Kontorsleverantörer remobiliserar: Corona har förändrat arbetsflödena för alltid

Kontorsleverantörer remobiliserar: Corona har förändrat arbetsflödena för alltid

16
jun
2021
Steen Uno
Globala kontorsleverantörer inser att Covid-19-pandemin har förändrat arbetsflödet för kontor för alltid. Enligt MatchOffice Industry Survey 21 har företagens nödlösningar under förra året nu utvecklats till nya arbetsmetoder.
16
jun
2021
Steen Uno


Bild på Olga Fomenko, Terese Brandstrup Thomsen och Steen Uno

De globala kontorsfastighetsmarknaderna remobiliserar efter ett dramatiskt år, som förutom att ha orsakat betydande och allvarliga ekonomiska förluster också helt förändrat förutsättningarna för hyresvärdarnas framtida intäkter.

Just nu genomgår kontorsföretag runt om i världen försiktig återupptagning, men hyresvärdar väntar fortfarande på i vilken utsträckning deras hyresgästers anställda kommer att återvända till sina kontorsmiljöer efter att ha vant sig vid att arbeta hemifrån de senaste 16 månaderna.

 MatchOffice Industry Survey 2021, visar att pandemin har förändrat hyresgästernas arbetsflöden så drastiskt att det har fått konsekvenser för både affärer och inkomst.

Den nya årsredovisningen, baserad på aktuell rapportering från 1.317 kontorsoperatörer i 55 länder, visar således att nästan en tredjedel av dem räknar med en stark och till och med allvarlig nedgång i hyrda kontorskvadratmeter 2021.

 

Långvarig effekt

"Utan tvekan kommer en betydande del av förändringarna i kontorsmiljöerna som utlöses av koronaviruslåsningarna att bli långvariga - vissa av dem med säkerhet till och med permanenta.

Många hyresvärdar har dock med framsynthet använt låset för att uppgradera sina kontorslokaler och design för att vara redo att matcha de nuvarande förändringarna av kontorsarbetsflödet”, säger MatchOffice VD Jakob Dalhoff.

 


 

Säkerhet i mötesrummet

Även om de återstående Covid-restriktionerna försiktigt släpps kommer flera 
av förändringarna i kontorens arbetsflöden, orsakade av pandemin, förväntas bli 
 långvariga - många är med stor säkerhet permanenta.                 Foto: iStock                                  

 

Efterföljderna av Corona-pessimismen och ångesten är fortfarande tydliga i MatchOffices nya årliga kontorsoperatörsundersökning. Således svarar 60% av kontorsleverantörerna att de förväntar sig lägre eller mycket lägre hyresbeläggning 2021.

I synnerhet är operatörerna för närvarande oroliga för att nyligen slutna hyresavtal blir allt kortare, och denna förändring kan inte undvika att påverka deras ekonomi på mycket kort tid.

Okänd faktor

"Dessutom vet ingen fortfarande i vilken utsträckning kontorsanställda kommer att sluta arbeta hemifrån efter pandemin. Det är den fortfarande okända faktorn", understryker Jakob Dalhoff.

"Om de 5-7% som uppskattades ha arbetat hemifrån före Covid-19-krisen fördubblades till 10-15%, kan det få allvarliga konsekvenser för kontorsleverantörer. Om ännu fler anställda kommer att fortsätta arbeta från sina hemmakontor kommer utmaningar kommer bara att bli värre. "

 

Diagram över Covid-19-påverkan på kontorets arbetsflöde

Enligt nya MatchOffice Industry Survey 2021 har Corona förändrat
arbetsflöden på praktiskt taget alla kontorsarbetsplatser - i betydande 
utsträckning på hälften av dem, radikalt i ytterligare 20%.                                                                   Foto: MatchOffice grafik

 

 

Enligt en nyligen genomförd analys av X-Chair, en marknadsledande tillverkare av ergonomiska kontorsstolar, arbetar så många som 85% av 2500 tillfrågade amerikanska kontorsanställda fortfarande hemifrån: 61,4% heltid, 23,4% hybrid och endast 15,2% har återvänt till kontoret på heltid.

Under de kommande sommarmånaderna kommer 41,4% av arbetsgivarna att implementera hybridmodeller, medan 36,9% kommer att införa WFH-system som nya normer. Kontorsmiljön har ändrat karaktär definitivt och för alltid, avslutar studien.

 

Framväxande optimism

De internationella kontorsoperatörerna, intervjuade för  MatchOffice Industry Survey 2021 i början av maj verkar uttrycka större oro över marknadsresultaten för 2021 än vad de gjorde på samma sätt förra året strax efter Covid-19-utbrottet.

Således rapporterade 68,6% av dem lägre respektive mycket lägre ockupationer hittills 2021 - samtidigt 2020 var andelen bara 42.

 

 

MatchOffice VD Jakob Dalhoff
"Med de globala utbyggnaderna av covidvaccin och införandet av nya hybridmetoder fungerar, bör det finnas legitimt 
hopp för återupplivandet av vår flexibla arbetsyta bransch, säger MatchOffice VD Jakob Dalhoff.

 

Å andra sidan ser kontorsleverantörerna optimistiska ut om möjligheterna till förbättrade ockupationer under det kommande halvåret: 65% förväntar sig högre priser respektive mycket högre ockupationer jämfört med endast 2% förra året.

Följaktligen är 45,2% av de europeiska kontorsoperatörerna så angelägna om situationen att de förutspår stigande hyror under det kommande andra halvåret 2021. Omvänt är det nästan lika mycket enighet om att längden på hyresavtal som ingås i år blir kortare.

 

Vägen tillbaka

"Under dessa fortfarande olösta tider letar hyresgästerna för närvarande efter flexibilitet och efter alternativ för att ersätta sina befintliga kontorsleasingavtal med nya på kortfristiga kontrakt.

Sammantaget ser vi dock en trend mot positiva utsikter hos våra respondenter. Med de globala utbyggnaderna av covida vacciner och införandet av nya hybridmetoder kommer det att finnas ett legitimt hopp för en återupplivning av den flexibla arbetsytan, säger MatchOffice VD Jakob Dalhoff. ●

 

 

MatchOffice news June 2021Read the MatchOffice Industry Survey 2021

MatchOffice branschundersökning 2021                                                                                                                  

 

Read more:
MatchOffice Industry Survey 2020
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Survey Report 2016

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp