Introduktion till området

Malmö är Sveriges tredje största stad och det har kommit att bli en populär plats att bosätta sig på med nyinflyttade invånare varje år. Malmö ligger i södra Sverige och tillhör kommunerna Malmö kommun och Burlöv kommun som ligger i Skåne län. En av anledningarna till att staden har blivit en sådan attraktiv plats att bo och starta företag på är att det finns utmärkta kommunikationer till grannlandet Danmark samt till övriga delar av Sverige.

Malmö har runt 300 000 invånare och av dessa har cirka 45 % utländsk bakgrund. Detta bidrar till en kulturell mångfald som kan vara svår att hitta på många andra platser i Sverige. Den mångkulturella miljön ger en levande stad med nya influenser och möjligheter som påverkar området positivt.

Malmö är en stad som växer och varje år tillkommer nya byggnader och företag i regionen. Bland annat har man satsat på att bygga landmärken som skyskrapan Turning Torso som ligger i Västra Hamnen i Malmö. Byggnaden invigdes år 2005 och är Nordens högsta skyskrapa. Denna skyskrapa består till största delen av bostäder men högst upp i byggnaden så finns det möjlighet att hyra kontorslokaler samt konferens- och mötesrum. Malmö är uppdelat i olika stadsdelar och varje stadsdel har sina unika egenskaper.

I Malmö Innerstad finns Malmö Södra Innerstaden som just nu är inne i en spännande och expanderande fas. Vill man befinna sig i en ungdomlig miljö som ständigt växer och utvecklas så är detta den perfekta platsen. I denna stadsdel bor cirka 36 000 invånare och av dessa är de flesta unga vuxna 20-30 år. Bostäderna i detta område är huvudsakligen byggda före 40-talet och består till största del av små lägenheter med ett- eller två rum. Med moderna och nytänkande företag i området så har det blivit en plats som lockar både nya invånare och företag. Att hyra lokaler i Malmö Södra Innerstaden är ett bra alternativ, då man kan hitta en kontorslokal till ett lägre pris än vad det kostar att hyra ett kontor i centrala Malmö samtidigt som man är nära alla bekvämligheter som centrala Malmö erbjuder.

Områdets historia

Malmö är en gammal stad med mycket historia som tack vare sitt läge med närhet till havet har byggts upp kring fiske och handel. I Malmö Södra Innerstaden kan man hitta gods som byggdes redan på 1200-talet och det var runt denna tid som grunden till staden sakta började växa fram.

I och med industrialiseringen på 1800-talet så expanderade Malmö Södra Innerstaden snabbt och på knappt hundra år gick befolkningen från cirka 4500 invånare till 60 000 invånare. Många fabriker startades i Malmö Södra Innerstaden under denna tid och behovet av arbetskraft gjorde att många valde att flytta från landet till det nya stadsområdet.

År 1856 invigdes Södra stambanan som kom att spela en viktig roll för områdets fortsatta utveckling. I början på 1900-talet började en ny stadsplan ta form med massvis av nya bostäder och lokaler som skulle byggas. Det var under denna tid som Malmö Södra Innerstaden gick ifrån att vara relativt glesbebyggt till ett tätbefolkat område. Industrialiseringen innebar att många flyttade sina verksamheter till Malmöområdet och för att kunna tillgodose det behov som uppstod så byggdes stadsdelar som Malmö Södra Innerstaden med bostäder och industrier.

När Malmö Södra Innerstaden stod färdigt så var det framförallt lokala företag, bland annat Pågen, Malmö Kvarnmaskiner och Malaco, som flyttade sina verksamheter till lokaler i detta område. Än idag lever en stark företagskultur kvar och det finns gott om lokaler i Malmö Södra Innerstaden.

Områdets infrastruktur

Malmö Södra Innerstaden är på grund av sitt centrala läge i Malmö en knutpunkt för många buss- och tåglinjer. Generellt så har hela Malmö stad ett välutvecklat kommunikationsnät som gör det enkelt att ta sig mellan olika stadsdelar samt till andra delar av Sverige och Europa. Infrastrukturen är en viktig del för områdets möjlighet till expansion och det är därför något som kommunen ständigt satsar på och utvecklar. En välfungerande infrastruktur innebär ökade valmöjligheter för stadens invånare och företagare.

