Introduktion till området

Stadsdelen Södra Innerstaden är en modern, vacker och  livlig stadsdel i de södra delarna av Malmös centrum. De flesta bostäderna i området byggdes under 1940-talet och majoriteten är en- och tvårummare. Redan runt år 1940 var området känt för sin låga medelålder och därav många mindre bostäder i området. Den unga befolkningen har påverkat området uppbyggnad med typen av affärer, företagsetableringar och kontor i Malmö Södra Innerstaden.

Runt om i trakten kan man hitta många enskilda företagarna med spännande utbud både när det kommer till livsmedel, inredning och textil. Den unga medelåldern har också bidragit med att området har ett väldigt rikt kulturliv och restauranger med mat från hela världen erbjuds. Året runt är restaurangerna runt Möllevångstorget fulla och när första solen kommer fram är det här många tar sin första fika eller bit mat utomhus. Priserna på bostäder, lokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden har ökat under de senaste åren men är fortfarande lägre än priserna i den västra delen av staden.

Stadsdelen består av elva delområden där en del områden är direkta bostadsområden eller industriområde. I området ingår bland annat Malmös allmänna sjukhus och Sveriges äldsta Folkets park. Detta gör att området till en av de stadsdelarna i stan som har flest arbetstillfällen i sina lokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden. Sjukhuset består med cirka 5000 arbeten och kan behandla 1000 patienter samtidigt.

Ett annat stort företag som är verksamt i lokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden är den skånska brödtillverkaren Pågen. Företaget Pågen flyttade till området 1960 och har sedan efter det tagit över allt fler byggnader, lokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden. Flera företag lämnade därmed området såsom Wojidkow & Co, godis tillverkaren Malaco, Saturnus, Metzèns Kemtvätteri med andra. Området är idag en av Malmös mest mångkulturella bostadsplatser och även det har präglad området. Ska du laga asiatisk mat, köpa en vattenpipa eller få tag i bra frukt och grönt är det till centrum av området du ska gå, Möllevångstorget. Här finns inte en enda kedjebutik utan enskilda företagare med spännande sortiment för alla typer och smaker. Något som också finns gott om i trakten är resebyråer som är specialiserade på mellanöstern, smyckesaffärer och växlingskontor i Malmö Södra Innerstaden.

Området är inte bara mångkulturellt i den bemärkelsen att många av invånarna härstammar från andra länder utan även när det kommer till olika typer av människor. Runt Möllevångstorget kan man hitta affärsmannen, studenterna, hipstern, barn som varit och lekt i parken och MFF-supporterklubb. Torget ger en väldigt inbjudande anblick med allt liv runt omkring och alla typer av människor som är samlade på en och samma plats.

Områdets infrastruktur

Mitt i Södra Innerstaden ligger Malmös gamla järnvägsstation. Järnvägsstationen byggdes år 1886 för att man ville ha en tåglinje mellan Malmö och Ystad. Senare tillkom också en linje mellan Malmö och Trelleborg. Det var också så stadsområdet börjades bygga upp med bostäder, lokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden. Året efter stationen byggdes började man använda hästspårvagn på spåret och år 1907 rullade det första elektroniska spårvagnen på rälsen. Två spårvagnslinjer byggdes upp och blev en länk från ena sidan staden till den andra. Staden kunde bredda och det blev lättare att förflytta sig kollektivt från bostäder, företagslokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden.

Nästan sextio år senare la man ner spårvagnen och började ersätta dem med bussar. Idag är platsen det andra största bussnavet i Malmö och här utgår både regionala- lokala- och fjärrbussar. Busslinjer till och från flygplatsen Sturup är också belägna på stationen. Bara en kilometer från busstationen ligger en av stadens nya tågstation som tillhör citytunneln. Här passerar 37 000 personer om dygnet vilket har lett till att Tekniska nämnden har tagit beslut om att förbättra cykelvägarna från gatorna vid Södervärn/Möllevångstorget till stationen vid Triangeln.

Från Triangeln kan man ta tåg direkt till Köpenhamn och Danmark, eller norr ut med pågatåg eller SJ-tåg.  Infrastrukturen i området är goda vare sig vilket fordonsmedel man använder.

Även bil är ett smidigt alternativ då området ligger på den sidan av staden som vätter mot Öresundsbron och inre ringvägen. Stadskörningen man är tvungen att köra är marginell och man kan lätt ta sig från och till företagslokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden. Dessutom är området några kvarter från Malmös kärna men priserna på företagslokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden är fortfarande lägre än på den västra sidan.  

Företagsliv

Shoppingutbudet runt om i trakten är bra och ett av Malmös största köpcentrum ligger insprängt mellan bostäder och kontor i Malmö Södra Innerstaden. Redan år 1968 öppnade de första butikerna i gallerian som tidigare var etablerade av textilfabriken Manufakturaktiebolaget. Under 1950-talet gick den dåvarande textilfabriken ihop med Malmös Yllefabrik AB och bildade ett nytt bolag som bedrev sin verksamhet i lokalerna fram till år 1968. De första butikerna öppna i de södra lokalerna medan de norra fortfarande användes som kontor i Malmö Södra Innerstaden. År 1973 flyttade de första butikerna in även i den norra delen och år 2013 gjordes en större renovering av lokalerna. Idag finns det 114 butiker i gallerian och butikerna har nästan 8 miljoner besökare per år. Gallerian lockar fortfarande köpare genom att ha gratis parkeringsmöjligheter till 2000 åt sina besökare.

Ett stenkast från Möllevångstorget vid en av de centrala tågstationerna i centrum ligger ett till köpcentrum som precis gjort en stor renovering. Triangeln köpcentrum är den fjärde största gallerian i Malmö efter bland annat Mobilia och Emporia. Triangeln slog upp portarna för sina köpare år 1989 och består idag av cirka 80 butiker, ett flertal restauranger och en livsmedelsaffär. I anslutning till byggnaden ligger tågstationen som lätt kan ta en både i söder- och norrgående riktning samt en skyskrapa som idag är hotell med bra konferensmöjligheter. Den kringliggande miljön består av bostäder samt rikligt med kontor i Malmö Södra Innerstaden bland annat av SEB, Swedbank och Arbetsförmedlingen.

Är man sugen på lite annorlunda shopping är det mot Möllevången man ska gå. Här finns spännande affärer med rika öppettider, bra restauranger och ett livligt torg. Byggnaderna runt Möllevångstorget står intakt från när de byggdes under tidigt 1900-tal och har en speciell arkitektur om man jämför med de byggnader som byggdes under samma epok i andra delar av staden. Huvudleden i området, Berggatan var tidigare en fabriks gata där ett flertal producerande företag hade sin verksamhet. Idag är stora delar av dessa byggnader omgjorda till bostäder och kontor i Malmö Södra Innerstaden. Många fasader är dock bevarade och skapar en industriellkänsla för området. Utöver detta bjuder Möllevångstorget på livlig torghandel med både närproducerade varor och frukter från fjärran östern. Här kan du hitta det mesta i grönsak- och fruktväg till bra priser.

Parkeringsmöjligheter

I Malmö Södra Innerstaden finns det olika typer av parkeringsmöjligheter efter behov. I de centrala delarna av staden vid butiker, gallerier och kontor i Malmö Södra Innerstaden är city uppdelat i olika zoner beroende på hur centralt läge parkeringen är samt hur stor efterfrågan är på parkering i det området. Parkeringsplatserna har man delat upp i färgkategorier för att man lätt ska kunna orientera sig vad priset för tiden man parkerar.

Den gröna biljetten är den yttersta zonen och också den billigaste. Här kostar det 10 kronor i timmen att stå. Oftast är det gratis efter klockan 18.00 på kvällen till 8.00 på morgonen.

Närmare centrum vid dess butiker och kontor i Malmö Södra Innerstaden är det oftast röda och blåa zoner.

Den röda och blåa zonen är både parkering på gator nära centrum samt anlagda parkeringsplatser. Inom båda dessa zoner är det betalning dygnet runt och ska man stå nära centrum under en längre tid så rekommenderar Malmö stad att man väljer en långtidsparkering en bit utanför zonerna eller i ett parkeringshus där det finns möjlighet att välja dygnsparkering.

