Introduktion till området

Södertälje stad har drygt 75 000 invånare, och här finns Södertälje kommuns säte. Stadens centrum är belägen drygt en halvtimme med bil från Stockholm. Det är omkring 30 kilometer från Södertälje centrum till den kungliga huvudstaden. Här har en hel del viktiga och kända företag sin hemvist, bland annat lastbilstillverkaren Scania AB. Den som etablerar lokaler i Södertälje kan vara säker på att vara i gott sällskap, företagsmässigt.

En stor del av Södertäljes invånare har invandrarbakgrund. Det gör staden till en intressant blandning av kulturer och språk. Den största invandrargruppen är assyrier; här finns också människor från bland annat Finland och före detta Jugoslavien. Assyrierna har länge varit en del av Södertäljes demografi. De första assyrierna anlände redan 1967 som flyktingar ifrån Turkiet. Senare under 80-talet ökade den här siffran, när häftiga strider blossade upp mellan kurder och turkiska regeringsstyrkor. Många människor fick fly från sina hem i östra Turkiet, där de hade bott under tusentals år. Södertälje gjorde ett fantastiskt jobb, när man tog emot många av de som behövde hjälp. Den som besöker Södertälje får garanterat höra en spännande blandning av språk. Det handlar om bland annat turoyo, assyrianska, arameiska, och arabiska. Andra vanliga språk är finska och serbiska.

Södertälje är duktiga på sport; och här finns mycket själ och hjärta i idrotten. Södertälje har duktiga basketspelare, och klubben Södertälje SBBK är en av de bästa i landet. Södertälje KINGS blev svenska mästare tre år på raken år 2013 – 2015. Klubbens manliga lag har tagit 12 guld, och dess kvinnliga lag 10 stycken.   

Områdets historia

Platsen för dagens Södertälje har länge haft bofast befolkning. Men för länge sedan, före år 600 e.Kr., var sjön Mälaren ansluten till Östersjön, och situationen för invånarna var därmed också väldigt annorlunda. Det var enkelt att manövrera hela vägen från havet längst in i Mälaren, med båt. När sjön skars av från havet fick invånarna börja bära båtarna allt längre, från Mälaren och till Östersjön.

Stadens fick sina privilegier redan 1386, men har troligen funnits ännu längre tillbaka tiden. Orten Telge (Telje) omnämns redan av Adam av Bremen under 1070-talet; det här namnet var stadens ursprungsnamn men då en namnkonflikt senare uppstod med ett annat samhälle, som grundades på 1600-talet, fick de två städerna heta Söder-tälje respektive Norr-tälje.

Södertälje stadsvapen utarbetades på 1930-talet. Eftersom Sankta Ragnhild troligen har en anknytning till staden togs hon med i stadsvapnet. Sankta Ragnhild var ett tidigt svenskt helgon från Södertälje (dåvarande Telge). Hon skall ha varit född 1075 och dog enligt källor 1117. Hon omtalades först under 1400-talet, men då källorna anses trovärdiga ses hon som en historisk person. Det finns en del fakta om Ragnhild. Dessa fann man i ett epitafium (en minnestavla över en död person, ofta ingraverad på gravstenar) där det omnämns att hon var ett helgon, att hon hade varit Sveriges drottning, och att hon hade åkt på pilgrimsfärd till Jerusalem och Rom. Historikerna tror bestämt att hon har funnits, och att hon kom från Södertälje. Men man är inte lika säker på att hon var Sveriges drottning.   

Områdets infrastruktur

Södertälje har ett nära på perfekt läge, en halvtimme utanför huvudstaden och nära den punkt där väg E20 går ihop med E4:an. Norrut ligger Stockholm, och därifrån är det enkelt att ta sig vidare till Västerås och Uppsala. Det är också nära till Sveriges största internationella flygplats; Arlanda. Söderut kan du ta dig nästan vart du vill i mellersta och Södra Sverige, via E4 och E20. Väg E20 går via Örebro, och sedan vidare till Skara och Göteborg. E4:an tar dig hela vägen ned till Malmö och Köpenhamn, via Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Värnamo, Helsingborg och Lund. Från Södertälje tar du dig enkelt dit du vill i landet. Närhet, till bland annat Stockholm och Arlanda gör inte saken sämre.

