Fyra lätta nudges till en hälsosammare arbetsmiljö

Fyra lätta nudges till en hälsosammare arbetsmiljö

20
maj
2015
Anne-Kathrine Utzon
Nudging kan vara både en enkel och billig lösning om du vill optimera hälsa på kontoret motivera din personal att rensa upp ordentligt efter sig.
20
maj
2015
Anne-Kathrine Utzon

Ann-Kathrine Utzon

Nudging handlar om att främja ett önskat beteende genom att göra det enkelt att ta rätt val och ge människor en tillgiven knuff i rätt riktning. Vår hjärna är nämligen programmerad till att föredra det enklaste valet och vi agerar för det mesta på autopilot. 

Att implementera nudging på din arbetsplats behöver inte vara särskilt tidskrävande eller kostsamt. Det handlar i grund och botten om att få klargjort vilken typ av oönskat beteende i kontoret du vill ändra och på vilket sätt man kan göra det lättare för medarbetarna att agera mer korrekt, utan att vara medvetna om det. 

Tidningen NINEtoFIVE ger dig här fyra enkla nudging-verktyg som kan främja en sundare och bättre miljö på din arbetsplats:

Bärbar dator med tre äpplen på

Gör hälsosam mat synligare

Du kan främja hälsa på kontoret genom att synliggöra hälsosamma alternativ. Placera t.ex. frukt och grönsaker på bordet framför den ohälsosamma. Det kommer automatiskt att få dina medarbetare att äta mer grönsaker. 

Skär frukten eller grönsakerna i stavar och placera dem på kontoret och de anställda kommer mycket snabbare att börja äta mer frukt och grönsaker eftersom de instinktivt äter mer av vad de kan se.

Om kontoret firar en högtid med tårta bör du skära den i mindre bitar då vi tänker automatisk i antal framför storlek.

Bärbar dator med tre äpplen på

Servera på mindre tallrikar

Det kan vara svårt att hålla tillbaka på en läcker lunchbuffé och då kan mindre tallrika vara till hjälp. But ut stora tallrikar och helt plötsligt kommer du inta 22 procent färre kaloriet per måltid.

Detta beror på att du automatiskt uppfattar en fylld tallrik som en lämplig måltid. Om tallriken är mindre, äter du helt enkelt också en mindre måltid.

Ett annat "trick" kan vara att placera din lunchbuffé utom synhåll för de anställd. Vänd eventuellt borden så att de sitter med ryggen mot buffén och inte frestas att ta en extra portion.

Bärbar dator med tre äpplen på

Kom igång

Stillasittande jobb kan slita på de anställdas trivsel och koncentration. Många studier visar att involvera rörelse i det dagliga arbetet ökar medarbetarnas effektivitet och välbefinnande.

Även om de flesta anställda vill röra mer på sig tar många ändå hiss istället för trappor och sitter ner hela dagen istället för att använda höjdjusterbara funktioner på skrivbordet. 

Placera gula pilar som pekar mot trappan och sätt klistermärken på skrivbord  med pilar uppåt. Du kan också höja skrivborden på eftermiddagen så de anställda möts av upphöjda skrivbord på morgonen. I mötesrummen kan du höja borden och tvinga mötesdeltagarna att stå upp istället för att sitta.

Bärbar dator med tre äpplen på

Håll ordning på kontoret

Gul iögonfallande soptunna istället för svart, ger anställda ett kärt tryck till att städa upp bättre efter sig. Placera ett generöst antal av de gula soptunnorna runt konotret samt i köket, som också kan vara effektivt. 

Kontorsanställda kan nudgas till att hålla ordning på sina skrivbord med hjälp av lador som möjligen kan förnyas med logos som förklarar vad de är till för.

 

Få fler tips till enkel och effektiv nudging på kontoret:

10 Ways To Create a Healthy Office Environment

 

 
Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp