Introduktion till området

Centralt placerad i Gävleborgs län ligger Söderhamn. Det är en mindre ort i Hälsingland, känd för sin historia och sitt fina läge längst in i Söderhamnsfjärden. Orten är också centralort i Söderhamns kommun. Tätorten har omkring 12 000 invånare; kommunen det dubbla, omkring 25 000 personer. Söderhamn har ett idealiskt läge i länet, perfekt placerad mittemellan Gävle i söder och Hudiksvall i norr. Stockholm ligger raka vägen söderut, och du når huvudstaden efter att passerat städerna Gävle och Uppsala. Från Söderhamn tar det 30 – 40 minuter till Hudiksvall, restiden skiljer sig lite beroende på om du reser med bil, buss eller tåg. Gävle ligger lite längre bort, men fortfarande nära, dit tar det 40 – 60 minuter beroende på färdsätt. Det klart mest överraskande är närheten till Stockholm. Huvudstaden befinner sig endast på 2-2,5 timmars avstånd. Örebro ligger inte heller långt bort, och du kan ta dig dit på några timmar. För den som önskar skaffa lokal på en naturnära och vilsam plats, med relativ närhet till större städer är Söderhamn ett fint val.

Söderhamnsån rinner genom centralorten, och centrum har fint läge, nära den lilla floden. Staden känns pittoresk och genuin, och trots att orten har gått igenom diverse renoveringar och förändringar finns mycket av den ursprungliga bebyggelsen kvar. Ta en promenad längs med Söderhamnsån och genom Köpmangatan och upplev hemtrevliga omgivningar. Man kan riktigt smaka på lugnet här. Ta en paus på ett fik; ta en kopp kaffe eller en te. Söderhamn är litet, men mysigt.

Staden är känd för sin 'ljuständning', som sker några gånger per år under storhelgerna. Då tänds hundratals levande ljus på olika platser, exempelvis i Rådhusets alla fönster. Dessutom tänds Kungakronan i Kungsbacken och tornet till Ulrika Eleonoras kyrka. Det är en häftig händelse, väl värd att se om du är där.

Orten har inte många landmärken, men det har ett, mycket välkänt sådant. Vi talar naturligtvis om utsiktstornet Oscarsborg, som är en centralt belägen byggnad på Östra Berget. Från Oscarsborg har du fin utsikt över orten, och dess omgivningar. Tornet ritades av ortens dåvarande stadsingenjör Gustaf Hultqvist och till stilen liknar det en tysk Rehnborg. Det är 23 meter högt och du kan ta dig hela vägen upp till taket, men då måste du klättra uppför den vindlande gamla spiraltrappan. 

Områdets historia

Orten bjuder på en fascinerande och lite speciell historia. Det har hänt mycket sedan orten för första gången kom i fokus, för många hundratals år sedan. Ortens tidiga begivenheter är särskilt spännande och mystiska. Låt oss titta på närmare på Faxeholmen. Faxeholmen är en hög kulle med god utsikt över centralorten. Kullen var en gång en ö, närmare bestämt under 13- och 1400-talen. Kullen hade alltså en naturlig vallgrav och det här utnyttjade man förstås. År 1395 byggde nämligen Vitalierna en borg här, dessa var sjörövare och verkade i Östersjön under 1300-talet. Vitalierna var därefter slottsherrar här under några år. Men redan år 1398 erövrades borgen och överlämnades till unionsdrottningen Margareta. Efter det användes borgen, under delar av 1400-talet, av fogdarna. Fogdarna var de som drev in skatter åt staten, och i Hälsingland var Faxeholmen den perfekta platsen; centralt belägen och välskyddad. Senare, när Engelbrekt slogs mot unionsmonarken Erik av Pommern erövrades borgen återigen. Det här var år 1434. Vid övertagandet brändes den ned. Den återuppbyggdes aldrig.

Ortens egentliga historia börjar först på 1600-talet. När vapenindustrin på allvar tog fart, ökade även efterfrågan på vapensmeder drastiskt. Ett nytt kungligt dekret förkunnade dessutom att vapensmederna måste arbeta i städerna. Det här var anledningen till att smederna utanför byn bestämde sig för att flytta in till den, och därmed blev byn en ort. Här grundades ett gevärsfaktori under samma århundrade.

