Introduktion till området

Landskrona är en stad som du finner mellan Helsingborg och Lund och den tillhör Landskrona kommun som ligger i västra Skåne. Landskrona har en rik historia som går bak ända till 1400-talet och det finns många sevärdheter för den som uppskattar arkitektur och kultur.  En av stadens mest välkända sevärdheter är Citadellet, som är en befästning med en vallgrav som började byggas på 1540-talet.

I Landskrona finner man även museum och ett av Sveriges första koloniområden.

Landskrona är en grön stad med massvis av parker och det finns även en 80 hektar stor ö som delvis är ett fågelreservat.

Det bor runt 30 500 och medelåldern i Landskrona är 40 år och cirka 57 % av invånare är i åldern 20-64 år. Med denna unga befolkning så det finns mycket arbetskraft att hämta i staden. Befolkningen väntas öka för varje år då många väljer att flytta till staden för sitt attraktiva läge med goda pendlingsmöjligheter.

De goda kommunikationerna i staden är en viktig faktor för den växande arbetsmarknaden. Det finns ett stort utbud av kontor och lokaler i Landskrona och många företag väljer att öppna upp sina verksamheter här på grund av det goda geografiska läget och konkurrenskraftiga priser. Landskrona är en vacker sommarstad med närhet till vatten och många härliga uteserveringar.

Staden har behållit en charmig stadskärna där man bevarat gammal arkitektur som bidrar till en mysig småstadskänsla. Staden är en av få i Sverige där man fortfarande kan hitta en bostad relativt enkelt och många lägenheter har vackra parkettgolv och högt i tak.

Det finns en stark företagskultur i staden med stora företag som varit viktiga inkomstkällor för staden i flera århundraden. Trots att många företag idag väljer att expandera utomlands så har många av dem valt att ha kvar sina huvudkontor med lokaler i Landskrona. I framtiden spås Landskrona bli ännu mera attraktiv som stad då många nya byggprojekt som rör kommunikationerna till staden har påbörjats. Målet är att Landskrona ska ses som en knutpunkt för transporter genom Europa. Många företag som sysslar med transport och logistik har sin bas med lokaler i Landskrona just av denna anledning. Landskrona är den perfekta platsen att ha kontor på om man vill befinna sig på en plats med goda kommunikationer och möjlighet till att få arbeta tillsammans med några av Sveriges mest framgångsrika företag.  

Områdets historia

Landskrona nämns första gången som stad år 1413 och den har sedan sin uppkomst varit ett centrum för handel. På grund av sitt geografiska läge så har platsen ofta varit drabbad av konflikter och krig, då danska och norska styrkor varit intresserade av området. År 1658 blev Landskrona en helt svensk stad och man hade för avsikt att göra området till Skånes kommersiella och industriella centrum. På mitten av 1700-talet anlade man en ny hamn och flera fabriker, bland annat sockerbruk och yllefabriker, startades. Då staden fick järnvägsförbindelse mellan Helsingborg och Eslöv (via Billeberga) år 1865 utökades antal fabriker och handel med sjöfart ännu mera. Under 1900-talet byggdes två stora arbetarkvarter med bostäder till de nyinflyttade arbetarna till fabrikerna, ”Gripen” och ”Falken”. Under denna tid var mer än halva befolkningen verksam inom industriarbete. I slutet på 1970-talet drabbades Landskrona utav Sveriges största enskilda industrinedläggning, då totalt över 5000 anställda varslades från Öresundsvarvet. Detta innebar att många tvingades flytta från staden och flertalet bostadshus kom att stå tomma under 1980-talet.

I början på 1990-talet ändrades vissa lagar i Sverige som gjorde det möjligt för asylsökande att bosätta sig i andra kommuner än den som de anlänt till. Detta resulterade i att Landskrona fick många nya invånare. Stadens långa historia av industri och handel har lett till att det finns många lokaler i Landskrona som kan användas till kontor och affärsverksamheter. För den som planerar att starta en verksamhet i Landskrona är möjligheterna många och staden välkomnar nya företagare. Många kontor och lokaler i Landskrona har en historisk anknytning och ligger i vackra gamla byggnader.

Områdets infrastruktur

Landskrona är en tacksam plats att bo på om man behöver pendla mellan olika städer. Staden har järnvägsförbindelse med stora städer om Helsingborg, Lund, Malmö, Göteborg och Köpenhamn. Järnvägsstationen ligger i östra Landskrona längs Västkustbanan och för att ta sig in till centrum från stationen kan man ta trådbussar. Västkustbanan är en järnväg som går mellan Göteborg och Lund och trafikeras bland annat med snabbtåg. Tack vare snabbtågen kan man kan resa mellan de olika städerna på kortare tid än vad det tar med ett vanligt tåg. De lokala tågen går med timmestrafik dygnet runt och under rusningstrafik utökas de med två tåg i timmen. De centrala delarna i staden trafikeras av stadsbussar. Det finns flera flygplatser som ligger nära Landskrona om man vill resa till/från staden med flyg. De största och mest trafikerade flygplatserna är Sturup, Kastrup och Ängelholms flygplats. Det går frekvent flygtrafik från dessa flygplatser och många lågprisflygbolag flyger både inrikes och utrikes från dem. En fördel med att hyra kontor och lokaler i Landskrona är att man har goda pendlingsmöjligheter med närhet till många viktiga städer i Sverige. Att man dessutom kan välja att flyga från flera olika flygplatser ger stora möjligheter om man behöver flyga mycket inom arbetet. Tack vare detta kan man enklare välja mellan olika flyg och hitta de flygtider som passar en bäst.

Företagsliv

Det finns många alternativ för den som vill hyra kontor och lokaler i Landskrona. Staden är en utmärkt plats att starta företag i och tack vare att det finns en stor tillgången av kontor och lokaler i Landskrona. Det finns många olika typer av företag som hyr lokaler i Landskrona, men den senaste tiden har många IT-företag valt att starta sina verksamheter här. Priserna för att hyra lokaler i Landskrona varierar, men generellt sett så är priserna lägre än storstäder som Malmö och Stockholm. I Landskrona centrum ligger prisnivån på runt 1000-2000kr/kvm/år och letar man sig lite utanför de centrala delarna så kan man hitta lokaler för ett ännu lägre pris. Det finns många olika typer av lokaler i Landskrona beroende på vilken typ av verksamhet man vill bedriva. Det finns kontorshotell som erbjuder färdiga kontorsplatser och där allt ingår i priset (trådlöst internet, el osv). Det finns även lokaler som ger plats till flera kontor, om man vill ha något eget. Det finns också tillgång till butikslokaler och lagerlokaler.

 

Hyr man lokaler i Landskrona så får man tillgång till en stad som rymmer mycket på en relativt liten yta. Närheten till butiker och restauranger gör det bekvämt och enkelt att bedriva sin verksamhet i lokaler i Landskrona. Denna stad har mycket att erbjuda, samtidigt som den ligger nära större städer som Malmö och Göteborg. I Landskrona stadskärna finns det ett stort utbud av butiker och restauranger. Då man vill värna om den lokala handeln, har man aktivt valt bort att ha stora köpcentrum i centrala Landskrona. Detta bidrar till en trevligare stadsupplevelse med små butiker längs gator och torg. I östra Landskrona, nära pendeltågsstationen, finns en handelsmarknad med större välkända butikskedjor. En bit utanför Linköping invid E6:an ligger gallerian Center syd som har 85 butiker. Oavsett om man pendlar, har tillgång till bil eller väljer att promenera så här man alltid nära till ett stort shopping- och matutbud i staden. Hyr man kontor och lokaler i en stad så kan det vara viktigt att befinna sig på bekvämt avstånd från shopping och kommunikationer. I Landskrona är detta fullt möjligt tack vare de låga priserna på lokaler som ligger centralt.

 

Variationen på lokaler i Landskrona är stor och det finns något för alla typer av verksamheter. Den vanligaste formen av lokaler i Landskrona är kontor- och butikslokaler. De senaste åren har nya byggnader och områden med kontor byggts upp och det finns gott om alternativ att välja bland. I och med det ökade tillskottet av kontorslokaler så har också har flera kontorshotell med nytänkande och kreativa miljöer öppnat upp. Då Landskrona är en industristad så finns det givetvis även gott om industrilokaler och lagerlokaler i staden.

Tack vare det stora utbudet av lokaler i Landskrona så kan man enkelt hitta en lokal som uppfyller alla de krav som man har. Det finns gott om små kontor på endast några kvadratmeter med gemensamma utrymmen som kök och toalett på s.k. kontorshotell. Fördelen med att hyra en kontorsplats på ett kontorshotell är stor om man inte har en så stor verksamhet, då det mesta ingår i hyran. Man behöver alltså inte tänka på extra kostnader och oväntade utgifter. Några populära kontorshotell som finns i Landskrona är Linc Landskrona och Cormac. De erbjuder en mängd olika typer av service för den som är intresserad utav att hyra ett kontor på ett kontorshotell. Det finns även större lokaler att hyra för den som vill ha något eget.  Utbudet av lokaler i Landskrona som är från 500 kvm-5000kvm är relativt stort. I centrala Landskrona finns det lokalerna som oftast är runt 200-500kvm.

Vill man hyra ett en kontorsplats så kan man välja att göra det via ett kontorshotell eller direkt via en fastighetsvärd. Det finns gott om fastighetsvärdar som hyr ut kontor och lokaler i Landskrona. Croisette Real Estate Partner är en utav de fastighetsvärdar som har många lokaler i centrala Landskrona. Fastighetsbolaget Svenska hus AB har även de ett stort antal kontor och lokaler i Landskrona.

Ett kontorshotell med lokaler i Landskrona är Linc Landskrona. Här hittar man kontor i dynamisk miljö som ska vara inspirerande och hjälpa företag att växa. Idén bakom Linc Landskrona är att det ska fungera som en plattform där både stora och små företag möts och på så sätt kunna utbyta kunskap och erfarenheter med varandra. Genom att blanda olika typer av företag blir det en kreativ och mångfacetterad atmosfär.  

Hyr man ett kontor på Linc Landskrona så ingår trådlöst internet, parkering, postfack och en bemannad reception. Linc Landskrona ligger beläget precis vid tågstationen och det är därför mycket enkelt att ta sig till kontoret både via tåg och buss.

Köpkraft i området

Medelinkomsten för en person som är 20 år eller äldre i Landskrona är 218 032 kr/år. Detta går att jämföra med en total medelinkomst i Sverige på 252 774 kr/år. I Landskrona är alltså medelinkomsten något lägre än vad den generellt sett är i Sverige. Detta innebär också att priserna på kontor och lokaler i Landskrona är något lägre. Köpkraften i Landskrona ligger på runt 600 kr per medelinkomsttagare. Dock finns det områden i Landskrona där inkomsten är högre och där det även finns en större köpkraft. Som i många andra städer finns den största köpkraften i de centrala delarna av staden. Landskrona består av en ung befolkning och det finns därför mycket arbetskraft att hämta i staden. Detta gör det till en perfekt plats att strata upp och driva företag på. Med lägre priser på lokaler i Landskrona och närhet till stora städer, har man möjlighet att bedriva en lönsam verksamhet i Landskrona.

