Introduktion till området

Lund är en centralort i Skåne, och en del av storstadsregionen Malmö. Det innebär att härifrån har man tillgång till Skåne både genom en kortare körning, men också genom kollektivtrafik så som Öresundståget.

Lund är i allra högsta grad en studentstad, det innebär en något yngre kundcirkel, men erbjuder en stor mängd gångtrafik för näringslivet. Staden präglas av sina historiska byggnader och vägar som beblandas med numera moderna byggnader, så vare sig man letar efter ett kontor i en mysig liten lokal eller ett toppmodernt läge så kan Lund erbjuda det man letar efter.

Likt stadens arkitektur så är nöjena och kulturen i staden grundsatta i en sorts kontrast. Man kan besöka medeltida byggnader, så som Lunds Domkyrka vilket är Sveriges mest besökta kyrka. Man kan också besöka Kulturen, som är en samling av över trettio kulturhistoriska byggnader, som visar upp hantverk, konst och design.

Men eftersom att Lund är en studentstad, med fokus på nyskapande teknologi och utveckling, så erbjuds även platser som Vattenhallen Science Center, där gäster kan underhålla sig själva samtidigt som de lär sig.

Överlag erbjuder Lund en charmig upplevelse, där man kan vandra genom små gränder för att hitta allt från mindre second hand affärer till större märkesaffärer. Lund är verkligen en stad som kolliderar olika tider i historien och skapar en annars inte tillgänglig upplevelse för den som vill.

Så om man letar efter en plats med vacker och mysig omgivning, som erbjuder stor mängd gångtrafik, kan ett kontor i Lund vara perfekt.

Områdets historia

Lund har en lång historia som sträcker sig ända bak till år 990. Dock så har staden potentiellt funnits längre än så, men flyttats till den plats den är idag. Man tror idag att Lund mest troligt skapades av det danska kungadömet, och har genom sin historia varit i kläm mellan svensk och dansk makt.

Lund kan även skryta med att en gång i tiden ha varit Sveriges huvudstad. Det varade i två år, 1716 – 1718, då Karl XII bodde i professor Hegardts hus som låg vid Södergatan. Och pga. det så blev Lund Sveriges tvååriga huvudstad.

Under 1800-talet så växte Lund enormt, staden hade redan i början av 1800-talet varit ett finansiellt centrum för den näraliggande bygden. Men eftersom att dess befolkning ökade, samt att 1856 så drogs järnväg från Malmö till Lund, så växte även Lunds kommersiella roll.

Områdets infrastruktur

När man jobbar så är det inte alltid man kan ta sig till kontoret helt enkelt. Men det är inte ett problem i Lund, och kommer bli ett ännu mindre problem i framtiden. Eftersom att Lund siktar mot framtiden när det kommer till kollektivtrafiken.

Skånetrafiken, Lunds kommun och Netbuss Stadsbussarna startade för ett tag sedan en utredning med syftet att ta reda på hur de skulle kunna skapa ett så bra linjenät som möjligt. Målet är då att fler personer ska kunna förlita sig på kollektivtrafiken eftersom att restiden ska bli kortare och de vill även förse så många som möjligt med närliggande hållplatser. De siktar på att ha ett nytt fullbordat linjenät år 2020-2025, vilket kanske kan tyckas vara långt bort, men de planerar att få det klart etappvis, och därför kommer de börja på det 2017.

Lund planerar även att bygga ett nytt spårvagnssystem som kommer till pass 2019. Det kommer göra under för kollektivtrafiken i den lilla staden och därför kommer det få mer rörelse på större grupper människor utigenom hela staden.

Om man letar efter en flygplats så blir det dock lite långt, närmsta flygplatsen är Sturup – Malmö Airport och ligger 25km bort. Dock är det stor tillgång till flygbussar till och från den, så möjligheterna för resa mellan flygplatsen och staden är inga större problem. Om man letar efter mer internationella flyg så är Kastrup i Danmark bara över sundet. Kastrup råkar även vara nordens största flygplats, så vart man än vill fara eller väntar någon att komma ifrån så är detta ett säkert kort. Konstant förbindelse med Öresundståget gör även denna flygplats till en lättåtkomlig destination om man så önskar.

Så vare sig det är kunder man önskar gästa, man vill hålla viktiga möten eller man vill se till att kontorets anställda har en lättilgänglig plats att nå, så kan kollektivtrafiken mer än stå på sina egna ben. Att placera sina kontor i Lund innebär att man har flera valmöjligheter för att ta sig till och från jobbet, kollektivtrafik, gång eller cykel och bil är alla resonliga val.

Företagsliv

Lunds arkitektur och vägnät präglas av sin långa historia, vilket innebär att vägnätet är byggt och behållits från medeltiden. Så om man letar efter en mindre lokal, i en vacker gammal byggnad, så är Lund definitivt ett intressant val. Dock finns inte här bara äldre byggnader, utan om man letar efter något modernt så finns även det att erbjuda. Om man väljer att driva företag i Centrala staden så erbjuds gångavstånd till så gott som vad man vill, samt ett kontor som är närbeläget till Centralstationen.

Dock kan det även vara smart att utnyttja Lunds enorma studentgrupp, vilket man kan göra om man driver sitt kontor i centrum. Här kopplas företagen ofta ihop med universitetet, och fastän det är en populär plats pga. dess inneboende stora gångtrafik, så finns även här lediga kontorslokaler.

Priserna i Lund är olika beroende på några faktorer, en kontorslokal med A-läge i Lund går på ungefär 1300-1900kr/kvm/år. En butikslokal med samma läge ligger lite högre med ungefär 2500-4400 kr/kvm/år. Så priserna varierar ju lite, men läge och i vilken byggnad har stor påverkan på priset.

Med överenskomliga priser per kvadratmeter så är placeringen av kontoret i Lund ett smart val.

 

Lunds shopping präglas av deras mindre och pittoreska arkitektur. Små specialbutiker beblandar sig med de större kedjorna för att ge potentiella kunder precis vad de letar efter. De har bevisat att deras lilla storlek inte har påverkat deras shoppingpotential och därigenom har de lyckats skapa en väl omhändertagen plats för nykomna företag att nå ut till redan existerande kundbaser. Miljön består av gränder, torg och mindre gågator, som fokuserar människor till mindre shoppinggator, så som Bytaregatan, Lilla Fiskaregatan, Klostergatan, Stora Södergatan m.fl.

Alla dessa gator är likt hela Lund väldigt komprimerade, vilket innebär att vart du än vill för att shoppa, så är det nästan alltid gångavstånd. Vilket för företag innebär en väldigt centrerad gångtrafik att locka till sig. De kontorslokaler som erbjuds i staden är därför inte bara en perfekt plats för att kunna nå ut till potentiella kunder i området, men det erbjuder även en nära till hands arbetsplats för företagets anställda. Om de anställda mot all förmodan inte bor nära nog för att kunna ta sig till kontoret via gång eller cykel, så finns det även pålitlig kollektivtrafik, som bara kommer bli bättre in i framtiden.

De två stora samlingsplatserna skulle man dock kunna säga är Saluhallen och Novalund. Saluhallen agerar en slags samlingspunkt för de som är intresserade av mat. De erbjuder ett stort utbud av diverse delikatesser, som kontinuerligt drar till sig både lokala och utomstående kunder som letar efter något frestande.

Novalund är Lunds största köpcenter, vilket även då naturligt tar med sig hoper av folk, vare sig de letar efter vardagliga prylar eller är redo för lite shopping. Lunds karaktär byggs mest på ett möte mellan modernt och gammeldags, och Novalund tar till stor del rollen som en representant för dagens moderna samhälle.

Det är även värt att nämna att Lund sedan 2007 är en s.k. ”Fairtrade city”, vilket innebär att staden omfamnat konceptet av rättvist handlade varor. Så överallt i staden kan du hitta artiklar som du kan lita på. Men det speglar också vad för typ av kundbas staden har. I led med detta så har även den stora mängden studenter gjort att affärer så som second hand affärer även är relativt koncentrerade i staden.

Att driva kontoret i Lund kan därför vara det absolut bästa för den rätta sortens företag.

Köpkraft i området

Lund är som känt en studentstad. Det innebär att medianinkomsten inte är lika hög som på andra ställen, inte fruktansvärt låg heller, men den låg 2014 på 234 624, vilket är under 2014 lägre än resten av Sverige.

Lunds kundkrets är som överallt varierad, men den allra viktigaste aspekten av denna stad är just deras Universitet. Det sänker både medelåldern lite, men gör även att antalet högskoleutbildade skjuter i höjden. Lund råkar faktiskt ha den näst högsta mängden högskoleutbildade i Sverige. Så företag som siktar på utveckling och nyskapande teknologi kan genast finna ett hem här.

Så nykomna företags fokus borde ligga på ett lite lägre pris, men det är också en bra idé att omfamna de saker som är viktiga för invånarna. Så som en fairtrade, second hand stil, eller gå mer i led med Universitetet och sikta mot framtiden. Såklart borde framtida företag som siktar in sig på Lund, göra sin egna marknadsundersökning för att se vad som saknas, men också vad som historiskt sett har fungerat i staden. Men man borde inte tveka på att göra denna undersökning för att se om man borde driva kontoret i Lund.

Parkeringsmöjligheter

Lund har goda möjligheter för parkering, och erbjuder företag goda chanser att kunna förse sina anställda en parkeringsplats. Det är generellt mindre bråk om parkeringar i mindre städer eftersom att det helt enkelt inte är lika mycket folk, men i en plats som Lund så är det även gångavstånd till det mesta. Samt så består befolkningen av så många studenter, som sällan har direkt tillgång till bil.

I stadens centrum så kan du lätt hitta bekvämt placerade informationsskyltar som meddelar dig om parkeringen är ledig, full eller stängd. Vilket gör att du inte behöver köra runt och leta parkering för evigt, utan åtminstone i centrum så kan du förlita dig på skyltarna för att ta dig fram.

Lund har områdesparkering både inom och utanför stadens kärna, vilket innebär att det är olika regler för olika områden. Men en generell regel som man kan förhålla sig till är att de har tre olika taxor; 22kr, 2kr och 6kr. Och dessa regleras baserat på hur nära man parkerar till stadskärnan. Desto längre bort desto billigare är det. För att underlätta så kommer här en karta över parkeringsområden i Lund.

Så överlag har Lund en rätt så bra tillgång till parkeringar, för ett någorlunda vettigt pris. Men de har fortfarande kostnader, detta för att uppmuntra sina invånare till att cykla, gå eller utnyttja kollektivtrafiken mer. Om man driver ett företag i Lund så är chanserna relativt goda att dessa är ett bra val, eftersom att nästan vart man än befinner dig i staden så är man nära till dit man ska.

Utveckling i området

Lund utvecklas konstant, och därför blickar de alltid mot framtiden. Staden har blivit en populär boplats, vilket innebär att de har haft vissa problem med efterfrågan på boende. Vilket har gjort att kommunen nu planerar 8000 nya bostäder under de kommande 5 åren. Så nästan som en storstad kommer Lund utveckla sin boendetillgång och kontinuerligt bygga ut för att mätta den efterfrågan.

Men med mer folk kommer även mer trafik, vilket Lund nu tänker svara på, genom att bygga ett spårvagnssystem. Det kommer underlätta biltrafiken, men även röra större grupper från en plats till en annan, vilket kommer fokusera en kundbas till specifika platser. Nära tillgång till en spårvagnshållplats innebär fler potentiella kunder.

Lund planerar även en enorm byggnad, Science village. Denna plats kommer erbjuda en hel rad fördelar för företag i området. Science village är dock en bit bort och kommer inte starta sin byggnation förrän andra halvåret av 2017, men när det väl kommer till pass så kommer det erbjuda kontor, universitet- centrumbebyggelse, hotell, restaurang, museum och mycket mer! Det kommer även placeras smart och bekvämt nära till en spårvagnshållplats.