Under de följande två århundradena fortsatte orten att växa, gevärsfaktoriet expanderade och dess produktion ökade kraftigt. Den här positiva utvecklingen kom dock av sig något år 1721 när ryssarna invaderar Östersjön och bränner orter längs med den svenska kusten. Senare byggs tullmjölskvarnen, år 1751 rättare bestämt. Den här kvarnen finns kvar än i våra dagar. Under 1800-talet går det bra för orten och befolkningen får se ett rejält ekonomiskt uppsving. Vid mitten av århundradet är befolkningen 11 000 personer. Det här är mycket nära antalet personer som bor i Söderhamn idag.

Områdets infrastruktur

Det finns mycket att säga om infrastrukturen i kommunen. Först och främst kan vi slå fast att det finns gott om olika färdsätt till och från staden. Låt oss börja med vägarna i området. E4:an är givetvis den väg vi måste nämna först, som är kommunens viktigaste väg; den passerar i rak nordsydlig riktning genom staden, och via E4:an tar du dig enkelt till Sveriges alla hörn. Förutom E4:an finns bland annat riksväg 50; den börjar i Söderhamn och fortsätter i sydvästlig riktning mot de inre delarna av landet. Den tar dig direkt till Bollnäs, Falun, och Borlänge med mera. Vägen avslutas i Jönköping.

Söderhamn hade reguljär flygtrafik från år 1983 till år 2000. Vi talar då om flygplatsen Helsinge Airport; som invigdes 1948, och som tidigare var en militär flygplats. Nuförtiden är den ombyggd till företagspark och flygmuseum. Det är ett populärt lokalt museum. Flygplatsens nedläggning lär ha varit påverkad av utbyggnaden av Ostkustbanan.

Låt oss titta vidare på nästa transportsätt, som är ett väldigt smidigt och enkelt sätt att ta sig till och från staden. Vi talar givetvis om tåget. Ostkustbanan är en väl utbyggd järnväg och det finns gott om avgångar, både norrut mot Sundsvall, och söderut mot Stockholm. Det är en snabb, lättanvänd och välutrustad järnväg. Du tar dig enkelt dit du vill, via regelbundna avgångar, upp och ned längs med Norrlandskusten.

Söderhamn vadar i ett överflöd av busslinjer och avgångar till olika orter runt om i landet. Det erbjuds direktbussar till ett antal olika destinationer, såsom Stockholm, Oslo, och Örebro, och naturligtvis också alla andra orter på vägen, som bussarna stannar i. Det finns möjlighet att resa från Söderhamn till Stockholm för under 300 kronor, med Swebus. Om du lägger till anslutande bussar och tåg tar du dig till nästan till hela Sverige på en dag. 

Den som skaffar lokaler i söderhamn bjuds på gott om goda kommunikationsmöjligheter till övriga delar av landet. Det kan vid första anblicken verka som om orten är isolerad, detta är dock tämligen fel, och du tar dig enkelt dit du vill i stora delar av landet.

Företagsliv

Lokalen är ett flexibelt rum för företaget. Det kan röra sig om kontor, lager eller butik. Det som är viktigt, är att lokalen är välanpassad till företagsverksamhet. Om det rör sig om kontor kan det handla om administrativt arbete, eller försäljning. Det kan röra sig om ett huvudkontor eller ett mindre sådant.

Söderhamn har fint läge för företagsverksamhet, den är liten till storleken, men erbjuder fina möjligheter till lokal, och framförallt, du tar dig enkelt till Stockholm, Örebro, eller Sundsvall med mera.

Läget är viktigt för en lokal, men även planlösning och inredning; det är viktigt att lokalen är inbjudande, både för den anställde och för besökaren; för de som arbetar där skall det vara bekvämt och avslappnande att vara på plats, och besökaren skall givetvis känna sig välkomnad. De tre faktorer som främst påverkar lokalens attraktionsförmåga är läget, planlösningen, och inredningen. Inredningen är viktig. Den måste verka inbjudande; lokalen bör ha rum för konferens och möten, och det måste finnas faciliteter som assisterar det här.