Den lokala kollektivtrafiken i området består av buss och tåg som trafikerar stadens alla områden med punktliga avgångar alla dagar i veckan. Malmö är även känt för att vara en cykelstad och 30 % av alla resor inom Malmö sker med cykel. Att Malmö valt att satsa på cykeltrafik visar på stadens framtidstänk och vilja att bygga en stad som ska vara lättillgänglig för alla.

Tack vare Malmös geografiska läge har det blivit viktig utgångspunkt för tågtrafiken och från Malmö centralstation kan man bekvämt resa till andra städer i Sverige. Vill man resa utanför Sverige gränser så går det även dagliga avgångar till Köpenhamn och under sommaren går ett det nattåg till Berlin.

Malmö har också en flygplats, Malmö Airport, som trafikeras med inrikes- och utrikesflyg. Många lediga lokaler i Malmö Södra Innerstaden samt goda kommunikationsmöjligheter gör det till en utmärkt plats att starta och driva företag på.

Företagsliv

Hyr man lokaler i Malmö Södra Innerstaden så kan man välja bland många olika typer av kontorslokaler. Vart man än väljer att ha sitt kontor så har man i detta område närhet till ett stort utbud av caféer, restauranger och butiker. Centrala Malmö ligger inte långt bort och det går bussar till och från hela regionen från Södervärns Station i Malmö Södra Innerstad. Att hyra lokaler i Malmö Södra Innerstaden är ett bra alternativ om man vill hitta en lokal till ett lägre pris, då priserna tenderar att vara något lägre här än i övriga delar av Malmö.

Genomsnittspriset för en lokal i Malmö Södra Innerstaden är 700-1500 kr/kvm/år att jämföra med 1750-2350 kr/kvm/år i centrala Malmö. Lokalerna som finns att hyra på detta område är ofta nyrenoverade och det finns moderna kontorslandskap som erbjuder alla typer av bekvämligheter. Idag huserar ett stort antal företag inom medicinteknik, hälsovård och bioteknik med lokaler i Malmö Södra Innerstaden. Man hittar också kreativa företag inom teknik och IT samt bageriföretaget Pågen har kontor och lokaler i detta område.

 

Malmö är en stad som har mycket att erbjuda vad gäller shopping. Bland annat finns shoppingcentrumet Emporia som har över 230 butiker och restauranger. I Malmö centrum finns också en gågata som är ett shoppingstråk med massvis av butiker. Vill man hålla sig till Malmö Södra Innerstaden så finns det gott om shoppingalternativ även här. Malmö Södra Innerstaden är ett livfullt område i Malmö och här finns shopping och nöje alltid nära tillhands med nya affärsverksamheter som ständigt öppnar upp. Området har gott om livsmedelsbutiker, caféer och restauranger med mat från hela världen.

Den kulturella mixen ger ett nyanserat utbud och stadsdelens nöjesscen erbjuder teater och konstutställningar. Vill man hyra lokaler på en plats där det händer mycket och där man har möjlighet att vara en del av ett område som utvecklas allt mer för varje år, så är detta den perfekta platsen att hyra lokaler på. Malmö Södra Innerstaden präglas av kreativitet och det finns gott om små lokala företag som är med och bidrar till den speciella känsla som finns i området. Stadsdelens popularitet bland unga människor gör det till en attraktiv plats att bedriva näringslivsverksamhet på och närheten till centrum och bra kommunikationer ger bra möjligheter för den som vill hyra lokaler i Malmö Södra Innerstaden.

 

I området Möllan som tillhör Malmö Södra Innerstaden ligger Mitt Möllan som är ett kontors-och ateljékoncept med butiker, restauranger och kontor. Idén bakom detta koncept är att det ska fungera som en mötesplats för lokala företag och konstnärer. På denna yta samsas många olika typer av företag som alla har kreativitet och nytänkande som utgångspunkt. Några av butikerna som finns här säljer lokal design som är tillverkad direkt på plats och det dyker även upp spännande pop up butiker med jämna mellanrum. På Mitt Möllan har man satsat på att skapa en kreativ arbetsmiljö med närhet till stadsliv och underhållning. Kontorslokalerna i denna byggnad är fördelade på 700 kvadratmeter och har en modern känsla med en takhöjd på 4,2 meter, betonggolv och vitmålade väggar. Det finns tillgång till både privata kontorsrum och delade kontorsplatser, samt gemensamma ytor som toalett och kök. Hyr man ett kontor här så ingår internetuppkoppling, el och städning. Kommunikationerna till Mitt Möllan är goda med en busstation endast några meter från ingången.

Köpkraft i området

Malmö Södra Innerstaden är ett dynamiskt område som med en ung medelålder inte har en lika hög medelinkomst som de områdena med en äldre medelålder. Medelinkomsten i hela staden är cirka 210 000 SEK vilket är något lägre än den generella medelinkomsten i Sverige som är på cirka 250 000 SEK. Med denna medelinkomst så är köpkraften förhållandevis låg med en köpkraft på cirka 500 SEK i månaden för medelinkomsttagaren. Malmö Södra Innerstaden är ett medelinkomstområde och detta bidrar till de lägre priserna på lokaler och kontor i detta distrikt. Rör man sig närmre centrum så tenderar det att vara fler höginkomsttagare med en högre köpkraft bosatta, vilket resulterar i högre kostnader för den som vill hyra ett kontor i centrum.

Malmö Södra Innerstaden är dock ett område som invånare från hela staden tar sig till på grund av det utbud av shopping och nöje som området erbjuder. Köpkraften kan därför variera i området då det inte enbart styrs av de som bor på platsen. Ser man till den expansiva fas som Malmö Södra Innerstaden är inne i så kan man räkna med att köpkraften kommer att växa, vilket även märks på alla nya företag och butiker som väljer att starta upp i stadsdelen. Malmö är även en populär turistdestination och många turister som besöker staden är en köpstark grupp som tenderar att spendera mycket pengar på shopping och upplevelser under sin semester.  

Parkeringsmöjligheter

Det finns gott om parkeringsmöjligheter för den som hyr lokaler i Malmö Södra Innerstaden med flera stora parkeringshus för den som arbetar i området. De flesta kontorshotell erbjuder även parkering som går att hyra i samband med att man hyr en kontorsplats. I centrala Malmö kan man välja fritt bland många olika parkeringsplatser och priserna varierar beroende på vart man väljer att parkera.

Priserna för parkering i centrala Malmö är indelat i ett biljettsystem där biljetterna har olika färger och priser.

De dyraste parkeringsplatserna har blåa biljetter och kostar 25 kr/timmen alla dagar i veckan dygnet runt.

Därefter kommer röda biljetter som kostar 20-25kr/timmen mellan klockan 09-00 och 20.00.

De billigaste parkeringsplatserna har vita och gröna biljetter, där vita biljetter kostar 15 kr/timmen mellan 09.00-18.00 och de gröna biljetterna 10 kr/timmen mellan klockan 09-00-18.00.

Hyr man lokaler i Malmö Södra Innerstaden så finns det gott om parkerings valmöjligheter i nära anslutning till kontorslokalerna. Det finns bland annat ett parkeringshus i Södervärn med 1600 parkeringsplatser som är öppet alla dagar i veckan. Det kostar 18 kr/timmen eller 60 kr/dygn att parkera sin bil i detta parkeringshus och den som parkerar sin bil här kan låna en cykel gratis.

Utveckling i området

Malmö Södra Innerstadens strategiska läge med goda kommunikationer samt något lägre prisnivå på bostäder och lokaler lockar många till att flytta till området. Det är en mycket tacksam plats att starta företag på och levnadskostnaderna är lägre på denna plats än i andra storstäder som tillexempel i Stockholm. Detta bidrar till att Malmö Södra Innerstaden och dess närområden ständigt utvecklas och nya projekt och byggnader tillkommer. För att kunna tillgodose behovet och efterfrågan med nyinflyttade invånare och företag växer Malmö Södra Innerstaden och centrala Malmö med nya bostäder och lokaler varje år. Just nu pågår ett stort utbyggningsprojekt i Västra Hamnen med nya bostäder och lokaler som förväntas bli klart år 2031.

Staden tänker långsiktigt i sin stadsplanering och satsar på att utveckla skola, omsorg och transportsystem i alla de nya områden som byggs. Att hyra lokaler i Malmö Södra Innerstaden kan vara en mycket god idé, då området med sin expansiva fas lockar till sig många nya invånare och blivande kunder. Här kan man vara del av en plats som ständigt växer och tack vare områdets relativt lilla storlek så kan man hyra lokaler för låga priser som ligger nära centrum. Utöver bostäder och lokaler så satsar staden på att utveckla sitt transportsystem ytterligare med höghastighetståget Scandinavian 8 Million City. Detta kommer att ge ännu bättre tågförbindelser från staden med ett snabbtåg som går sträckorna Oslo/Göteborg samt Malmö/Köpenhamn. Denna tåglinje är ett steg i att göra Malmö Södra Innerstaden till en konkurrenskraftig plats att bo och driva företag på.

Industrier

Malmö Södra Innerstaden har en god företagskultur och i och med att stadsdelen har byggts upp kring industrialiseringen så är det kanske inte så konstigt att det än idag lever kvar en stark företagsanda i detta område. Ett företag som fortfarande är aktivt och har sina lokaler i Malmö Södra Innerstaden är Pågen som med sina 1400 anställda och en årlig omsättning på runt 2000 miljoner kronor är ett av Sveriges största bageriföretag. Här hittar man även Medeon Malmö Science Park som är en forskningspark som satsar på kunskapsinformativa företag inom hälsa och läkemedel. Idag finns ett 60-tal företag inom verksamheten och totalt finns det en yta på 100 000 kvm med lokaler som är anpassade för företag som är verksamma inom detta område. Den vanligaste typen av lokaler i Malmö Södra Innerstaden är butikslokaler och lokaler som tillhör caféer och restauranger och därefter kommer kontorslokaler.

 

Det finns många lokaler i Malmö Södra Innerstaden, och det går att hitta allt ifrån kontor som är på endast några kvadratmeter för det lilla företaget till stora lokaler med plats för många. Beroende på vilket behov man har så kan man hitta olika typer av kontorslokaler. I detta område finns det både kontorshotell och fristående lokaler att hyra. Hyr man en lokal från ett kontorshotell så ingår grundläggande kontorsservice och man behöver därför inte räkna med oväntade kostnader som kan uppstå om man hyr ett fristående kontor. Det finns även möjlighet att hyra endast en kontorsplats för den som inte vill hyra en hel lokal själv. På ett kontorshotell finns det ofta tillgång till gemensamma utrymmen som konferenslokaler och kök. De flesta lokaler i Malmö Södra Innerstaden har en storlek på 100-1500 kvm och de är moderna lokaler som håller en hög standard.

Letar man efter lokaler i Malmö Södra Innerstaden så kan man välja att hyra via en hyresvärd eller direkt via ett kontorshotell. En hyresvärd som hyr ut lokaler och kontor i Malmö är Vasakronan, som är Sveriges största fastighetsbolag. Via dem kan man hitta ett stort utbud av kontorslokaler och de erbjuder objekt med både lång- och korttidskontrakt. Även fastighetsbolagen Stena Fastigheter och Kungsleden har tillgång till lokaler i Malmö Södra Innerstaden.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

I Malmö Södra Innerstaden finns det hotell och vandrarhem i alla prisklasser och det går att hitta allt ifrån superlyxiga hotellrum till enkla vandrarhemsboenden. Behöver man övernatta i Malmö så kan man välja bland många olika lägen. Vill du bo centralt? Nära flygplatsen? Eller precis vid din arbetsplats? Tack vare det stora utbudet av hotell och vandrarhem så kan man enkelt hitta ett boende som har alla de kvalitéer som man söker. Väljer man att bo en bit utanför Malmö Södra Innerstaden så blir priserna något lägre och det är inte svårt att ta sig in till centrala Malmö med buss eller tåg. I Malmö Södra Innerstaden finns det gott om hotell med hög standard och en hotellnatt på ett flerstjärnigt hotell i Malmö Södra Innerstaden ligger på runt 1000-2000 kr natten. Vill man bo billigare så kan man hitta vandrarhem för runt 500 kr natten och priset är det samma för ett hotell som ligger en bit utanför Malmö Södra Innerstaden. De flesta hotell i Malmö Södra Innerstaden erbjuder konferensmöjligheter, gymfaciliteter och trådlöst internet.