En ny funktion som har införts är att man lätt kan betala sin parkeringsbiljett via SMS i sin telefon eller via en parkerings app.

Många företag med kontor i Malmö Södra Innerstaden har egna koder för att få en förmånligare parkeringsmöjlighet till sina anställda samt till kunder och andra besökare.

Den största parkeringsmöjligheten i Malmö Södra Innerstaden är vid sjukhuset. Här finns ett flertal mindre parkeringsplatser utomhus samt ett parkeringshus. Utöver detta har Triangeln ett stort inomhusgarage i anslutning till gallerian, hotellet och tågstationen. Utöver dessa garage finns det 3 kommunala garage som drivs av Malmö stad. Malmö har en kompakt stadskärna men har idag inga miljözoner där man inte får köra vilket skapar en körvänlig stad. Stadens största parkeringsplats ligger ute i Hyllie, söder om Södra Innerstaden. Här finns över 3500 parkeringsplatser som ska täcka nordens största galleria, Malmös nya mässhallar, hotellgäster och pendlare som ska med tåget över till Danmark eller norrut.

Utveckling i området

Malmö har förändrats mycket under de senaste 20 åren med bostadsmässan Bo01 som blev ett startskott för en helt ny stadsdel. Öresundsbron, citytunneln och den fördelaktiga pendlingen till Köpenhamn och Danmark samt utvecklingen av Malmö högskola. Den tunga industristaden med varv i fokus har förvandlats till en kunskapsstad och en växande företagsregion.

Idag är Malmö världskänt för många innovativa företag med kontor i bland annat Malmö Södra Innerstaden och den arkitektur som växt upp i staden med bland annat Turning Torso.  Byggnaden är 190 meter hög och ser ut som en skruvad överkropp. Idag är den största delen kontor men även en del bostäder finns i byggnaden.

Staden anses som en motor i Södra Sverige och har även mottagit ett pris från FN för det arbetet man gör med hållbar utveckling.  Nytt för Södra Innerstaden är det stadsrum som ska byggas i anslutning till Triangeln. Företag White Arkitekter med kontor i Malmö Södra Innerstaden vann tävlingen där en ny mötesplats ska byggas. Deras bidrag fick namnet ”Öppen scen”. Scenen ska byggas vid konsthallstorget vid BRIS kontor i Malmö Södra Innerstaden.  Det kommer att vara en öppen plats med betonggolv. Golvet ska man kunna förflytta och anpassa efter varje utställning och i mitten av torget ska en skiva av betong ställas upp som både allmänheten och konsthallen kommer att kunna använda för att ställa ut olika typer av konst. Här ska även finnas plats för en scen och sittplatser. Under kvällar och nätter kommer plattan med konsten att lysa upp området.

Malmös regionsjukhus har lokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden och inom de närmsta åren ska de investera 6 miljarder kronor på två nya byggnader. De nya byggnaderna ska bestå av en ny vårdbyggnad samt en centralservice samt en utbyggnad av de nuvarande kulvert systemet. Lokalerna kommer att vara 6 000 kvm respektive 9 000 kvm stora och ska vara inflyttningsklara under vintern år 2016. För att kunna minska trafiken runt om på området bygger man ut kulvert systemet under jord och stänger av ett antal vägar för att få en bättre miljö i vårdlokalerna och kontoren på sjukhusområdet i Malmö Södra Innerstaden.

Industrier

Pendlingen till och från Malmö Södra Innerstaden har blivit betydligt bättre under de senaste åren och detta har gjort att efterfrågan på lokaler och kontor i Malmö Södra Innerstaden har ökat i takt med att tågstationen öppnade vid Triangeln, busslinjerna lades om runt Södervärn och cykelbanorna byggts ut runt om i Södra Innerstaden.