När du skaffar lokal skall du alltså inte bara fundera över var i Söderhamn du skall placera din lokal men även över de andra två kriterierna ovan. Självklart gäller detta oavsett var i Sverige du skaffar lokal.

 

Låt oss titta närmare på shoppingmöjligheterna i staden. Söderhamn erbjuder två härliga köpcentrum, fulla av trevlig shopping. Ifall du önskar skaffa lokaler i söderhamn, eller endast vill besöka orten, är dessa bra att känna till.

E-center är den första shoppinggallerian vi skall titta närmare på. Det är den största gallerian på orten; dit både familjer och ensamstående färdas för att njuta av handel. E-center innehar det mesta som du kan tänkas behöva eller vilja ha. Köpcentrumet har en bra hemsida som erbjuder god information för besökaren. Här erbjuds ett maffigt antal butiker, allt från populära Jysk till billiga ÖoB. E-center är hemvist för hela 21 stycken butiker. Gallerian är belägen lite utanför centrala Söderhamn, men inte för långt utanför; och det är lätt att ta sig dit. E-center är antagligen Söderhamns mest populära köpcentrum. 

En annan intressant shoppingupplevelse är Furan Gallerian, hit går de som vill ha bekväm shopping mitt i centrum; det är centrala Söderhamns shoppingcenter. Här samsas ett antal trevliga och välfyllda butiker, du finner här ett varierande utbud, vi talar om kläder, böcker, hudvårdsprodukter, leksaker, inredning, hälsokost, skor och väskor med mera. Willys erbjuder också en fullmatad matbutik. Du kan även ta en skön paus på Café Furan som är köpcentrumets eget café.

Det finns också ett antal mindre butiker centralt i staden, snyggt placerade längs med huvudgatan Köpmangatan. Vi skulle inte kalla orten en shoppingmetropol men här finns ändå tillräckligt med handel för att tillfredsställa de flesta smaker. För den som skaffar lokaler i söderhamn, finns också fina möjligheter att utforska en ny, till stora delar outforskad marknad. 

Köpkraft i området

Söderhamn är en ort med stor potential; på senare tid har kommunen haft lite svårigheter, men även det här kan ses som något positivt, det finns nämligen stora möjligheter att finna en ny möjligheter här i Söderhamn.

Kommunen har på sistone halkat efter Sverige som helhet, avseende medianinkomsten. Tidigare var medianinkomsten mycket lik Sveriges medianinkomst som helhet. Nu har den dock fallit ned en del. Söderhamns medianinkomst är 232 000 kronor, och Sveriges snitt är 261 000 kronor.

Låt oss titta vidare på några intressanta siffror: Medelålder 45,4 år (Sverige: 41,2 år), befolkningsökning 2,2% (Sverige: 3,1), Nyföretagande är 8 företag per 1000 invånare. (Sverige: 11/1000 invånare).

Söderhamns demografi är i medel; människor i yngre medelåldern, med något lägre inkomst än Sveriges snitt som helhet, samt med hygglig befolkningsökning, och gott nyföretagande. Söderhamns företagarklimat har varit sisådär tidigare, men som vi redan har påpekat; den något begränsade marknaden innebär goda möjligheter att finna nya affärsmöjligheter. En lokaler i söderhamn innebär möjligheter att skapa ett framgångsrikt företag för den som har rätt affärsidé.

Parkeringsmöjligheter

Det spelar ingen roll var i världen du befinner dig; oavsett i vilken stad eller land är frågan om parkering ett hett samtalsämne; även för politikerna. Svenska städer har väldigt olika policy avseende parkering; vi tycker dock att Söderhamn har hittat en fin balans mellan effektiva och lättillgängliga parkeringar. Parkeringen är alltid en viktig del av företagslivet såväl som privatlivet, då lättillgängliga parkeringar sparar nämligen både tid och energi. För företaget gynnar en god parkering de flesta intressenter, såsom anställda, kollegor, kunder eller framtida kunder. För Söderhamns del kan vi erbjuda en hel del positiva nyheter.

Först och främst är alla kommunala parkeringsplatser på orten avgiftsfria. Det här är goda nyheter för den som råkar köra bil; det är dock viktigt att minnas att merparten av de centralt placerade parkeringsplatserna är tidsbegränsade.

Kommun och ort satsar friskt och hjärtligt på den så kallade parkeringsövervakningen, parkeringsvakter med ett äldre namn. Parkeringsövervakaren skall se till att parkeringsbestämmelser efterlevs. Kommunen kan stolt erbjuda parkeringsövervakare som gärna och glatt svarar på dina frågor oavsett spörsmål.

Orten praktiserar datumparkering. I Söderhamn skall bilen vara parkerad på olika sidor av vägen beroende på dagens datum. Det finns en kortfattat regel som lyder:

  • På udda datum får du inte stå på den sida av vägen som har udda adressnummer
  • På jämna datum skall du stå på den sidan av vägen som har udda adressnummer

Datumparkeringen uppfanns av en enkel men logisk anledning. Helt enkelt för att underlätta för gaturenhållningen i staden, vi talar då främst om snöröjning, och sopning av vägen.

Utveckling i området

Kommunen erbjuder flera intressanta byggprojekt. Planerar du att etablera lokaler i söderhamn kan det här vara av intresse. Byggprojekten spänner över ett spektrum av områden, som till exempel miljö och energi. Söderhamn har ett uppenbart fokus på miljöförbättring samt att minska energiåtgången och därmed utsläpp. Det planeras just nu byggnationer av ett stort antal vindkraftverk, hela 98 stycken. Gång- och cykelvägar byggs också ut i kommunen. Det konstrueras just nu ny cykelväg längs med riksväg 50 på sträckan Söderhamn-Söderala-Florhed. Det handlar om hela 18 kilometer cykelväg med 2,50 meter i bredd. Det pågår också nybyggnationer och förbättringsarbeten på diverse cykelvägar i kommunen. Förutom det här sysslar Söderhamn också med mycket planering inför framtiden, avseende det hållbara samhället. Det planeras nämligen ett antal nya cykelvägar runt om i kommunen, som inte har börjat byggas än. Ett annat projekt för framtiden är den upphandling av hållbarhetsbedömning för ny översiktsplan som pågår i Söderhamn. Kommunen önskar ta fram en hållbarhets-bedömning inför framtiden, inklusive miljöbedömning för ny översiktsplan. Lokaler i Söderhamn innebär en möjlighet att påverka miljöarbetet positivt, en hel del av skattepengarna sätts nämligen undan till arbetet med det hållbara samhället.   

Vid sidan om miljöarbete satsar kommunen på nybyggnation av diverse bostadshus. Målet är att möta det ökande bostadsbehovet som befolkningstillväxten bidrar till. Kommunen vill gärna undvika framtida bostadsbrist i det växande samhället. För den som skaffar lokaler i söderhamn flyttar du till en ort där det satsas på ökande möjligheter till inflyttning, något som naturligtvis är positivt. Söderhamn är inte den mest expansiva kommunen i landet, men vi talar trots allt om en ganska liten kommun.

Det finns även ett stort antal projekt på planeringsstadiet. Vi skall se närmare på några av dem. Ett av de viktigaste framtida byggprojekten är utbyggnaden av Ostkustbanan. Det planeras just nu nytt dubbelspår på tre olika sträckningar. Dessa summerar sammanlagt 51 kilometer på sträckorna: Losesjön-Söderhamn, Söderhamn-Ljusne och Ljusne-Kringlan. Alla förstår nog vikten av en järnväg med dubbelspår; med en sådan går det både snabbare och lättare att ta sig till diverse platser inom sträckningen. För Söderhamn innebär dubbelspåret bättre infrastruktur, och bättre och snabbare kommunikationer. I förlängning bidrar det även med en hjälpande hand för nya företag och till befolkningen som bor här. Övriga framtida projekt är nybyggnation av bostadshus, handelshus, och andra allmännyttiga projekt såsom skola, infrastruktur och vägar.

