Introduktion till området

Söderhamn är en centralt placerad tätort i Gävleborgs län, Hälsingland. Det är Söderhamns kommuns centralort. Söderhamn tätort har något under 12 000 invånare; kommunen omkring det dubbla med 25 000 invånare. Söderhamn har ett fint centralt läge i länet, mittemellan Gävle i söder och Hudiksvall i norr. Det är dessutom raka vägen söderöver, via Gävle och Uppsala, till Stockholm. Det tar mellan 30 och 40 minuter från från Hudiksvall till Söderhamn, beroende på färdmedel. Det är dessutom relativt nära till Gävle; det tar 40-60 minuter beroende på om du färdas med bil, buss eller tåg. Stockholms stad ligger endast 2-2,5 timmar bort. Det är dessutom relativt nära till Örebro, på ett par timmars avstånd. Om du önskar placera ditt kontor på en lugn och naturnära plats, med relativ närhet till större städer är Söderhamn ett bra val.

Orten är fint belägen vid Söderhamnsån, som flyter genom stadens gemytliga lilla centrum. Söderhamns centrala delar har genomgått diverse uppgraderingar och renoveringar, men trots det finns mycket av den ursprungliga bebyggelsen kvar. En promenad längs med Söderhamnsån och genom Köpmangatan, som är ortens lilla huvudgata, är en trevlig aktivitet, här är lugnt och pittoreskt. Stadskärnan känns idyllisk och avslappnad.

Söderhamn är välkänt för sin 'ljuständning'. Under ett par helger, exempelvis julhelgen, tänds hundratals levande ljus i Rådhusets samtliga fönster. Dessutom tänds tornet på Ulrika Eleonoras kyrka, samt kungakronan i Kungsbacken. Det här är en maffig företeelse, värt att se på plats.

Ortens mest kända landmärke är utsiktstornet Oscarsborg, centralt beläget på Östra berget. Här har du fin utsikt över staden. Detta torn har blivit en riktig symbol för orten. Det ritades av den dåvarande stadsingenjören Gustaf Hultqvist; till stilen påminner det om en tysk Rehnborg. Tornet är 23 meter högt. Det går fint att klättra hela vägen upp på taket, uppför den vindlande trappan. 

Områdets historia

Söderhamn har fascinerande och annorlunda historia. Händelserna under ortens tidiga historia är särskilt intressanta och fantasieggande. Allra längst in Söderhamnsfjärden ligger Faxeholmen, det är en hög kulle med god utsikt över orten. På 13- och 1400-talet var kullen en ö, helt omgiven av vatten. År 1395 uppfördes en borg här. Den byggdes av Vitalierna. Vitalierna var sjörövare i Östersjön på 1300-talet samt borgens slottsherrar under några år, fram till att borgen intogs av unionsdrottningen Margareta år 1398. Under delar av 1400-talet användes borgen av fogdarna. De använde den som högkvarter när de drev in skatter i hela Hälsingland. När striderna pågick som bäst mellan Engelbrekt och unionsmonarken Erik av Pommern erövrades Faxeholmen ånyo. Året var 1434. Den brändes ned och byggdes aldrig upp igen.

På 1600-talet inleddes stadens egentliga historia. När Sveriges vapenindustri på riktigt tog fart krävdes fler och fler vapensmeder; ett kungligt dekret sade dessutom att vapensmederna måste förflytta sig från landsbygden till städerna. Smederna utanför orten beslutade sig därför för att Söderhamn var rätt plats att bo och arbeta på; och här grundades ett gevärsfaktori under århundradet.

På 17- och 1800-talet fortsätter staden att växa hastigt, gevärsfaktoriet byggs ut och produktionen skjuter i höjden. Utvecklingen kommer dock av sig något när ryssarna bränner längs med delar av Norrlandskusten under 1721. År 1751 byggs den så kallade tullmjölskvarnen vid Söderhamnsån, en kvarn som finns kvar än idag. Under 1800-talet pågår ett rejält ekonomiskt uppsving på orten; och vid mitten av århundradet uppgår befolkningen till 11 000 personer, en siffra som står sig väl än idag.

Områdets infrastruktur

Söderhamn har gott om goda kommunikationer. Om vi börjar med vägarna i kommunen, har vi först och främst E4:an. Det här är huvudvägen; den passerar i nordsydlig riktning genom orten. E4:an tar dig enkelt dit du vill i stora delar av landet. Vid sidan om denna väg finner du riksväg 50. Riksväg 50 börjar i Söderhamn och fortsätter i sydvästlig riktning. Den tar dig bland annat till Bollnäs, Falun, och Borlänge. Riksväg 50 möter sitt slutliga öde i Jönköping.

Staden hade reguljär flygtrafik från 1983 till år 2000. Vi talar om Helsinge Airport, som invigdes redan 1948, och som tidigare var militär flygplats. Idag är flygplatsen ombyggd till företagspark och flygmuseum; ett populärt resmål för bland annat skolelever. När flygplatsen upphörde lär huvudanledningen ha varit att Ostkustbanan byggdes ut och förbättrades.

Ett tredje transportsätt till och från staden är tåget. Ostkustbanan är en välutbyggd järnväg med frekventa avgångar mellan Stockholm och Sundsvall. Ostkustbanan är snabb och lättanvänd. Tågen går regelbundet och du tar dig enkelt dit du vill, uppåt eller neröver, längs med havet. Du finner gott om avgångar i båda riktningar från Söderhamn.

Det finns också gott om busslinjer till och från Söderhamn. Det finns bland annat direktbussar till Stockholm, Örebro och Oslo, och vi talar då om flera avgångar per dag. Du kan exempelvis resa från Söderhamn till Stockholm för under 300 kronor via Swebus. Med anslutande buss och tåg, kan du enkelt resa till stora delar av landet på en dag.

För dig som väljer att skaffa kontor i Söderhamn erbjuds du fina kommunikationer via ett antal olika transportsätt till stora delar av landet. Orten kan verka ligga avsides, men detta är något som är relativt, då du på några timmar når stora delar av Sverige.

Företagsliv

Ett kontor är en lokal avsedd för kontorsarbete. Det kan röra administrativt arbete, eller försäljning. Det kan handla om en ”Call Center”- verksamhet; det kan vara ett huvudkontor eller ett mindre satellitkontor. Söderhamn har fint läge för kontorsverksamhet. Orten är liten, men erbjuder goda kontorsmöjligheter, och framförallt, du kan ta dig till Stockholm, Örebro, eller Sundsvall på bara några timmar. 

Kontorets läge är viktigt, men också planlösning och inredning; kontoret bör vara bekvämt, både för besökaren och för de anställda. Tillsammans påverkar dessa tre faktorer (läget, planlösning och inredning) hur framgångsrikt kontoret är. När det gäller inredning satsar moderna kontor förutom på inbjudande landskap dessutom på minst ett eller kanske två konferensrum; dessa skall vara anpassade för diverse möten och presentationer. Köket bör ha fulla matlagningsmöjligheter.

Det är därför viktigt att inte bara fundera över läget, för den som funderar på att skaffa kontor i Söderhamn, men också över dessa andra två kriterier. Självklart gäller det här oavsett var i Sverige du skaffar kontor.

Söderhamn bjuder på några olika fullmatade köpcentrum. För den som önskar besöka orten, eller skaffa kontor här är det bra att känna till dessa.

Låt oss börja med trevliga och välkomnande E-center. Det här är ett välbemedlat köpcentrum fyllt med allt du kan behöva. E-centers hemsida bjuder dessutom på mycket bra information för besökaren. Gallerian erbjuder ett stort antal butiker, bland annat populära Jysk och kundorienterade ÖoB. 21 stycken butiker kallar E-center för sitt hem. Sammantaget erbjuds det mesta för vardagslivet. Det är stadens mest populära köpcentrum. E-center är beläget lite utanför centrala Söderhamn; men det är mycket enkelt att ta sig dit via antingen bil eller buss.

I centrala Söderhamn, på Köpmangatan, finns Furan Gallerian, det här är centrala Söderhamns köpcentrum nummer ett; hit färdas Söderhamnsborna för centrum-nära shopping. I gallerian trängs ett antal spännande och trevliga butiker, här finner du ett varierande utbud av shopping, såsom kläder, hudvårdsprodukter, böcker, leksaker, inredning, väskor, hälsokost och skor med mera. Det finns också en fullmatad matbutik i form av Willys; den är öppen alla dagar i veckan. Furan erbjuder också ett eget café i form av Furan Café, här kan du fika; du kan få kaffe, te samt lunch.    

I övrigt finns det ett antal små butiker längs med ortens huvudgata Köpmangatan. Söderhamn är inte någon shoppingmetropol, men här erbjuds ändå tillräckligt med shopping för ort och kommun. Det finns lysande möjligheter för den som skaffar kontor i Söderhamn, att finna en ny, icke-exploaterad marknad.

