Introduktion till området

Landskrona är beläget längs med Öresunds kust, i en del av Skåne som länge var dansk. Staden grundades redan på 1400-talet och erbjuder gott om livskvalité. Staden firade nyligen 600 år som stad. Idag bor det 33 000 personer i Landskrona.

Staden är bland annat känd för Citadellet. Det är ett 1500-talsslott konstruerat av den danske kungen Christian III. Det stod färdigt 1549 och är känt för sitt gigantiska system av vallgravar som sträcker sig över ett större område. Slottet är otroligt välbevarat och är ett givet besöksmål för stadens besökare.

Landskrona var tidigare känt för bilfärjan till Danmarks huvudstad Köpenhamn. Med perfekt läge på ett avstånd på lite över tjugo kilometer fågelvägen var staden förr en strålande inkörsport för svenskar som önskade besöka den danska huvudstaden. Det saknas numer en färja mellan Landskrona och Köpenhamn, något som egentligen är logiskt, med tanke på Öresundsbron, där besökaren till Köpenhamn nu snabbt och lätt kan ta sig över sundet och möta den lilla sjöjungfrun på en pölseträff.

Landskrona har ett attraktivt och spännande läge i Öresundsregionen; nära till bland annat Malmö, Köpenhamn och universitetsstaden Lund. Det här gör staden till en passande miljö att etablera kontor eller lager i. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) utför varje år en undersökning, där man rankar Sveriges kommuner. Landskrona har klättrat fantastiskt mycket på rankingen under de senaste åren, och visar att man är en riktig framtidskommun. För fyra år sedan låg staden på en bedrövlig 137:e plats med avseende på företagsklimat. Idag innebär ett lager i Landskrona ett lager i en kommun på 28:e plats av Sveriges samtliga kommuner.

Områdets historia

Landskrona har en lång och spännande historia, det är en av Skånes äldsta städer och grundades redan 1413; 600-årsjubiléet hölls 2013 då staden firade jämnt med pompa och ståt. Staden grundades vid en av Skånes bäst belägna naturliga hamnar. Kung Eric av Pommern ville ha en stad som kunde tävla med Hansan (Hansan var en nordtysk handelsunion som lade stora delar av bland annat Nordtyskland under sin kontroll från 1100-talet och framåt). Vid den tiden fanns det en fiskeby på platsen för dagens Landskrona. Byn var uppdelad i en nordlig och en sydlig del. Den sydliga delen skulle snart förvandlas till Landskrona. Den nordliga delen finns kvar än idag, med namnet Säby. Namnet Landskrona dök upp år 1450.

Några år innan staden grundades byggdes ett kloster på samma plats; det stängdes senare av Christian III, efter att reformation hade ägt rum. Idag finns ett kloster ånyo här, en liten bit utanför stadskärnan. Staden, och Skåne blev svenskt 1658 vid freden i Brömsebro, och Sverige ville genast förvandla den till ett kommersiellt center, med tanke på läget och den imponerande hamnen. Staden föll till danskt styre en kort tid under år 1676 efter en belägring. Mannen bakom belägringen var Hieronymos Lindberg, han dömdes senare till döden för högförräderi. 

I och med den industriella revolutionen växte staden snabbt. Runt tiden för det första världskriget byggdes ett stort varv här; Öresundsvarvet. Mellankrigstiden var en sämre tid för Landskrona. Omgivande städer som Helsingborg, Lund och Malmö tog snabbt över.

Områdets infrastruktur

Ett lager i Landskrona innebär bra läge i centrala Skåne, med närhet till ett flertal större städer, och även till Danmark. Den danska huvudstaden ligger endast en timme bort med bil via Öresundsbron. Malmö ligger endast 30 minuter bort, via motorvägen E6 söderut. Vi talar också om andra större städer på praktiskt avstånd, såsom Helsingborg i nordlig riktning, på 25 minuters avstånd med bil. Lund ligger endast ett stenkast bort och dit tar du dig på under 30 minuter. Göteborg, Sveriges näst största stad ligger lite längre bort, men ändå inte på ett onåbart avstånd. Det tar två timmar att färdas från Landskrona till Göteborg. Det finns fler städer, inom en eller ett par timmars avstånd, såsom: Halmstad, Varberg, Växjö, Jönköping, Kristianstad och Karlskrona. Viktigast är ändå läget mellan Malmö och Helsingborg och närheten till Köpenhamn.

Ett annat viktigt transportsätt är tågledes och här har Landskrona ett fint läge längs med järnvägen mellan Göteborg och Köpenhamn. Den här sträckan trafikeras främst av Öresundståg. Ovan nämnda städer såsom Malmö, Köpenhamn och Helsingborg ligger på behagliga avstånd med Öresundståget från Landskrona. Landskrona station ligger lite utanför stadskärnan, men du tar dig enkelt till och från tåget med buss. Det tar cirka tio minuter med buss från stationen till centrum. Förutom Öresundståg, finns även Skånes egna lokaltåg, nämligen Pågatågen, det är en väl utbyggd järnväg i landskapet. Med Pågatågen tar du dig enkelt från Halmstad, och hela vägen till Ystad och Simrishamn via Landskrona, Lund och Malmö. Med byte tar du dig även till Hässleholm, Markaryd och Växjö; och hela vägen till Karlshamn i Blekinge.

Företagsliv

Låt oss tala lite om lokaltypen lager; som ofta är en viktig och ibland avgörande del av företagens verksamhet. Fundera lite över några aspekter på lagret. Den första aspekten vi skall adressera närmare är lagrets läge. Det finns en del intressanta frågor att tala mer om, och dessa är; hur skall transporten till och från lagret se ut? Behöver du en lastbil för att transportera varor till exempelvis ett lager i Landskrona? Hur stor behöver lastbilen vara? Var i landet är den optimala platsen att placera ditt lager? Är det ett lager i Landskrona, eller någon annanstans, du behöver? Talar vi om närområdet talar vi om en position som passar att leverera varor till din butik eller ditt kontor.

Ta en lång och god funderare avseende lagrets läge; och fundera över dess position. Det finns en del givna alternativ, som att exempelvis placera lagret nära dina kunder, eller nära kontor, lokal eller butik. Det kan vara bra att fundera över var du har dina kunder, om de finns i närområdet eller längre bort, i andra delar av landet. Om du har dem längre bort, är det kanske på sin plats att fundera över lagrets placering, i det större perspektivet. Vi talar om närheten till större vägar och placeringen i landet. Med det fokuset, och med den billiga hyran du erbjuds i Landskrona, är  kanske ett lager i Landskrona inte någon dum idé alls.

 

Landskrona centrum erbjuder en mängd olika butiker inom en större blandning genrer, som de allra flesta kan få ut något av. Vi talar om butiker för de flesta smaker och intressen. Låt oss lista ett par av de butiker som finns att ta del av: Audio Video, Bokia, Cervera, Cubus, Doc Morris, Ecco, Hemtex, Håkanssons, Kicks, Leksakshuset, Specsavers, Stjärnurmakarna, Team Sportia med flera. Det finns också välbemedlade matbutiker, såsom som Coop, ICA, och City Gross.

För den som är intresserad av ett lager i Landskrona, kan det kanske även vara intressant att känna till de större varuhus som erbjuds nära staden. Det två mest närliggande köpcentrumen finns i Lund och Helsingborg. De heter Nova Lund respektive Väla.

Väla är en välkänd och populär shoppinggalleria i södra Sverige. Hit kommer många för att ta del av all den shopping som området erbjuder. Här finns också ett större IKEA-varuhus som de allra flesta njuter lite extra av att besöka. Väla är en plats som du bara måste besöka, för att själv se hur mycket här finns att se och göra. På Väla finns hela 200 butiker, restauranger och kaféer av alla de sorter. Väla har blivit belönat med priser många gånger om, för sin trivsel, service och tillgänglighet. Köpcentrumet tar varje år emot 10 miljoner besökare. Väla ligger i nära anslutning till E4 och E6, och endast ett stenkast från Helsingborg stad.

Nova Lund är ett trevligt köpcentrum i nära anslutning till Lund, som erbjuder omkring 80 butiker och restauranger. Här finner besökaren ett trevligt utbud av det mesta, men Nova är mer än bara vanlig shopping. Köpcentrumet erbjuder sitt eget presentkort, såväl som stilister, som erbjuder dig personlig shopping, och därmed kan ge besökaren, precis vad han eller hon vill ha, i klädväg.

Köpkraft i området

Låt oss tala lite om köpkraft. Det är en bra indikator för ett områdes ekonomiska styrka; den visar med önskvärd tydlighet de positiva och negativa aspekterna av ett område eller kommuns ekonomiska situation. För den som funderar över att skaffa exempelvis ett lager eller en butik är det positivt att detaljstudera köpkraften.

