arrow_upward

Vänersborg

Vänersborg är centralort i Vänersborgs kommun och en tätort i landskapet Västra götaland. Staden är även kansliort för Vänersborgs tingsrätt med lokaler i Vänersborg. Före länsammanslagningen var staden residensstad för Älvsborgs län och är idag...Läs mer

Skapa sökprofil

Företag och lager i Vänersborg

De allra första planerna på att anlägga en stad vid Vänerns södra spets gjordes redan 1544 Men det dröjde ytterligare ungefär 100 år, till 1641, innan staden grundades. I februari 1644 fick staden sina stadsprivilegier av drottning Kristinas förmyndarregering. Senare samma år, och under flera följande år, är staden plats för åtskilliga slag mellan Danmark-Norge och Sverige. 1646 lämnas staden efter att ha blivit plundrad på sina kyrkklockor och därefter bränts ner. Staden hämtar sig dock relativt snabbt och 1680 blir Vänersborg residensstad i Älvsborgs län. Staden är därefter en livlig handelsplats och åtskilliga företag har haft kontor eller lager i Vänersborg.

Militärstaden, företagsstaden och lager staden Vänersborg

Staden har en lång historia av krig bakom sig och redan 1685 förlades det första regementet till platsen. Västgöta-Dals regemente skulle sedan finnas på platsen fram till 1906 då det flyttades regementet slutligen till Halmstad. Med syfte att få fart på stadens långsamma utveckling förlades istället Västgöra regemente till staden. Under sin storhetstid hade regementet möjlighet att utbilda drygt 3000 värnpliktiga. Det fanns dock bara på platsen en mycket kort tid och redan 1925 togs beslutet att lägga ner regementet för gott och 1927 avslutades övningarna på platsen. Efter det att regementet avvecklats öppnades istället ett sinnessjukhus i samma lokaler, Källhagens sinnessjukhus. I dagsläget har hela regementsområdet omvandlats till lägenheter, kontor och lager i Vänersborg.

Tvåstad, Trestad och Fyrstad

Vänersborg är en del av gruppen Fyrstad, tillsammans med Trollhättan, Uddevalla och Lysekil. Målet med regionen Fyrstad är att samarbeta som en enda stad inom bostäder, utbildning, näringsliv och service. Staden ingår även i grupperingarna Tvåstad, tillsammans med Trollhättan, och Trestad, tillsammans med Trollhättan och Uddevalla. Som så många andra städer fokuserar Vänersborg på att erbjuda ett gott klimat för företag av alla storlekar. Som en del av detta finns tillgång till hjälp för företagare på internet. Man anordnar även föreläsningar, träffar och olika sorters seminarium som riktar sig först och främst till småföretagare. Satsningen har lett till att Vänersborgs kommun ligger på sjätteplats i rankingen för ”Årets företagarkommun”. Staden har dessutom goda prognoser för framtiden där föreningen Företagarna, spår att tillväxten i området kommer att öka, inte minst för placering av industrilokaler och lager i Vänerbsorg. Senaste skattningen visar också att företag i Vänersborg omsätter mest i hela regionen.

Utbudet av lagerlokaler i Vänersborg

Åtskilliga stora företag har valt att förlägga sina lager till Vänersborg. 2016, påbörjade NCC bygget av ett logistiklager för Vaner DC. Företaget äger bland annat klädbutikerna Dressman, BikBok och Carvings. Byggnaden kommer vara på totalt 53 000 kvadratmeter, varav 9 000 kommer att vara ett 30 meter högt så kallat höglager. Lagret är än så länge ganska unikt och kommer att till största delen att vara automatiserad. Det vill säga, packning och hämtning kommer till största delen att skötas av robotar. Mänskliga arbetare kommer främst finnas vid plockstationer och vid lastning och lossning. Staden har även åtskilliga andra lagerlokaler till uthyrning. Både vid det gamla regementsområdet och på andra platser i staden. Tack vare närheten till såväl Trollhättan och Göteborg så finns goda kommunikationer till och från staden. Oavsett om företaget har behov av transporter via landsväg, tåg, flyg eller båt.

Din sökning gav inga träffar
Sortera efter
Visningar