Introduktion till området

Kista är en stadsdel i Stockholms kommun som ingår i Rinkeby-Kista stadsdelsområde. Kista var tidigare ett eget stadsdelsområde, men slogs 2007 tillsammans med Rinkeby stadsdelsområde. Kista gränsar till Husby, Akalla och Rinkeby, samtliga i samma stadsdelsområde, samt till Sundbybergs- och Sollentunas kommuner. Undvik att förväxla Kista stadsdel med Kista distrikt, ett begrepp som används för folkbokföringen i Sverige. Kista distrikt är något större än stadsdelen Kista; området är dessutom identiskt med Kista församling år 1999/2000.

Kista har en stor andel utlandsfödda. Hela 49 % av befolkningen är födda i utlandet. I Stadsdelen bor det omkring 12 000 personer. Kista är känt som Sveriges IT-centrum nummer ett och har sedan 1980-talet varit Sveriges 'Silicon' valley. Smeknamn som 'Chipsta' och 'Kiseldalen' (se Silicon Valley) duggar tätt. Här finns de svenska huvudkontoren för flera stora världsledande IT-aktörer. Vi talar om företag som IBM, Samsung, och Nokia. Här sker också stor teknisk forskning och utveckling. Både Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet är representerade här. Stadsdelen bjuder på några imponerande skyskrapor, Kistas mest kända landmärken är Kista Science Tower och Victoria Tower. Dessa två bjuder på 32 respektive 35 våningar teknisk innovation och företagande.

Kista Galleria är ett annat känt landmärke. Här återfinns ett av Stockholms största shopping-center, fyllt med affärer och restauranger. Här finns ett 'food court', som en gång var ett av de första i sitt slag, och som fortsätter att vara ett restaurangtorg i världsklass. Ett 'food court' är ett torg fyllt av restauranger, allt i öppen planlösning. Här finns mat från världens alla hörn.

Områdets historia

Namnet Kista har faktiskt inte sitt ursprung i dagens Kista. Det kommer från Kista gård i Sollentuna, och dök upp som namn på nutidens Kista först i början av 1700-talet, då Kista gård övertog ägandet av gården Norgården (dagens Kista gård), hemmahörande i byn Ärvinge. Namnet Kista tros komma från de fornsvenska orden 'kvi' som betyder kreatursfålla och 'sta(d)' med betydelsen plats eller ställe.

Av dagens Kista gård kvarstår flera byggnader. Det handlar om huvudbyggnaden, brygghuset, norra flygeln, sädesmagasinet och flera arbetarbostäder. De flesta av dessa byggnader uppfördes under 1800-talet. Några undantag finns, till exempel en källare från 1700-talet. Framför Kista gård står runstenen, som Sigvid och Jovurfrid reste till ära åt sina föräldrar Egvid och Holmfrid.

Vi vet att det även bodde människor här på forntiden. På 60- och 70-talen gjorde arkeologerna flera utgrävningar i Kista och fann bland annat 300 gravar. Gravarnas ålder varierar mellan några hundra år e. kr. till cirka år 1000.

Områdets infrastruktur

Kista har ett fint läge norr om Stockholms innerstad, och är välsignad med god infrastruktur. Flera stora vägar passerar igenom, eller i anslutning till Kista. Den största av dessa är E4. Det är en av Sveriges största och viktigaste vägar, och den ansluter till E20 och Stockholms innerstad en bit söderöver. E20/E4 fungerar sedan som en och samma väg fram till Södertälje, där den delar sig. De två vägarna täcker därefter av större delen av södra Sverige. Norröver trafikerar väg E4 precis utanför Kista. Den rör sig norrut mot Uppsala och Norrland. E18 är en annan viktig väg som passerar stadsdelen. Den rör sig i östlig/västlig riktning med en dipp ned i Solna. E18 börjar i Norrtälje och rör sig sedan i västlig riktning mot Västerås, Örebro, Karlstad, och så småningom även till Norge. Med en bra bil och lite tålamod kan du via motorväg ta dig från Kista till större delen av Sverige.