Idag är det över 20 000 personer som väljer att pendla över sundet och nästan dubbelt så många rör sig på stationen vid Triangeln per dygn. År 2015 ökade pendlingen med nästan 2,5 % och man kan se en ökad tolerans hos Malmös befolkning gällande pendlingen.

Detta innebär att priserna och hyrorna på bostäder och kontor i bland annat Malmö Södra Innerstaden ökar då det geografiska läget blivit bättre och efterfrågan ökar. Sedan 1900-talet har staden förändrats från en industristad till en kunskapsstad i takt med att allt fler invånare utbildar sig och att högskolan ökar samt att Öresundsbron öppnat och utbildningsmöjligheterna för invånarna ökat. Högskolan och Öresundsbron är de två drivande faktorerna i Malmös förändring.

Under mitten på 1900-talet hade Malmö nästan 150 000 industriarbetare. Många av dessa arbetstillfällen har idag omvandlats till arbeten inom tjänstesektorn och därav har efterfrågan på kontor i Malmö Södra Innerstaden ökar och i takt med att utbildningskurvan blir allt starkare kommer det behövas fler inom några år. År 2015 kunde man mäta att endast 8 % av de aktiva företagen i staden arbetar med tillverkning vilket bara är hälften av rikssnittet. Malmö är en del av den expansiva Öresundsregionen och under de senaste 15 åren har registreringen av företag i Malmö ökat med nästan 25%. Detta har lett till att staden har 28 000 registrerade företag varav cirka 45 % är enskilda firmor. Många stora företag har valt att etablera sig i kontor i Malmö Södra Innerstaden med den goda kollektivtrafiken och närheten som området erbjuder. Några av dessa företag med kontor i Malmö Södra Innerstaden är:

  • Skanska med  2 575 anställda
  • Academic Work med 825 anställda
  • ISS Facility Services  med 775 anställda
  • Pågen med  775 anställda
  • Manpower  med  675 anställda
  • DSBFirst med 575 anställda
  • Sydsvenska Dagbladet med 525 anställda
  • Logica med 525 anställda
  • Attendo Care med 525 anställda
  • Assistansia med 475 anställda

Ett av världens största företag IKEA valde år 2015 att flytta ner sitt huvudkontor från Älmhult. IKEA har varit Älmhult stolthet och hade man pratat om att flytta ner huvudkontoret till en bit utanför Malmö Södra Innerstaden hade man skrattat. För några år sedan valde man en ny ledning inom IKEA och man ansåg att deras geografiska läge inte var tillräckligt bra och man valde att flytta ner huvudkontoret. Man funderar även på att flytta ner delar av verksamheten. Man räknar med att 2300 arbeten kommer att kunna skapas när både verksamhet och kontor är nerflyttat från Småland till Skåne. Ett annat stort företag som valt att flytta ner sitt huvudkontor till Malmö Södra Innerstaden är Mercedez- Benz. Man har även valt att utöka sina lokaler vid bilförsäljningen, skaffa konferenslokaler och en lokal resturang.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Malmös omvandling har lett till att övernattnngsmöjligheterna i staden har ökat under de senaste åren. År 2015 kunde man registrera att över 1,5 övernattningar ägt rum i staden under året. Det blev ett rekordår för Malmö som turistort och från år 2014 ökade övernattningarna med 17%. Om man jämför med Göteborg och Stockholm hade de bara en ökning på 9 % respektive 8%. Förvandlingen av staden har lett till att den ökade närheten till Europa gett ett genomslag och allt fler turister och företag väljer att etablera sig i kontor i områden såsom Malmö Södra Innerstaden. Malmö stad med kontor i Malmö Södra Innerstaden har valt att engagera sig i den ökade övernattningen och arbetar för en plattform där alla ska kunna ha råd med att turista eller övernatta i staden. Man uppmuntrar till fler än de tre vandrarhem som finns idag samt B&B eller motell i de centrala delarna av staden för att locka alla typer av människor till Malmö. Förra året byggdes två nya stora hotell i city någon kilometer från området och dess livliga område, affärer och kontor i Malmö Södra Innerstaden. Dess två hotell innebar 700 nya rum, ett flertal restauranger och möjligheter till stora konferenser i området.