Alla dessa byggprojekt kommer försäkra att Lund bara växer och utvecklas in i framtiden, Science village kommer göra staden mer attraktiv för utomstående, och deras nya boenden kommer låta dem öka sin population markant in i framtiden. Sedan kommer spårvagnen tillåta människorna som bor i staden att röra sig runt i staden och försäkrar därmed med rörelse utanför alla företag, oberoende av var de råkar befinna sig i staden.

Så ett företag som likt staden väljer att blicka framåt, kan ens placering av kontoren i Lund vara det rätta valet för ens egen, och stadens framtid.

Industrier

Lund har en hel del industri som föder ett bra affärsklimat. Några av de viktigaste aktörerna i området är Sony Mobile, Ericsson Modems, Alfa Laval, Gambro, Axis AB och Bibliotekstjänst. Alla dessa anställer stora mängder personer, samt har stora intäkter. Många av dem jobbar också genom Ideon, som är en jätte inom Lunds framtida näringsliv, och därför ett namn att lägga på minnet.

Men den största privata arbetsgivaren är Tetra Pak, som 2015 hade 1375 anställda. Så baserat rent på mängd anställda så ställer sig Tetra Pak över de andra.

Offentligt sett så är det stora aktörerna kommunen och universitetet som arbetsgivare. De erbjuder en stor mängd jobb för invånarna, men är inte i direkt konkurrens med något företag som skulle välja att sätta sig i drift i denna stad.

Värt att tänka på är att Lund är som tidigare nämnt en universitetsstad, och därigenom genomsyrar universitet mycket av den verksamhet som drivs i staden. Samt så är universitetet som tidigare nämnt en stor arbetsgivare och har historiskt sett jobbat mycket i samspel med forsknings och utvecklingsföretag i närområdet.

Lund har genom tiden just omfamnat dessa typer av företag, för att kunna placera sig i en position där de bedriver nyskapande forskning och industri. De blickar emot framtiden i nästan varje aspekt, vare sig de handlar om företag, sina boenden eller sin kollektivtrafik. För framtiden bör man därför se till att man undersöker om det faktiskt är det rätta valet att driva sitt kontor i Lund.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Lund erbjuder över 1100 hotellrum som företag kan erbjuda övernattande gäster för konferenser eller möten. Staden kan erbjuda något för alla smaker och plånböcker, så om man vet med sig att man kommer hålla i konferenser eller ha utomstående gäster så kan Lund förse en med precis det man letar efter.

Det finns hotell så som Clarion Collection Hotell Planetstaden som erbjuder väldigt moderna rum och faciliteter. Hotellet ligger inom några minuters gångavstånd till det mesta, golfbana inom 3km, 10min gångavstånd till centrum osv. Hotellet erbjuder allt man önskar med ett modernt hotell, de har bastu, biljardbord, fitness center osv.

Ett annat spännande val är Elite Hotel Ideon, hotellet ligger i Ideon Science Park, och ligger inom några km till tågstation och centrum. Men med en näraliggande busshållplats så har man centrum och även Malmö flygplats inom räckhåll. Hotellet ligger i Lunds högsta byggnad, Ideon Gateway, vilket erbjuder en fantastisk vy. Kontorsfaciliteter så som businesscenter och kontorsutrymme finns lättillgängligt.

Om man däremot vill utnyttja Lunds charm till sin fördel, så erbjuder Lund en drös av B&B, som ger en viss charm till hela processen. Dessa lite speciella övernattningsalternativen finns tillgängliga både i centrala Lund och längre ut på landsbygden. Och ger en bra inblick i vad Lund handlar om.

Överlag är alla dessa val tillgängliga till förmånliga priser, och erbjuder kontinuerligt nya hotellpaket för den som vill göra lite mer av sin resa till Lund.