Köpkraft i området

Söderhamns kommun är en marknad med stor potential; just nu ser det dock lite sämre ut. Kommunen har på senare år tappat i medianinkomst mot Sverige som helhet, förut låg medianinkomsten väldigt nära Sverige rikes medianinkomst, men på senare år har den halkat efter mer och mer. Söderhamn har en medianinkomst på 232 000 kronor mot Sverigesnittet på 261 000 kronor.

Några andra intressant siffror är: medelåldern 45,4 år (Sverige 41,2 år), befolkningsökning 2,2 % (3,1%), Nyföretagande 8/1000 invånare (11/1000 invånare).

Som vi snabbt kan se erbjuds god marknad; för den yngre medelåldern; med något lägre inkomst än riksgenomsnittet, samt med hygglig befolkningsökning, och nyföretagande. Företagsklimatet har varit sisådär tidigare, men det finns å andra sidan möjligheter för den som har rätt affärsidé. Ett kontor i Söderhamn innebär goda möjligheter att finna nya oexploaterade marknader.

Parkeringsmöjligheter

Oavsett var man befinner sig, oavsett vilken stad eller ort det rör sig om, är parkering ett hett ämne, helt enkelt därför att det är en viktig aspekt av företagslivet, en god parkering, är nämligen både tidssparande och lugnande för den som är anställd, kollega, kund eller framtida kund. Avseende parkering kan vi bjuda på några riktigt goda nyheter gällande Söderhamn.

Alla kommunala parkeringsplatser på orten är nämligen avgiftsfria. Vilket är goda nyheter för den som kör bil. Merparten av de centralt belägna p-platser är dock tidsbegränsade, något som kan vara värt att lägga på minnet. 

Söderhamns kommun satsar friskt på parkeringsövervakning. Parkeringsövervakningen ser till att parkeringsbestämmelser efterlevs samt att omsättningen på tillgängliga parkeringsplatser hålls uppe. Parkeringsövervakaren kan även ge dig goda råd och tips, något som Söderhamns kommun stolt erbjuder. De kan även hjälpa dig att finna det du söker på orten, såsom butiker, evenemang eller företag. 

I Söderhamn råder datumparkering. Det här innebär att bilen skall stå på olika sidor av vägen beroende på datumet för dagen. Kortfattat lyder regeln som följer:

  • Det är förbjudet att stå på den sidan av vägen som har udda adressnummer på udda dagar.
  • Det är inte tillåtet att stå på jämna adressnummer på jämna datum.

Datumparkeringen finns till för att underlätta för gaturenhållningen, såsom snöröjning, eller sopning. Det här är en smart idé som utnyttjas av flera kommuner i det långa landet lagom. För de som vill ha rena och fräscha gator, är det här en oöverträffad idé.

Utveckling i området

Det pågår ett antal intressanta byggprojekt i Söderhamn just nu, något som kan vara bra att känna till, för den som planerar att skaffa kontor i kommunen. Det pågår byggprojekt över ett brett spektrum av områden. Låt oss börja med de miljörelaterade projekten, det finns en hel del; någonting som visar på det miljöarbete som pågår på orten. För det första planeras ett stort antal vindkraftverk, det rör sig om hela 98 stycken. Vidare pågår det en nybyggnation av gång- och cykelvägen längs riksväg 50 på sträckan Söderhamn-Söderala-Florhed. Det rör sig om hela 18 kilometer cykelstråk med en bredd på 2,50 meter. Vid sidan om detta projekt pågår en hel del nybyggnationer och förbättringsarbeten av andra cykelvägar i området. Det pågår också en upphandling avseende hållbarhetsbedömning för ny översiktsplan i Söderhamnskommun. Målet är att ta fram en hållbarhetsbedömning inklusive miljöbedömning för ny översiktsplan för Söderhamns kommun. Ett kontor i Söderhamn innebär alltså en vilja och ett ansvar att delta i det miljöarbete som kommunen jobbar med just nu.

Det pågår också nybyggnationer av diverse bostadshus och flerbostadshus i kommunen. Med målet att möta det ökande bostadsbehovet med tanke på den pågående befolkningstillväxten. Det kan vara bra att veta för den som funderar på att skaffa kontor i Söderhamn att det trots allt pågår flera byggprojekt av bostadshus på orten. Kanske inte lika många som på andra ställen, men vi talar trots allt om en mindre ort.

Förutom pågående byggprojekt finns även ett antal framtida på planeringsstadiet. Ett mycket viktigt sådant, för infrastruktur och företagande, är utbyggnaden av Ostkustbanan. Just nu planeras nytt dubbelspår på tre sträckor (sammanlagt 51 kilometer): Losesjön-Söderhamn, Söderhamn-Ljusne och Ljusne-Kringlan. De här nya dubbelspåren är mycket viktiga för Söderhamns framtid, och förväntas bidra med en hjälpande hand till stadens kommunikationer. Andra planerade projekt avser nybyggnation av bostadshus, nybyggnation av handelshus, samt diverse projekt avseende kommun, skola, infrastruktur och vägar.  

Industrier

För den som önskar skaffa kontor i Söderhamn finns här större företagsparker; gynnsamma områden för företagsetablering. I företagsparkerna Flygstaden och Faxepark frodas gott om privata verksamheter. Flygstaden grundades när Söderhamns flygplats lades ned, i slutet av 1990-talet, på samma plats som flygplatsen låg. Här frodas gott om företag, och flera av dem som flyttade in från början, finns kvar än idag. Flygstaden erbjuder kontor, boende, hotell samt konferens. Det mesta ett företag kan behöva med andra ord. Faxepark är Söderhamns eget innovationscentrum. Här växer nya företag fram och gör orten mer attraktiv för nya företag. Från Söderhamns kommuns hemsida hämtas följande citat: ”Vi initierar, driver och deltar i regionala, nationella och internationella projekt, underlättar för nya affärskoncept och innovationer från idéstadium till marknaden samt jobbar för att tillgodose det lokala kompetensbehovet. Samtliga aktiviteter som genomförs syftar till att generera ökad lokal tillväxt och utveckling." 

Söderhamn bjuder också på diverse företag, den största offentliga arbetsgivaren är Söderhamns kommun, som har hela 2 925 anställda, det är också den största arbetsgivaren totalt sett. Den största privata arbetsgivaren är Rottneros AB. Rottneros har omkring 300 anställda och omsatte år 2015 en och halv miljard kronor. Rottneros tillverkar pappersmassa för försäljning på den öppna marknaden, att skilja på massa som produceras vid fabriker med integrerad pappers-produktion. Rottneros är ett publikt företag, och aktien är noterad på NASDAQ OMX Nordic i Stockholm sedan 1987. Rottneros har två pappersbruk; Rottneros Bruk och Vallviks Bruk. Skillnaden mellan dessa två är att Vallviks Bruk tillverkar kemisk massa, medan Rottneros tillverkar mekanisk.

Förutom Rottneros är ett flertal andra större företag etablerade på orten, vad sägs om Stora Enso, Magoo, Arizona Chemicals, Söderhamn Ericsson, Trollharens Fisk och Eco Log. Se vidare på Söderhamns kommuns hemsida, här finns mer information om ortens företag.

Du har gott om potentiella partners, leverantörer och kunder att välja bland ifall du skaffar kontor i Söderhamn.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Att boendet är viktigt vet alla, och företagen är inget undantag, oavsett om det rör sig om affärskontakter, potentiella anställda eller andra som besöker ditt kontor måste de ha någonstans att sova. Det kan vara bra att känna till de alternativ till kortfristigt boende som finns för den som har kontor i Söderhamn.

Det finns ett antal bra hotell på orten, och jämförelsesidor, såsom Hotels.com, kan sila alternativen. Vi tittar här närmare på ett par av de hotell som erbjuds.

Flera av de stora hotellkedjorna erbjuder hotell även i Söderhamn. Vi talar dels om Best Western Hotell Söderhamn, som är ett modernt hotell, centralt beläget i orten, det är bara 1 km promenadväg till Söderhamns centrum härifrån, och 1,3 km till Oscarsborgs torn. Här ingår frukost och WiFi, dessutom erbjuds gratis parkering till samtliga gäster. Hotellet har fina betyg för sin service och frukost, men något sämre för läget. Vissa gäster har dessutom påpekat att rummen är lite för små och att sängarna inte är helt bekväma alla gånger. På det hela taget har hotellet dock fint anseende.

Ett ytterligare hotell, av de stora kedjornas hotell är First Hotell Statt Söderhamn. Det här är hotellet mitt i stan med korta promenader till centrum, och till Ocarsborg. Hotellet är relativt stort med 78 rum, och man erbjuder gratis WiFi samt frukostbuffé för samtliga gäster. Vissa gäster har varit besvikna på rummens kvalité, å andra sidan har läget samt servicen uppskattats mycket.

För dig som etablerar kontor i Söderhamn, erbjuds goda hotellmöjligheter centralt i orten, framförallt högklassiga boenden för en resonabel summa pengar.