‘Världens bästa’ kontorshus slår upp portarna

‘Världens bästa’ kontorshus slår upp portarna

27
jun
2017
Henny Bruhn-Möller
Världens förmodligen största, men framförallt under alla omständigheter det mest spektakulära kontorshuset - Apples nya storslagna huvudkontor Apple Park - står färdigt till att öppna upp portarna för sina 12-14.000 framtida medarbetare i Silicon Valley utanför San Francisco.
27
jun
2017
Henny Bruhn-Möller
Henny Bruhn-Möller

 

Nu står Apple’s storslagna, futuristika kontors-rymdskepp i Cupertino, Silicion Valley Californien, färdigt och är klart att flytta in i. 

En 1,6 kilometer lång, äventyrlig byggnadsring av 260.000 kvadratmeter kontor, ett underjordiskt parkeringsgarage med plats för över 10.000 bilar, ‘Steve Jobs Theater’ och auditorium med 1.000 sittplatser formad som en sex meter hög glascylinder med 50 meter i diameter. 

Hela Apple Park-härligheten uppgick till ett pris på fem miljarder dollar - eller, med andra ord, cirka 10 gånger så mycket som den ursprungliga budgeten planerade för. 

 

Super energioptimerat

“Steves visioner för Apple sträckte sig långt in i framtiden. Hans intentioner vad att vår nya Apple Park skulle vara ett hem för innovation i många kommande generationer,” säger Apples vd Tim Cook. 

“Arbetsområdena och parkområdena är konstruerade med syftet att inspirera våra medarbetare och samtidigt gagna miljön. Vi har designat en av de mest energieffektiva byggnaderna i världen - vårt campus kommer fungera helt på förnybar energi.” 

Apple Park

De första av Apples omkring 12.000 framtida medarbetarna i Apple Park började under de sista dagarna av april att arbeta på det nya framtids-designade kontorshuser - först under sista delen av året kommer alla arbetsstationer att vara bemannade.

Apple Park - designat i samarbete med de innovativa brittiska stjärnarkitekterna Foster + Partners - ersätter 46 hektar asfalt och betong med gröna gräsängar och över 9000 lokala träd som tål torka. 

På taket hittar man ett 17 megawatt solkraftverk, ett av världens hittills största, för att driva Apple Park som klarar sig bra helt utan uppvärmning och luftkonditionering under nio av årets månader.

 

Perfekt miljö

Apple revolutionerade världen år 1984 med sin banbrytande Macintosh-dator och är idag marknadsledande inom innovation med sina iPhones, iPads, Macs, Apple Watches, och Apple TVs, samt sina fyra mjukvaruplattformar iOS, MacOS, watchOS, och tvOS. 

Idéerna för framtiden av IT-produkter ska nu födas på kontoren bakom den böjda glasytan i Cupertino. Vilket som, bortsett från Apple-shop och Steve Jobs Theater på utvalda dagar, kommer vara hermetiskt tillsluten för allmänheten. 

Inte de anställda har ens obegränsad tillgång, för exempelvis inte till utvecklingsavdelningar och designcentrum, där dörrarna enbart öppnas digitalt för utvalda och relevanta anställda.

Apple Park

De 14.000 framtida medarbetarna i Apple Park kommer till att fungera i ett super energioptimerat kontorshus med energiförbuk baserat 100 procent på förnybar energi. 

“Californiens landskap, ljust och majestätiskt inspirerade Steve. Det var den perfekta miljön för idéer och reflektion. Apple Park förkroppsligar hans anda på ett imponerande vis. 

Han skulle ha stormtrivst i dessa ljusa förhållanden på Apple Park - och det kommer Apples anställda helt säkert också till att göra,” säger Steve Jobs efterlevande hustru, Laurene Powell.

 

Framtidens innovation

Tillbaka i 2006 köpte Apple den sista av totalt nio fastigheter och tomter, som 10 år senare har kommit till att bära Apple Park - alltsammans var dock väldigt hysh-hysh för att undvika onödiga prishöjningar.

Idag kan Apples miljontals kunder och supportar runt om i världens glädja sig över Apple Parks vällyckade konstruktion och finish, och förväntansfullt se fram emot framtidens innovationer och nya banbrytande produkter som sprudlar från den amerikanska it-giganten. 

 

 

AP 4

Apple Park, på arket 2010

AP 4b

     Apple Park, april 2017

 

Läs mer här:

Youtube.com: Tour via drone of the Apple Park, March 2017

Macworld.co.uk: 53 facts about Apple's new spaceship campus HQ

PCmag.com: 15 Things to Know About the 'Apple Park' Spaceship Campus

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp