Introduktion till området

Växjö är en trevlig liten stad i Småland. Växjö beskrivs av många som Europas grönaste stad på grund av sitt positiva miljötänk, och staden ligger omkring 180 meter över havet och är till större delen omgiven av sjöar.Det finns mycket att välja på när det gäller mark, kontor & lokaler i Växjö. I Växjö finner du flera industriområden med ledig mark samt lediga kontor, och det finns flera attraktiva handelsområden som passar perfekt för företag som vill utveckla sin verksamhet. Du håller också möjligheten att kontakta Växjö näringslivsservice som kan förmedla kontakter och ge dig allmänna tips under ditt sökande efter kontor i Växjö. Ekeberg är ett av de nyaste kontors-områdena, och omfattar ca 400 ha. När du letar efter kontor i Växjö är det viktigt att hitta en lokal med en trivsam arbetsmiljö som sjuder av liv och rörelse och som stimulerar personalens kreativitet och ger utrymme för nya möten.  Ditt kontor ska var en plats där du och din personal kan inspireras varje dag, fortsätta att utvecklas och få nya insikter och sätta nya mål.

Växjö är verkligen barnens stad av flera olika anledningar. Växjö är en perfekt stad att leva i speciellt för barnfamiljer. Staden erbjuder ett stort utbud av aktiviteter för alla barn i olika åldrar! Du kan låta barnen gå på pannkaksfest i Tolg, eller ta en tur på sjön med ångaren Tor. Du kan också låta dina barn besöka vattenlandet som erbjuder fantastiska vattenfärder och andra roliga vattenaktiviteter. Du kanske vill åka på en hisnande färd i vattenlandet? Det är lätt att navigera i systemet när det gäller barnomsorg & skola i Växjö. Det finns ett stort utbud av förskolor i Växjö, allt från kommunala förskolor till kooperativa eller privata skolor. Du kan välja mellan en uteförskola i naturskön miljö, en musikförskola, eller kanske en förskola full med djur på bondgården. Växjö simhall Medley är perfekt också för det lite äldre barnen och även för de vuxna. Simhallen har ett äventyrsbad, ett motionsbad, romerskt bad, friskvård, massage, solarium och mycket annat som passar alla åldrar. När man väljer att arbeta på ett kontor i Växjö är det ett stort plus att veta att man har tillgång till mycket roligt men även motion!

I Växjö finns många olika typer av boende för alla typer av familjer, och du kan hitta en bostad både i centrum eller utanför med bra pendlingsmöjligheter. Det finns också många privata hyresvärdar som du kan vända dig till. Hos ”Boplats Växjö" hittar du bostäder och lägenheter från de två kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem AB. Hos Boplats Växjö kan du också finna mer information gällande boende för de äldre som behöver viss assistans eller ett visst läge. Mer information om boende för dig som är äldre hittar du under rubriken stöd och omsorg. Många söker bostad via den lokala dagspressen eller genom att  besöka lokala webbsidor. Det finns ett brett erbjudande av både bostäder, lokaler, lager och kontor i Växjö, och det är en fin stad att etablera sitt företag i. Det är bra att veta att om du startar kontor i Växjö så kommer det inte vara några problem att ordna boende åt dig och dina kollegor.

Områdets historia

Växjö är en av Sveriges mest snabbt växande städer och har en imponerande drivkraft, närhet till naturliv och vackra sjöar samt ett populärt universitet och flera nya byggnader. Allt detta har gett en större efterfrågan på alla typer av bostäder och lokaler. Staden är också en handelsstad med många affärer, butiker, lokaler och stormarknader och de stora kedjorna har stora lager strax utanför tätorten. SPCS, (Scandinavian PC Systems) är ett företag som grundades i Växjö under 1984, precis som spelföretaget Boss Media som startades under 1999. Under året 2010 vann Växjö ett pris som går under namnet ”Årets stadskärna”. Malmö kom på andra plats och Jönköping kom på tredje plats. Växjö ligger i ett skogrikt område och det faller sig därför naturligt att skogen länge har varit viktig för Växjös näringsliv.