Landskrona kommun är något större än Sverigesnittet. Medelålder och befolkningstillväxten är i paritet med Sverigemedlet. Medianinkomsten är dock något lägre än Sverigesnittet; Sveriges kommuner har i medianvärde 261 000 kronor i inkomst/invånare. Landskrona har dock 225 000 kronor. Det innebär sannolikt att staden har något lägre köpkraften än vad Sveriges kommuner har i snitt. Arbetslösheten är relativt hög i kommunen, och företagandet lägre. Det innebär dock, att hyrorna är lägre, samt att det finns goda möjligheter att finna outnyttjade branscher. Att förlägga lagret i Landskrona; och samtidigt ha kontoret någonstans i en närliggande kommun är en bra idé. Du kan troligen finna ett lager till bra pris i Landskrona, dessutom är läget fint för transporter till stora delar av sydligaste Sverige. 

Landskrona har ännu inte något idealiskt företagsklimat, men situationen har förbättrats mycket under senare år, och man har klättrat mycket på diverse rankingar. Det kan vara positivt att satsa på kommunen nu, innan stadens popularitet ökar mer. Läget är ju som bekant mycket bra, och det är sannolikt något som kommer att betyda mycket i framtiden, omgivande kommuner och städer blir hela tiden mer och mer populära, och det innebär sannolikt även högre hyror, samt övriga kostnader. Att etablera ett lager i Landskrona, eller någon annan affärsverksamhet för den delen, kan vara mycket positivt inför framtiden.

Parkeringsmöjligheter

Landskrona satsar friskt på parkeringsplatser i centralorten; och en mängd parkeringsplatser öppnar under 2017 och 2018. Det är en strategi för att möta det ökande behovet av parkering i stadens centrum. Enligt stadsplanen öppnar fyra nya parkeringar, och till det läggs tio stycken befintliga parkeringar som finns i stadens centrum.

I Landskrona kommun gäller ett antal specifika och allmänna parkeringsregler. Dessa är bland annat datumparkering (där det i de centrala delarna av staden är förbjudet att på udda datum stå på den sida av gatan som har udda husnummer), nyttoparkering (som innebär ett särskilt parkeringstillstånd för näringsidkare som måste ha snabb och enkel tillgång till fordonet); och allmänna parkeringsregler som också gäller en stor mängd andra kommuner.

Landskrona erbjuder en del gratisparkeringar, men också flera avgiftsbelagda parkeringar, något som kan vara bra att veta för den som funderar över att skaffa lager i staden. Tre områden i staden är avgiftsbelagda; och du kan läsa mer om det här. Där finns en karta som tydligt visar de olika områdena. Kortfattat ser det ut så här:

  • I de allra mest centrala delarna av staden, runt torget; såsom Gamla Kyrkogatan, delar av Östergatan, Rådhusgatan, och delar av Stora Norregatan. Här kostar parkeringen 12 kr/timme
  • Lite längre ut, i anslutning till de mest centrala delarna; på Drottninggatan, Norra Långgatan, och delar av Fiskargränden kostar det 6 kr/timme att parkera
  • På parkeringsplatsen kvarteret Jäntan, bredvid de mest centrala delarna, kostar parkeringen 3 kr/timme

Utveckling i området

Landskrona satsar på framtiden, och det märks inte minst på mängden pågående- och framtida byggprojekt. Det finns nämligen gott om projekt i staden och kommunen. Vi skall tala om någon av dessa, och för dig som funderar på ett lager i Landskrona, kan det vara en bra idé att känna till en del om stadens utveckling.

Flera av stadens aktuella byggprojekt är egentligen ombyggnationer, men det pågår också en del nybyggnationer här. En av dessa är nybyggnationen av ett hotell samt bostäder i Landskrona stad. Här talar vi om ett rejält hotell, med 130 rum; spa, restaurang, konferenslokal med mera. I samband med hotellbygget uppförs 45 lägenheter i ett flerbostadshus, med garage under mark. Byggstart för detta projekt var i slutet av 2016. Tre andra projekt avser lägenheter, bostadsrätter samt hyresrätter; dessa tre rör alla nybyggnationer i området Borstahusen; vi talar om cirka 100-150 lägenheter totalt sett. Det pågår också nybyggnationer av affärsmässig natur, något som kan vara intressant att veta, för den som funderar över att skaffa ett lager i Landskrona. Vi har bland annat utbyggnaden av en fabrik i Landskrona stad, och nybyggnation av ett industriområde för industri/verkstad. Det hela omfattar ett område på 25 000 kvadratmeter.

