Introduktion till området

Göteborg skiljer sig från andra svenska städer på så sätt att staden har en själ som de flesta svenskar känner till  Dialekten, humorn och vänligheten, det är de tre elementen i Göteborgs själ.

Norra Hisingen är Göteborgs största stadsdel och står för cirka 22 % av stadens landareal. Stadsdelen Norra Hisingen  består av både stadsbebyggelse och landsbyggd. Här möter de två älvarna Nordre älv och Göta älv havet och i dalgångarna mellan  de nordsydliga bergsryggarna bildas ett spännande naturlandskap med en botanisk mångfald och flera sällsynta arter. I de stadsbebyggda områdena finns både industri- och bostadsområden samt förstås centrumbildningar och köpcentrum. Den som väljer att förlägga sina lokaler på Norra Hisingen, Göteborg får helt enkelt mycket av allt och dessutom närhet till centrala Göteborg med allt vad det har att erbjuda. 

Norra Hisingen är indelat i åtta primärområden. Backa, Brunnsbro, Kärra, Rödbo, Skogome, Skälltorp, Säve och Tuve. Befolkningsmässigt sett är Kärra det största primärområdet, med cirka 22 % av stadsdelens befolkning och Rödbo minst, med cirka 2 %. Kärra Centrum, Selma Lagerlöfs Torg, Brunnsbotorget och Tuve Torg är de största torgen inom Norra Hisingens bostadsområden. och Bäckebols köpcentrum det största affärscentrat. De angränsande stadsdelarna är i väster, Västra Hisingen och Lundby, i söder centrum och i öster Angered samt Östra Göteborg. Med Sveriges största och viktigaste hamn för både export och import samt Sveriges näst största stad i närområdet är det självklart att en lokal på Norra Hisingen, Göteborg är ett idealläge som ingen företagare eller organisation vill missa, här finns en utvecklingspotential för de flesta entrepenörer.

Områdets historia

Den som väljer att etablera sig i lokaler på Norra Hisingen, Göteborg är långt ifrån den första att komma med denna idé. Här finns stenåldersbostäder som är daterade till så långt tillbaka som 9000 år före Kristus. Långt senare, 1020, spelade svenske konungen Olof Skötkonung och norske kungen Olav Haraldsson, tärning om Hisingen. Olof Skötkonung förlorade och det dröjde ända fram till 1254 innan delar av Hisingen blev svenskt. År 1603 byggdes Karl IX:s Göteborg på Hisingen. Huvudsyftet med staden var att stärka handel i området. Främst genom att låta holländare bosätta sig i området och bedriva omfattande handel med svenska staten. Stadens historia blev dock kort. Redan 1611 brändes i stort sett hel staden ner av danskarna under det så kallade Kalmarkriget. Snart började ett nytt Göteborg byggas upp ungefär där dagens centrala Göteborg ligger. Vid freden i Roskilde, 1658 blev hela Hisingen svenskt  och har så varit sedan dess.

I närtid är Hisingen mera känt för Volvofabriken som rullade ut sin första bil från Hisingenfabriken 1927, samt för sina varv, Arendalsvarvet, Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB, Götaverken, samt Lindholmens varv. Fram till 1970-talets varvskris var de bland världens största skeppsvarv.          

Den som väljer att förlägga sina lokaler till Norra Hisingen, Göteborg, kommer att hamna mitt i en dynamisk och mångfacetterad stadsdel med tusenårig historia och blicken riktad mot framtiden.

Områdets infrastruktur

Det har inte nämnts tidigare, men Hisingen är en ö, omsluten av västerhavet på ena sidan och Nordre och Göta älv på de andra två. Den första bron till ön, invigdes 1874 och var en 175 meter lång svängbro som förband Hisingen med Göteborgs centrum. Bron revs 1968 i samband med att Tingstadstunneln öppnats  Hisingen är inte heller vilken ö som helst, Sveriges femte största i storlek och utan konkurrens Sveriges under 1900-talet mest betydelsefulla industriområde.

De gamla varvsområdena bebyggs nu med i första hand bostäder. Eftersom det tidigare var stora arbetsplatser är kommunikationen redan på plats, men det görs också nysatsningar, det senaste stora projektet var Södra Marieholmsbron som går över Göta älv. Bron, som är för både bil och tågtrafik anses som mycket viktig för Göteborgs hamn, som får mer än hälften av sina containertransporter via tåg. Tidigare fanns det bara ett enkelspår till hamnen, nu är det dubbelspår och hamnen får i ett slag både större transportsäkerhet och möjlighet att expandera godsmängden.

Men bron anses också viktig för dem som pendlar mellan Hisingen och Göteborgs centrum. Nu blir cykeln ett rimligt alternativ för dessa. För de som bor i Hisingens ytterområden finns ett väl utbyggt trafiknät med både buss och spårvagnstrafik. Den som väljer att förlägga sin verksamhet till lokaler på Hisingen kan därför räkna med snabba förbindelser till centrum såväl som till hamnen och dessutom till den internationella flygplatsen Landvetter som ligger straxt öster om Norra Hisingen.

Företagsliv

Det finns många sätt att skaffa sig lokaler på Norra Hisingen i Göteborg. Om man vill kan man köpa sig mark och bygga sin nya lokal så den blir exakt som man vill ha den. Tomtpriserna är naturligtvis högre ju närmre de centrala delarna av Göteborg man vill ha sin lokal. Ett andra alternativ är att köpa sig en befintlig lokal som är till salu och iordningställa den så att den passar för ens egen verksamhet. Det finns flera lokaler ute på marknaden och priset varierar efter storlek, närhet till centrala Göteborg och efterfrågan. Det tredje alternativet är att hyra in sig på ett industriområde, i ett kontorshus eller i en lagerlokal. Det finns flera sådana tillgängliga lokaler på Norra Hisingen i Göteborg.  

Läge, pris och placering varierar naturligtvis, men det ger ofta flera fördelar, som till exempel att man kan dela på flera  olika tjänster som vaktmästeri, telefonväxel och bevakning, för att nämna några. Dessutom kan den som väljer att dela lokaler med andra ofta hitta samarbetspartners inom samma byggnad, något som stärker det egna företagets position på marknaden. Den som vill etablera sig med lokal på Norra Hisingen i Göteborg har ett stort utbud att välja på och kan även börja försiktigt med att hyra en lokal på Norra Hisingen för att sedan, efterhand som verksamheten expanderar, arbeta sig fram mot egna lokaler. Norra Hisingen i Göteborg ger dig som företagare och boende oändliga möjligheter om du utnyttjar dem rätt.

Ta gärna kontakt med stadsdelskontoret för Norra Hisingen, Göteborg och berätta om dina planer och de kommer mer än gärna att hjälpa dig vidare till en bra lösning för just dig och ditt företag. För närvarande finns till exempel tre platser lediga på kontorshotell i Hisings Backa, på respektive 15, 16 och 25 kvadratmeter.

 

De största affärsområdena finns kring de stora centren i stadsdelen, Kärra Centrum, Selma Lagerlöfs Torg, Brunnsbotorget och Tuve Torg. Här finner du en mångfald av butiker, restauranger, pubar och krogar som representerar olika kulturer och stilar. Välkommen att ta till dig av detta, Göteborgs och Norra Hisingens smörgåsbord av upplevelser, nöje och företagsamhet. Större köpcentra och varuhus finns också, men kanske inte fullt så centralt. Till exempel finns på Norra Hisingen Bäckebols köpcenter med 26 butiker och fria laddningscentraler för de som kommer i elbil eller hybrid.  

Självklart finns det gott om parkeringsplatser och du som föredrar att åka kollektivtrafik kan ta buss nummer 40 eller 311 som båda stannar på hållplats "Bäckebol Köpcentrum" alldeles nära huvudentrén. Förutom butiker finner du på Bäckebol köpcentrum restaurangen "Amazing Thai" som serverar Thaibuffé, Sushi, Pizza samt även har ett kinesiskt konditori. Om du vill äta mer traditionell svensk mat beger du dig i stället till Coop Forum Kök & Café. Där kan du njuta av frukost, dagens lunch, matiga mackor, kaffe och kakor. Om du bara vill slappa en stund i cafémiljö, väljer du i stället att slå dig ner på Roberta Carlssons Café. Där serveras kaffe, smörgåsar, bullar, kakor, pajer med mera. Bäckebol Köpcentrum har allt du kan tänkas önska dig av en heldag på ett köpcentra och om inte det skulle räcka kan du alltid och enkelt bege dig in till centrala Göteborg med sina gallerior, Nordstan till exempel som är Sveriges största shoppingcenter om man ser till omsättning och antalet besökare. För dig som bestämmer dig för en lokal på Norra Hisingen i Göteborg finns alla möjligheter.

Köpkraft i området

På Norra Hisingen bor cirka 9 % av Göteborgs befolkning. I slutet av år 2015 var invånarantalet 49 476 personer. Människorna som bor på Norra Hisingen  har sitt ursprung i olika länder, detta ger stadsdelen en intressant och spännande blandning av kulturer, vilket inte minst visar sig i utbudet av affärer och matställen. På Norra Hisingen kan du i princip göra ett nedslag i vilken världsdel du vill.

De flesta av Norra Hisingens bostadsområden byggdes under 1960- och 1970-talet. De boende på Norra Hisingen består av barnfamiljer, ensamstående och par i arbetsför ålder samt  pensionärer, det vill säga att hela spektrat av åldrar finns representerade. De har alla olika ekonomisk standard och utbildning. Utbildningsnivån hos de boende i Norra Hisingen är något lägre än för övriga Göteborgare. De som bor på Norra Hisingen har dock en medelinkomst som är något högre än snittet i Göteborgsområdet.

Norra Hisingen är med andra ord en relativt välmående stadsdel med en befolkning som generellt sett har det något bättre än övriga Göteborgare. Detta är naturligtvis något som du som vill etablera dig i Göteborg skall ta i beaktande. Att skaffa sig lokaler i en välmående del av Göteborg, som Norra Hisingen, ger dig helt klart bättre förutsättningar att lyckas med din satsning. Det finns inget som talar emot att satsa på lokaler på Norra Hisingen, tvärtom finns det enbart fördelar så varför tveka? Vill du satsa på att etablera dig och ditt företag i Göteborg är Norra Hisingen det självklara valet ur alla aspekter

Parkeringsmöjligheter

Naturligtvis blir du som satsar på en lokal för kontor, lager eller industriverksamhet på Norra Hisingen garanterad parkeringsplatser för din verksamhet. Hur många är beroende av verksamhetens art, storlek och belägenhet. Naturligtvis kan det ändå, i en storstadsregion alltid ändå uppstå brist på parkeringar, speciellt för tillfälliga kunder och besökare. Vi vill därför gärna informera dig om det aktuella parkeringsläget på Norra Hisingen. Det finns flera parkeringshus och parkeringsplatser spridda över hela området, enklast hittar du dem genom att gå in på https://www.p-bolaget.goteborg.se/hitta-parkering/. På kartan kan du klicka på något av de markerade p-husen för att få information om namn/adress, antalet parkeringsplatser, öppettider, timpris och om månadshyra förekommer, även pris per månad. Allt enkelt och informativt presenterat.

Det finns även speciella parkeringar för lastbilar, bussar och husbilar, i vissa fall med eluttag. För den som kör elbil finns det flera laddstolpar och snabbladdningsstationer. På sidan https://www.goteborgenergi.se/Laddkarta hittar du dem markerade. Göteborgs stad ingår i samarbetet InCharge, ett nätverk bestående av tusentals laddpunkter i Sverige och Norra Europa. På App Store och Google Play kan du ladda ner en app till din mobil, som du sedan kan använda för att både hitta närmaste laddningsstation och betala själva laddningen med.

Utveckling i området

Planeringar och förändringar av Norra Hisingen pågår ständigt från stadsdelskontorets sida. För närvarande jobbar man starkt med utbyggnad av skolor och att få in unga arbetslösa i arbetslivet. vidare ser man på hur man skall försäkra en framtida och effektiv utbyggnad av kommunikationerna, främst till de centrala delarna av Göteborg,. Dessutom satsar man från stadsdelskontorets sida  starkt på att förbättra miljön och miljöpåverkan. Till exempel lät man från stadsdelskontorets sida, i och med färdigställandet av Södra Marieholmsbron, även kallad, Hisingsbron efter sina föregångare, 300 bilister låna elcyklar för att de skulle utvärdera om den nya bron utgjorde ett bättre alternativ för de som ville ta sig på ett klimatsmartare sätt mellan Norra Hisingen och Göteborgs centralare delar. Utvärderingen av projektet är ännu inte färdig, men förhoppningen är naturligtvis att projektet skall leda till att flera lämnar bilen hemma.

Dessutom pågår eller planeras för utbyggnad av förskolor och skolor inom området, samt bostadsbyggande för både nybildade familjer och seniorer samt i anslutning till dessa kommunal service i form av barnavårdscentraler, förskolor, ungdomsgårdar, sjukvårdscentra och så vidare, samt naturligtvis en fortsatt utbyggnad av den offentliga kommunikationssektorn, ett måste för en stadsdel som vill expandera.

Både buss och spårvagnsnätet planeras att byggas ut för att täcka framtida behov. Du som planerar att skaffa dig lokal på Norra Hisingen i Göteborg kan därmed räkna med  till att hamna i en stadsdel som är klart inriktad på att utveckla och förbättra området för alla som är boende eller verksamma på Norra Hisingen. Från stadsdelskontorets sida ser man Norra Hisingen som en stark och individuell enhet, samtidigt som man inser och drar fördelarna av att vara en del av Sveriges näst största stad, Göteborg. Du kan bli en del av denna vision och framtidstro genom att förlägga dina lokaler till Norra Hisingen i Göteborg.

Industrier

Hela Hisingen har under en lång tid varit ett område fyllt av industrier och företag, allt från små och medelstora till internationella koncerner finns representerat på Norra Hisingen i Göteborg. För att ge några exempel så finns här Volvo, som knappast behöver någon närmre presentation.

Det internationella transportföretaget Schenker har sitt svenska huvudkontor här till exempel. Andra kända företag som skaffat sig lokaler på Norra Hisingen Göteborg är Bauhaus, DHL och IKEA. Här finns också Lindholmens Science Park, en internationell företagspark som arbetar med forskning, utveckling och utbildning inom tre områden, Mobilt Internet, Intelligenta fordon och transportsystem samt Modern media och design. Lindholmens Science Park drivs i huvudsak av Göteborgs stad, Chalmers, Göteborgs universitet, Volvo Group, Ericsson, Volvo Cars, Business Region Göteborg, TeliaSonera, Saab Group, Telenor och Trafikverket. Sedan finns här förstås BK Häckens nybyggda hemmaplan Bravida Arena. Bra kommunikationer, Göteborgs hamn och närheten till centrala Göteborg är bara några av de fördelar som den som skaffar sig lokal på Norra Hisingen kommer att möta, allt under Göteborgs stads motto, "Hållbar stad - öppen för världen”.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

För den som planerar att skaffa sig en lokal på Norra Hisingen är det förstås också viktigt att det finns möjlighet för besökande kunder och affärspartner att kunna övernatta i området. Norra Hisingen har ett flertal alternativ att erbjuda den som vill stanna över natten. Allt från vandrarhem och enkelt Bed & Breakfast till normal hotellstandard och för den som vill unna sig att ha det riktigt flott kan ett rum på prisbelönta Radisson Blu Riverside Hotell kanske vara ett alternativ. Flera restauranger, krogar och nöjesplatser finns på Norra Hisingen och för den som är intresserad av mer kulturella nöjen finns Backa Teater, en del av Göteborgs stadsteater.

För den som besöker Norra Hisingen, Göteborg finns därmed alla möjligheter, från billigt boende till lyxigt boende med möjlighet till spännande avkoppling på kvällen. Dessutom finns förstås hela Göteborgs alla olika evenemang på kort avstånd. Den som besöker Norra Hisingen, Göteborg, behöver med andra ord inte sitta overksam och för dig som har kundbesök är det naturligtvis mycket värt att ha detta smörgåsbord av boende, nöjen och restauranger att erbjuda efter arbetsdagens slut. Vi skall inte heller glömma bort närheten till naturen och den västkustska skärgårdsmiljön med sin rogivande faktor. Kanske ett besök i medeltidsbyn Skändla,vid foten av Skändlaberget, och att avnjuta en medhavd picknick vid en av de många fina rastplatserna i området är det rätta för just ditt kundbesök.  Norra Hisingen har verkligen något att erbjuda alla, oavsett tycke och smak och oavsett om man reser privat eller är på affärsresa. De flesta hotellen erbjuder parkeringsplatser och har trevliga restauranger i nära anslutning. Föredrar man centrala hotell har man även nära till allt och därmed slipper man bila för mycket i den trånga Göteborgstrafiken.