Växjö har och har alltid dessutom haft ett rikt kulturliv och nattklubbsliv tack vare universitetet som finns placerat i Växjö. Universitetet och företagarandan gör också att staden vuxit rejält de senaste 100 åren och växer vidare både på höjden och på bredden, vilket ger ännu mer tillgång till lediga lokaler i Växjö. Förr i tiden brukade man säga att Växjö var en plats där vägarna möttes, men nu har den fått en helt egen identitet som blir starkare varje år. Växjö brukade vara en gammal marknadsplats och har därför rika anor som staden måste bevara. Lokaler i Växjö har ofta sjöutsikt. Detta är inte så konstigt eftersom staden nästan helt omges av vatten.

Områdets infrastruktur

Du kan också lätt och bekvämt använda busslinjerna i Växjö, och länstrafiken ansvarar för den lokala och regionala kollektivtrafiken. Det är lätt att känna igen Länstrafiken eftersom alla deras bussar är gröna. Eftersom Växjö har ett sådant starkt miljötänk så vill man att bussarna ska symbolisera det faktum att Växjö har en stor miljöprofil som stämmer överens med deras vision: Man vill att kollektivtrafiken skall ses som det naturliga sättet att resa med i det moderna samhället. Under 2013 förstärkte Växjö sin miljöprofil genom att se till att all lokaltrafik i regionen drivs på biogasmedel. Du kan finna mer information om detta på Länstrafiken Kronobergs hemsida. Ett kontor i Växjö gör att du kan ta del av denna gröna framtidsstad.

Det finns väldigt bra kommunikationer i Växjö, och närhet är viktigt för Växjö kommun. Det är enkelt att besöka alla olika delar av Växjö, och man brukar säga att det inte tar mer än 15 minuter att ta sig från en plats i Växjö till en annan. Växjö har också en egen flygplats vid namnet Småland Airport. Från denna flygplats kan du hitta flyg både inrikes och utrikes vilket passar perfekt om du har besökare till ditt kontor i Växjö från en annan stad eller från utlandet. Via Småland Airport i Växjö kan du flyga till Bromma och Arlanda så det är lätt och smidigt att ta sig till Stockholm. Småland Airport ligger ungefär 8 km från Växjö centrum, och det tar 15 minuter med bil och 25 minuter med lokalbuss att ta sig till flygplatsen.

Företagsliv

När man tittar på företagande och kontor i Växjö är det viktigt att komma ihåg att arbetsmiljön bör erbjuda de bästa förutsättningarna, så att din personal kan koncentrera sig och ha ett jämnt och starkt arbetsflöde. Ett kontor i Växjö i rätt läge ger dig också en fantastisk utsikt över staden och om du har tur även över Växjösjön. Du kommer också att märka att ditt kontor kommer ligga nära service, affärer och restauranger samt kultur och handel. Några exempel på företag som i nuläget har kontor i Växjö är Skanska, Svenskt näringsliv, KPMG, Danske Bank och Kärnhem. Det finns fortfarande många kontor kvar att välja mellan i Växjö, oavsett hur stort ditt företag är. Kontorets lokaler kan också anpassas till din specifika verksamhet så att du kan arbeta mer effektivt och få en riktigt trivsam arbetsmiljö.  Många kontor i Växjö finner det viktigt att uppmuntra Växjös gröna rykte, och ser därför till att alla val och planlösningar är energieffektiva och att fastigheten har godkänts.

Växjö kommun investerar mycket i sitt företagsliv, och om du bestämmer dig för att öppna ett kontor i Växjö så kan du räkna med att kommunen kommer att besöka dig. De gör dessa besök på hösten samt på våren, och de brukar göra totalt 80 besök på ett år. Syftet med företags besöken är att öka kunskapen och förståelsen för företagens villkor och förutsättningar, så att kommunen kan hjälpa till och göra skillnad. Via dessa besök får kommunen chans att ta del av synpunkter och idéer samt få information om företagens olika ideer och deras framtidsplaner. Synpunkterna kan handla om allt från kontor och lokaler till skola och trafik.

