Introduktion till området

Växjö har runt 85 000 invånare och många av dessa invånare bor i Växjö stad. Staden tillhör länet Småland som har totalt 1.2 miljoner invånare. Det kanske inte är så välkänt, men Växjö har också en egen flygplats! Växjö universitet går under namnet Linnéuniversitetet och har ca 31 000 studenter. Staden har ett expansivt och bra näringsliv, med över 7000 olika företag. Växjö är sedan länge känt som en handelsplats och det tar bara 35 minuter att ta sig till E4. Staden har ett fullt kulturliv, ,mycket turism och ett mycket bra samarbete mellan kommunerna och näringslivet. Om man letar efter lokaler i Växjö får man inte bara tillgång till ett etablerat näringsliv, utan man kommer även att starta sin verksamhet i en stad som redan är känd att fungera som en stark handelsplats.

Under året 2010 vann Växjö ett pris som går under namnet ”Årets stadskärna”. Malmö kom på andra plats och Jönköping kom på tredje plats. Juryns motivering var följande: Växjö har genom att använda en målmedveten strategi och en god struktur med bred förankring och stabil ekonomi lagt grunden för en stark hållbar stadsutveckling. Lagandan är på topp, och genom en fokuserad kraftsamling har man visat resultat på kort tid som gett stora avtryck. Målet är lätt att se, för alla är lagspelare i samma lag. Första halvlek har bjudit på snygga mål och starka passningar till Växjös fördel. Nu är det dags för att spela halvlek! Att hyra lokaler i Växjö, eller att köpa lokaler i Växjö gör att du kan ta del av inte bara det starka näringslivet, men även njuta av en stad full av kultur och nöje!

Växjö beskrivs av många som Europas grönaste stad på grund av sitt positiva miljötänk, och staden ligger omkring 180 meter över havet och är till större delen omgiven av sjöar. Norr om staden ligger Helgasjön och i nord hittar du Toftasjön. I syd finns Norra Bergundasjön och Södra Bergundasjön och centralt finner du Växjösjön och Trummen. I södra Växjö finner du Linnéuniversitetet och universitetets Växjöcampus. Bredvid den centrala Växjösjön finner du Växjös sjukhus, Växjös central-lasarett. Nord om sjukhuset ligger Växjö domkyrka. Om du färdas åt väster finner du domkyrkan, som är placerad i Växjös stadskärna uppbyggt med rutbebyggelse.

Det finns fem olika torg i Växjö stadskärna, vilket inkluderar Oxtorget, Teatertorget, Båtsmanstorget, Stortorget och Vattentorget. Alla stadens torg utom Vattentorget fungerar till största del som parkeringsplatser för alla Växjös besökare. Du finner även flera affärer, caféer, teater, bio, hotell, restauranger och annan service runt om i Växjö. I Växjö kommun finns många små och medelstora företag inom en mängd olika branscher, och det finns ett brett utbud av lediga lokaler i Växjö. Många företagare söker sig till Växjö inte bara för dess popularitet, utan för att hitta lokaler eller kontor för ett resonabelt pris.

Växjö bjuder på ett ett väldigt rikt kulturliv. Kulturlivet i Växjö håller hög kvalitet, amatör- och semiamatörkulturen är i full rulle och det finns många gästspelare som besöker staden. Det är många människor som vill vara med och njuta av eller medverka i Växjös kulturliv! Det finns mycket att göra i Växjö, och många sevärdheter och museer att besöka. På internetsajten Växjö & Co hittar du alla spännande ställen runt om i Växjö som du kan besöka. Stadens parker är ofta fyllda av människor som vill umgås eller bara slappna av i den vackra naturen.

Man kan antingen sitta på en fin parkbänk och bara njuta av stillheten, eller bege sig ut på sin cykel runt om parken eller aktivera sig på annat sätt. Musiklivet i Växjö är fantastiskt och du har mycket att välja på! Många kända artister har spenderat tid i Växjö eller är uppväxta i Växjö. Du kan köpa biljetter hos t.e.x. BiljettCentrum om du vill besöka ett av Växjös många evenemang. Det finns också många olika sorters musiklokaler och andra lokaler tillgängliga i Växjö, vilket ger utrymme inte bara för företag men även för kultur.

Områdets infrastruktur

Växjö har en bra och trygg lokaltrafik som sköts av Länstrafiken Kronoberg. På deras hemsida kan man hitta lättillgänglig information om resande med tåg och buss. De erbjuder också tryckta tidtabeller för buss och tåg som du hittar du på bussen, hos Kundcenter och hos deras försäljningsställen. Du kan också ladda ner tidtabellerna på deras hemsida under Tidtabeller. Du kan även söka efter en resa, se tider och köpa mobilbiljett för buss i deras reseapp. Med så bra förbindelser så blir det lättare att välja rätt lokaler i Växjö eftersom läget är mindre viktigt.

Det finns många bra förbindelser mellan Växjö och huvudstaden Stockholm samt andra städer. Du har alternativet att flyga och ta dig till flygplatsen med hjälp av flygbussarna, eller ta tåget med SJ . Det finns även ett stort urval av bussar mellan Växjö och Sveriges andra städer. Om du har ett möte i Stockholm men lokaler i Växjö så har du möjligheten att ta dig mellan städerna snabbt utan att behöva använda bilen, allt för att hjälpa Växjö att bli ännu grönare!

Företagsliv

Växjö är Smålands mest händelserika stad, både när det gäller samhällsservice, industri och olika företag. Växjö har dessutom ett rikt kulturliv och nattklubbsliv tack vare universitetet som finns placerat i Växjö. Universitetet och företagarandan gör också att staden växer vidare både på höjden och på bredden, vilket ger ännu mer tillgång till lediga lokaler i Växjö. Förr i tiden brukade man säga att Växjö var en plats där vägarna möttes, men nu har den fått en helt egen identitet som blir starkare varje år. Växjö brukade vara en gammal marknadsplats och har därför rika anor som staden måste bevara. Lokaler i Växjö har ofta sjöutsikt. Detta är inte så konstigt eftersom staden nästan helt omges av vatten.

Växjö är en av Sveriges mest kända universitetstäder och har även ett dynamiskt näringsliv. I växjö får du närheten till ”Glasriket” vilket inkluderar företag som Kosta Boda och Orrefors. Du får också tillgång till Möbelriket” som ligger i Lammhult. I centrala Växjö är det kring universitetet du finner mest aktivitet. Linnéuniversitetet bildades genom sammanslagningen av Växjö universitet och Kalmar högskola. Detta har ytterligare stärkt Växjös position och vi väntar på att se ännu mer expansion. 

Hur fungerar det egentligen att hyra lokaler i Växjö, vad ska man tänka på och vilka regler gäller? Kanske är du en nyföretagare som är på gång att börja leta efter din första lokaler eller behöver du bara lite tips över hur man går tillväga? De flesta företag byter inte lokaler eftersom det är så mycket jobb inblandat, och därför är detta ett relativt okänt område för många. En flytt kommer på olika sätt att påverka ert företag och dess personal, och en mängd olika faktorer spelar in för att ert företag ska få ut så mycket som möjligt av flytten. Till exempel gäller det att man vet precis vilken typ av lokaler ni letar efter, vilken storlek på lokalen ni vill hyra och vad lokalen ska användas till.

Kommer ni att utöka företaget under den närmaste framtiden är det troligen smartast att hyra en större lokal som ni kan växa i. Har lokalens placering en stor betydelse för er? Ju bättre förberedd ert företag är innan ni börjar leta desto smidigare kommer flytten att gå för alla inblandade. Alla företag har olika behov och förutsättningar, och det funkar inte samma för alla!

Hur hittar man lokaler i Växjö? När du letar efter nya lokaler för ditt företag, så kan det vara bra om läget för lokalen grundar sig i företagets grundidé. Valet av läge kan inkludera punkter som närhet till dina samarbetspartners och dina leverantörer. Kanske är det närheten till en viss råvara, till olika transportleder eller till en viss adress som avgör.

Läget kan också vara viktigt för ditt företag och dina anställda, då det gäller att ta sig till och från jobbet på ett smidigt sätt. Du kanske måste räkna med att det kan vara trafikköer på morgnarna som gör att din personal ofta blir försenad. Lokalen du letar efter ska inte bara passa ditt företag, lokalen måste också skapa en arbetsplats där din personal kommer att trivas. Genom att analysera ditt företags behov innan du börjar leta så kan du spara både tid och pengar på ett vettigt sätt.

En trivsam arbetsmiljö är viktigt och kan skapa riktig arbetsglädje bland dina anställda. När dina anställda trivs och mår bra har ditt företag möjlighet att utvecklas. Du behöver därför kanske även fundera på vilken sorts service som finns i det område där du letar, är det till exempel viktigt för din personal att det finns lunchrestauranger i närheten? Ju längre ut från centrum du hamnar, desto större behov kommer du att ha av parkeringsplatser, både för dina kunder och din personal.

Ska du öppna en butik behöver du också tänka på om det finns kunder i närheten. Hur tar sig de kunderna till och från din lokal och är de beredda på att resa för att komma till din lokal? Behöver din lokal skyltläge? Vad som är rätt läge för en lokal är ofta en kostnadsfråga. Ju mer centralt din lokal ligger, desto högre hyra får du räkna med att betala. Du kommer antagligen inte hitta en lokal som är helt perfekt, utan du kommer att få kompromissa med dina önskemål.

Att tänka på innan du väljer lokaler i Växjö

  • Har du eller ditt företag ett stort behov av att ha närhet till dina kunder eller dina samarbetspartners?
  • Vilka konkurrensfördelar får ditt företag om lokalen ligger i ett specifikt område?
  • Vilka transportmöjligheter och annan tillgänglighet behöver ditt företag?
  • Vilket behov av parkeringsplatser har din lokal för personal och kunder?
  • Behöver din lokal ha tillgång till kollektivtrafik eller service t.e.x butiker eller restauranger?
  • Är det viktigt att ditt företag finns i ett visst område av andra skäl?
  • Hur mycket är ditt företag beredd att betala?
  • Hur stor lokal letar du efter?

Hur stora lokaler du behöver beror på ditt företags specifika behov. Lokalen ska vara anpassad för vad ditt företag gör och vilka maskiner du använder. Alla företag har olika behov och därför finns det inte några generella regler för hur många kvadratmeter som krävs för din specifika lokal. Man brukar säga att ett kontor för en person inte ska vara mindre än 8-10 kvadratmeter. Om man vill basera sin lokalyta på kontorslokaler så kan man räkna med ungefär 25 kvadratmeter per arbetsstation, inklusive andra utrymmen som mötesrum, förvaring, personalrum, kök med mera.

Lokaler består vanligtvis av olika typer av ytor förråd och rum. När ni funderar över hur stora lokaler ni behöver för er verksamhet, räkna inte bara per arbetsstation, utan räkna även andra utrymmen som behövs till exempel kök, mötesrum, lunchrum och förvaring. Att försöka trycka in mycket personal på en liten yta är sällan en bra idé. Att sitta för nära varandra kan ge upphov till stress. Moderna lokaler har ofta en öppen planlösning. Med hjälp av en öppen planlösning man effektivt utnyttja ytan på ett smidigare sätt än vad man kan i lokaler med enskilda kontor.

När du börjar leta lediga lokaler i Växjö bör du fundera på vad det är du letar efter, vad lokalen får kosta och så vidare. Då blir det mycket enklare att hitta en lokal som passar ditt specifika företag. Då du har hittat lokaler som stämmer med ditt företags önskemål ska du självklart titta på lokalen. Det är ungefär samma sak som om du skulle titta på en lägenhet för dig själv. Vilket intryck ger lokalen?  Ser lokalen sliten ut eller är den nyrenoverad? Om lokalen är i behov av att renovering är det viktigt att ta reda på om  det är fastighetsägaren eller ditt företag som står för kostnaden.

Upplever du att det finns störande ljud från gatan utanför eller kanske från fläkten? Det är också viktigt att etablera om du tror att dina anställda kommer att trivas i lokalen. Har lokalen en potential som gör att ditt företag kan utvecklas åt rätt håll? Lokalen kontorets utformning samt läge m.m. kan vara en viktig del i ditt företags framtida historia.

Vilka regler gäller när man hyr lokaler i Växjö? När man ska hyra lokaler kan man träffa på olika regler beroende på vilken hyresvärd man kommer i kontakt med. Om du redan har varit och tittat på lokaler, så har du säkert redan diskuterat de största frågorna med uthyraren. Hyresvärden brukar ofta bedöma hyresgästen från följande kriterium: Om företaget du planerar att driva är lämplig för lokalen och för området där lokalen finns. En del hyresvärdar vill att man ska ha ett registrerat företag, ett aktiebolag, ett handelsbolag eller en enskild firma. En kreditupplysning görs alltid,  där hyresvärden kan kolla att hyresgästens kreditvärdighet är ok. Det är därför viktigt att inte ha några betalningsanmärkningar.

 

Parkeringsmöjligheter

Om du bestämmer dig för att satsa på en lokal i Växjö, så är det även lätt och bekvämt att betala för parkering, antingen traditionellt med småmynt eller via kontokort. Du kan också betala p-avgiften via mobilen via en app vid namnet Easypark. Om du parkerar på kommunala p-platser, stadens gator eller vid ett torg så kan du betala p-avgiften via din mobiltelefon. Växjö kommun erbjuder denna tjänst genom ett företag vid namnet Easypark. Anmäl dig eller ditt företag hos Easypark via telefon 0770-11 22 00. Dom kan också ge dig vidare information. Observera att det tas ut en administrativ avgift av mobiloperatören när du använder mobiltjänsten. I Växjö kan du betala via tjänsten SMS-parkering. Betalning av p-avgiften sker med ett SMS som du skickar via din mobiltelefon. Du kan om du vill betala för en timme i taget eller längre. Du får också en påminnelse innan parkeringen går ut vilket hjälper dig att hinna tillbaka i tid.

Om du vill ha mer information kan du alltid kontakta Växjö kommun. Du kan också köpa ett parkeringskort som gäller under 31 dagar. Då får du parkera fritt på parkeringsplatser som ligger i Växjö zon 2. Du får dock parkera i maximalt två dagar i följd. Månadskortet köper du hos kommunen och det kostar ungefär 450 kronor per månad. På parkeringsplatserna vid Bergendahlska gården och vid Brandstationen så kan du hyra en enskild parkeringsplats till en kostnad av ungefär 500 kronor/månad

Industrier

Växjö är en av Sveriges mest snabbt växande städer och har en imponerande drivkraft, närhet till naturliv och vackra sjöar samt ett populärt universitet och flera nya byggnader. Allt detta har gett en större efterfrågan på alla typer av bostäder och lokaler. Växjö ligger i ett skogrikt område och det faller sig därför naturligt att skogen länge har varit viktig för Växjös näringsliv. Södra Skogsägarna har sitt huvudkontor i Växjö. Staden är också en handelsstad med många affärer, butiker, lokaler och stormarknader och de stora kedjorna har stora lager strax utanför tätorten. SPCS, (Scandinavian PC Systems) är ett företag som grundades i Växjö under 1984, precis som spelföretaget Boss Media som startades under 1999.

Den mesta av Växjös energibehov kommer från fjärrvärme från Sandviksverket. Grand Samarkand är ett köpcentrum som öppnade upp i handelsområdet Samarkand under våren 2011. De blev valda till Sveriges bästa köpcentrum under 2011-2012. I Videum Science Park finner du runt 110 företag, organisationer och olika institut. Videum Science Park har ett nära samarbete med Linnéuniversitetet, både genom samarbete och avstånd.