3D- skrivning har nått flera framsteg under de senaste åren och i USA, Kina, Arabemiraterna och Ryssland har redan byggnader designade med hjälp av 3D- byggteknik.
I år har det danska företaget, 3D printhuset, lanserat sitt första 3D byggprojekt i Europa med att starta byggningen av ett litet kontorshotell med 3D-tryckteknik i Danmark.
"Projektet har haft många utmaningar. Europa är entusiastiskt över 3D-skrivning och byggteknik då de erbjuder en myriad av fördelar jämfört med traditionella byggmetoder. Dock finns det också de som är skeptiska om teknikens hållbarhet. Också byggregler inför många utmaningar"
"Vi hoppas att vår byggnad, den första 3D-byggnaden i Norden, kommer att inspirera andra och leda vägen för mer 3D-konstruktion” säger 3D Printhusets VD Henrik Lund-Nielsen i samband med 2017 lansering av en 3D-skrivare som kommer att forma de första byggbetongskikten.
Byggnaden som fått namnet BOD, från 'Building on Demand', är den första i sitt slag. Det är en kompakt kontorsbyggnad på 50 kvadratmeter utan några hörn alls och presenterar framtiden för 3D-teknik och arkitektur men sina avrundade väggar.
Kontorshotellet printas ut nästan i sin helhet ur en enorm 3D-skrivare och är därför väldigt kostnadseffektivt. Bild: 3dprinthuset.dk
Skrivaren som printar ut byggnaden är en XXXL-versionen av de traditionella 3D-skrivare som har använts för utskrifter de senaste åren. Denna 3D-skrivaren har måtten 8 x 8 x 6 meter och skriver ut på 2,5 meter per minut. Varje lager av utskrift är 2 cm högt och 5-7 cm brett.
Skrivaren skriver ut allt förutom dörrar och fönster. 3D-teknik är därför ett mycket kostnadseffektivt sätt att bygga och kommer att skapa nya stillösningar inom bygge.
Kontorbyggnadens väggar kommer bestå av betongblandning och brimewool-isoleringsmaterial som blandas ihop redan vid utskrivningsskedet. Isoleringsmaterialet är tillverkat av naturliga och hållbara material, samt överensstämmer med de nordiska byggreglerna.
"3D-byggteknik är något vi har kunnat och vetat om sen länge i Europa. Problemet har luggit i att konstruktionen har varit långsam p.g.a. många byggkoder och standarder", säger Jakob Jorgensen, projektledare för 3D-Printhuset. Tekniken ger mer läsbara planeringsmöjligheter, men genomförandet är inte lika enkelt.
"I det här projektet planerade vi också att göra taket med 3D-teknik och vi hade flera olika alternativ för detta. Dock hittade vi ingen helt tillfredsställande lösning så vi bestämde oss för att göra taket på ett traditionellt vis", säger Jakob Jorgensen.
Den danska byggbranschen producerar nästan en miljon ton byggavfall per år. 3D-teknik kan kraftigt minska mängden avfall som genereras av byggandet. 3D-utskrift använder exakt den mängd material som byggnaden behöver, varav inget extra byggmaterial kvarstår.
Betongblandningen som används för 3D-utskrifter kan också utnyttja överskottsmaterial, vilket gör denna typ av byggteknik mer ekologisk och hållbart. Dessutom används mindre material och naturresurser än vid traditionellt bygge.
I lagren kan man använda sig av byggnadsavfall. Bild: 3dprinthuset.dk
BOD kommer att slutföras i november 2017 och byggnaden kommer fungera som kontorshotell där lokala företag kan hyra lediga lokaler under korta perioder.
"Även om BOD inte är en stor byggnad, är det ett utmärkt exempel på vad 3D-byggnadsteknik kan uppnå” betonar Henrik Lund-Nielsen.
"Vi är stolta över att bygga det första 3D-skrivna huset i Europa som är dessutom både hållbart, miljövänligt och innovativt. Vi vill vara pionjärer i 3D-tryckkonstruktion i Norden och Europa."