         

Shoppingmöjligheterna är bra, det finns ett stort shoppingområde med precis alla butikerna man kan önska sig. Grand köpcentrum ligger i yttre delarna av staden, mot motorvägen. Men även centrum bjuder på trevliga butiker, de flesta populära butikskedjorna har butiker i de centrala delarna av Växjö och därmed kan man promenera en runda och antingen skyltfönster shoppa eller verkligen shoppa loss i de centrala delarna av staden.

Köpkraft i området

Det finns fem olika torg i Växjö stadskärna, vilket inkluderar Oxtorget, Teatertorget, Båtsmanstorget, Stortorget och Vattentorget. Alla stadens torg utom Vattentorget fungerar till största del som parkeringsplatser för alla Växjös besökare. Du finner även flera affärer, caféer, teater, bio, hotell, restauranger och annan service runt om i Växjö. I Växjö kommun finns många små och medelstora företag inom en mängd olika branscher, och det finns ett brett utbud av lediga lokaler i Växjö. Många företagare söker sig till Växjö inte bara för dess popularitet, utan för att hitta lokaler eller kontor för ett resonabelt pris.

Då de flesta invånarna har bra jobb och god inkomst är köpkraften enorm och de flesta lokala affärerna förlitar sig på den lokalbefolkningen. Växjöborna går ofta ut på restaurang och är noggranna med att köpa goda råvaror varje gång dem är ute och handlar.

Parkeringsmöjligheter

Det finns gott om parkeringsplatser i Växjö, såväl i samband med shopping som i centrum. Torgen kan man oftast parkera på. Om man bestämmer sig för att satsa på Växjö, så är det även lätt och bekvämt att betala för parkering, antingen traditionellt med småmynt eller via kontokort. Man kan också betala p-avgiften via mobilen via en app vid namnet Easypark. Om man parkerar på kommunala p-platser, stadens gator eller vid ett torg så kan du betala p-avgiften via din mobiltelefon.

Har du eller dina kollegor en elbil, gasbil eller en etanolbil så är Växjö med sitt miljötänk perfekt. I Växjö kan du ladda bilen eller tanka med etanol och biogas. I Växjö finns det flera laddstolpar för din elbil bland de många parkeringsplatserna. Laddstolparna kan ladda din bil under en kort tid medan du eller dina kollegor gör era ärenden eller besöker ett annat kontor. Du kan välja mellan snabbladdning och långsam laddning. I Växjö kan du fortfarande ladda din bil helt kostnadsfritt vid en av elstolparna. HVO är det nya biodrivmedlet som du finner väl utbrett runt om i Växjö. Den mesta delen av den diesel som säljs på bensinmackar i Växjö innehåller minst 30 % förnybar andel av HVO. Om du kör din bil med HVO så minskar du din klimatpåverkan med över en tredjedel över ett års tid. Dieseln är tillverkad av tallolja, rapsolja och slaktavfall. Under 2015 invigdes Växjös första tankställe för ren HVO, och denna tankstation används av åkeribranschen. Du kan tanka din bil eller ditt fordon med E85 på ett flertal olika bensinstationer runt om i Växjö.

Växjö är väl känd att vara en riktigt trevlig cykelstad, trots gott utbud av vägar och parkeringsplatser. Det är lätt och roligt att cykla i Växjö, och det finns många cykelleder som leder till sevärdheter i och runt Växjö. Du får närheten till natur och sjöar som inte ligger långt från stadens centrum.

Utveckling i området

Eftersom det finns en sådan stor tillgång till lokaler, kontor och en unik etableringsservice så är det inte konstigt att Växjö är ett av Sveriges starkaste framtidsnav. Enbart i Växjö sysselsätter logistik, transport och partihandeln runt 2500 medarbetare och är därmed den tredje största branschen efter IT och tillverkning. Ett kontor i Växjö gör det möjligt för dig att ta del av denna framgångssaga. Växjö blev även nominerad till Årets logistikkommun under 2015. Det byggs nya lokaler och även bostäder, just nu är det Arenaområdet som har ett stort byggprojekt där man kommer bygga såväl kontorsplatser som bostadsplatser.

Växjö kommuns näringslivsservice stöttar och hjälper Växjös näringsliv. På deras hemsida kan du få tips och information om företag och organisationer, och informationen kan vara till stor hjälp om du har ett nystartat  företag eller en etablerad verksamhet. Om du bestämmer dig för att öppna ett kontor i Växjö får du inte bara vara en del av en barnvänlig, trevlig och naturskön stad, du får också ta del av ett starkt näringsliv som backar dig via Växjös kommuns insatser.

Om du bestämmer dig för att öppna ett kontor i Växjö kommun, så kommer du verkligen att uppskatta stadens näringsliv, universitet och turism. Växjö är stolta över att vara Europas grönaste stad, och det är viktigt för Växjö att skapa en hållbar framtid. Ambitionen för Växjö kommun  är att vara en grön plats som präglas av ett uppfinningsrikt och brett miljöarbete, stark tillväxt, trivsel och ett gemensamt arbete.

Industrier

Det finns många stora och viktiga företag i Växjö. I Växjö kommun finns många små och medelstora företag inom en mängd olika branscher. Även en del företag som tillhör stora, multinationella företag finns på plats, exempelvis Visma, KPMG m.m.

De största arbetsgivarna med antal anställda i Växjö är som följer:
          VOLVO Construction Equipment AB 900
          Visma Spcs AB 400
          Staples Sweden AB 385
          Södra Skogsägarnas Ekonomisk förening 375
          Combitech/SAAB 350
          ATEA 320
          IV Produkt AB 230
          Samhall AB 230
          General Electric Power Sweden AB 220
          Getinge Disinfection AB 205
          Alwex 200
          Trygg-Hansa Försäkring Filial 180
          Wexiödisk 170

 

Växjö är Smålands mest händelserika stad, både när det gäller samhällsservice, industri och olika företag. Detta gör att staden är populär att bo i och att det verkligen finns gott om arbeten, vilket tydligt lockar många till att både etablera företag med kontor i Växjö samt att bosätta sig och arbeta i staden.

Växjö kommun strävar efter att erbjuda ett bra näringslivsklimat och därmed locka allt fler företag till kommunen. Förutom det goda utbudet av lokaler och kontor i Växjö är kommunen väldigt samarbetsvillig och erbjuder företagen all stöd som är nödvändig för att etablera sig eller expandera. Detta bidrar till att förtroendet är stort och då man redan ser de etablerade företagen som verkar växa konstant blir man motiverad till att antingen etablera nytt kontor eller flytta befintliga kontor till kommunen.

Hotell och övernattningsmöjligheter i området

Utbudet av hotell och konferens är väldigt bra, Växjö bjuder på en rad fyrstjärniga hotell och dessa är utrustade med bra konferensmöjligheter. Exempel på populära hotell för såväl turister som besökande på kontor i Växjö är Elites två trevliga hotell, Stadshotellet samt Park, Royal Corner och några mindre hotell mitt i centrum. Scandic har ett stort hotell som ligger i de yttre delarna av staden. Det finns även ett par trevliga hostels och Evedals vandrarhem man kan övernatta på när man är i Växjö.

Om man letar efter ett hotell i Växjö kan man googla innan bokning, då får man en hel del bra tips.

Favorithotellet i Växjö är oftast antingen PM & Vänner Hotel eller Teleborgs Slott. Men just för affärsresande kan man välja bland:

  • Clarion Collection Hotel Cardinal
  • Elite Park Hotel
  • Elite Stadshotellet Växjö
  • Best Western Royal Corner Hotel
  • PM & Vänner

Det hotell som ligger nära till shoppingcentret Samarkand är Scandic Vaxjö. Det finns även en rad idylliska hotell utanför staden, nära till sjöar, med en underbar natur runt omkring, dessa är: Evedal, Toftastrand, Öjaby Herrgård och populära Teleborgs Slott som många turister väljer. De billiga hotell alternativen i Växjö är Hotel Esplanad samt Hostel Evedal.