit en viktig pusselbit till stadens framväxt. 1600-talet var ett spännande och expansivt århundrade för staden, och, skulle det visa sig, även mycket viktigt för framtiden. Karlskoga blev under detta århundrade en mycket viktig plats för järnproduktionen i landet, då Sverige växte fram som en stark järnproducent. I Karlskoga fanns tre viktiga järnbruk; Björboms bruk, Bofors bruk och Valåsens bruk. Bofors var det mest kända, och namnet har levt kvar ända fram i våra dagar. I Bofors tillverkades den första kanonen år 1871.

De senaste 120 åren har Karlskoga haft en särskilt intressant historia, det hela började 1894, när allas vår Alfred Nobel (dynamitens uppfinnare, och grundare av Nobelpriset) köpte AB Bofors-Gullspång, det som tidigare hette Bofors bruk. Samma Bofors bruk som hade varit 1600-talets viktigaste järnproducent i staden. Nobel flyttade in i herrgården Björkborn under 1800-talets sista år och Bofors-Gullspång blev platsen för hans experimenterande med krut och dynamit. Idag är herrgården en populär turistattraktion, som lockar besökare överallt ifrån. Här finns Nobelmuseet, ett museum som grundades 1982 och som bjuder på en komplett rekonstruktion av Nobels laboratorium och tekniska bibliotek. Läs mer om Nobelmuseet här: www.nobelkarlskoga.se

Områdets infrastruktur

Karlskoga har beslutat sig för att vara med i kampen om energiförbrukningen. Staden önskar använda mindre energi i framtiden, och har satt upp ett ambitiöst miljömål; att minska energiförbrukningen med 35 % under de kommande tio åren. Karlskoga satsar därför friskt på miljövänlig kollektivtrafik, och har anpassat busstrafiken efter tid på dygnet; det rullar betydligt fler bussar ute på vägarna under rusningstrafik.

Karlskoga har fina förbindelser med övriga delar av Sverige via Örebro och Degerfors. Det tar cirka 45 minuter att ta sig till Örebro med buss. Därifrån är det enkelt att resa vidare till Stockholm, Göteborg eller Oslo med buss, tåg eller flyg. Örebro anordnar även charterresor från sin flygplats. Karlskoga har en flygplats, men den används inte för linjeflyg. Däremot används den för utbildning av ambulanspersonal med mera. Flygplatsen i Karlskoga har två flygklubbar; Karlskoga Motorflygklubb och Karlskoga Segelflygklubb. Degerfors har den närmaste tågstationen; Karlskoga har nämligen ingen egen station.

Staden önskar anlägga järnväg med bro över sjön Möckeln. Det här skulle vara väldigt gynnsamt för företagandet i staden, och skulle även underlätta för privatpersoner. Det skulle hjälpa resenärer att snabbt och enkelt ta sig till Stockholm och Oslo. Det handlar om hela två timmars besparing i restid. Man arbetar med en långsiktig plan för att genomföra denna nya järnvägssträckning. Det kommer dock att dröja, då det är en långsam process; vi talar om 20-30 år framåt i tiden. 

Företagsliv

Antalet företag med lokaler i Karlskoga har ökat kraftigt under de senaste åren; det har lett till att kommunen vill satsa på att bygga flera lokaler och kontor i staden. Eftersom företagsökningen i staden har varit markant under de senaste åren (67 % fler företag under 2016 jämfört med 2015) önskar kommunen nu satsa på ökade möjligheter för de som vill skaffa lokal i Karlskoga.

När jätten Biltema öppnade dörrarna för verksamheten på Storängen, år 2013, var det som att en vårflod hade släppts lös, och sedan dess har antalet etablerade företag ökat kraftigt. Staden har blivit en populär plats för företag att placera sin verksamhet på. Karlskoga lockar numera riktiga toppbutiker, såsom DollarStore som år 2016 vann priset för ”2016 års bästa butik”.  

En annan populär och framgångsrik lokalyta nära stadens centrum är Storängens handelsområde. Denna plats ligger intill Möckelns strand, och det är lätt att komma dit via motorvägen E18. En lokal i Karlskoga innebär närhet till sådana här områden. Titta närmare på www.karlskoga.se för att se ytterligare information om lediga lokaler, samt om  etableringsmark i staden. Se ännu mer på sidan www.kontorsformedling.se.

 

Karlskoga bjuder på egen shopping, men också på fint läge för shopping i närliggande städer. Det är viktigt att minnas Karlskogas läge, både i regionen och i hela Skandinavien. I centrum av Karlskoga finns stadens eget shoppingcenter. Det kallas för Kulan och erbjuder, förutom trevliga köpupplevelser, marknader, konserter och modeuppvisningar. Utanför Karlskoga stad finns trevlig shopping, både österut och västerut. I öster ligger vackra Örebro, på trettio minuters avstånd med bil; och där finns flera shoppingcenter. En av dessa är Mariebergs-Gallerian, som hyser över 130 stycken butiker och restauranger. I väster befinner sig istället Karlstad, det tar endast 45 minuter att köra till Karlstad, och staden bjuder på en mängd trevliga shoppingmöjligheter.

På gångavstånd från Karlskogas centrum finns Bofors industriområde. Området erbjuder attraktiv företagarmiljö, med moderna byggnader, flexibla och lättanvända lokaler. Lokaler som är lämpliga både för tjänsteföretag och för lättare industri. Boforsen Fastighets AB är ett fastighetsbolag specialiserat på företagande. Man erbjuder industrilokaler, kontorslokaler och säker arkivförvaring. Bolaget äger, tillsammans med Saab Dynamics AB företaget Kontorsbolaget i Karlskoga AB. Kontorsbolaget erbjuder sammantaget lokalytor på över 66 000 kvadratmeter. Det är gott och blandat med företag hos kontorsbolaget, allt från administrativa bolag, till serviceföretag och konsultföretag. Ännu fler kontor i staden finns belägna i företagsbyn Baggängen, vilken befinner sig en bit utanför Karlskogas innerstad.   

Karlskoga håller sakta men säkert på att förvandlas till en knutpunkt för tekniska företag. Fler och fler tekniska verksamheter väljer att förlägga sina operativ verksamhet här, vilket inte är konstigt ifall man ser till stadens historia, som teknisk innovatör och entreprenör. Det är troligt, att forskningen och utvecklingen i området kommer att öka ännu mer, och bidra till att ännu fler tekniska företag blossar upp här. Något som kan vara bra att veta ifall du funderar på att skaffa lokal i Karlskoga.

Köpkraft i området

Karlskoga befinner sig på topp tio i landet, avseende de kommuner med bäst köpkraft. De som har allra bäst köpkraft, är de som är barnfria samt har dubbel inkomst. Vi talar då om personer med en ålder på 55+ eller äldre, som yngre pensionärer, över 60 år. Bland denna åldersgrupp finns en stark trend att skaffa boende nära vattnet. De yngre använder istället sina pengar på shopping och restaurangbesök, man lägger dessutom slantarna på saker som konferenser och kurser. Ifall man ser till statistiken är denna siffra 423 kronor per invånare i staden, totalt sett. Ungdomar lägger även mycket pengar på fritidsaktiviteter.

Ifall man ser till hur människorna i staden, som helhet, spenderar sina pengar finner man att de lägger flest slantar på boende, livsmedel, kultur, samt transport. Husköpkraften är hög, och kultur är populärt. Det spenderas å andra sidan mindre pengar på hushållsutrustning, möbler och kläder, de som spenderar mest pengar på kläder är kvinnor i alla åldrar. Männen i staden spenderar mer pengar på restaurangbesök.

När vi tittar närmare på disponibel inkomst, är de hushåll som består av sammanboende föräldrar med barn den grupp som ligger bäst till. På andra plats följer sammanboende utan barn, och sist följer gruppen ensamstående kvinnor och män. Disponibel inkomst har ökat med ungefär 8 procent jämfört med för fyra år sedan, om man ser till statistiken. De ensamstående männen har större disponibel inkomst än kvinnorna, eftersom de tjänar cirka 70 000 – 80 0000 kronor mer per år.

En intressant skillnad mellan dagens siffror, och de från 1980-talet är att pengarna som läggs på sjukvården har ökat mest. Det är viktigt att satsa på sjukvården, Sverige har en åldrande befolkning, och det är därför logiskt att fler pengar spenderas på sjukvården, men då är det också viktigt att ge tillräckligt med resurser till landstingen, så att de som söker vård, får den omsorg de behöver.

Parkeringsmöjligheter

Det finns en hel del att förbättra avseende Karlskogas parkeringssituation. Kommunen har dock bestämt sig för att göra någonting åt saken.

Hur ser det ut i nuläget? Jo, det finns avgiftsfri parkering utanför staden, i anknytning till industriområden och butiker, en bit från stadskärnan. Det finns avgiftsfri parkering även i city, men då handlar det om 10 minuters parkering. Det finns dock inga planer på att utöka den. Idag finns det cirka 30 platser i Karlskoga som erbjuder fri korttidsparkering. Det finns ett starkt konsensus, att fler parkeringsplatser måste skapas, samt att de befintliga måste byggas ut. 

Det finns en del andra problem med parkeringarna i staden, något som måste elimineras om man vill attrahera fler besökare i framtiden. Ett problem avser stadens parkeringsautomater, de tar nämligen inte de nya mynten. Nu har man dock började sätta upp nya automater som även accepterar de nya mynten. Staden måste dock göra mycket mer, vi talar nämligen om år 2017; att parkeringsavgifterna borde vara anpassade för det kontantlösa samhället. Något som kommunen måste förbättra. För att tackla det kontantlösa samhället har man skapat en app; Parkster, en smidig betalapp som gör det enkelt att betala utan att behöva drilla med småpengar. Eftersom de flesta idag har en smartphone är det här en fin lösning. Efter att ha laddat ned appen, registrerat sig, kan du genast börja använda den. Du väljer endast starttid, och sedan finns det en automatisk stopptid som gör att du undviker onödiga extra kostnader. Se närmare på www.parkster.se.

Utveckling i området

Det händer mycket positivt i Karlskoga just nu. Eftersom fler och fler företag har hittat hit har kommunen beslutat sig för att satsa på lokaler och kontor. Målet är att hitta en lösning som passar alla sorters företag och organisationer, som väljer att etablera i staden. Storängens handelsområde var en stor framgång när det etablerades, det gav kommunen blodad tand, och nu planerar man att bygga ut området, med fler lokaler. Fler företag innebär också mer boende på orten; det var också anledningen till att kommunen började att bygga bostäder på Storängsudden, år 2013. Företagandet i trakten har därefter bidragit till att göra platsen ännu attraktivare.

Vi vet, sedan tidigare, att staden hade sin vagga i Bofors, och vi kan idag se att området har blivit stadens centrum. Storängsudden har blivit ett nytt attraktivt villaområde med fina natursköna omgivningar nere vid stranden, vid sjön Möckeln. Många har därför valt att köpa bostad här. Stadens vision om en fullständigt utbyggd del mellan Storängen och Möckeln och äntligen blivit verklighet. Genom att blanda bostäder och kontorslokaler och har kommunen lyckats skapa ett stycke fin levnadsmiljö, som blandar boende med arbete på ett mycket angenämt sätt. Mer utbyggnad i framtiden är troligt, och om visionen om den nya bron över sjön Möckeln blir verklighet så kan det leda till ännu fler lokaler. För den som planerar att förlägga sin lokal i Karlskoga finns det stora framtidsmöjligheter. Vi inser snart att det finns mycket kvar att göra, och att staden behöver växa mycket mer. Antalet lokaler, och företag förväntas dock växa rejält framöver. Nu följer nästa del i utbyggnaden av staden och dess infrastruktur, nämligen satsningen på skolor och sjukhus, som är ytterligare en viktig del av ekvationen. Kommunen har en långsiktig pågående satsning på detta. För att ha en hållbar och långsiktig strategi för framtiden gäller det att inte glömma bort några pussel-bitar, och detta jobbar staden hårt med att inte göra. 

Industrier

Karlskoga har nu ett gyllene tillfälle att bli ett ännu starkare företagsmecka. Här registreras nämligen flest patent i Svea rike, och kan kommunen utnyttja det här, kan Karlskoga på sikt förvandlas till en riktigt metropol för företagande och entreprenörskap. Kärnan i Karlskogas företagande är den högteknologiska industrin, och i täten för den går Saab Dynamics AB. De största företagen med fullt utbyggda lokaler i Karlskoga är numera Karlskoga kommun, Saab Dynamics AB, Transcom AB, BAE Systems, samt Karlskoga Lasarett. För den som är intresserad av skaffa lokal i Karlskoga är det viktigt att veta vilka som är de potentiella kunderna, leverantörerna och konkurrenterna.

Saab Dynamics AB är det ledande företaget i Karlskoga med en omsättning på ca 3,7 miljarder årligen. De är dotterbolag till Saab AB, som naturligtvis är ett mycket känt företag runt om i världen. År 2016 hade företaget 675 anställda i Karlskoga. Saab Dynamics AB, är ett företag som tillverkar produkter åt försvarsindustrin, såsom pansarvärnsvapen och robotar. Företaget grundades år 2000 och har sin hemvist främst i Karlskoga och Linköping.

Kommunen är Karlskogas största arbetsgivare, sett till antal anställda. Man har mellan 3000 och 4000 anställda, och allteftersom staden växer kan vi förvänta oss att den siffran kommer att stiga.

Ytterligare ett välkänt och stort företag med lokaler i Karlskoga är Transcom AB; det grundades i Sverige 1995. Det är ett multinationellt företag inom callcenter-branschen, och finns på hela 62 olika platser runt om på vår blå planet. År 2015 hade Transcom fler än 1 800 anställda i Karlskoga.

Lasarettet i Karlskoga, är en annan stor inrättning. Det har funnit sedan 1942, idag har lasarettet fler än 700 stycken anställda. Karlskoga lasarett bjuder på hela 130 vårdplatser, och 6 stycken individuella kliniker. Sjukhuset har genom åren blivit bättre och bättre, och bjuder idag på en mer omfattande verksamhet. Det finns idag mobila operationssalar, utrustade med den senaste teknologin.

Det allra sista företaget vi skall se närmare på är BAE Systems AB. Det är ytterligare ett företag som den nye företagaren i Karlskoga kan komma att ha att göra med; den som skaffar lokal i Karlskoga alltså. BAE Systems är Europas största koncern inom försvars-industrin. Omkring 90 000 personer arbetar för koncernen, som har sitt huvudkontor i London. År 2006 skaffade man lokaler i Karlskoga. Företaget tillverkar främst militära fordon och vapensystem.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Det finns cirka tio stycken hotell och vandrarhem runt omkring Karlskoga, och det populäraste är Alfred Nobel Hotell. Hotellet är ett populärt boende, från allt från barnfamiljer till affärsresenärer, och det bjuder på restaurang, konferensfaciliteter, bar och nattklubb samt bastu för den som tycker om det.

Ett annat trevligt alternativ är Karlskoga Hotell & Konferens, hotellet är beläget mitt i centrala Karlskoga och är ett centrumnära alternativ. Det har gott om konferensmöjligheter för affärsresenärer. Här finns gratis WiFi, ett eget fitnesscenter samt fri parkering.

Ett annat boendealternativ är Lunedets Camping, och det går bra att hyra en stuga där. Ifall du önskar komma bort från stadslivet är det här ett perfekt alternativ. Campingen omges av en fridfull och mysig naturskön omgivning.

För dig som funderar på att skaffa lokal i Karlskoga finns det gott om bra alternativ, oavsett vilket företag du driver eller önskar driva är Karlskoga en bra plats, med bra företagande och gott om lugna omgivningar med fin natur.