Introduktion till området

Malmö är landskapet Skånes residensstad och Sveriges tredje största stad. Malmö är Nordens sjätte största stad och har 300 000 invånare. Tillsammans med stor Malmö där bland annat Köpenhamn ingår det vill säga Öresundsregionen finns cirka 700 000 invånare.

En byggnad som är välbesökt är Turning Torso som nu blivit en viktig turistattraktion för hela Öresundsregionen. Vanligtvis används byggnaden till bostäder, festlokaler och kontor i Malmö centrum. Det finns få lagerlokaler i Malmö centrum då industrin oftast finns i yttersta delarna av staden.

Den nyaste stora byggnaden nere vid Malmös centralstation är Malmö live, Malmös Manhattan. Byggnaderna innefattar hotell, konserthus och kongresscentrum med kontor i Malmö centrum. Runt om finns det bostäder och kontor som löper ut mot Västra kanalen. Både Turning Torso och Malmö live har placerats på attraktiv mark där man tidigare hade industri- och hamnområde.

Malmö kallas ofta på parkernas stad och är känt för alla sina parker mitt inne i centrum. Totalt har staden 15 parker varav 5 av dem ligger mitt inne i Malmö centrum. Grönområde har alltid varit en viktig del av staden och under sommarhalvåret bjuder dem till att invånarna drar sig ut från sina arbetsplatser och kontor i Malmö centrum till stadens grönområden.

Något unikt med staden är att ha en strandpromenad mitt i Malmö centrum. Längst Ribersborgsstranden kan man ta en skön promenad, njuta av Öresund eller ta ett bad. Längst kustremsan finns även ett välbesökt kallbadhus som är populärt året runt. De nya anlagda badplatserna nere i Västra hamnen har blivit ett bra komplement till stranden med bryggor och upp till fem meters havsdjup. Det moderna området inbjuder till både grillkvällar och en härlig stund i solen till musik eller besök på en av områdets restauranger.

Områdets historia

Namnet Malmö kommer från malm som på fornnordiska betyder grus eller sand och mala eller malm är en ren kopia av till exempel stadsdelen Norrmalm i huvudstaden. Dåvarande Malmö var en kyrkby som låg vid Triangelområdet där affärer, hotell och kontor i Malmö centrum ligger idag.

På 1200-talet anlade den danska ärkebiskopen en stad vid kusten och den gamla kyrkbyn fick bli en kommunikationsby mellan Lund och Köpenhamn.

Under 1300-talet expandera området tack vare det goda fisket. Man kunde i princip ta upp fisk med händerna och staden fick en allt mer betydande roll för regionen.

Malmö hade sina glansdagar under 1500-talet och år 1862 blev staden en kommun enligt kommunreformen. Runt om den äldre delen av stadens finns vattenkanaler som bland annat sträcker sig runt Malmöhus slott.

När man idag går längst centrum kan man följa kanalen en från centralstationen till Gustav Adolfs torg. I kanalerna kan man ta en härlig tur med båtar en av stadens uthyrare och få möjlighet att se centrum, affärer, byggnader och kontor i Malmö centrum från ett nytt perspektiv. Kanalen utgör en del av den gamla vallgrav som finns runt slottet men den Östra och Södra delen anlades efter det att Skåne blivit Svenskt. I Malmö har det gjorts en nysatsning och många fina nya byggnader har börjat pryda stadens platser. Under 2000-talet byggdes en helt ny stadsdel upp som fick bli en bostads mässa under dess första år.

Områdets infrastruktur

Mellan Malmö och Lund finns Sveriges äldsta motorväg. Den anlades år 1953 och ligger idag på den mest motorvägstäta området i landet. För att komma till Malmö kan man ta Europaväg 65,22,20 eller 6 samt Riksväg 11 eller Länsväg 101.

Malmö har två ringvägar runt staden för att slippa tung och mycket trafik inne i Malmö centrum. Många företag har därför valt att lägga lokaler och kontorslokaler i Malmö centrum men i direktanslutning till vägarna. Vägen E20 har direkt kontakt med Öresundsbron över sundet till Danmark.

En annan väg att komma till Danmark från Malmö centrum är med tåg. Malmö är en viktig station för den svenska järnvägen och är ändstation för den Södra stambanan. Här har även SJ och DSB som sköter stora delar av trafiken kontor i Malmö centrum. Från stationen avgår Öresundståg, snabbtåg med X2000 till Stockholm och tåg med Veolia. Under sommartid finns även nattåg mot Berlin och Europa. Trafiken över sundet är tät och vanligtvis går det upp till tre tåg i timmen i vardera riktning.

År 2010 öppnade citytunneln efter många år av projektstopp, utställningar och flytt av kontor i Malmö centrum. Tack vare tunneln kan tågen nu passera Malmö utan att behöva vända. I samma veva byggdes även två nya underjordiska stationer, Triangeln och Hyllie. Båda två på strategiska platser för bostäder, företag, högskola och kontor i Malmö centrum.

Cirka tre mil från staden ligger den närmsta flygplatsen, Malmö Airport eller Sturup som den också heter. Linjerna från Sturup trafikerar både inrikes- och utrikestrafik samt en del chartertrafik. Många väljer dock at ta sig över sundet till Köpenhamns flygplats där man kan ta flyg till och från alla världens hörn. Tiden från Malmö centrum till de båda flygplatserna är i princip samma. Kastrup har blivit ett bra komplement till Sturup då det är Danmarks största flygplats och skapar en konkurrens bland flygbolagen och kan ge resenärerna bra priser och alternativ på flygresor.

Företagsliv

Malmö är just nu i ett förvandlings stadie där den gamla industristaden håller på att förvandlas till en kunskapsstad. En av världens största varv låg nere i hamnen förr. Kockums koncernen finns fortfarande kvar men har ingen centralt läge i Malmös näringsliv längre. De stora industriföretagen har flyttat utomlands men har kontor kvar i Malmö centrum. De privata tjänsteföretagen är de som växer snabbast i regionen. Framförallt i logistik- och handelsbranschen, både inom detaljhandel och partihandel. Många företag inom fastighetsmarknaden och byggbranchen har också etablerat sig i kontor i Malmö centrum då hela Öresundsregionen är i en expansionsfas.

Malmö har blivit en köpstark region trots att arbetslösheten är högre än medelsnittet i landet. Den kilometerlånga gågatan med mindre köpcentrum affärer, restauranger och kontorslokaler i Malmö centrum sträcker sig från järnvägsstationen till Triangelområdet. I tvärgatorna kan man hitta kända märken såsom Filippa K, Tiger of Sweden och Zara till små privata småbutiker och kontor i Malmö centrum. Mitt på Gustav Adolfs torg ligger ett av de större köpcentrumen med cirka 40 butiker. Fortsätter man ner mot Möllevångstorget där det finns många second hand butiker, mindre affärer och ett enormt utbud av utländsk mat.

Vill man lämna Malmös kärna kan man på 5 minuter ta tåget ut mot Emporia till Nordens största köpcentrum. Emporia ligger ute på Hyllie, det är den sist tågstationen i Sverige innan bron över Öresund. Byggnaden är designad av den svenska arkitektbyrån Wingårdhs och här ryms över 200 butiker. Emporia har nästan 25 000 shoppingsugna besökare dagligen.

Precis bredvid ligger Malmö Arena som är Malmö Redhawks hemmaarena och ett stort utrymme för musikevenemang, mässor och teater. Runt om de stora komplexen ligger mindre restauranger, pressbyrån och kontorslokaler i Malmö centrum.

Hyllie ligger söder om Malmö och det är hitåt staden växer som mest. Den södra delen av Malmö som en gång var ute på landet och där stora ängar och åkermarker fanns är idag delar av Malmös centrum. Hyllie har blivit en central plats för både invånarna och turister i och med Emporia, Malmö Arena och mässhuset som finns ett stenkast bort. Emporia bjuder inte bara på shopping utan även på en fantastisk utsikt över Öresund på sin takterass och återkommande evenemang. Malmö Arena är inte enbart en hemmaplan för Malmös ishockey lag utan även resturang, mindre shoppar och kontor i Malmö centrum. Här har flera stora artister haft sina uppträdande och år 2013 arrangerades Eurovision song Contest i byggnaden.

Parkeringsmöjligheter

Runt om de centrala delarna av Malmö bland affärer och kontor i Malmö centrum finns olika typer av parkeringsmöjligheter. Man har delat upp parkeringsområdena i olika färgkategorier för att man lättare ska kunna veta vilken zon man befinner sig i.

Den gröna biljetten är den mest förmånliga där priset är 10 kr/tim, oftast mellan 8.00 till 18.00.

Den vita biljetten står för 15 kr/tim på samma tider som gröna biljetten.

När man kommer närmare Malmö centrum och dess kontor, butiker och attraktioner är det den röda samt blåa biljetten som ska tryckas i automaterna. Båda zonerna är det betalning dygnet runt.

Ska man parkera länge så rekommenderar Malmö stad att man vänder sig till ett parkeringshus där det oftast finns dygnsparkering.

Den nya funktionen är att man kan betala parkeringen via sin mobiltelefon. De största parkeringsområdena i de centrala delarna av Malmö och dess omgivning är vid Malmö C, och tågstationen på Triangeln. Här kan man parkera både utomhus eller i P-hus med närhet till gågatan, populära butiker och kontor i Malmö centrum.  Tre andra P-hus som finns i Malmö centrum är P-huset Godsmagasinet, Anna och Bagers Plats. Ska man mer åt det Möllevångstorget eller ha närhet till Malmö Universitetssjukhus finns det tre större alternativ. P-huset vid Södervärn och två parkeringsplatser på sjukhusområdet. Malmös centrum är ganska kompakt med gågatan i centrum och därför finns idag bra möjligheter till att parkera inne i centrum för att ha närhet till kontor i Malmö centrum eller annat mål.

Malmö har i dagsläget inga miljözoner eller avstängda vägar där bilister inte får köra och är därför en väldigt kör vänlig stad. Den största kommunala parkeringen ligger ute i Hyllie med över 3500 parkeringsplatser. Hyllie har blivit en del av Malmö centrum och en plats för både stora mässor, pendling till och från Danmark och norr ut, shopping och evenemang på Malmö arena. Företag med arbetsplatser som har kontor i Malmö centrum har valt att lägga filialer ute på Hyllie. Exempel på företag som öppnat kontor ute på Hyllie är IKANO bank, Teresakliniken, Metro, Babyliss och Viktväktarna.

Utveckling i området

Malmö har under 2000-talet byggt många nya bostadsområden och byggnader som sticker ut ur mängden. En av byggnaderna invigdes år 2005 Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Namnet Turning Torso kommer från byggnadens konstruktion och betyder svängande överkropp. Byggnaden är 190 meter hög och är idag ett bostadshus och kontor i Malmö centrum. Huset har blivit en central höjdpunkt för Öresundsregionen och ett välbesökt mål för turister. Byggnaden ersatte Kockumskranen som en gång stod på platsen. Med fint väder kan man se både till Köpenhamn och till Helsingborg.

Det mest omtalade och största byggprojekt är Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Under många planeringsår i ett kontor i Malmö centrum planerades det för den 16 km långa bron med tunnel över sundet. Hela förbindelsen är motorväg med reglerad hastighet efter väder och vind. Bron räknas som en del av Europaväg 20 och under körfälten går Öresundsbanan med tåg tre gånger i timmen. Vanligtvis är det nästan 20 000 fordon som passerar bron samt 33 000 tågpassagerare, per dygn. När båtarna gick mellan Limhamn och Dragör var det inte ens en femtedel av samma mängd som pendlade. Byggnationen kostade runt 20 miljarder kronor men slutsumman hamnade på 40 miljoner om man inkluderar den landskapsförändring och citytunneln. Citytunneln är en ny tunnel som länkar ihop Malmö centralstation ut mot Europa. Tunneln började byggas år 2005 och var klar år 2010. Själva förbindelsen underjord är 6 km och hela sträckan är på nästan två mil. De två stationerna som skapats i Malmö centrum har hjälpt pendlare att få ner tiden med ungefär en halvtimmes restid enkel sträcka. Med kontorslokaler i Malmö centrum kan man idag ta sig till Köpenhamn på 35-40 minuter, eller till Lund på ungefär samma tid. Den sista stationen i Malmö centrum är Hyllie eller den första om man kommer från Köpenhamnshållet.

Industrier

Med den lättillgängliga pendlingen mellan kontor i Malmö centrum och Danmark har pendlingen i regionen ökat och idag är det mer än 20 500 personer som pendlar dagligen över bron. Förra året ökade pendlingen med 2,4 % och man räknar med att detta kommer att öka då toleransen att pendla blivit större hos befolkningen.

Malmö har under 1900-talet förvandlats från en industristad till en kunskapsstad. Under 1900-talet la många industriföretag ner vilket ledde till att industriarbetarna minskade men samtidigt byggdes Öresundsbron och Malmö högskola öppnade upp. Dessa två faktorer har vägt tungt för den förändring som Malmö haft och fortfarande är i.

Under 1900-talet fanns det nästan 150 000 arbeten inom industrin. Många av dessa har förvandlats till arbete inom tjänstesektorn och därför har allt fler kontor i Malmö centrum behövts samt har utbildningskurvan ökat. Idag är det endast 8% av Malmös arbeten som är inom tillverkning vilket är nästan hälften av rikssnittet.

Malmös företag är i en expansionsfas och under de senaste 15 åren har antalet företag i Malmö ökat med 23 %.  Idag finns det mer än 28 000 aktiva företag.  Många företag är mindre och 43 % är av företagsformen enskild firma medan 38 % står för aktiebolagen.  De företag med flest anställda med kontorslokaler i Malmö centrum är:

  • Skanska  - 2 575 anställda
  • Academic Work -  825 anställda
  • ISS Facility Services -  775 anställda
  • Pågen -  775 anställda
  • Manpower -  675 anställda
  • DSBFirst -  575  anställda
  • Sydsvenska Dagbladet -  525 anställda
  • Logica -  525 anställda
  • Attendo Care -  525 anställda
  • Assistansia -  475 anställda

År 2013 började resan för IKEA med att flytta ner sitt huvudkontor till Malmö centrum. För tio år sedan hade man skrattat om man hade nämnt att IKEA tänkte flytta ner sin verksamhet till den platsen men idag är Svågertorp en av de mest attraktiva platserna för företag att emballera sig på. Man räknar med att 2300 nya arbeten kommer att skapas när flytten är fullbordad och alla avdelningar och personer är på plats. Man räknar även med att flytten kommer att kunna skapa 700 nya arbeten på kringliggande tjänster. Några företag som nyligen flyttat sina huvudkontor till Malmö centrum är Mercedez-Benz och Thule.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Malmö är en växande stad och Malmö växer för varje år. Förra årets statistik visar att 1,5 miljoner hotellövernattningar skedde i Malmö centrum. År 2015 byggdes två nya stora hotell och utbudet har ökar med runt 700 nya hotellrum, en ny kongressanläggning, konserthus och kontor i Malmö centrum. År 2015 var ett rekordår för Malmös turism och man hoppas at statistiken för nästkommande år kommer visa att beläggningen på hotellrummen ökat ytterligare. Jämför man med mätningen som gjordes år 2014 så har hotellövernattningarna ökat med 17 % medan i de två andra stora städerna i landet endast med 8, respektive 9 %. Ökningen tror man beror på det samarbete som kommunen och näringslivet började med under år 2014. Staden har börjat marknadsföras inte bara åt turister utan även från näringslivets håll samt att man har försökt att synas på internationella medier. Till exempel genom den svensk-danska serien Bron som visats världens över.

I Malmö centrum finns övernattningsmöjligheter för alla plånböcker och krav. Från vandrarhem och långtids lägenheter via bland annat STF för några hundralappar om dygnet till Malmö live som kan erbjuda sin Zlatansvit för 10 000 kronor per dygn. De flesta etablerade kedjorna finns i staden såsom Scandic, Nordic Choise, Comfort och Grand. De flesta av dessa kedjor bjuder på bra standard, god frukost, bra tillgång till restauranger och konferens möjligheter och kontor i Malmö centrum. Ett dubbelrum brukar kosta runt 1000 kronor per natt, och många företag med kontor i Malmö centrum är kopplade till någon kedja genom speciella avtal för att kunna förbättra priserna ytterligare till sina kommande gäster.