arrow_upward

Borlänge

Med järnvägen som främsta transportmede är Borlänge Sveriges 25:e största tätort och är beläget i Dalarnas län och tillhör Borlänge kommun. Trakten är idag den största handel- och industriorten i länet och allt fler ser...Läs mer

Skapa sökprofil

Fullständig översikt

Beställ material

Gratis & ej bindande

Kontakta hyresvärd

Borlänge kontor – med en växande högskola och ljus framtid


Samhället Borlänge är Sveriges 25:e största tätort och är beläget i Dalarnas län och tillhör Borlänge kommun. Området ligger längst Dalälven och är omringat av fantastisk miljö med stora skogsområden, vatten och berg. Trakten är idag den största handel- och industriorten i länet och allt fler ser området som en bra strategisk plats att etablera sin verksamheters lokaler och kontor i Borlänge. Högskolan i tätorten har växt markant under den senaste åren och har idag en inriktning på administration, social utbildning, ekonomi och teknik. Högskolan är bland annat ansvariga för det populära framtidsmuseet som finns i centrum. De första dokumenterade uppgifterna om att området existerade har man hittat i ett brev från den 13 oktober år 1390. Området var på den tiden bara en liten by och den platsen som finns idag började växa fram först under den senare delen av 1800-talet. Många industrier valde att starta sin verksamhet i lokaler och kontor i Borlänge då järnvägen blev ett primärt lockbete samt att marken fortfarande låg lågt i pris. År 1870 drog Domnarvets Järnverket igång sin verksamhet och har idag mer än 4000 anställda .

God infrastruktur lockar företag till tätorten

Staden är byggd i tre etapper med järnvägsstationer som utgångspunkt. I takt med att industrierna byggdes och dess tillhörande kontor i Borlänge valde man att anlägga bostäder i närheten till arbete. Förr var det vanligt att man gick hem under sina raster för att sköta om djur och äta lunch. De första industrierna i området har arbetat och arbetar med stål samt papper. Idag finns ett flertal dominerade industrier, blanda annat Stora Enso och SSAB Tunnplåt. Industrierna har dock minskat under de senaste åren på grund av höga kostnader men än så länge är det industrierna som förser invånarna med flest arbetsmöjligheter. 

Ett område med infrastruktur i fokus

Allt fler företag väljer att lägga sin produktion i andra länder och det har lett till att tjänstesektorn vuxit och kontor i Borlänge blir allt mer efterfrågade. Man har bland annat valt att öppna ett logistikcentrum för områdets handel där alla fyra transportsätten finns tillgängliga. Järnvägstrafiken är en viktig del för området och vid stationen finns en av Sveriges fyra rangerbangårdar. Detta gör att växlingen av vagnar blir effektivare och stopptiden på stationer minskat och blir ingen flaskhals för verksamheterna. Kommunens nya satsning är att profilera tätorten för att bli en mer attraktiv ort och ett självklart val för mässor och konferenser i nordvästra delarna av landet.

Centrum för handel i länet

Den största gallerian i Dalarna och var från början tänkt som både shoppinggalleria samt arena för olika evenemang. Idag innefattar området 85 butiker med tillhörande hotell och kontor i Borlänge. Namnet kommer från byggnadens form och har bland annat arrangerat tennistävlingar som Davis Cup, Gladiatorerna och landskamper i innebandy. År 2005 byggdes ytterligare ett plan och 20 nya butiker kunde öppna då efterfrågan från kunderna och näringslivet i trakten ökat. Området har 1600 gratis parkeringsplatser och varje år besöker nästan 5 miljoner personer byggnaden.

star
star
star
star
star
4.0 av 5 / 1 röster
Din sökning gav inga träffar
Sortera efter
format_list_bulleted
apps
Visa