ChatGPT förutspår: Så kommer framtidens kontor att utvecklas

ChatGPT förutspår: Så kommer framtidens kontor att utvecklas

29
feb
2024
Steen Uno
Utöver en årlig rapport om kontorsanställdas förväntningar på deras arbetsliv och kontor som arbetsplatser, bad även Nordens största börsnoterade fastighetsbolag, Castellum, en AI-robot att titta in i kristallkulan.
29
feb
2024
Steen Uno




"Hybridarbete, där anställda kan arbeta på kontoret och på distans, förväntas bli allt vanligare. Kontor kommer att utformas för att stödja olika arbetssätt och behov med flexibla arbetsplatser, mötesrum och teknisk infrastruktur för effektivt samarbete oavsett plats."

I sin senaste rapport publicerad före jul, 'Framtidens arbetsliv 2023', bad det välkända nordiska fastighetsbolaget Castellum Chat GPT att svara på vad som kännetecknar framtidens kontor.

AI-roboten förutspår att fokus på hälsa och välbefinnande, flexibilitet, hållbarhet, samarbete och teknik kommer att bli centrala element i framtidens kontor.

Chat GPT förutspår att mer teknik i digitala kommunikationsverktyg såsom virtuell verklighet, förstärkt verklighet och andra molnbaserade plattformar kommer att bli betydande verktyg för framtida samarbete på kontoret.

Anpassningsbart

"Framtidens kontor kommer att påverkas starkt av teknik och digitalisering, inklusive avancerade digitala kommunikationsverktyg, molnbaserade samarbetsplattformar, VR och AR, som kan stödja virtuella möten och distanssamarbete.

Andra nya teknologier, såsom intelligenta sensorer och ytterligare automatisering, kommer på kort tid att skapa alltmer effektiva och anpassningsbara arbetsmiljöer i företagen," rapporterar Chat GPT till Castellum.

 

 



Chat GPT förutspår större fokus på hälsa och välbefinnande, flexibilitet, samarbete, 
hållbarhet och teknik för att bli centrala element i framtidens kontor.
                                                                                                                            Foton: iStock
                                                                                                                       

 

 

"I framtiden kommer kontorsutrymmen och miljöer att utvecklas för att bli alltmer flexibla och anpassningsbara för att möta företagens föränderliga behov och aktiviteter på bästa möjliga sätt.

Det kan inkludera allt från modulära möbler och väggar som kan flyttas vid behov till flexibel belysning och individuella akustiska lösningar för att stödja och förbättra en mångfunktionell arbetsmiljö."

Rymligt och mångsidigt

Castellums AI-robot noterar att framtidens kontor kommer att prioritera anställdas välbefinnande och hälsa: Fitness- och wellnessanläggningar, gröna utomhusområden för avkoppling, belysning och luftkvalitet som främjar en hälsosam arbetsmiljö.

Kontorsmöblerna och designen kommer att fokusera mer skarpt på hållbarhet och miljömedvetenhet med återvunna material, energieffektiva lösningar, gröna tak och väggar, avfallshantering och återvinningsalternativ.

 

 



Framtidens kontor kommer att prioritera anställdas välbefinnande och hälsa: Fitness- 
och wellnessanläggningar, gröna utomhusområden för avkoppling, belysning, 
luftkvalitet som främjar en hälsosam arbetsmiljö, noterar Castellums AI-robot.


 

"Framtidens kontor innehåller utrymmen som främjar samarbete, kreativitet och innovation: Gemensamma mötesrum, kreativa arbetsstationer eller innovationshubb där anställda kan utbyta idéer och arbeta tillsammans på projekt.

Överlag kommer utformningen av framtidens kontorsarbetsplats att bli alltmer rymlig och mångsidig för att rymma de olika behoven hos de anställda. Det kommer att säkerställa utrymme för att främja inkludering och jämlikhet," säger Castellum Chat GPT.

Kollegorna viktigast

Castellum-rapporten - författad av Castellums mänskliga experter - slutsatsen är att kontoret har återvänt. Nio av tio skandinaviska anställda utför arbete från fysiska kontor minst hälften av arbetsveckan.

Återigen har kontoret blivit en social knutpunkt. Två av tre anställda anser att kontorsutrymmena är mycket eller de viktigaste för deras sociala liv.

 


 



Två av tre anställda tycker att kontorsutrymmena är mycket eller de viktigaste för 
deras sociala liv, och den starka kontorsfördelen och attraktionen är de anställda, 
slutsatsen av Castellum-rapporten 'Framtidens arbetsliv 2023'.


 

"Kontoret är kollegorna. Den främsta fördelen och attraktionen med kontoret är alla dess anställda. I genomsnitt anger 62% av de svarande sina kollegor som viktigast på kontoret. Unga människor är generellt mer positiva till kontoret.

Yngre och äldre anställda är överens om att tillgängligheten till kontoret är A och O. Platsen måste vara nära bostäder, kollektivtrafik eller parkering," summerar 'Framtidens arbetsliv 2023' Castellum-rapporten. ●

 

 

Read more:
Castellum.se: Framtidens arbetsliv 2023
Jabra.com: Study reveals biggest future of work trends for 2024
Knightfrank.co.uk: Predictions for office and workspace trends in 2024
Theglobeandmail.com: The future of work is an amenity-first workplace

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp