Introduktion till området

Söder om Stockholms innerstad ligger Söderort även som utgör den södra delen av Stockholms kommun. Stadsdelarna Hägersten-Liljeholmen, Skärholmen, Älvsjö, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck utgör Söderort. Stockholmsåsens rester sträcker ut sig över Söderort, från Skanstull och söderöver. Naturen i området utgörs av bland annat våtmarker, skogar, bergknallar och vattendrag. Detta är en geografi som är typisk för den norra delen av Södertörn, som Söderort är del av.

Mälaren i väster, de tre sjöarna Långasjön, Magelungen och Drevviken i söder, Södermalm och Årstaviken i norr, och Nacka naturreservat (Nacka kommun) i öster utgör gränserna till Söderort. Söderort är därför en naturlig del av Stockholm även i geografisk mening.

Söderorts yta påminner om en tårtbit. Bebyggelsen i området kan enkelt beskrivas som tre separata ringar av olika diameter på denna tårtbit. Först kommer bebyggelsen närmast Stockholms innerstad. Den består i stort sett av hus från början av 1900-talet och fram till och med 1950. Man brukar tala om en ”vidare del av innerstaden”. Ring nummer två består först och främst av fritidshus och småhus uppförda under trettio år mellan 1910 och 1940. Ringen längst ut är planerad av Stockholms stad och byggd mellan 1950 och 1970. Den uppfördes i samband med att tunnelbanan byggdes ut och var därmed en del av det stora byggprojekt som Stockholm genomförde mellan 1950 och 1980 i samband med att Stockholm hade en tillväxtboom. Under denna tid skapades och uppfördes nya förorter.

Söderort har en intressant och tämligen välorganiserad bebyggelse och infrastruktur. 

Områdets historia

Historiskt sett är nuvarande Söderort en stor del av det som tidigare hette Brännkyrka landskommun. Denna kommun bildades i 1862 års kommunalförordning, där 2 400 andra landskommuner skapades. Samtidigt inrättades förordningar för 89 städer och åtta så kallade köpingar. En köping är en ort, som inte är en stad och som har speciella rättigheter. Köpingar avskaffades i Sverige på 1970-talet. Brännkyrka kommun bestod grovt räknat av följande stadsdelar: Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp, Skärholmen och Vårberg. År 1913 blev Brännkyrka landskommun en del av Stockholms stad. Brännkyrka existerar fortfarande i form av Brännkyrka församling. Denna församling har dock betydligt mindre yta än dåvarande landskommun hade.

I övrigt har områdets historia inte varit särskilt komplicerad. Det största som har hänt under 1900-talet är diverse förflyttningar av mindre områden mellan Söderort och angränsande kommuner. Till exempel förflyttades en del av Nacka år 1930 till Söderort. Den andra kommunförändringen var när en mindre del av Huddinge flyttades till Söderort 1963.

År 1957 förlorade Söderort ett mindre område som då beslutades klassas som en del av Stockholms innerstad: nuvarande Reimersholme.

Områdets infrastruktur

Kommundelens fina infrastruktur är värt att ha i åtanke för den som funderar på att skaffa lokaler i söderort. Söderort stoltserar med riktigt fina vägar, bra tunnelbanetrafik och även ett antal pendeltågsstationer. Området har också gott om bra busslinjer. E4/E20:an är den största och viktigaste av vägarna som går igenom Söderort. Denna väg fortsätter norrut i landet via Stockholms innerstad. Åt andra hållet korsar den Söderort i sydväst (genom Skärholmen) och vidare mot de södra delarna av landet via Botkyrka kommun. Förutom E4/E20 finns det andra större vägar som binder ihop Söderort med exempelvis Huddinge, Nynäshamn, och Nacka.
Det finns också flera bra alternativ avseende kommunaltrafik. Söderort har både pendeltåg och tunnelbana. Det finns pendeltågsstationer i Årsta, Älvsjö, och Stuvsta och pendeltåget går i riktning mot Huddinge kommun. Även tunnelbanan är väl utbyggd i Söderort med två av Stockholms tre tunnelbanelinjer som genomkorsar området. Både gröna och röda linjen korsar Söderort; den gröna linjen splittras i tre vid Gullmarsplan medan Skärmarbrink förbinder Stockholms innerstad med de östra delarna av Söderort. Slutstationerna för dessa tre gröna linjer är i Hagsätra, Farsta Strand och Skarpnäck. Den röda linjen delar sig vid Liljeholmen, där den ena förgreningen hela vägen till Norsborg via Skärholmen. Ändhållplatsen ligger en bra bit utanför Stockholms kommun. Den andra förgreningens slutstation ligger i Fruängen.

