Introduktion till området

Låt oss tala lite om Nässjö, den nygamla staden i Småland, med tillhörande natursköna kommun. Kommunen befinner sig på det småländska höglandet, med en högsta punkt på knappt 400 meter över havet. Nässjö kommun ligger i den norra delen av Småland. Om vi skall jämföra läget med andra kända städer och orter ligger Nässjö något söder om Jönköping. Rakt ovanför kommunen ligger Tranås, och rakt österut finner vi Västervik. Nässjö kommun ligger på samma latitud som Växjö, men en bra bit norrut. Kommunen är den 117: största i Sverige (till ytan) av 290 kommuner med en area på 989 kvadratkilometer. Det är alltså en medelstor kommun i Sverige. Folkmängden i kommunen uppgår till 31 000 personer, och befinner sig därmed på 82:e plats avseende folkmängd i landet. Angränsande kommuner till Nässjö är; i norr Aneby kommun, i öster Eksjö och Vetlanda kommun, i söder Sävsjö kommun, i sydväst Vaggeryds kommun och i väster Jönköpings kommun. Samtliga kommuner inklusive Nässjö kommun ligger i Jönköpings län.

Centralt i kommunen ligger huvudorten, och staden, Nässjö. Nässjö har knappt 17 000 invånare och här har kommunstyrelsen sitt säte. Drygt hälften av kommunens invånare bor alltså i orten. Ett par av ortens landmärken Nässjö kyrka, och Nässjö stadshus. Stadshuset inrymmer delar av ortens centrala förvaltning. Byggnaden tillkom efter ett initiativ av källarmästaren Carl Peterson som var ordförande i municipalsamhället Nässjö (en svensk konstruktion om administrativ enhet som tidigare gällde vissa tätbebyggda områden där en eller flera stadsstadgar var införda). År 1914 bildade municipalsamhället Nässjö stad. Man ville bygga ett rådhus, ett hus med såväl ett styrande organ som en jurisdiktion för stad och kommun. Så blev det emellertid inte, eftersom inga nybildade städer under 1900-talet fick egen jurisdiktion. Byggnaden fick istället kallas stadshus och vara huvudbyggnad för stadens styrelse. Stadshuset byggdes först efter Carl Petersons död, då 250 000 kronor donerades för byggnadens uppförande. Arkitektfirman Ewe & Melin fick uppgiften att rita byggnaden, och stilen blev nationalromantisk. Här finns idag tre av kommunens förvaltningar. Högst upp i tornet finns ett klockspel.

Områdets historia

Nässjö blev ny stad för drygt 100 år sedan. År 1914 fick municipalsamhället Nässjö stadsprivilegier. Det hade dock inte varit helt lätt. Municipalsamhället hade gjort samma ansökan 10 år tidigare och fått avslag. Nu hade man naturligtvis stora förhoppningar om en annorlunda utgång på den här nya ansökan. Beslutet kom den 31 oktober 1913 och verkställdes två månader senare, den 1 januari 1914. Befolkningen i den nya staden var givetvis strålande glada och det firades glatt i staden. Stadsprivilegierna, eller stadsrättigheterna som de också kallades för, var i Sverige och Finland exklusive rättigheter som kungen utfärdade för att ett samhälle skulle ha rätt bedriva handel, annan ett jord- och bergsbruk. Det var ett sorts tillstånd, där kronan erkände ett samhälle som en egen juridisk verksamhet. Vid kommunreformen år 1971 avskaffades begreppen stad och stadsprivilegier. Sedan dess finns det inte några städer i Sverige, i ren juridisk mening.

Nässjö tillhörde en helt ny generation samhällen, stationssamhällena, där identiteten som stad inte var självklar. Dessa samhällen hade i de flesta fall växt fram under 1800-talets andra hälft. Nässjö var en pytteliten by när tågstationen öppnade här, år 1864, i samband med att den södra stambanan konstruerades. Det var en tidig järnvägslinje, som hade sin sträckning från Malmö och till Katrineholm. Under de kommande två årtiondena öppnade två nya linjer, till Oskarshamn och Halmstad. År 1914 invigdes också en järnvägslinje till Kalmar.

När järnvägen flyttade in här år 1864 bodde det endast 43 personer i Nässjö. År 1914, exakt 50 år senare, när samhället blev en stad bestod samhället av nästan 6 000 invånare. Här växte det fram flera industrier och staden blev i allt ökande grad en levande och blomstrande plats. Idag bor det nästan 17 000 invånare här. För den nya staden har de första 100 åren varit spännande. Den som funderar över att skaffa ett lager i Nässjö kan vara säker på att finna en modern plats, med spännande utveckling och historia. 

Områdets infrastruktur

Ifall vi tittar lite närmare på en vägatlas så ser vi att Nässjö ligger lite vid sidan om väg E4 som är den största och längsta vägen i Sverige, den sträcker sig hela vägen från Helsingborg i söder till Haparanda i norr. E4:an är det självklara vägvalet för transport genom Småland. Det är dock inte långt till Jönköping via väg 40. Därifrån kan man enkelt färdas norrut mot Stockholm. Från Nässjö tar det drygt en halvtimme till Jönköping. Därifrån tar det ytterligare tre timmar till Stockholm via väg E4. Till Helsingborg tar det omkring två timmar och fyrtiofem minuter via Samhällsvägen genom Nässjö kommun och sedan raskt vidare via väg E4 ned till Skåne. Om du istället önskar resa till Växjö gör du det på drygt en och en halv timme via mindre vägar rakt söderut, via Vetlanda och Norrhult. Det handlar om vägar såsom väg 47, 28, och slutligen väg 37.

Nu har vi talat lite om de olika alternativen för att resa med bil, men egentligen är ju Nässjö mest känt för att vara en knutpunkt för järnvägen. Och det är här stadens och kommunens infrastruktur kommer till sitt esse. Från Nässjö tar du dig nämligen snabbt och lätt med tåget till Alvesta, och därifrån kan du enkelt byta till Kalmar-tåget eller tåg mot Karlskrona och Blekinge. Du kan färdas med direkttåg till Malmö, Halmstad och Jönköping. Staden och kommunen har fantastiska förbindelser via järnvägen. Från Nässjö finns även gott om bussförbindelser med övriga landet.

Företagsliv

Nästa kapitel handlar om lagret. Låt oss tala lite om det. Vilka tankar, idéer och associationer kommer dig till dels när du hör ordet 'lager'? Talar vi om en förvaringsyta för diverse material? Är det ett rum som aktivt kan och bör användas i verksamheten? Talar vi om en blandad yta (en kombination av lokal, kontor och annan verksamhet). Oavsett vad ditt lager är och hur det bör användas är 'logistiken' en viktig aspekt. Vi talar om läget. Du bör alltså fundera över hur transporterna till och från lagret i Nässjö bör se ut. Var någonstans passar det bäst att placera lagret? För vem/vilka avses lagret? Är det till för dina kunder eller leverantörer, eller kanske som ett mellanlager åt verksamheten själv? Vi talar om en mycket angelägen fråga.

Vi talar gärna vidare om lagrets faciliteter. Det kan vara faciliteter i form av extrautrymmen i anslutning till det, såsom kontor eller annan lokal. Det kan handla olika snabba uppkopplings-hastigheter, och olika kraftfulla larm. Det kan också handla om möblemang och lagerplatser. Dessa kan vara stora investeringar, det är därför av stor fördel att du funderar över vad du önskar beställa till ditt lager. Det finns alltid möjlighet att skaffa olika typer av faciliteter åt ditt lager. Allt beror på den kravspec du sätter upp, och den budget du har. Och det leder oss osökt in på lokalhyran. Den ökar nämligen med antalet faciliteter, samt på lagrets totala storlek. Ett lager i Nässjö är givetvis en billigare historia än i många andra kommuner. Kommunen ligger lite längre bort, men erbjuder gott om andra fördelar. En av dem är den lägre hyran. Det är också lättare att hitta rätt lager här än i många andra kommuner. Med tanke på allt det här är ett lager i Nässjö ingen dum idé alls.

 

Nässjö har ett intressant läge centralt i Småland, nära till bland annat Jönköping, och som större stad erbjuder Jönköping självklart en hel del. Nässjö bjuder dock på egen detaljhandel, något som kan vara mycket trevligt att känna till för den som funderar över att skaffa lager i Nässjö. Nässjö centrum såväl som Nässjö kommun erbjuder en del kuriosa för den intresserade. Vi talar om tatuering såsom Old Gold Tattoo på Mossgatan. Jeansbolaget är en populär butik som har fått god kritik av sina besökare. Här finns också JYSK, AudioVideo, ICA Kvantum och Grillhouse.se med flera. Nässjö erbjuder också ett eget varuhus, centralt i staden, på gångavstånd till Nässjö tågstation. Köpcentrumet heter Gallerian Loket och är ett trevligt varuhus på perfekt läge i staden. Här erbjuds bland annat butiker såsom H&M, Interflora, Lindex, och Systembolaget med flera. Dessutom finns här lediga lokaler att hyra. Varför inte skaffa ett lager i anslutning till Nässjö centrum?

Drygt tre mil från Nässjö, i Jönköping ligger det magnifika A6 Center. Varför inte kombinera en dagsutflykt till Smålands vattenstad med en tripp till denna excellenta galleria. Det är enkelt att hitta hit, eftersom A6 Center ligger utmed E4:an. Här erbjuds 3 600 fria parkeringsplatser. Här finns omkring 80 stycken butiker för alla smaker. A6 erbjuder också ett Lekland för de riktigt små. Du hittar självklart också gratis WiFi här.

Köpkraft i området

Låt oss tala lite om de ekonomiska förutsättningarna i kommunen. Ifall du är intresserad av ett lager i Nässjö vill du självklart även veta lite mer om köpkraften. Kortfattat kan man säga att det är ett områdes förutsättning för handel och annan ekonomisk aktivitet. Den beror bland annat på innevånarnas inkomst, men även på företagsklimatet i området.

Nässjö är något av en mönsterkommun i Sverige. Flera av siffrorna är mycket lika siffrorna för landet i stort. Om vi inleder med folkmängden, är den endast marginellt lägre än snittet för hela riket (31 000 i Nässjö mot 34 000). Vidare är medelinkomsten endast marginellt lägre än hela rikets medelinkomst. I Nässjö tjänar invånarna 249 000 kronor mot Sverigesnittets 261 000 kronor. Vidare är andelen företagare i kommunen lik Sverige i stort. Avseende nyföretagandet finner vi en liten avvikelse, här är nämligen siffran en hel del lägre än för riket i stort. Den öppna arbetslösheten är dock den sämsta och mest oroväckande av kommunens siffror. I Nässjö är arbetslösheten exakt 10 %. Det att jämföra med riket i stort; som ligger på 7,6 %. Det är självklart ingen positiv siffra, men det behöver inte heller vara någon katastrof för dig som funderar över att skaffa ett lager i Nässjö.

Företagsklimatet i Nässjö är medelbra kan vi säga. Klimatet är någonstans mitt på skalan över landets kommuner. Av 290 kommuner ligger Nässjö på en tapper 118:e plats. Vi sammanfattar med att säga: i Nässjö kan du hitta ett riktigt billigt lager i förhållande till närliggande städer såsom Jönköping. Läget är fint mitt i Sverige, särskilt för dig som transporterar varor både norröver och söderöver, inom södra Sverige.

Låt oss tala lite om byggprojekten i kommunen. Ett lager i Nässjö är nämligen också beroende av kommunens byggprojekt. Kanske är ditt framtida lager inte ännu byggt? Byggprojekten i kommunen påverkar även infrastrukturen och företagsklimatet. Faktorer som även påverkar situationen för den med lager i Nässjö.

Vi skall inleda ”byggresan” med att tala lite om kommande byggprojekt i kommunen. Det planeras nämligen ett flertal nybyggnationer av bostäder runt om på olika håll i Nässjö. Bland annat talar vi om byggnation av flerbostadshus (med 5 huskroppar och 48 lägenheter), nybyggnation av bostadsområde (avser ett bygge av 15 radhus och 16 bostadsrätter). Här planeras också byggnationer och nytto- och servicekaraktär. Vi talar bland annat om byggnationer av skola, väg, uppförande av vindkraftverk, och brobyte i Malmbäck.

Nässjös pågående byggprojekt spelas i samma tonart som kommande byggprojekt. Pågående byggprojekt består av en blandning av nya service- och bostadshus. Här byggs det flerbostadshus och bostadsrätter, såväl som skolor och förskolor.

I Nässjö pågår det ett antal byggprojekt som kan vara intressanta att känna till. Surfa in här för att ta reda på mer.

Parkeringsmöjligheter

Biltrafiken är något av ett nödvändigt ont i vår värld. Vi lever i en bilburen värld och då behövs självklart även parkeringar.

Sveriges kommuner har återkommande teman avseende normer och regler för parkering. Nässjö är inget undantag.

Låt oss tala lite mer om kommunens parkeringsnormer och regler; den som funderar över att skaffa ett lager i Nässjö bör känna till dessa.

  • Parkering med P-skiva: I Nässjö infördes den 1 juli 2016 avgiftsfri parkering för alla kommunala parkeringsplatser. Du behöver dock en p-skiva för att få lov att parkera, dessutom gäller olika tidsangivelser. Såsom 24 timmar, tre timmar, en timma samt 30 minuter.
  • Långtidsparkering: I korsningen Järnvägsgatan/Skolgatan ligger en parkering som ägs av det kommunala bostadsbolaget. Det rör sig om Fastighets AB Linden. Här finns det möjlighet att stå upp till sju dygn.
  • Parkeringstillstånd för rörelsehindrade: Om du på grund av funktionsnedsättning är i behov av en särskild parkering för att slippa promenera långt kan du ansöka om ett särskilt parkeringstillstånd hos kommunen.

Utveckling i området

Låt oss tala lite om byggprojekten i kommunen. Ett lager i Nässjö är nämligen också beroende av kommunens byggprojekt. Kanske är ditt framtida lager inte ännu byggt? Byggprojekten i kommunen påverkar även infrastrukturen och företagsklimatet. Faktorer som även påverkar situationen för den med lager i Nässjö.

Vi skall inleda ”byggresan” med att tala lite om kommande byggprojekt i kommunen. Det planeras nämligen ett flertal nybyggnationer av bostäder runt om på olika håll i Nässjö. Bland annat talar vi om byggnation av flerbostadshus (med 5 huskroppar och 48 lägenheter), nybyggnation av bostadsområde (avser ett bygge av 15 radhus och 16 bostadsrätter). Här planeras också byggnationer och nytto- och servicekaraktär. Vi talar bland annat om byggnationer av skola, väg, uppförande av vindkraftverk, och brobyte i Malmbäck.

Nässjös pågående byggprojekt spelas i samma tonart som kommande byggprojekt. Pågående byggprojekt består av en blandning av nya service- och bostadshus. Här byggs det flerbostadshus och bostadsrätter, såväl som skolor och förskolor.

I Nässjö pågår det ett antal byggprojekt som kan vara intressanta att känna till. Surfa in här för att ta reda på mer.

Industrier

Smolandia AB är en ny aktör på bussmarknaden i Småland. Det är också Nässjös största företag, med bas i kommunen. Koncernen Smolandia AB har köpt upp ett stort antal bussbolag runt omkring i regionen, såsom Smålandsbussen i Jönköping, och samtidigt även Vadstenabuss. Koncernen hade drygt 300 anställda år 2015 och omsatte omkring 660 miljoner kronor. Nettoresultatet var dock blygsamma 9 miljoner kronor. Koncernen hade vid detta tillfälle tillgångar som uppgick till 416 miljoner kronor. En stor del av dessa tillgångar var givetvis bussar.

Ett annat av de absolut största företagen i Nässjö är Scandinavian Business Seating AB. Företaget har sitt huvudkontor i Oslo, och erbjuder produktionsanläggningar i norska Röros, holländska Zwolle och svenska Nässjö. Företaget äger ett antal varumärken; vi talar om HÅG, RH, BMA, och RBM. Kända varumärken i sammanhanget. Det är ett ledande företag inom design och tillverkning av kontorsmöbler i den privata och offentliga sektorn. Företaget har totalt sett omkring 470 stycken anställda. I Nässjö anställer man drygt 100 personer.

Ett tredje större företag i kommunen, som kan vara intressant att känna till för den som funderar över att skaffa ett lager i Nässjö, är Kanonaden Entreprenad AB. Det är ett Nässjöbaserat företag som verkar runt om i landet. Det är ett marknadsanläggningsföretag som har valt att fokusera på värdeskapande processer i anläggningen, det kan handla om pålitliga, flexibla, och effektiva processer. Förutom att syssla med traditionella anläggningsarbeten sysslar man även med markarbeten vid utbyggnad av energianläggningar, såsom fjärrvärme, kabelförläggning, samt vind- och kraftvärmeverk. Företaget har kontor i Tranås, Västervik och Kalmar. Huvudkontoret ligger i Nässjö. Företaget har omkring 160 anställda. Omsättningen når lite över 600 miljoner kronor.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Låt oss avsluta berättelsen om lager i Nässjö med några rader om hotellen i kommunen. Vi skall börja med ett riktigt fint hotell med trevligt läge, och mycket centralt beläget, nära tågstationen. Det handlar om ett hotell som heter Hotell i Högland. Här erbjuds riktigt fina och fräscha rum, men utmärkta möblemang. Hotellet har fått utmärkt kritik för läget. Rummens omdömen är något sämre, men knappast negativa. Här finns nämligen gott om bekvämligheter. Som gäst erbjuds du gratis frukostbuffé och kostnadsfritt WiFi. Här finns omkring 100 rum, restaurang och bar, och fullständigt spa.

Ett annat fint hotell ligger precis vid stranden i Eksjö. Vi talar om Hotell Ullinge. Det är ett värdshus, och vandrarhem, och inuti väldigt fint inrett. Ett antal gäster har berömt Hotellet för sitt mysiga läge och för sina faciliteter, maten har fått lite sämre betyg. Här erbjuds samtliga gäster gratis frukost, gratis WiFi och gratis parkering. Eksjö är en fin sjö centralt belägen i kommunen. Det tar omkring 20 minuter att resa hit med bil ifrån Nässjö stad. Det är en resa genom natursköna omgivningar.