Parkeringsmöjligheter

Hyr man lokaler i Landskrona så finns det gott om parkeringsplatser. Det är inte svårt att hitta en parkeringsplats även under rusningstid, vilket underlättar om man bor och arbetar i staden. Landskrona har massvis av parkeringar i stadskärnan och man planerar även att bygga ännu flera parkeringsplatser. Det finns olika parkeringszoner i de centrala delarna av Landskrona och priset varierar från 3-12 kr/timmen. Parkeringarna är uppdelade i tre zoner och färger, där den mest centrala delen är svart och kostar 12 kr/timmen. Därefter kommer en röd markerad zoon som kostar 6kr/timmen. Den billigaste zoonen är lila och kostar 3kr/timmen de första två timmarna och därefter 12kr/timmen. För att betala parkeringen kan man använda sig av sin mobiltelefon via appen ParkOnOff. Detta underlättar då man betalar i efterskott och alltså inte behöver gissa före hur länge man tror att man kommer att stå på platsen. Det går självklart även att betala kontant och med kontokort som VISA och MasterCard. Det finns även parkeringar i anslutning till tågstationen och många kontorshotell har egna parkeringsplatser.

Utveckling i området

Landskrona är inne i en expansiv fas och nya byggprojekt planeras för att tillgodose de behov som uppstår med en växande befolkning. Staden väljer att satsa på byggprojekt som ger ökade förutsättningar för företag att bedriva verksamheter i staden. Genom att utnyttja närheten till Öresund och utveckla kommunikationerna ytterligare hoppas man kunna attrahera ännu flera boende och företagare. Öresund anses vara en av de viktigaste knutpunkterna för transport genom Europa och man har därför påbörjat ett projekt som kallas för ”Europaspåret” för att utveckla resvägarna ytterligare. Det byggs ett stort antal bostäder runt omkring i hela staden och man har också valt att utöka antalet kontor och lokaler i Landskrona. Vill man hyra ett kontor som ligger i nybyggda lokaler med modern design och faciliteter i topp kvalitet, så är det därför en utmärkt idé att hyra sina lokaler i Landskrona. Att staden väljer att satsa på kommunikationer och har en långsiktig framtidsplan är mycket positivt om man vill bedriva sin verksamhet i en stad med goda framtidsutsikter. Med utökade pendlingsmöjligheter och transporter kommer Landskrona definitivt att växa med fler företag och invånare de närmsta åren.

Industrier

Det finns många stora och inflytelserika företag med lokaler i Landskrona. Totalt har staden runt 3000 företag och staden uppmuntrar flera till att starta företag. Eftersom att Landskrona är en gammal handelsstad så är industrierna och dess lokala företag en viktig inkomstkälla för många av stadens invånare. Ett av Landskronas största företag är DVS Road AB, som levererar globala transport- och logistiktjänster. Företaget har cirka 900 anställda i Sverige och en omsättning på 55 miljoner SEK. I landskrona finns också BorgWarner som arbetar inom fordonsindustrin. Detta företag har 330 anställda i Sverige och satsar på att utöka sin verksamhet med flera lokaler i Landskrona. Två andra företag som är stora arbetsgivare i regionen är Haldex Brake Products med 272 anställda och Ohlssons i Landskrona med runt 200 anställda. Att stora företag som omsätter flera hundra miljoner per år och med verksamheter världen över väljer att stanna i Landskrona, visar på vilken gynnsam miljö staden är att driva företag i. Hyr man lokaler i Landskrona innebär det att man befinner sig i en stad där det finns många framgångsrika företag.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

På grund av sitt geografiska läge och den expansion som staden genomgår, så har många nya hotell tillkommit till staden. Då man satsar på att göra staden ännu mera attraktiv för företag så väntas fler hotell öppnas upp den närmsta tiden. Bor man på hotell i centrala Landskrona så kostar det runt 800 kr/natt. Då bor man på ett flerstjärnigt hotell där faciliteter som trådlöst internet, frukost och tillgång till gym ingår. Stannar man i centrala Landskrona har man tillgång till centrala delar av staden och man kan lätt förflytta sig med bussar till andra delar av staden. Det finns även vandrarhem för den som vill betala mindre än 800 kr/natt. En natt på ett vandrarhem i centrala Landskrona ligger på cirka 400kr/natt och det är ett bra budgetalternativ. Det går även utmärkt att bo i någon av de närliggande städerna och pendla in till Landskrona. Detta kan vara smidigt om man vill bo nära flygplatsen till exempel.