Hälften av världens största företag planerar att minska sin kontorsyta

Hälften av världens största företag planerar att minska sin kontorsyta

30
aug
2023
Steen Uno
Nu slår konsekvenserna av hybridarbetsrörelsen till: Varannat stort, globalt företag förväntas avsevärt minska sina kontorsytor- och fysiska arbetsplatser inom de närmaste tre åren.
30
aug
2023
Steen Uno


Steen Uno

Det spelar ingen roll hur du vrider och vänder på saken: När färre anställda använder kontoret kommer det samtidigt finnas ett överskott av utrymme. Därför kommer det på sikt att finnas behov av mindre arbetsytor och sparade kontorshyror.

Under sommaren har flera studier runt om i världen visat att stora företag i hög utsträckning, över de kommande 2-3 åren, planerar kraftiga minskningar av sina fysiska utrymmen.

Enligt en undersökning av 350 fastighetschefer förväntas hälften av de största företagen med över 50 000 anställda att minska sina globala portföljer med 10-20% inom en snar framtid.

Flera av dem betonar dock att det inte nödvändigtvis handlar om att spara plats eller pengar, utan om att prioritera nya moderna kontor och arbetsmiljöer som bättre kan matcha deras nya hybridarbetsflöden.

 

Kraftiga minskningar

Komersiella fastighetschefer delar en enad åsikt "Kontorsbeläggningen är fortfarande mycket låg efter pandemin. Flera kontorsföretag har en beläggning på under 50%, och mer än hälften planerar att göra betydande nedskärningar i sina hyror... Företag arbetar hårt för att anpassa sig till en landskap av omfattande förändringar och nya trender efter covid. Att hitta balansen är avgörande för att definiera deras framtida behov av arbetsyta." 

 

Office cut - 2

Ungefär ett och ett halvt år efter den senaste covid-lockdownen (globalt) kämpar nästan alla 
stora amerikanska städer fortfarande med rekordmånga tomma kontorsområden.
                                 
                                                                                         Foton: iStock

 Just nu verkar det vara värst i San Francisco med en vakansgrad på över 26%. Före pandemins framfart var den nere på 4%. New Jersey har en vakansgrad på 25,8%, Houston 25,6%, Dallas 25,0% och Los Angeles 24,1%.

New York och Manhattan representerar det högsta antalet lediga kontors-kvadratmeter, nästan 7,1 miljoner, vilket motsvarar en vakansgrad på 16,1%.

 

Avtagande beläggningar

I London planerar den brittiska bankgruppen HSBC att flytta sitt globala huvudkontor från den dyraste affärsdistriktet, Canary Wharf, till en mindre kontorslokal efter att det nuvarande hyresavtalet löpt ut.

Banken brukade hysa nästan 8 000 anställda i Canary Wharf, men med de nya hybridarbetsflödena efter pandemin har antalet minskat betydligt. Globalt sett håller HSBC på att minska sin totala kontorsyta med 40%.

 

Office cut 3

I London planerar HSBC-bankgruppen både att flytta samt minska sitt huvudkontor. De tar 
steget från det exklusiva Canary Wharf-distriktet på grund av en avtagande trend i antal 
anställda som faktiskt befinner sig på den fysiska arbetsplatsen.  

 

I Tyskland har den genomsnittliga kontorsbeläggningen sjunkit från 61% före covid, till 40% idag. Flera stora tyska företag minskade beläggningsgraderna under första kvartalet 2023 och vissa var tillochmed nere på 25%.

I Skandinavien mäts kontorsbeläggningen för närvarande till cirka 27%, i Frankrike till 41% och i de södra europeiska länderna till 47%. Detta till följd av företagens, nu fullt implementerade, hybridarbetsflöden.

 

Alarmerande rapporter

Företagens ökade hyrbridarbete ökar även vakanserna på kontoren. Detta pressar ner hyrespriserna till nivåer som - enligt en nyligen publicerad McKinsey Global Institute-rapport- innebär att kontorsfastigheter i större städer riskerar en värdeförsämring på 800 miljarder dollar före 2030.

"Efterfrågan av kontorsutrymmen minskar och tvingar leverantörerna att sänka sina hyror. Det har redan slagit hårt mot flera av de största amerikanska städerna," konstaterar McKinsey-rapporten.

 

Office cut 4

Tomma kontor, uppsagda hyresavtal och ökande vakanser gör att hyrorna störtdyker. 
Kontorsfastigheter som minskar i värde och investerarintresse som svalnar kan visa sig bli en 
mycket dyr historia, påpekar en nyligen publicerad McKinsey-rapport.

 

 Under det senaste året minskade kontorshyrorna i San Francisco och New York med 28% respektive 22% jämfört med 2019. Innan 2020 kunde efterfrågan på kontorsutrymme fortfarande stabiliseras med en nedgång på 13%. Men nu med stigande räntesatser kan denna redan kraftiga minskning innebära ännu djupare fall.

McKinsey föreslår att stads- och fastighetsutvecklare bör anpassa sig till den minskande efterfrågan på kontor genom att anta en hybridansats. Ta fram kontorsbyggnader för flexibla ändamål och konstruera kontorsfastigheter som smidigt kan anpassa sig efter den breda massans önskningar och krav.  ● 

 

MatchOffice news September 2023

Läs mer här:
Bnnbloomberg.ca: Half of large firms plan to cut office space
Refire-online.com: German office occupancy tumbles to 40%
Visualcapitalist.com: Visualizing 1 billion square feet of empty office space

Cnn.com: Working from home could wipe $800 billion from office values globally 

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp