Introduktion till området

Med en folkmängd på drygt 46’000 invånare, har Göteborg Lundby en befolkningstäthet på 2’503 invånare per kvadratkilometer. Vidare är Göteborg Lundby ett stadsdelsnämndsområde inom Göteborgs kommun, som ligger på centrala Hisingen och gränsar till Västra Hisingen och Norra Hisingen i respektive riktning. Det finns många affärsmöjligheter i området, med ett stort antal bostäder, kontor och Göteborg Lundby lokaler som förser det stadigt ökade invånarantalet med faciliteter. Den procent av områdets invånare som är födda i utlandet ligger på 22,4%, vilket är en typisk representation för Göteborg, vars genomsnitt ligger på 24%. Arbetslösheten är väldigt låg på 5,4 och pekar på att Göteborg Lundby har lyckats väl med att integrera immigranterna i samhället.

Andelen bostäder i allmännyttan i Göteborg Lundby är ganska låg, med 20,9% i jämförelse med Göteborgs genomsnitt på 26,9%. Berömda personer från Hisingen är bland andra Sture Allén, Bengt Anderberg, Kent Andersson, Ture Ivar Dahlberg och Peter Gunnar Ramberg. Det är en blandning mellan författare, trubadurer och även en ledamot av Svenska Akademien (Sture Allén). Göteborg Lundby är en vacker plats och unik som ligger många människor varmt om hjärtat. Det finns de som påstår att detta område i Göteborg är en av de bästa platserna för svenska familjer att uppfostra hälsosamma, positiva och framgångsrika barn.

Områdets historia

Göteborg Lundby har en rik historia som en del av Östra Hisings härad, som blev en del av Sverige redan på 1200-talet – eller närmare bestämt, mot slutet av 1200-talet – till skillnad från Västra Hisings härad, som tillhörde Norge fram till freden i Roskilde år 1658. Det har upptäckts både hällmålningar och hällristningar på Hisingen, vilket betyder att våra förfäder varit där och förevigat sina berättelser med dessa bilder, som målas med röd färg på stenhällar.

Hällmålningar, som ofta föreställer djur och inte människor som vissa kan tro, målades med en färg som är mer eller mindre outplånlig. Denna färg består mestadels av rödockra, som är en järnförening och ett förstastadium till malm, samt ett okänt bindemedel. Dessa ritningar gjordes med fingerbräda konturer, vilket tyder på att de målades för hand. Med tanke på att färgen är en slags järnförening, så är det inte konstigt att nyansen ser ut mer eller mindre som rost. Det har inte gjorts många fynd i Göteborg av detta slag, då de flesta hällmålningarna har upptäckts i norra Sverige, men våra förfäder lämnade spår i Tumlehed på Hisingen, inte långt från Göteborg Lundby. Hällristningar påminner om grottmålningar, som är mer detaljerade och påträffas i grottor världen runt.

Staden Göteborg föddes år 1603, då den första versionen av vårt Göteborg grundades på Hisingen. På den tiden var det mest holländska köpmän som bodde i området. De jobbade för Sveriges kungafamilj och tog hand om utrikeshandeln på den tiden. Sorgligt nog brann staden ner år 1611, när danskarna invaderade Sverige under Kalmarkriget. Danskarna lade vantarna på både Öland och Borgholm i anknytning till Kalmarkriget, men Sveriges dåvarande kung, Gustaf Adolf, tog tillbaka båda öarna senare samma år. Öland, som återigen erövrades av danskarna det kommande året, har varit en eftertraktad ö genom tiderna. Kalmarkriget var främst en strid mellan Sverige och Danmark, och ägde rum mellan år 1611 och år 1631.

Områdets infrastruktur

Göteborg Lundby har ett imponerande utbud av bra företag, lokaler, skolor och förskolor med god kollektivtrafik som förbinder alla dessa. Stadsdelen erbjuder en god infrastruktur och det är lätt att hitta i trakterna.  Kollektivtrafiken har ett brett nät och man kan enkelt ta sig till och från platser. Detta är en perfekt plats att bo på, att arbeta på samt att ha barn på. Utbudet av skolor och förskolor är enormt och miljön gynnat barnens uppväxt. Trygghet och trivsel är ledorden i Göteborg Lundby.  Det finns trevliga cykelbanor och bra förbindelser mellan platser, infrastrukturen är på topp, därför kan man välja transportmedel för att ta sig till och från jobbet, skolan, stan eller annat lite som man vill.

De människor som bor i området refererar vanligtvis till folkparken som Flunsåsstråket, och det är en väldigt populär destination för barnfamiljer, tonåringar, unga par och pensionärer i Göteborg som känner för att ta en härlig promenad eller en cykeltur i den friska luften. De som jobbar på kontor i närheten mår bra av att komma ut ur lokalerna och andas in syre och njuta av solens ljus under lunchraster. Det är alltid rikt med kontorsarbetare utomhus under lunchtiderna. Just kombinationen av natur och företagande på en och samma plats gör det idylliskt.

Lundby lokaler går att finna i olika områden av Göteborg Lundby, som har ett bra utbud av grönområde, goda vägar och bra kollektivtrafik. Vägarna till och från företagen är bra och det är allmänt enkelt att hitta i stadsdelen som inte alls snålat med trafikskyltar och vägvisningar. Det finns bra buss- och tågförbindelser vilket förenklar såväl in som ut-pendlingen. Vissa företag mår bäst av lokaler i vackra och lugna områden, medan andra etablissemang kräver lägen som är mer turism-betonade eller som har god infrastruktur. Inte minst är infrastrukturen viktig för lagerlokaler och större produktionsföretag där stora leveranser enkelt ska kunna ta sig fram antingen på väg eller järnväg.


Göteborg har ingen brist på restauranger och caféer, inte minst i Lundby, som erbjuder catering och kan leverera både luncher och fika till ditt bolag för en resonlig summa men man kan även själv antingen med kollektivtrafikens goda förbindelser eller med egen bil köra till bra lunchställen på nolltid. Med regelbundna beställningar är det stor chans att det ges rabatt. Restauranger med stora lokaler kan bygga större kök, och ge mer kostnadseffektiva priser till de företag som finns nära och regelbundet beställer från deras catering meny.

Företagsliv

Göteborg Lundby har ett imponerande utbud av bra lokaler, skolor och förskolor. Några av de mest populära är Blackevägens förskola, Santosskolan, Bräckeskolan, Toleredsskolan, Herrgårdsskolan, Bjurslättsskolan, Taubeskolan och Jättestensskolan. Den tidigare populära Rambergsskolan i Göteborg är nu dessvärre stängd.

Förskolorna som ligger i Göteborg Lundby lokaler är hygieniska, väl ventilerade och väl isolerade. Jättestensskolan i södra Biskopsgården ligger i Västra Hisingen i Göteborg. Arkitekterna Brolid och Wallinder designade skolans lokaler som byggdes år 1957. En senare restauration år 2012 har uppgraderat alla element och komponenter av byggnaden för att upprätthålla gällande standarder. Det är mestadels barn som bor i villor, radhus och lägenheter i området som går på den här skolan i Göteborg. Skolan har en modern filosofi som inkluderar kringliggande natur i dess fokus, vilket gör att barnen även lär sig utanför Göteborg lokalernas väggar. Trygghet och trivsel är ledorden i denna skola i Göteborg Lundby.

För de familjer som bor närmare Wieselgrensplatsen, är Bjurslättsskolan ett mer naturligt alternativ, när det kommer till barnens utbildning. Denna skola ligger i hjärtat av Hisingen och har därmed flera naturområden inom gångavstånd. Dessa grönområden inkluderar Slättadamm och Flunsåsparken, som anlades i mitten av 1900-talet. Flunsåsparken råkar vara Sveriges enda folkpark med fri entré, och den har haft fri entré sedan öppningen 1982. De människor som bor i området refererar vanligtvis till folkparken som Flunsåsstråket, och det är en väldigt populär destination för barnfamiljer, tonåringar, unga par och pensionärer i Göteborg som känner för att ta en härlig promenad i den friska luften. De som jobbar på kontor mår bra av att komma ut ur lokalerna och andas in syre och njuta av solens ljus under lunchraster.

Det finns många lokaler i Göteborg Lundby, med olika slags kapaciteter, och det är viktigt att man tänker efter noga och väljer rätt när man ska hyra eller köpa lokal, kontor eller lager. Beroende på om du letar efter den ultimata kontorslokalen, butikslokalen eller lagerlokalen, så bör du göra en lista över vad som är viktigast för dig och ditt företag innan du går vidare. Om läget inte är så viktigt för ditt företags image, så är det definitivt en god idé att välja ett läge som är kostnadseffektivt. De som är nyföretagare är ofta sugna på att spendera alltför mycket pengar på hyra, men det är alltid bättre att ta det steg för steg, och börja med Göteborg Lundby lokaler som inte tar för stor del av företagets inkomster – om det finns några inkomster ännu. Fråga dig också hur stor lokal du behöver, och då måste du inkludera kontorssektioner, förråd, lager, personalutrymmen såsom kök, fikarum, mötesrum och toaletter. Det viktigaste är att du har det utrymme som ditt företag behöver för att öka inkomst och som får personalen att må bra. Personal som mår bra gör ett bra jobb!

Lundby lokaler går att finna i olika områden av Göteborg Lundby, som har ett bra utbud av grönområden och bra kollektivtrafik. Vissa företag mår bäst av lokaler i vackra och lugna områden, medan andra etablissemang kräver lägen som är mer turism-betonade. Göteborg har ingen brist på restauranger och caféer som erbjuder catering och kan leverera både luncher och fika till ditt bolag för en resonlig summa. Med regelbundna beställningar är det stor chans att det ges rabatt. Restauranger med stora lokaler kan bygga större kök, och ge mer kostnadseffektiva priser till de företag som regelbundet beställer från deras catering meny.

De flesta verksamheter som hyr ut Göteborg Lundby lokaler är medvetna om de miljö förordningar som råder i kommunen, och hjälper sina hyresgäster att sortera enligt de regler som gäller. Detta gäller återvinning, avfallshantering och hushållsavfall. Ibland kan det kännas som slöseri med tid, men då är det bra att minnas att Sverige är ett av världens bästa länder på sopsortering. Sverige har varit så effektivt med sorteringen, att vi fick slut på sopor att ta hand om år 2016, och tog in sopor från kringliggande länder som inte har ett sådant effektivt återvinningssystem.

 

Göteborg Lundby, som ligger på Hisingen, har nära till Sveriges häftigaste secondhandvaruhus som har två våningar fulla av fynd. Emmaus Björkå på Backaplan är ett av de få secondhandvaruhus som finns, inte bara i Sverige, men i världen. Det är smart, solidariskt och ekonomiskt att handla secondhand, och det är något som de miljömedvetna svenskarna älskar. Emmaus Björkå består av lokaler på en areal av 1600 kvadratmeter fullt till brädden med snygga vintage-prylar i form av skor, klänningar, t-shirts, skor, tröjor, kappor, jackor, kjolar och mer därtill! Det finns dessutom allt till hemmet, i form av inredningsobjekt, möbler, köksprylar, porslin, glas, och även böcker!

Det är många tjusiga lokaler, butiker, hem och kontor i Göteborg Lundby som har inretts med en liten budget tack vare detta varuhus. Det är dessutom möjligt att skänka kläder och olika slags ting till butiken, istället för att slänga bort det du har tröttnat på. För de som älskar mat mer än något annat finns den underbara Kville saluhallen till hands! Där finns mat, frukt, blommor och grönt från organiska lokala odlare och från fjärran länder.

I tillägg finns det dessutom ett kafé och restauranger där, så det går verkligen att göra ett shopping-äventyr av ett besök till lokalerna på Kville Saluhall. Byggnaden i tegel finns i hjärtat av Hisingen, som Vågmästarplatsen ofta kallas av de som bor i Göteborg Lundby. Det är en plats där man kan hitta nya favoritfrukter, smaka på nya goda kaffesorter och till och med finna en ny vän! Saluhallen invigdes år 2013 med en riktig brakfest som besöktes av över 4000 personer som var lyckliga över att få ett sådant fint tillägg till närområdet. På lördagar kan man också ha tur att uppleva ett uppträdande från Kville Saluhalls populära serie med framföranden av jazzmusiker. Det är uppträdanden som kan avnjutas på eftermiddagarna och det är gratis inträde. Jazz’n’Food erbjuder härlig jazz och klassiska trudelutter inom swing och bop.

Köpkraft i området

Storstaden erbjuder stark köpkraft runt om i de olika områdena, med ett distinkt flöde av turism och yngre generationer, som är sugna på shopping och upplevelserika tjänster. De regionala företagen med lokal i Göteborg Lundby har de olika segmenten av den lokala köpkraften i åtanke då de formulerar sina strategier för marknadsföring.

Göteborg erbjuder fantastiska möjligheter för initiativ inom näringslivet och lockar företagare runt om i landet att investera i storstaden för att manifestera sina företagsrelaterade drömmar. Många anser att det är viktigt att föräta boendet i Göteborg för att uppnå en ännu starkare köpkraft. Det talas även om fördelarna av en förtätning av arbetsplatser ökar interaktionen mellan människor och dessutom gör företag effektivare. Med Göteborgs starka köpkraft som utgångsläge, fortsätter regionala tänkare att formulera framtida strategier för ökad tillväxt.

Turisterna lockas av det faktum att Hisingen är Sveriges femte största ö, det lokala Volvomuseet, och många lyxiga spa hotel som finns i området. Med olika initiativ i området, utvecklas det hjälpsamma rutiner för att möjliggöra ytterligare framgång ekonomiskt, kulturellt och humanitärt. Ännu en speciell attraktion, som med sin exklusivitet indirekt bidrar åt att stärka den turism baserade köpkraften, är bastun i Frihamnen, som möjligtvis är världens underligaste bastu. Det skapades av arkitektkollektivet Raumblabor Berlin under våren 2015, och är konstruerad av 12 000 återvunna glasflaskor. Som om det inte vore nog, ligger bastun ute i älven, fäst till en förankringsanordning som tidigare användes av fartyg. Det är nog att ta miljövänlighet till en ny nivå! Det går att använda den underliga bastun, som ser ut som något ur en mörk science-fictionfilm, och går att boka gratis på nätet.

Parkeringsmöjligheter

Om du har bil och inte är bra på att ha koll på parkeringsreglerna, så finns det en risk att du är trött på lapplisor och p-böter i Göteborg Lundby. Ibland kan det vara svårt att förstå vad parkeringsskyltarna betyder. Vi känner alla till den allra vanligaste skylten; det är den blåa kvadraten med ett stort vitt P, som kan finnas utanför de flesta Göteborg lokaler. Om det inte står något mer, så får du stå där med din bil i ett helt dygn utan att betala något, men det är ganska ovanligt att det inte finns ytterligare instruktioner på vad som kallas tilläggstavlor.

Dessutom gäller olika regler beroende på om marken är privat eller kommunal. Ibland får man parkeringsböter utanför Göteborg Lundby lokaler, det händer även den bästa, och då är det bäst att betala så snart som möjligt för att undvika att boten går till Kronofogden. Obetalda räkningar och böter som går till Kronofogden rasar snabbt i belopp och det kan bli riktigt dyrt om man undviker att betala. Det finns P-skivor som går att använda på vissa ställen, och då ställer man in själv vilken tid man har parkerat bilen. Vissa bilägare i Göteborg fuskar lite med tiden på P-skivan ibland, när de parkerar utanför sina lokaler, men det kan vara lite känsligt om man blir påkommen.

Utveckling i området

Det pågår en hel den byggprojekt i Göteborg Lundby och nya lokaler, kontor, lägenheter och butiker dyker ständigt upp. Två av de företag som hjälper att fylla området med moderna lokaler och butiker är Peab och Poseidon, som har byggt totalt 100 nya bostäder och kommersiella lokaler för verksamheter. Företagen håller kvarterets utseende i åtanke vid planering, för att komplettera de byggnader som finns, och för att smälta in.

De nya fastigheterna är goda exemplar av Göteborg Lundby lokaler, med ventilering, isolering och proportioner enligt arbetsmiljöverkets standarder. För många byggprojekt är det också viktigt att tänka på bullernivåer, ljud och akustik som påverkas av lokalens utformning. Felaktiga byggnationer kan alltid anmälas till Arbetsmiljöverket, och det är viktigt att göra det om man har aktuell information, eftersom att det är ett sätt att undvika allvarliga arbetsolyckor, personskador på. Göteborg Lundby är trots allt nummer ett på Göteborgs byggtopp, så det finns mycket att hålla reda på! Över 1200 nya fastigheter för bostäder och lokaler blev klara under det första halvåret av 2014. Det är moderna lokaler av hög kvalité.

Industrier

Näringslivet i Göteborg Lundby präglas av stark tillväxt, moderna lokaler och regionens strategiska läge skapar väldigt många fördelar för firmor i området. De största företagen inom regionen är Volvo Lastvagnar AB, Chalmers Tekniska Högskola AB, SKF Sverige AB och Postnord Sverige AB. Det variationsrika näringslivet inkluderar flera hundra branscher, bland annat kommunikationsteknik, läkemedelsindustri, logistik, fordonsindustri, maritima näringar, utbildning, skönhetsvård, vård, restauranger och turism. Det är inte förvånansvärt att det även råder många positiva samarbeten mellan näringslivet och kommunen, som i sin tur föder näringslivet ännu mer kompetens och möjligheter. 

Göteborg Lundby lokaler förser många företag med de utrymmen, kontor, förråd och butiker som krävs. Hisingens Industri & Skeppsservice AB, HISAB, är en leverantör av komplicerade stål- & rörkonstruktioner, som samarbetar med bygg- & varvsindustrin i Göteborg. Detta kompetenta företag projekterar, konstruerar och levererar applikationer till företag världen runt. Applikationerna är relaterade till nybyggda fartyg, färjor, pråmar och lyxkryssare, samt ombyggnader, reparationer och underhåll av fartyg. Hisingens Industri & Skeppsservice AB tjänar även andra industrier med bearbetning av rörsystem av hydraulik. Detta företag, som ligger i närheten av Göteborg Lundby, är väldigt miljömedvetna och har en utarbetad miljöpolicy som fokuserar på att hålla antalet farliga kemikalier till ett minimum, källsortering samt miljömedvetna inköpsprocesser. Så som andra miljömedvetna företag med lokaler i Göteborg Lundby också påstår, är det viktigt att bedriva verksamheter som inte lägger en stor börda på miljön.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Det finns ett stort utbud av fantastiska hotell i Göteborg Lundby. I tillägg till det 5-stjärniga Elite Plaza Hotel Göteborg, finns det en lång rad 4-stjärniga hotell som är värdiga kandidater för de som vill ha ett hotell fullt av klass, stil och lyx. 

Hotel Villan, Radisson Blu Riverside Hotel Gothenburg, Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg, First Hotel G, Quality Hotel 11 och Hotel Novotel Göteborg är bara några exempel på de lyxhotell som finns tillgängliga. Lyckligtvis finns det en stadig ström av turister som kommer till Göteborg vart år för att uppleva den vackra och omtalade staden, samt nöjesparken Liseberg, i förstaperson.

Kville Hotel & Vandrarhems lokaler ligger på Göteborgs äldsta torg: Kvilletorget på Hisingen, som är cirka fem minuter från centrum och 12 minuter från Liseberg. Det är ett lugnt och skönt område, och perfekt för barnfamiljer som inte nödvändigtvis behöver lyx, men kräver renlighet, bekvämlighet och gott sällskap. Det finns en matsal där med mikrovågsugn, tvättmöjligheter och gratis trådlöst internet.