Södertälje har en annan stor fördel. Staden ligger mitt på tågsträckan Göteborg – Stockholm, som är en av de viktigaste järnvägarna i landet, om inte den absolut viktigaste. En annan stor fördel är att de allra flesta snabbtågen, till exempel SJ:s X2000, stannar i Södertälje. Det tar endast omkring 20 minuter att färdas från Södertälje till Stockholm med snabbtåget. Med bil till Göteborg tar det lite under 5 timmar, vid sträckkörning, men med SJ:s snabbtåg tar det så lite som 3 timmar. Det här är fantastiska nyheter för den som vill spara tid och miljö genom att utnyttja det miljövänligaste av de snabba transportsätten.

Förutom de här eminenta transportsätten kan du även välja att färdas till och från Södertälje med buss. Swebus Express erbjuder gott av avgångar, till olika orter i Sverige och Skandinavien. Du kan även ta lokalbussen till Stockholm, via bland annat Södermalm, Enskede, Huddinge och Tullinge.

Lokaler i Södertälje medför närhet till ett smörgåsbord av infrastruktur. Detta vill säga att Södertälje har fantastisk infrastruktur, och därmed ett riktigt bra läge för affärsverksamheter av många slag.

Företagsliv

Vi skall tala om en flexibel och mångfacetterad affärsyta för diverse organisationer; nämligen lokalen. Lokalen är givetvis viktig, oavsett ifall det rör sig om ett tillverkande företag eller ett tjänste-företag, oavsett om det rör sig om en vinstdrivande eller icke-vinstdrivande verksamhet.

 

Men vad är viktigt att tänka på när du etablerar lokal? Vi talar om framför allt tre aspekter; läget, planlösningen och inredningen (designen). När du funderar över läget, funderar du självklart även över huruvida lokaler i Södertälje passar dig eller inte. Det handlar om frågor såsom ortens storlek, och var i landet lokalen passar bäst, men även aspekter på lokalens placering inom orten, och om den skall vara centralt placerad eller lite längre från centrum. Det är självklart dina preferenser plus din verksamhets behov som skall besvara dessa frågor. Vi talar om bransch, kunder och anställda med mera.

 

Fundera vidare över lokalens planlösning. Vi talar om dess storlek, utseendet på rummen, och hur många rum det skall vara. Vilka typer av rum vill du ha (såsom kontor och lager)? Hur önskar du ta emot dina kunder och leverantörer? Behöver du en reception, och hur stor skall den i så fall vara? Hur skall dina mötesrum se ut?

Till sist skall vi tala lite om lokalens inredning och design. Det här är faktiskt inte helt oviktigt. Din lokals inredning och design kan skapa en positiv atmosfär och ger ett positivt första intryck. Vi människor reagerar nämligen mycket med känslorna; och det som skapar en positiv känsla, ett positivt avtryck, är självklart att föredra. Det är dumt att inte göra dina Lokaler i Södertälje till den lokal som skapar den där positiva känslan.

 

Södertälje kommun erbjuder gott om möjligheter till shopping; både i det större och mindre formatet. I stadens centrum finns ett par mindre köpcentrum; och en liten bit utanför centrum ligger den större köpstaden Moraberg Shopping Center. Moraberg befolkas främst av större butiker, såsom Stadium, Jysk, El-giganten, Rusta och Intersport med flera. Området växte fram under 2000-talet och var tidigare obebyggd jordbruks- och åkermark. Det är mycket enkelt att ta sig till Moraberg Shopping Center. Köpstaden ligger vid Morabergs trafikplats som är Södertälje centrums in och utfart från vägen E4/E20 som går samman en bit före stadens centrum.

Varuhuset Kringlan är ett nyrenoverat köpcentrum i stadens centrum. Kringlan totalrenoverades för ett litet tag sedan, och är numera ett modernt varuhus för hela folket i Södertälje. Shopping-centret bjuder på ett 30-tal butiker, en restaurang med samma namn, och ett flertal kaféer. Varuhuset har ett eget garage, och erbjuder cirka 300 parkeringsplatser till sina gäster. Kringlan erbjuder ett bra och varierat utbud, något som de allra flesta kan få ut något av. Läget är också mycket centralt i staden, något som är positivt för besökaren.

Lunagallerian är ett populärt köpcentrum i det mindre formatet. Det är beläget i Södertälje centrum, och vad som är än mer positivt är att här även finns lediga lokaler, för den som söker  lokaler i Södertälje är det här goda nyheter. Lunagallerian har något mer än 20 butiker.

Weda är det sista shoppingcentret vi skall titta närmare på. Det är en av stadens allra första externhandelscentrum. Idag finns här ett antal butiker, såsom leksaksaffärer, sport- och fritidsbutik, barnartiklar, och VVS med mera.

Köpkraft i området

Köpkraften är en bra indikator avseende ett områdes ekonomiska styrka. Den visar med önskvärd tydlighet på en kommun eller stads för- och nackdelar i ekonomin. Målet är att titta närmare på kommunens siffror och jämföra dem med riket i stort bland annat. För den som söker Lokaler i Södertälje är det viktigt att förstå den ekonomiska situationen i staden och kommunen.

Södertälje kommun har en del goda siffror, och en del mindre goda sådana. Först och främst vill vi poängtera att det är en stor kommun; betydligt större än Sverigesnittet, och det påverkar också bedömningen av köpkraften. Befolkningsökningen är god, något större än snittet i landet. Det här är goda nyheter. Det är uppenbarligen en framtidskommun vi talar om, mer människor innebär nämligen fler affärsmöjligheter. Medianinkomsten är dock lite lägre än Sverigesnittet. Här är medianinkomsten omkring 240 000 kronor mot Sverigemedlet på 261 000 kronor. Om vi går vidare till högskoleutbildade är de något färre än Sverigesnittet. Arbetslösheten är också större här, och det är självklart inga goda nyheter. Men trots allt detta bjuder Södertälje på gott om intressant shopping, här finns ett mångkulturellt och sprudlande kulturellt samhälle. Det här är en god plats att skaffa lokal på. Priserna är dessutom mycket lägre än i Stockholm. Kommunen må ha färre resurser än i vissa andra kommuner, men här finns framåtanda och gott om billiga lokaler. Lokaler i Södertälje är därför ingen dum idé alls, speciellt också med tanke på det korta avståndet till Stockholm.

Parkeringsmöjligheter

Södertälje kommun erbjuder cirka 2 000 parkeringsplatser. Vid sidan om dessa finns här också privata alternativ. Det är Södertälje kommuns parkeringsenhet som har huvudansvaret för parkeringsplatser och parkeringsautomater. Om du skaffar Lokaler i Södertälje kan du ansöka om tillstånd för permanent parkering. På Södertälje kommuns hemsida kan du läsa mer om det här och andra viktiga ting; såsom de regler som gäller för parkeringen i staden, och vad som händer om du parkerar fel.

I Södertälje gäller fyra stycken parkeringszoner; var och en representerar en viss kostnad, och såsom det oftast ser ut är de parkeringsplatser närmast centrum också de dyraste. De olika zonerna är: Grön, blå, vit och gul och det kostar 20, 15, 7 och 2 kronor/timme att parkera i respektive område. Det finns endast en avgift vardagar mellan 08 – 18 samt lördagar 08 – 16. På söndagar är det avgiftsfritt, och så även under helgdagar. Om du är osäker på var någonstans du löste biljetten kan du lätt se det på biljetten, för dig som exempelvis behöver skriva reseräkning.

Den som har Lokaler i Södertälje behöver även känna till någonting om de betalsätt som finns, för att betala parkeringsplatsen, och dessutom vad som händer om du parkerar fel. I kommunen kan du välja mellan att betala med kontokort, mynt och med landets vanligaste bensinkort. När du betalar med kontokort eller betalkort betalar du i efterhand, och när du betalar med mynt betalar du i förskott. Ifall du parkerar fel får du betala böter, som varierar mellan 400 kronor och 1000 kronor beroende på var någonstans du har parkerat fel, och vilken överträdelse du har begått.

Utveckling i området

För den som funderar över, eller som redan har bestämt sig för, att skaffa Lokaler i Södertälje är det viktigt att känna till kommunens framtida och pågående byggprojekt. Vi skall därför tala lite mer om de projekt som planeras i framtiden, och de som redan nu pågår.

