arrow_upward

Sök efter lokal i hela Sverige

Sick leave

Ny norsk studie visar att öppna kontorslandskap och delade kontor ger högre sjukfrånvaro

27
feb
2020
Steen Uno
Kontorsarbetare som sitter i öppna kontorslandskap eller delar kontorslokaler, visar upp till 18% högre sjukfrånvaro än kollegor som arbetar på privata kontor, sammanfattar en ny norsk arbetsmiljöstudie.
27
feb
2020
Steen Uno


 

Nya resultat från norska arbetsmiljöinstitutet STAMI visar att arbete i öppna kontorslandskap utgör en 12% högre risk för sjukfrånvaro, medan kontorsanställda som delar arbetsutrymme rapporterar upp till 18% fler sjukdagar.

Studien från STAMI baserar sig på 6 300 norska kontorsarbetare som har tillåtit forskare att kartlägga deras sjukfrånvaro över 12 månader via rapporter till norska arbets- och välfärdsförvaltningen (NAV), som bland annat betalar sjukpenning i Norge.

"Den högre sjukfrånvaron påverkar alla oavsett kön, ålder, anställningsposition och utbildning, och våra resultat bekräftar liknande tidigare studier i Sverige och Danmark.

Styrkan i våra tal ligger i det faktum att de baserar sig på sjukskrivning under tre dagar, vilket kräver ett läkarintyg och formell rapportering till NAV, säger avdelningschef Stein Knardahl.

 


Virus och buller

Under de senaste två decennierna har öppen planlösning och -design gradvis blivit standarden på den globala kontorsarbetsplatsen. Detta inte minst på grund av ekonomiska skäl, då utrymmesbehovet per kontorist kan minska till bara tio kvm.

Amerikanska studier visar att över 75% av alla kontorsarbetsplatser i världen idag är helt eller delvis utformade som öppna arbetsytor och arbetsstationer.

 

 Virus, risk för infektion och även buller och störningar från omgivningen är
huvudsakliga orsaker till den högre sjukfrånvaron i öppna kontorslandskap och 
delade kontorslokaler, rapporterar den nya norska studien.

 

"En av förklaringarna till den högre sjukfrånvaron i öppna och delade kontor är virus och faran för infektion. Det är lättare att få en förkylning och influensa om du sitter nära kollegor. Men även dagliga ljud och störningar som kommer från arbetsmiljön kan skada koncentrationen och det mentala välbefinnandet.

Buller kan demotivera och hindra lusten till att jobba hos många kontorsarbetare, av vilka vissa till och med kan vara mycket känsliga för buller. Dessa personer arbetar mest effektivt i slutna och privata kontor, säger Stein Knardahl.

 


25 sjukdagar

Enligt den nya norska studien från hösten 2019, har anställda som arbetar på privata kontor i genomsnitt 19-20 årliga sjukdagar.

I jämförelse hade de som jobbade i kontorslandskap 22 dagar i genomsnitt, medan kollegor i delade kontor rapporterade en sjukfrånvaro på 25 dagar per år.

 


Enligt den norska undersökningen hade anställda i öppna kontorslandskap en sjukskrivning 
på 22 dagar i genomsnitt, medan kollegor i delade kontor rapporterade 
25 årliga sjukdagar med ett medicinskt intyg. 

                                                                                                                                 Foto: iStock

 

Den norska undersökningen bör uppmana framtida kontorsdesigners, hyresgäster och andra, att överväga om det utrymmesbesparande, kostnadseffektiva kontoret med öppen planlösning också blir billigare på lång sikt.

"Vår studie poängterar att kontorslandskap kan innebära ganska betydande långsiktiga kostnader som i värsta fall kan överstiga den beräknade besparingen.

Åtminstone bör arbetsgivarna inkludera riskerna för ökad sjukfrånvaro i beräkningarna för deras framtida öppna kontorslösningar", föreslår Stein Knardahl.

 

 

Läs mer:
Stami.no: Mer sykefravær blant ansatte i åpne kontorlandskap og delte kontor
Vice.com: Does Working in an Open-Plan Office Affect Your Health?
Workplaceinsight.net: Workers remain skeptical about open-plan and shared space
Matchoffice.com: Open space offices are killing your well-being and job satisfaction

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Se alla nyheter
Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp trustpilot.svg
  • MatchOffice medlemslogotyp googlestreetview.svg
  • MatchOffice medlemslogotyp copyrighted.svg
Ella chatHjälp
Behöver du hjälp?close
arrow_backTillbaks
Hur beställer jag information?
Först ska du fylla i formuläret ”få priser och information” med ditt namn, företagsnamn, telefonnummer, samt e-postadress. Du kan även lägga till en eventuell kommentar. När du har fyllt i alla uppgifter klickar du på kappen ”få information och pris”. Därefter tar det ca. fem minuter innan du mottar din order via e-post.
Hur får jag automatiskt information om lokaler som uppfyller mina kriterier?
Du kan automatisk bli uppdaterad och få skickat lokaler som passar dina kriterier genom att skapa ensökagent. Då skickas ett e-postmeddelande så fort lokaler som matchar blir aktiva på MatchOffice.se.
Hur tar jag bort min sökagent?
Du kan alltid avanmäla dinsökagent. Detta görs genom att trycka på länken nederst, i det e-post meddelande du har mottagit, där det står att du kan ta bort sökagenten. Du kan alltid upprätta en ny sökagent.
Hur får jag upp mina lokaler på MatchOffice.se?
Först måste du upprätta dig som hyresvärd. Det kan du göra via följande länkBli uthyrare. Därefter kan du skapa dina annonser.
Vad kostar det att vara hyresvärd via MatchOffice.se?
Du kan välja mellan två betalningsmodeller:
  • Avräkning per uthyrning Det är gratis att upprätta annonser på MatchOffice. Du betalar enbart om MatchOffice hittar en hyresgäst som flyttar in i en av era lokaler. I sådana fall kostar det 12,5% av första årets grundhyra utan avdrag av rabatter eller trappstegsmodellen.
  • Mötesrum och Coworking MatchOffice erbjuder också att du kan betala per annons för mötesrum och coworking-lokaler. Det räknas per påbörjad månad och priset för en annons startar på 199kr/mån exkl. moms. Du kan se mer information i vår prisöversikt.
Hur aktiverar jag en annons?
Om det är er första annons ni skapar på MatchOffice ska vi godkänna och aktivera annonsen. Er annons blir aktiverad samma dag som ni lägger upp den. Har ni tidigare skapat annonser kan ni själv logga in och aktivera annonsen genom att ändra status till 'aktiv' för den enskilda lokalen.