Industrier

I Söderhamn finns två större företagsparker, idealiska för dem som vill skaffa lokaler i söderhamn. Vi talar om företagsparkerna Flygstaden och Faxepark, här växer och frodas gott om företag. Flygstaden grundades i slutet av 1990-talet, i samma veva som flygplatsen lades ned, och som namnet antyder, på samma plats som flygplatsen låg. Det är en populär plats för privata verksamheter, och många av de företag som först flyttade in här när företagsparken öppnade finns kvar än idag. För den som är intresserad erbjuder Flygstaden mycket av det mesta, såsom kontor, lokaler, boende, hotell, och konferens. Faxepark är Söderhamns alldeles eget innovationscentrum, nya företag växer ideligen fram här, vilket gör orten mer attraktiv för företagen. Från Söderhamns kommuns egen hemsida hämtas följande citat: ”Vi initierar, driver och deltar i regionala, nationella och internationella projekt, underlättar för nya affärskoncept och innovationer från idéstadium till marknaden samt jobbar för att tillgodose det lokala kompetensbehovet. Samtliga aktiviteter som genomförs syftar till att generera ökad lokal tillväxt och utveckling.”

Tittar vi närmare på privata och allmännyttiga verksamheter ser vi att Söderhamns kommun är den största verksamheten i kommunen, med sina 2925 anställda, år 2015. Det är den största arbetsgivaren totalt sett, både avseende offentlig och privat verksamhet. Den allra största privata arbetsgivaren är Rottneros AB. Aktiebolaget har omkring 300 anställda och hade år 2015 en omsättning på en halv miljard kronor. Rottneros är sedan 1987 ett publikt företag, aktien är noterad på NASDAQ OMX Nordic i Stockholm. Företaget sysslar med produktion av pappersmassa, som säljs på den öppna marknaden. Det är viktigt att skilja på denna typ av massa-produktion med den där fabrikerna har integrerad produktion av papper. Rottneros har två separata pappersbruk; Rottneros Bruk och Vallviks Bruk. På Rottneros Bruk tillverkas mekanisk massa, medan man på Vallviks Bruk tillverkar kemisk massa.

Det finns också några andra större verksamheter i Söderhamn. Vi kan till exempel nämna Stora Enso, Magoo, Arizona Chemicals, Söderhamn Ericsson, Trollharens Fisk och Eco Log. Det finns mer information om dessa och andra på Söderhamns kommuns hemsida.

För dig som skaffar lokaler i söderhamn finns gott om potentiella partners, leverantörer, och kunder.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

När du innehar lokal, alltså driver företag, spelar det ingen roll var du befinner dig, du måste alltid kunna erbjuda goda övernattningsmöjligheter till dina affärskontakter, och andra som besöker företaget. De måste ha någonstans att sova. För den som har lokaler i söderhamn är det därför bra att känna till de alternativ som erbjuds.

Det finns flera bra hotell i Söderhamn, och via jämförelsesidor, såsom Hotels.com eller Booking.com, kan du rensa i boendedjungeln. De gör det enkelt att hitta det du söker, och till ett vettigt pris. Vi har valt att titta närmare på ett par av de hotell som erbjuds.

Best Western tillhör en av de största kedjorna i landet, och de erbjuder några av de mest pålitliga hotellen. I Söderhamn heter hotellet Best Western Hotell Söderhamn. Det är ett centralt beläget och modernt hotell på endast 1,0 km avstånd till centrum, och 1,3 km till Oscarsborgs torn. Här ingår frukost och WiFi. Samtliga gäster erbjuds också gratis parkering. Best Western Hotell Söderhamn har fått fina betyg för service och frukost, men något sämre avseende läget. Vissa gäster har dessutom klagat på rummens storlek och på att sängarna är obekväma. Summa summarum är dock helhetsbetyget bra.

Ett annat centralt beläget hotell är det som kallas First Hotell Statt Söderhamn. Detta hotell är placerat mitt i stan, och på en kort fem minuters promenad från centrum. Det är ett stort hotell, med gott om rum, 78 stycken rättare bestämt, och man erbjuder gratis frukost och WiFi till alla gäster. Läget ger hotellet fina betyg, men vissa gäster har reagerat negativt på rummens kvalitet. Hotellet har dock fått höga betyg för sin service.

För den som skaffar lokaler i söderhamn finns gott om goda hotellalternativ i centrum. Det finns högkvalitativa boende centralt på orten, för en mindre summa pengar.