Den flexibla kontorsplatsen fortsätter sitt uppsving i 2019 och ända in i 2020-talet

Den flexibla kontorsplatsen fortsätter sitt uppsving i 2019 och ända in i 2020-talet

05
mar
2019
Steen Uno
Den globala kommersiella marknaden för flexibla arbetsplatser och innovativa lösningar på kontorsarbetsplatsen, fortsätter att växa i 2019 och även ända in i 2020-talet, enligt en ny publicerad studie från den europeiska fastighetsinvesteraren Catella.
05
mar
2019
Steen Uno

 
Steen Uno

 

 

 

 

Efterfrågan av kreativa kontorslösningar och innovativa arbetsplatser, kommer fortsätta att öka under 2019. Denna utveckling kommer utan tvivel att fortsätta röra sig framåt i de kommande åren, understryker Catellas studie.

Catellas studie visar även att den totala ytan av flexibla kontorslokaler i Europa ligger på 2,9 miljoner kvm just nu, vilket är cirka 1,05 procent av hela ytan av centralt belägna europeiska kontorsytor som ligger på cirka 275 miljoner kvm.

"Det blir allt tydligare att jakten på effektivitetsförbättringar i kontorsbyggnader kommer att ligga i fokus de kommande åren. På samma gång minskar kontorsytorna i de befintliga komplexen, framhåller Catellas undersökning states.

Effektivitet i kontorsbyggnader nära stadskärnan är av stor betydelse i digitaliseringsekonomin. Etablerade större företag prioriterar mer och mer gig-ekonomin och väljer frilansare istället för fast anställda för tillfälliga projekt. Därmed ersätter företagen även sina traditionella kontor med flexibla arbetsplatser.

 

Vesentlig potensial

"Vi kan fullt ut bekräfta att denna marknad med oförminskad intensitet kräver nya, moderna och flexibla arbetsplatser. Just nu ser vi ett stort marknadsintresse för flexibla kontorslokaler, särskilt bland etablerade företag som typiskt har ett behov av 10-30 skrivbord," säger Hauke Haas, COO i Ordnung Danmark. 

"I Ordnung uppfyller vi en stor del av potentialen för servicekontor. 98% av hyresgästerna på våra servicekontor föredrar att arbeta i separata privata kontorslokaler. De övriga två procenten erbjuds moderna coworking-platser och exklusiva miljöer."

 

Kreativa kontorslösningar och innovativa arbetsplatser
: Efterfrågan av moderna och kreativa kontorslösningar och innovativa arbetsplatser, 
fortsätter att öka stadigt i 2019.

 

Trots coworking-marknadens enorma genombrott och tillväxt, är utbudet fortfarande lågt jämfört med den totala mängden kontorsutrymme. I Tyskland till exempel, uppskattar Catella att det finns en andel på cirka 4,8% av flexibla arbetsplatser i 2019, mätt mot hela kontorslokalmarknaden. 

Fokuset för den kommersiella fastighetsmarknaden kommer globalt sett att ligga på flexibla arbetsplatser i 2019, och detta gäller särskilt för erfarna företag som etablerar coworking-komplex, främst i de centrala delarna av städerna.

 

Marknadsskifte

Förra året avslöjade den globala sektorn för flexibla arbetsplatser ett markant marknadsskifte med en stor ökning av företagskunder som letar efter flex-kontor. Denna efterfrågan från företag ökade med mer än 20% i 2018, och ökningen motiverar hyresvärdar att engagera sig mer i denna snabbväxande affärsverksamhet. 

I slutet av 2019 beräknar experter att upp till 40% av efterfrågan kommer att komma från stora och etablerade företag och den genomsnittliga hyresgästen kommer att uppta mer än sju skrivbord på de flexibla arbetsplatserna.

 

 

Hauke Haas och ett mötesrum

Just nu ser vi ett stort intresse för flexibla kontorsplatser på marknaden och speciellt för etablerade företag 
som kräver 10-30 arbetsstationer, säger Hauke Haas, COO på Ordnung som är den snabbast
växande danska kedjan för servicekontor.

 

Uthyrarna inom sektorn ändrar nu fokus för att rikta in sig på större företag och företagskunder, eftersom dessa i allt större utsträckning kämpar för att omfamna marknadens revolutionära flex- modell. 

Intresset ökar även bland stora företag, som hoppas på att kunna stimulera sin utveckling genom innovationskulturen och delandet av idéer som man hittar i coworking-miljöerna. Denna rörelse skapar en helt ny samarbetskultur som heter coworking”, poängterar Catellas undersökning. 

 

Dominerande expansion

Den markanta expansionen av coworking fortsatte i hela Europa i 2018 och har påverkats av generationen Y och digitala infödingar, start-ups, ”sharing economy”, företagens försök att förnya och behovet av svängytor. Detta i sin tur har skapat en konstant efterfrågan av denna väldigt populära variant av flexibelt kontorsutrymme.

Enligt Catella, fanns i början på 2019 cirka 16 250 flexibla arbetsplatser världen över, varav cirka 25 procent var belägna i Europa.

Den europeiska coworking-marknaden visar dock en extremt ojämn utveckling: London leder rankningen med totalt 257 erbjudanden och en hög densitet i centrala affärsdistrikt (70% i stadens centrum, resten i perifera platser). Barcelona (164 platser), Madrid (157) och Berlin (103) - ta en titt på  Catellas geografiska analys. ●

                                                                                                                                                                                        

 

MatchOffice news March 2019Les mer:
Catella.com: Flexible workspaces in Europe 2019
Theundercoverrecruiter.com: The Evolution of the Flexible Workspace 
Catellacom: Flexible workspaces in the commercial office markets still on the rise in 2019
MatchOffice Client Survey 18: Health and well-being top demands for flexible workspaces

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp