Introduktion till området

Norrmalm är den mest centrala stadsdelen i vår huvudstad Stockholm. Norrmalm sträcker sig längst Vasastan och Skeppsholmen och en bit runt Östermalm. Stadsdelen Norrmalm blir ofta i hopblandad med stadsdelsområdet Norrmalm men är idag bara en liten del av stadsdelen. Den södra delen av området kalls ofta för Stockholm city och ligger så kallat ”mitt i smeten”.

Området består främst av höga byggnader med både flerfamiljshus och kontor i Stockholm City Norrmalm. Området smälter gärna ihop med stadsdelen Vasastan och platser såsom S:t Eriksplan och Odenplan ligger inte i området utan tillhör Vasastan. Blir man någon gång osäker på vilken stadsdel man är i så kan man alltid kolla postnumret. Norrmalms postadress börjar alltid med nummer 111 och Vasastans postnummer börjar med nummer 113. Detta har haft en stor betydelse när det kommer till bostadsförsäljning, andra byggnader och uthyrning av kontor i Stockholm City Norrmalm.  Många byggnader är äldre men under ett samarbete mellan Stockholmsstad och några privata aktörer har man under 2000-talet arbetat med att göra byggnader i området allt mer levande och få in fler bostäder på Norrmalm. En av dessa satsningar har varit att glasa in Sergels- och T-centralens ingångar i glas. Ljusa fina ingångar med uppgång till kringliggande gator. Många av de nya byggnaderna har blivit starkt kritiserade då man vill bevara det gamla Norrmalm och därför har man idag blåmarkerat 14 byggnader i området som ska skyddas och bevaras.

En annan ny byggnad på Norrmalm är Stockholm Waterfront som stod klart år 2011. Vid Klaraviksbukten där den tidigare postterminalen låg har man rest en stor kongressanläggning med hotell och kontor i Stockholm City Norrmalm. Med en utsikt över Riddarfjärden och över Stockholms stadshus. Närheten till stadshuset blev många gånger kritiserat av bland annat Stockholms skönhetsråd. I slutet av år 2011 var det inflyttningsdags. Över 400 hotellrum byggdes och 24 600 kvadratmeter kontor i Stockholm City Norrmalm. Kvadratmetrarna är fördelade på 11 våningar och idag är den största hyresgästen Svensk Cellulosa AB som är svensk producent av hygienartiklar.

Områdets historia

Namnet på stadsdelen kommer från 1600-talet när man delade in området i två delar med hjälp av Brunkebergsåsen. Åsen är en rullstensås som sträcker sig från nord till syd genom den nuvarande stadsdelen. Detta är en del av Stockholmsåsen och delar idag av Vasastan och Stockholm City. Namnet på åsen kommer från riddaren Johan von Brunkow som kallades Brunke. Stora delar av åsen har idag tagits bort i samband med att stadsdelen ändrat form och för infrastrukturen skulle kunna utvecklas i området. Bland annat har en av huvudstadens viktigaste gator, Kungsgatan byggt rakt igenom åsen. Gatan ses idag som en av Stockholm citys paradgator och sträcker sig rakt inom Norrmalm och är 1,5 kilometer lång. Runt vägen ligger några av stadens vackrast och mest påkostade bostäder och kontor i Stockholm City Norrmalm. Några exempel på detta är Konserthuset, Centrumhuset, Oscarsteatern och Lundbergska huset som idag ägs av Scandic Hotels. Byggnaden används idag till hotell, konferens och kontor i Stockholm City Norrmalm. Det var också på denna gata som Sveriges första trafikljus togs i drift under vintern år 1925.

Den andra delen av namnet, ”malm” kommer från mala eller mjöl som syftar till all de grus och sand som finns på åsen.  Förr sågs området som den delen av Stockholm city som låg norr om stadsområdet det vill säga den centrala ö som omfattas av bland annat Gamla stan.  Först under stadsplaneringen år 1640 kan man se hur Norrmalm växte och var med i det rutnäts mönster som planerades att byggas i de norra stadsdelarna i Stockholm city.

 

År 1945 gjorde Stockholm en plan över en citysanering över Norrmalm. Med kontor i Stockholm City Norrmalm byggde man fram en plan som skulle sträcka sig över 1950 talet och tjugo år framåt. Den stora revisionen kom att kallas Norrmalmsregleringen och innefattade åtgärder för att bygga upp ett mer modernt samhälle och få en bättre infrastruktur i området. Regleringen är den största i svenska historia och blev en stor framfart för svensk arkitektur. Efter krigstiden blev området väldigt kritiserat både i Sverige och utomlands då man ansåg att det var det området som förändrades mest och bevarade minst av sitt kulturarv. Då inkluderade man även de städerna som under kriget blev utsatta för sabotage. När omvandlingen stor klar runt år 1970 blev ombyggnaden däremot belönad av International Union of Architects blanda annat för de nya tunnelbanelinjen som numera gick under mark och skapade mer yta och ökade trafiksäkerheten i området. Området runt Hötorget blev också en succé inför framtida arkitektur i Europa och står som förebild både för det stora torget i Warszawa och Hamburg. Diskussionerna om hur man skulle lägga om området pågick redan 35 år innan man satte igång med saneringen och blev allt mer påtaglig desto mer trafik det rörde sig i området. Med den allt mer växande befolkningen med bostäder och kontor i Stockholm City Norrmalm. Saneringen fick bland annat offra Klarakvarteret som idag är Stockholm city eller nedre Norrmalm. Området var relativt nybyggt då det råkade ut för en stadsbrand år 1751 med med den nya moderniseringen var dessa byggnaderna tvungna att rivas för att ge plats år mer effektiv stadsplanering.  Man ansåg att sedan järnvägen kom år 1860 så flyttade allt fler från det som idag är gamla stan upp mot åsen och Norrmalm. Staden behövde anpassa sig efter arbetslivets behov och med allt fler kontor i Stockholm City Norrmalm behövdes mer effektivisering och möjligheter att utveckla trafiken och tillgängligheten inför framtiden.

Företagsliv

Stockholm city och Norrmalm är en bra strategisk plats för den som gillar att vara in centrum. Här finns allt från prisvärd shopping till de stråk med allt mer exklusiva butiker. På Drottninggatan finns många klädkedjor och längst gatan finns det gallerior och kontor i Stockholm City Norrmalm. Längst gatan hittar du också Stockholm Visitor Centrum som kan hjälpa till med biljett bokning, information om staden och hur du lättast rör dig i kollektivtrafiken.

Längre ner vid Sergels torg har du nära till Kungs trädgården som är den perfekta platsen för lite avkoppling och en god lunch i solen. Den nyrenoverade saluhallen på Hötorget är också värt ett besök. Saluhallen på Norrmalm stod klar redan i slutet på 1880-talet och har varit en härlig handelsplats för både turister, invånare och kringliggande företag med lager, industrilokaler eller kontor i Stockholm City Norrmalm. Här kan man hitta delikatesser från hela världen och att gå från stånd till stånd är en resa både för smaklökarna och knoppen. Under våren 2013 öppnade saluhallen mitt i Stockholm city efter månaders renovering. Det ny konceptet bjuder på att utöver shopping kan man även äta lunch med råvaror från saluhallen.

Kanske det mest lyxigaste shoppinggallerian i huvudstaden, Nordiska kompaniet ligger på Norrmalm. Gallerian öppnade år 1915 och har allt vad en tjock plånbok kräver. Här kan du köpa allt från delikatesser till design- möbler och kläder från världskända designers, kosmetik och smycken.

Ett mer modernt köpcentrum är MOOD som ligger mitt på Regeringsgatan. Här kan man hitta ett flertal affärer som just etablerat sig i landet samt mer välkända märken. Gallerians design är ett konstverk för sig och är det någonstans man vill gå runt och strosa så är det här.

En av de mest etablerade butikerna i stan är H&M. Deras huvudkontor ligger i Stockholm City Norrmalm och bara på gågatan kan man hitta ett flertal butiker med deras olika kollektioner och koncept. På Norrmalm finns även deras flaggskeppsbutik med alla kollektioner under ett och samma tak.

Parkeringsmöjligheter

På Norrmalm gäller som i resten av Stockholm, datumparkering. Det innebär att man är förbjuden att stå på udda husnummer när det är en udda datum och förbjudet att stå på jämna husnummer när det är ett jämnt datum. Instruktioner för detta finns på ett flertal ställen på Norrmalm. På de platser det är datumparkering får man endast stå 24 timmar och regeln tillämpas främst inom företagskomplex, bostäder, företagshotell och kontor i Stockholm City Norrmalm. På en del av dessa parkeringar krävs p-skiva som man kan hämta på de flesta varuhus eller på turistbyråns kontor i Stockholm City Norrmalm.

Det finns ett tjugotal infartsparkeringar finns på Norrmalm Stockholm City bland annat på ett flertal stationer, idrottsplatser, skolor, förskolor, kommunhuset och kontor i i Stockholm City Norrmalm.  De flesta av dessa ligger i anslutning till kollektivtrafiken och är oftast ett billigare alternativ när man letar parkering i Stockholm city. På Norrmalm kan det vara svårt att hitta parkering men en del parkeringshus finns det uppe i city. Här ligger priserna mellan 60-70 kronor i timmen och ska man därför parkera länge blir det billigare att välja en infartsparkering.

Det finns även ett fåtal parkeringsmöjligheter på gatorna men man ska se upp med skyltningen då den kan vara klurig och kan variera från kvarter till kvarter. De flesta p – automater tar idag både Master- och VISA kort annars kan man använda sig av Stockholm stads app.

På privat mark är det ägaren som bestämmer vilka regler som ska tillämpas och i de flesta fall finns dessa på vägskyltar.

I Stockholm city tillämpas trängselskatt och man kan bli debiterad när man kör in i området beroende på vilken tid på dygnet man passerar gränsen.  Kör man över innerstadsgränsen innan klockan 6.30 eller efter 18.29 blir man inte debiterad. Taxan ligger mellan 12,15, 25 och 35 kronor men maximalt 105 kronor per dygn.

Utveckling i området

Omorganisationen av området och planerna för ett mer moderns Stockholm city har haft många käppar i hjulet under många år. Planen på att riva Klarakvartret fick många påhopp men när de fem skyskraporna stod klara var det allt fler som trodde och såg ljust på en modernare innestad. Byggnaderna är idag kontor i Stockholm City Norrmalm och heter Hötorgsskraporna. Husen är 72 meter höga och består av 19 våningar. De fem byggnaderna har fem olika arkitekter men är ändå snarlika. Planer för byggnaderna fanns redan vid projektets början år 1946. På en av byggnaderna satt Sveriges första neonskylt med reklam för företaget DUX men den togs ner i mitten på 1990-talet.

Aktuellt för området är den framtida citybanan som ska byggas och underlätta kollektivtrafiken. Förarbetet för tunneln har tagit nästan tio år och man beräknar att ha den i bruk i slutet av år 2017. Banan kommer inte bara göra kollektivtrafiken till och från arbetsplatser, lokaler och kontor i Stockholm City Norrmalm utan kommer även vara en modernisering av staden och en investering i miljön. De ökade tillgängligheten kommer förhoppningsvis leda till att allt fler ställer bilen och använder sig av Stockholms kollektivtrafik. Budskapet som man följt genom processen av bygget är från en affisch från 1960-talet som löd ”Ett tunnelbanetåg med 8 vagnar tar lika många passagerare som 300 bilar i Stockholmstrafiken".

Norrmalm har många äldre vackra byggnader och ett som gärna nämns är Adelcrantzska palatset. Byggnaden är ett av de byggnadsminnena som finns kvar efter regleringen på Norrmalm. Huset är byggt år 1755 och används idag som kontor till finansdepartementet i Stockholm City Norrmalm. Byggnadens namn kommer från arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz som under flera år satt och ritade på den vackra byggnaden och dekoren som täcker de vackra väggarna.

En mer modern byggnad i Stockholm city är Åhléns huset som ligger på Klarabergsgatan mitt på Norrmalm. Detta är företaget Åhléns AB:s största varuhus i Sverige och har en omsättning på nästan 20 % av företaget. Företagets huvudkontor ligger i huset delvis för att ha närhet till produkterna. Kontoret i Stockholm City Norrmalm ligger ovanför affären och företaget tror själv att en av anledningarna till att de har så hög omsättning i sina varuhus beror på att inköpare, ekonomer och andra som sitter på kontoret i Stockholm City Norrmalm har närheten till produkterna och kunderna. Närheten till kunderna är extra viktig för att rätt produkt ska finnas på rätt plats, på rätt tid till rätt pris. Därför är kontorslokalernas placering extremt viktig.

Industrier

En av de handelsgator med många kontor i Stockholm City Norrmalm ligger är Sveavägen. Bland annat ligger kontorsbyggnaden Thulehuset eller Skandiahuset på gatan. Som namnet på huset säger så används kontoret på Stockholm City Norrmalm som huvudkontor för Thulebolagen som idag är nordens största försäkringsbolag. Idag är företaget uppkört av Skandia som är en svensk försäkring- och bankkoncern. Skandia koncernen är ganska ny och var inte friköpt från den tyska ägaren Old Mitual förens i slutet på år 2014 för 22,5 miljarder kronor. Skandia koncernen är bara en av många inflytelserika företag med kontor i Stockholm City Norrmalm.

Av Nordens globala företag visar det att 51 % av företagen väljer att lägga sina huvudkontor i Norrmalm Stockholm medan Öresundsregionen står för endast 24 %. När man kollar på vilka branscher som väljer att lägga sitt huvudkontor i Stockholm City Norrmalm är det väldigt utspritt medan på Öresundsregionen kan man se att hälso- och sjukvård och konsumentvaror står i fokus. Undersökningen visar också att många Nordiska företag har fått konkurrens från större städer i speciellt Tyskland där Berlin och Hamburg är vanliga städer. Amsterdam är också bland topp tre och detta tror man beror på att företagen blir uppköpta eller expanderar och kräver en större närhet till sin marknad.

Dock har Stockholm en utmaning när det kommer till den asiatiska marknaden. Om man kollar på de kinesiska företagen som etablerat sig i Europa är det endast 2% som valt att lägga sitt kontor i Stockholm City Norrmalm. Sveriges huvudstad är den enda av Nordens huvudstäder som ligger på topp tio listan över flest globala huvudkontor. Listan toppas av London och Hong Kong medan Helsingfors kommer på 29:e plats och Köpenhamn 59, och Oslo på nummer 60. Man tror att etableringen i Stockholm city beror mycket på det geografiska läget. Det är en attraktiv stad med närhet både till öst och till syd och ger stora möjligheter till bra kontakter och samarbete med resten av regionen.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

På Norrmalm i Stockholm city finns det boende för all typer av människor. Norrmalm kan ofta ses som en av de finare kvarteren i Stockholm men här finns något för alla smaker. Ett av Stockholms citys nyare hotell är fristående Nobis hotell som sägs vara det mest exklusiva på hela Norrmalm. Här bor stora internationella affärssällskap och finsmakare från hela världen. Hotellet är nyligen nyrenoverat och den kända inredaren Claesson Koivisto Rune som arbetar med miljövänliga material har varit med och gett hotellet sin inre skönhet. Här vill man ge sina gäster en naturlig bekvämlighet med det lilla extra i en härliga historisk miljö. Utöver hotellrummen har de även mindre konferenssalar och kontor i Stockholm City Norrmalm till låns för sina gäster.

Många vanliga kedjor finns i området och både Scandic, Radisson och Profilhotels har ett flertal hotell på Norrmalm. Här kan man få ett dubbelrum för dryga 1000 lappen per natt med normal standard och med möjlighet till uppgradering, bra mat konferenslokaler och kontor.

Vill man komma undan med ett billigare alternativ finns det många mindre Bed & Breakfast i området bland de vackra historiska byggnaderna. Många av dessa har mindre rum men perfekt avstånd till Stockholm citys alla attraktioner både när det kommer till shopping, restauranger, sevärdheter eller ni ska till ett kontor i Stockholm City Norrmalm.