Landskrona stad har attraktivt läge och bra priser, och här finns lediga industritomter för etablering; dessa erbjuds nu att köpa av kommunen. De säljs med så kallad byggnadsplikt, vilket innebär att köparen måste bebygga platsen och starta en verksamhet här. På kommunens hemsida finns mer information om dessa områden. Dessa platser är idealiska för den som funderar på att etablera ett större lager i Landskrona. För dig som köper mark för etablering av lager på något av de indikerade områdena får du även goda möjligheter att bygga på det sätt du önskar.

Industrier

Landskrona har gott om företag. I kommunen härbärgerar hela 3 000 små och medelstora företag. Det finns endast en mindre mängd företag på fler än 100 anställda. Vi talar om 10 företag på fler än 100 anställda och 5 företag med fler än 250 anställda. Dessa är stora företag, och de kan vara intressanta att känna till för den som fundera på att skaffa ett lager i Landskrona, eller någon annan typ av affärslokal för den delen.

DSV är ett globalt logistikföretag som erbjuder än mängd olika transportlösningar för din lokal eller ditt lager. DSV erbjuder transporter via alla tänkbara transportsätt, såsom lastbil, tåg, fartyg och fraktplan. Företaget har många års erfarenhet av transporter till företag och andra verksamheter och organisationer. Företaget har kontor i mer än 80 länder och erbjuder mer än 400 lager och andra logistik faciliteter i världen, med en total yta på 5 000 000 kvadratmeter.

BorgWarner är ett globalt företag som erbjuder miljövänliga tekniska lösningar för person- och lastbilar för att minska dess negativa påverkan på miljön. BorgWarner har en fabrik i Landskrona. Företaget omsätter mer än 9 miljarder dollar och har över 27 000 anställda över hela världen. Man finns i 17 länder, på 62 olika platser.

Haldex är ett svenskt företag med kontor i hela 18 länder. Företaget utvecklar och levererar lösningar för fordon som används i kommersiellt syfte. Det handlar om teknik som ökar säkerheten, fordonets dynamik och flexibilitet samt gör det mer miljöanpassat. Företaget har hela 2 100 anställda på fyra kontinenter. Företaget är listat på Stockholmsbörsen och har en omsättning på omkring 4,4 miljarder kronor.

Ohlssons är ett välkänt och duktigt företag som sysslar med ett antal olika transportlösningar, samt uthyrning av diverse maskiner. Företaget sysslar även med entreprenad- anläggnings- och underhållsarbeten. Renhållningsarbeten är ett annat område som företaget sysslar med. Det handlar då om att spola rör och hantera farligt avfall. Ohlssons har 380 anställda.

SWEP är ett svenskt företag som grundades 1983 av två svenska entreprenörer. Företaget erbjuder effektivt och miljövänligt användande av material i kyl- och värmesystem. SWEP har idag 900 anställda och erbjuder produktion i mer än 5 länder. Man har kontor i 20 länder och representanter i mer än 50 länder.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

För dig som önskar etablera lager i Landskrona kommer här ett par tips avseende övernattning, som kan vara intressanta att ta del av. För den som är prospektör på ett lager i staden är det givetvis också viktigt att känna till lite mer om de övernattningsmöjligheter som erbjuds.

Hotell Öresund är ett trestjärnigt hotell i hjärtat av Landskrona. Det ligger i en riktigt fin gammal 1700-talsbyggnad. Här erbjuds gratis parkering, gratis WiFi, samt rum med TV och badrum. Citadellet ligger endast fem minuter bort, till fots.

Hamnhotellet Kronan är ett trevligt trestjärnigt hotell inhyst i en byggnad med anor från det förra seklet. Läget är fint, och hotellet är beläget i Landskronas historiska hamn. Här får du gratis bastu och fri WiFi. Under receptionens öppettider kan du snabbt och enkelt beställa drycker, och smörgåsar med mera. Under kvällen erbjuds samtliga gäster gratis kaffe.

Hotel Chaplin är ett prisvärt trestjärnigt hotell med perfekt läge i stadskärnan. Det tar endast 5 minuter att promenera från hotellet till stadens centrum. Här erbjuds du mycket, inkluderat i rumspriset. Vi talar om gratis WiFi, kvällskaffe, och privat parkering. Landskronas tågstation är beläget 2 km bort.