Ifall vi först börjar med att se lite närmare på de planerade, framtida byggprojekten i kommunen finner vi en hel del spännande och intressanta projekt som planeras inför framtiden. Södertälje kommun har en storslagen vision om nya bostäder i staden. Fram till år 2029 ska nämligen omkring 2 500 bostäder konstruerades, och de flesta centralt belägna i Södertälje stad. Om vi tittar på nya bostäder har vi ett riktigt stort projekt där man planerar att bygga stadsradhus och stadsvillor med mera, i staden. Det handlar om hela 1000 bostäder, som kommer att byggas under kommande år. Ett annat framtida projekt för bostäder i kommunen är nybyggnationen av flerbostadshus vid området som kallas Sydpoolen. Det här området är beläget vid ”gamla ridhustomten”. Här har kommunen beslutat att 300 nya lägenheter skall byggas. Det handlar om ett fint läge, nere vid kanalen. En del andra servicehus planeras, såsom en F-9 skola, förskolor, och ett punkthus, med mera.

Om vi tittar på de nuvarande projekt som pågår i kommunen har vi gott om nybyggnationer av bostäder. Både i Södertälje stad, men även utanför staden. Bland annat pågår det just nu nybyggnation av bostäder i Östertälje, där det just nu pågår konstruktion av 100 stycken lägenheter. I en annan del av kommunen, i Saltskog, pågår byggnation av en kombinations-byggnad, där skall det bland annat finns plats för förskola, kontor och handel. I Södertälje pågår det gott om byggprojekt för bostäder, såväl som för kontor och lokaler.

Industrier

Låt oss tala lite om kommunens stolthet, och något som även kan vara intressant att känna till för den som som planerar att skaffa lokaler i Södertälje. Vi talar givetvis om Scania. Det är ett av Sveriges mest kända företag, och de flesta vet nog alldeles säkert att företaget tillverkar lastbilar och bussar för leverans över hela världen. Bli inte förvånad ifall du någon gång befinner dig i ett främmande land och tar en lokalbuss, mest troligt en långfärdsbuss med högre standard, och det står Scania på framsidan av den. Scania är ett gigantiskt multinationellt företag, välkänt över hela världen. Det erbjuder försäljning och service av lastbilar och bussar i över 100 länder. Dessutom erbjuder företaget finansiell assistans för organisationer på flera marknader. Scania har produktionsenheter i Europa, Sydamerika, och Asien. Scania har en stor och samspelt yrkeskår med en blandning medarbetare inom olika professioner. Företaget har cirka 45 000 anställda över hela världen. 18 400 av dem arbetar inom försäljning och service, och samtliga av dem är strategiskt utplacerade i någon av de 100 länder som företaget är verksamt i.

Precis såsom Södertälje kommun poängterar står staden inför en spännande framtid. Det gäller Södertälje både som individuell kommun, och som del i en snabbt växande storstadsregion. Kommunen är Stockholm läns tredje största arbetsmarknad med omkring 47 000 arbetstillfällen. Här finns hela 7 500 företag registrerade. Nyföretagandet ökar snabbt i Södertälje och har stigit med 35 % sedan år 2015. Under år 2016 startades 630 nya företag i kommunen.  

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Om du planerar att skaffa lokaler i Södertälje föreslår vi att du först ser närmare på de olika övernattningsmöjligheter som finns. Det är ingen du idé att veta lite mer om de hotell som staden erbjuder, då du troligen kommer att få gäster som måste stanna över natten.

Låt oss börja med fränt hotell i 'First Hotel'-kedjan. Vi talar givetvis om det trestjärniga hotellet First Hotel Vindeus. Hotellet har perfekt läge, endast 10 minuters promenad från stranden. Södertälje centrum är dessutom runt hörnet. Hotellet erbjuder gratis WiFi till alla sina gäster. Rummen kommer med platt-TV, fint bonat trägolv och garderob. Frukost ingår i priset och den serveras varje morgon i hotellets matsal.

Låt oss fortsätta med ett annat riktigt fint hotell, och ett av de populäraste i Södertälje. Här, mitt i staden, på gångavstånd till det mesta ligger Quality Hotel Park Södertälje City. Hotel Park Södertälje är ett fyrstjärnigt hotell, med perfekt läge. Det erbjuder restaurang, WiFi och fräscha,  fina rum. Det finns dessutom en fin konferensanläggning kopplad till hotellet.

Scandic Skogshöjd är det sista hotellet vi skall tala om, det är ett fyrstjärnigt hotell, nära Södertäljes centralstation. Det är bara några hundra meter till shoppingen längs med Storgatan. Hotellrummen har alla parkettgolv och eget badrum. Rummen har också skrivbord och TV med filmkanaler.