En del lokaler i söderort erbjuder alltså utmärkta kommunikationer. Det spelar ingen roll om du färdas med buss, bil, tåg eller via tunnelbana. Både de som bor i Stockholmsområdet och de som har färdats långväga kan enkelt och smidigt ta sig fram genom kommundelen.

Företagsliv

En lokal är något av en universell arbetsyta som givetvis används på flera olika sätt hos kommersiella och andra verksamheter som exempelvis kontor, lager eller butik. I fastighetssammanhang finns inget förutbestämt användningsområde vilket innebär att den kan anpassas den till det typ av arbetsrum som är aktuell. Att ha lokaler i Söderort är ett fint och attraktivt alternativ eftersom det ligger nära innerstaden, har tillgång till fina naturområden och bjuder på bra infrastruktur.

En lokal gynnas givetvis av på många sätt av ett bra läge, och vad som definierar ett bra läge är dels saker som kommunikationer och omgivningen men även hur området utmärker sig demografiskt och vilket köpkraft innevånarna har. Det är naturligtvis mycket viktigt att området är miljömässigt anpassat och fungerar väl i ett hållbart samhälle. Ytorna skall vara effektiva och funktionella, särskilt på grund av stigande priser nära stadens centrum. De skall även ha bra kontorsrum, kök och rastplats och vara välplanerade så hyresgästen får ut bra utrymme för kvadratmeterpriset.

 

 

Söderort erbjuder ett mångfacetterat och shoppingutbud, med varierande och intressanta alternativ.  Kommundelen erbjuder ett flertal stora och trevliga köpcentrum i olika delar av området. Dessa är exempelvis Globen Shopping, Farsta centrum, SKHLM, samt Liljeholmstorgets Galleria för att nämna några.

Denna guide har valt att koncentrera sig på fyra av de större shoppingcentrena i området.

Liljeholmstorgets Galleria är ett nybyggt köpcentrum som ligger välplacerat på andra sidan Årstaviken, på gångavstånd till Södermalms barer och restauranger. Liljeholmstorgets Galleria är trivsamt och modernt och fyllt med ett stort utbud affärer och restauranger för olika smaker. Liljeholmstorgets Galleria är ett av Söderorts absolut största köpcentrum med över 90 butiker och diverse sorts restauranger (http://www.liljeholmstorget.se/).

Längre ut på tårtbiten, på väg mot Botkyrka kommun ligger Skärholmens köpcentrum. Det ligger optimalt för resenärer som tar bilen utmed E4/E20. Gallerian är fullspäckad med närmare 100 butiker och restauranger. Här kan du titta närmare på alla valmöjligheter som detta shoppingcenter erbjuder (http://www.skhlm.se/).

Om vi istället beger oss till Farsta finner vi köpcentret Farsta centrum. Gallerian som är nära förknippad med stadsdelen har funnits i nära 60 år och består av 150 butiker. Här finns en riktigt stor matbutik samt ett stort utbud av restauranger. Farsta centrum invigdes i oktober 1960 och genomgick 1998 en omfattande renovering med inriktning på modern, och trivsam shopping. Det är lätt att ta sig till Farsta centrum med bil eller via tunnelbana. Se mer på deras hemsida: (http://www.farstacentrum.se/).

Sist men inte minst har vi Globenområdets köpcentrum eller Globen shopping som det också kallas. Givetvis utökas köpcentrets attraktionskraft av närheten till världens största sfäriska byggnad Globen. Här har man nära till både shopping, events, konserter och sportevenemang. Globenområdet är lätt tillgängligt via tunnelbana då området har tre separata tunnelbanestationer på gångavstånd. Du kan också ta dig hit med bil eftersom E4/E20 är kopplat till den så kallade Södra länken. Det finns en stor mängd bra parkeringsplatser på området. För mer information surfa in på Globenområdets hemsida. (http://www.globenshopping.se/).

Väljer du att skaffa lokaler i söderort har du alltid när till flera av Sveriges mest attraktiva områden, även avseende shopping. Inte nog med att det finns goda shoppingalternativ i kommundelen, den är även rik på trevliga småbutiker, charmiga kaféer och trivsamma restauranger.

Köpkraft i området

Söderort har en intressant spridning avseende demografi och köpkraft. Medelinkomsten varierar mycket beroende på vilken del av Söderort vi tittar på. Området huserar människor med alla sorters utbildningsnivåer, yrken och inkomsttagare. Köpkraften är därför vitt skild inom Söderort. Om du planerar att skaffa lokaler i söderort kan det vara en god idé att surfa in på SCB:s hemsida och jämföra stadsdelarna. Söderort är dock lite av en knutpunkt i Stockholm med tanke på läget och infrastrukturen. Du kan därmed vara ganska säker på att finna rätt kunder, anställda och samarbetspartners om du etablerar lokaler i Söderort, oavsett inom vilken bransch du inriktar dig på, också med tanke på närheten till innerstaden och övriga delar av Stockholm. Köpkraften för Söderort är annars i stort rätt lik snittet för hela landet.

Söderort har en mängd närliggande områden med varierande demografi och inkomsttagare och konsekvent en liknande variation i köpkraft. Dessa grannområden kan självklart bidra till fler leverantörer och kunder. Det är lätt att se att den som har lokaler i Söderort har potential till kontakt med väl över en miljon människor på grund av närheten till innerstaden och kranskommuner, vilket medför stora möjligheter till samarbete och kundkontakt.

Parkeringsmöjligheter

För att ha en gemensam vision avseende parkering i Stockholms kommun, samt att underlätta för de områden som är hårt ansatta av biltrafiken antog Stockholm i år (2016) en ny parkeringsordning med målet att minska trängseln i de områden i huvudstaden som är hårt ansatta av biltrafiken.

Söderort erbjuder gott om parkeringsplatser i hela Söderort. Parkeringstaxan skiljer sig dessutom ganska drastiskt från taxan i innerstaden. Söderort är populärt bland många företag som söker lokaler förutom på grund av de lägre hyrorna, men även då parkeringstaxan är så mycket lägre i kommundelen jämfört med innerstaden. Parkeringspriset kan nämligen vara upp till tio gånger högre i och omkring Östermalm jämfört med stora delar av Söderort. 

Söderort är redan idag ett relativt grönt område. Där finns tunnelbana, pendeltåg och mycket bussar och ger därmed goda alternativ för att kunna minska biltrafiken ytterligare och behålla den gröna profil som stadsdelen hittills tillsammans med Stockholm i stort förordar.

Den som väljer att skaffa lokaler i Söderort väljer alltså ett område som är i framkant avseende den gröna utvecklingen i samhället. Det pågår en grön våg i hela Sverige där en väldigt stor del av befolkning vill vara med och göra skillnad för att minska och på sikt eliminera utsläpp av växthusgaser. Den som sitter i lokaler i Söderort har därför ett bra utgångsläge för att dra sitt strå till stacken.

Utveckling i området

Söderort är en stor och snabbt växande del av Stockholm. Området har en befolkning som liknar Malmö stads befolkning och därav pågår en stor mängd byggprojekt på olika platser i området. Nedan listar vi en del av de nuvarande byggprojekten.

Ett av Stockholms största byggprojekt är projektet Söderstaden, benämnt efter den del av Söderort som består av Globenområdet, Slakthusområdet, Södra Skanstull och Gullmarsplan-Nynäsvägen. Stockholms kommun har en ambitiös idé om att skapa Stockholms evenemangscentrum nummer ett i detta område. Söderstaden skall dagligen erbjuda evenemang inom bland annat kultur, musik och idrott med mera. Detta byggprojekt beräknas hålla på ända till cirka 2020 – 2030 och är uppdelat i flera minfre delar. (Läs mer här: http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/Soderstaden/)

Liljeholmen är en annan snabbt växande del av Stockholm där Stockholms kommun har storslagna framtidsvisioner. Det är en fantastisk del av både Söderort och Stockholm med tanke på läget, med närheten till innerstaden samt olika naturområden. I detta område pågår ett antal byggprojekt för att öka antalet kontorslokaler och bostäder i området.  

Det finns ett litet men intressant byggprojekt som pågår i Skärholmen. Detta avser Skärholmens bergbana som kommunen ämnar byta ut mot en helt ny i år (2016) (http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/Skarholmen-Bergbana1/).

Det pågår ett annat byggprojekt i Skärholmen, detta är lite större till storleken och har fått namnet Fokus Skärholmen. Målet är att bygga omkring 4 000 helt nya bostäder i samband med att Stockholms kommun växer. Dessa bostäder beräknas stå färdiga omkring år 2020. Projekt är ännu i sin linda men det finns ett färdigt kommunbeslut och projektet är just nu under uppstart.  Se mer här: http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/Fokus-Skarholmen/).

Söderort befinner sig, precis som många andra delar av huvudstaden, i rätt dramatisk utveckling från ett byggperspektiv. Stockholms befolkning ökar kraftigt och fort och staden behöver hänga med avseende bostäder, arbetsytor och infrastruktur. Söderort är ett av de områden som det byggs mest i och där inflytandet kommer att öka mest under de närmast följande decennierna. Det kan därför vara en smart investering att etablera lokaler i Söderort, för att på så vis vara en del av en av Stockholms snabbast växande och mest attraktiva områden.

Industrier

Fler och fler företag väljer att placera sina huvudkontor i Söderort. Området är en plats där många andra större företag redan är etablerade och därför utövar en naturlig attraktionskraft liksom erbjuder goda samarbetsmöjligheter.

Söderorts största företag är Ahlsell med lokaler i Liljeholmen, bredvid sjön Trekanten (https://www.ahlsell.se/). Koncernen Ahlsells Operations AB hade år 2015 en omsättning på 22,5 miljarder kronor. De är Nordens ledande distributörer av verktyg och installationsprodukter för byggbolag, fastighetsskötare, industri- och kraftbolag, samt till den offentliga sektorn.

Nynas AB är Söderorts näst största företag avseende omsättning. De har sitt huvudkontor på Lindetorpsvägen 7, som ligger nära Globenområdet (https://www.ahlsell.se/). Detta företag specialiserar sig på att tillverka industrioljor som kan användas i diverse olika sammanhang. Nynas AB äger tre stycken raffinaderier belägna i Nynäshamn, Göteborg, och Harburg. Företagets oljor tillverkas runt om i världen på olika raffinaderier, exempelvis i Europa och i Nord- och Sydamerika.

Det finns flera andra större företag i Söderort såsom Bravida, CityMail, och Nokas Security. Vill du få mer detaljerad koll på Söderorts och Stockholms största finns de här: (http://www.largestcompanies.se/topplistor/sverige/de-storsta-foretagen-efter-omsattning/stockholms-lan). På denna sida kan finns ytterligare information som kan hjälpa den som letar lokaler, vare sig det gäller Söderort eller någon annanstans.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Den som är på besök i Söderort eller närområde lider som i resten av Stockholm ingen brist på bra övernattningsmöjligheter. Vi tar här med några utvalda bland alla de alternativ som finns tillgängliga och som erbjuder fin standard. Givetvis är det enkelt att själv sondera terrängen och på exempelvis hotels.com eller tripadvisor.com, som är två av de två bästa sökmotorerna för hotell och vandrarhem.

”Good Morning + Hägersten” är ett bra alternativ för den som vill bo i komfort i trevliga omgivningar utanför centrum. Det ligger alldeles intill E4/E20 på vägen till centrala Stockholm, i stadsdelen Hägersten. Detta hotell är nyrenoverat och 4-stjärnigt, och har bra betyg från sina gäster. Samtliga av rummen i hotellet erbjuder fåtölj och arbetsbord, något som ofta är populärt, speciellt hos affärsresenärer. Samtliga rum har fräscha helkaklade badrum som är modernt inredda.

”Connect Hotell Stockholm” är ytterligare ett 4-stjärnigt hotell, detta centralt i Älvsjö, även det ett stenkast från innerstaden. Hotellet erbjuder en trevlig bar/lounge, restaurang, och ett fitnesscenter med gym. Hotellrummen är riktigt trevligt inredda i modern stil. Hotellets läge är med ett Söderortsperspektiv riktigt fint, då Älvsjö kan sägas ligga centralt i kommundelen.

Vägg i vägg med Globen och Tele2Arena hittar vi ”Quality Hotel Globe”. Det är alternativet för dem som vill bo nära Stockholms evenemangsmecka. Många dras till Globenområdets med sin ständiga aktivitet, liv och rörelse. Dessutom ligger Globen endast tio minuter från Stockholms centralstation. Hotellet i fråga har 527 hotellrum samt 18 konferensrum.

Sammanfattningsvis gör den som väljer lokaler i Söderort ett bra val med avseende på läget nära centrum och kommunikationer, samtidigt som man befinner sig i ett område som är lite lugnare, och lite billigare jämfört med innerstaden både i lokalhyror och parkering. Söderort är ett spännande område som växer snabbt, och det kan vara väl värt ett övervägande för den som tittar på marknaden.