Kista ligger fint utmed Stockholms blå tunnelbanelinje, som är belägen mellan Akalla och Kungsträdgården. T-centralen är Stockholms centralstation för tunnelbanan. Från Kista tar det mindre än tjugo minuter att färdas till T-centralen. Det är även enkelt att ta sig från Kista till Gamla stan. Detta gör du enkelt genom att byta till den gröna linjen vid antingen Fridhemsplan eller T-centralen. Resan tar endast drygt tjugo minuter. Förutom Tunnelbana finns även gott om bussar, både till Stockholm, men även norröver i riktning mot Uppsala. För den som etablerar lager i Kista är det bra att veta att förbindelserna med Stockholm och övriga Sverige är mycket goda. 

Företagsliv

Lagret är en viktig del av de flesta företags verksamheter. När du funderar på att skaffa lager eller lager på ny plats är det viktigt att tänka på en del saker. Först och främst måste du fundera på läget. Det är nämligen viktigt att infrastrukturen till ditt lager är så bra som möjligt. Du måste exempelvis fundera över hur väl transporter når lagret. Kanske måste du kunna nå lagret med större eller mindre lastbil. Dessutom behöver du kanske ha en god position för att lätt och snabbt kunna transportera varor till ditt kontor/lokal eller till någon av dina kunder.

Vi uppmanar, och föreslår att du noga funderar över plats och läge för ditt lager. En logisk lösning är att förlägga det i närheten av ditt kontor eller din lokal. En annan lösning kan vara att  placera det så att du enkelt kan skeppa varor till dina kunder. Om det handlar om leveranser till kunder kan ett läge bredvid en större väg vara viktig, i det här fallet är ett lager i Kista idealiskt. Kista har ett strålande läge, bredvid E18 och E4, med enkel koppling till E20. Från Kista är det enkelt att transportera varor till större delar av landet, eftersom infrastrukturen kring stadsdelen är så bra som den är. Ett lager i Kista inbjuder till goda möjligheter för transport och förvaring av dina varor.

 

Det är onekligen svårt, för att inte säga omöjligt, att tala om shoppingen i stadsdelen utan att nämna Kista Galleria. Det är en fantastisk shoppingupplevelse, och det är ingen underdrift. Gallerian är ett mecka för den som söker shopping, god mat och kul upplevelser. Låt oss börja med butikerna. Här finns nämligen hela 180 butiker, samt ett stort antal lager. För den som söker ett kvalitetslager, kan något i anslutning till Kista Galleria vara att föredra, här finns nämligen gott om väl planerade transporter. Ett lager i Kista innebär närhet till ett av Sveriges bästa shoppingcenter. Du finner här butiker från alla möjliga genrer; i princip samtliga typer av varor som du kan tänkas behöva. Förutom butiker finns här service i form av vårdcentral, BVC, tandläkare och en hel del ytterligare.

Avseende restauranger är Kista något alldeles speciellt. Gallerian erbjuder Sveriges största restaurangtorg (food court) med ett 20-tal restauranger bredvid varandra i härlig mix, här finns mat från världens alla hörn. Förutom allt det här bjuder Kista Galleria även på bio, Filmstaden Kista har nämligen hela 11 salonger med en maxkapacitet på 1 500 platser. Här finns de modernaste av faciliteter, såsom wide screen 3D, och ett art digital sound-system. Stolarna är breda och bekväma, med extra benutrymme. Gallerian bjuder även på bowling och go-kart. Bowlingen är en riktig diskobowling, med mat, nöje och bra musik. Vi talar om 400 sittplatser och hela 2000 kvm glädje, fördelat på hela 12 stycken bowlingbanor. Kista Galleria erbjuder också Europas modernaste go-kartbana; här finns 4000 kvm bana, effektiva och miljövänliga elbilar och restaurang med bar. Den som skaffar lager i Kista får närhet till den här toppanläggning, med butiker och nöje för vänner, familj, kollegor, kunder och leverantörer.

Köpkraft i området

Köpkraften visar en kommuns eller stadsdels ekonomiska styrka. Om du intresserar dig för företagsverksamheten i ett visst område, och funderar på att skaffa lager till din verksamhet är den av största vikt. Ifall du funderar på att skaffa lager i Kista kan det vara bra att veta lite mer om stadsdelens köpkraft. Låt oss därför ge dig lite kött på benen. Den information som finns att få om köpkraften i Kista är garanterat positiv för den som funderar på att skaffa lokal här.

Låt oss inleda med att jämföra siffror mellan Kista och Stockholm som helhet. Det är ett bra sätt att sätta siffrorna i sitt rätta sammanhang, och för att därigenom förstå dem bättre. Inkomsten för stadsdelen är i medeltal drygt 277 000 kronor för både vuxna och pensionärer, det här är något lägre än för Stockholm som helhet, här ligger siffran på drygt 340 000. Det här innebär att köpkraften sannolikt är högre för medelstockholmaren än för medelinvånaren i Kista. Men för den som fundera på lager i Kista finns det ingen anledning att gråta. Stockholms infrastruktur och kommunikationer är nämligen fantastiska, det är mycket enkelt att resa omkring i staden, och det innebär sannolikt att Stockholms samlade köpkraft är ett bättre mått än den individuella stadsdelens köpkraft. Vi kan alltså slå fast att Stockholms statistik är viktigare än den individuella stadsdelens, eftersom den som etablerar lager, eller någon annan typ av lokal, i en specifik stadsdel, egentligen etablerar ett lager för hela Stockholm. Stockholm har generellt sätt fantastisk ekonomisk statistik jämfört med Sverige i stort; man har högre medianinkomst, lägre skattesats, fler högskoleutbildade, mer nyföretagande, färre öppet arbetslösa än för hela Sverige. Den som skaffar lager i Kista, skaffar inte bara ett lager i en intressant stadsdel i Stockholm, men i en av de bästa kommunerna för företagande i Sverige, nämligen Stockholms stad.

Parkeringsmöjligheter

Stockholms stad hade nyligen premiär på en parkeringsordning för samtliga stadsdelar i staden. Den här ordningen skapades med visionen att minska trängseln i Stockholm stads mest centrala delar; man ville också skapa en helhetstaxa för staden. Denna parkeringsordning har givit staden en koncis och enhetlig syn på parkeringen. Parkeringsordningen infördes den 1 september 2016, och sedan dess har parkeringen varit enhetlig och lättförståelig.

De här nya reglerna påverkar även Kista. Här införs parkeringsavgifter successivt, samt nya områden för boendeparkeringar. Nya avgifter tillkommer parkeringsplatser för rörelsehindrade,  motorcykel, taxi, lastbil med flera. De här ändringarna sker inte momentant, utan stegvis, något som är viktigt att veta om, samt att vara uppmärksam på förändring i skyltning.

Så snart man påbörjar en konversation om biltrafik, kommer man också oundvikligt in på miljö-frågan, biltrafiken måste nämligen regleras hårdare i framtiden, eller så måste en revolution ske avseende miljövänligare bränsle; för att på så vis få en grönare, säkrare och mer miljömedveten stad i framtiden. Stockholm befinner sig mitt i en cykelrevolution; och det viktigt att den som skaffar lager i Kista även är med på det här tåget. Därför är det viktigt att noga fundera över transporter till och från lagret och hur dessa kan göras mer miljövänliga. Det finns väldigt mycket mer bra lokaltrafik att tillgå, såsom exempelvis tunnelbana, buss samt pendeltåg.

Utveckling i området

För den som skaffar lager i Kista kan det vara intressant att veta hur utvecklingen i området ser ut, till exempel vilka byggprojekt som är på gång, och hur de fortskrider. Vi skall i det här avsnittet titta lite närmare på dessa aspekter.

Just nu pågår ett riktigt megaprojekt i Kista. Det här projektet inleddes med målet att ytterligare stärka attraktiviteten för ett redan mycket populärt område i Stockholms stad. Kista är nämligen populärt både innanför och utanför Sveriges gränser. Projektet kallas Kista Science City och skall sporra fler människor att flytta till stadsdelen, genom att bygga upp en mer levande och dynamisk stadsmiljö, med fler levande gator. Dessutom vill man genom projektet stärka integrationen mellan företag och privatpersoner, genom att stärka infrastrukturen mellan bostads- och företagsområden. Det här projektet pågår just nu och här växer en ny stad fram, med nya gator, nya bostadsområden, ny infrastruktur för gång- och cykeltrafik, nya torg och andra mötesplatser. Det är ett helhetsgrepp som Stockholms stad har tagit, med önskan att stärka områden rejält. Vi talar om exempelvis 3000 – 4000 nya bostäder, för att täcka Kistabornas bostadsbehov. Ifall du funderar över lager i Kista är det kanske hit du skall rikta din blick, en nysatsning, i stora mått, på ett redan välkänt och välfungerande företagsområde i Stockholms stad och Sverige. De byggherrar och övriga företag som inblandade i detta jätteprojekt är bland andra Familjebostäder, Ikano Bostad, JM, Klövern, Borätt, Atrium Ljungberg och Einar Mattsson med flera.

Övriga projekt som kan vara av intresse för den som planerar att skaffa lager i Kista är följande:

  • Ett intressant bostadsprojekt i kvarteret Anholt 1 söder om Kista centrum i närheten Arvingehallen. Här finns långtgående planer på att bygga 350  lägenheter, varav 120 hyresrätter och 230 studentlägenheter. Dessutom planeras en skola och en ungdomsgård i området.
  • Ett ombyggnadsprojekt av kvarteret Skalholt 1; där ett stort antal kontor och lokaler görs om till bostäder. Det handlar om hela 500 – 700 bostäder. Dessutom hotell, studentboende och lokaler för öppen förskola med mera.

Industrier

Kista är känt för sina IT-företag, det är också känt för innovation och så kallade innovations-kluster där nya företag och ny innovation kan samspela i ett kluster av nya verksamheter. Denna stad av vetenskap startades redan 1986 när näringsliv, akademi och offentliga aktörer slog sig samman och bildade Stiftelsen Electrum. Man vill härigenom skapa en region som var ledande inom elektronikforskningen. Sedan dess har det här innovationsklustret växt, det kallas idag ICT, det är det största i Europa och tredje störst i världen.

Kista bjuder på några av de största företagen i världen. Ericsson är ett företag som har sitt huvudkontor här. Det är multinationellt företag som fokuserar på utveckling- och försäljning av utrustning åt telekommunikation, och numera framförallt på informationsteknologi. Företaget bildades redan 1876 av Lars Magnus Ericsson och har idag 113 000 anställda i över 180 länder, vilket i sig är en smått otrolig siffra. Företaget har gott om patent, totalt sett hela 39 000 stycken; många av dessa avser trådlös kommunikation. Företagets omsättning var 222 miljarder år 2016, med en vinst på 1,9 miljarder kronor.

Andra multinationella företag som har Sverigekontor i Kista är bland andra Microsoft och IBM.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Den som är intresserad av lager i Kista är säkerligen också intresserad av att veta vilka övernattningsmöjligheter som erbjuds i stadsdelen. Här finns gott om bra hotell, både i och runt densamma. För den som önskar övernatta nära lagret har vi här ett par goda alternativ.

Låt oss börja med fantastiska Scandic Victoria Tower. Det är ett toppmodernt hotell med goda faciliteter som givetvis också erbjuder gratis Wifi och frukostbuffé. Det finns också parkeringar att tillgå, men här tillkommer en avgift. Här erbjuds gott om extra faciliteter, såsom restaurang med två barer/lounger, fitnesscenter/gym, gott om mötesrum, närbutik, bagageförvaring med mera. Hotellet har fått fina recensioner, och gästerna berömmer ofta den fina servicen, det trevliga bemötandet samt det goda läget. Det är generellt sätt ett bra hotell med trevlig personal och fint läge.

Ett annat trevligt hotell, som den som har lager i Kista kan vara nyfiken på, är hotellet Good Morning Kista. Det här ett något billigare alternativ för den som besöker Kista, jämfört med ovanstående hotell. Även detta hotell erbjuder gratis WiFi, men även gratis parkering, vilket är ett stort plus. Här finns restaurang, bar och frukost. Hotellet bjuder också på kaffe till sina gäster, utan extra kostnad. Hotellets recensioner är blandade, men det ser ut som det skall göra för ett billigare alternativ. Flera nöjda recensioner finns också, och många gäster önskar återkomma. För den som vill vara säker på att välja rätt går det givetvis att gå in på stora hotellsidor som hotels.com eller tripadvisor och utvärdera alla olika alternativ som finns. Längtar man efter lite mer privata alternativ kan Airbnb vara ett gott tips.