Kan din arbetsgivare kräva att du är vaccinerad med Covid-19 för att återvända till kontoret

Kan din arbetsgivare kräva att du är vaccinerad med Covid-19 för att återvända till kontoret

01
mar
2021
Steen Uno
Covid-19-vaccination verkar vara genväg tillbaka till ditt kontorsliv - men kan din arbetsgivare kräva att du vaccineras? Vad händer om en kollega vägrar att acceptera de två injektioner som erbjuds...?
01
mar
2021
Steen Uno


Steen Uno

 

Sedan nyår har Covid-vaccinet tagit form som den efterlängtade spelväxlaren som äntligen kan få anställda att se ljuset i slutet av tunneln och vägen tillbaka till sitt kontor och kontorsliv.

Företag runt om i världen planerar för närvarande hur deras arbetsmönster, kontorsmiljöer, inredningsdesign, bemanning etc. bäst kommer att kunna matcha framtida arbetssätt och livet efter Covid-19-vaccinationerna.

Internationella studier visar dock att arbetsgivare är starkt uppdelade i frågan om vaccinationer ska vara nödvändiga för en tidigare återgång till kontoren.

Majoriteten anser att covidvaccinationer i allmänhet kommer att vara en bra lösning för sina anställda, men samtidigt påpekar hälften av de tillfrågade att de inte kräver att de anställda vaccineras.

 

Obligatoriskt

Innan jul sa Facebook-grundaren Mark Zuckerberg till sina 50 000 anställda att han inte tror att det kommer vara nödvändigt att kräva vaccinationer för att anställda ska få tillgång till företagets kontor.

"Oavsett när vaccinerna blir tillgängliga, gav vi våra anställda grönt ljus att arbeta på distans fram till juli 2021. Våra kontor förblir stängda och vi förväntar oss inte att öppna igen förrän vaccinerna kommer att finnas allmänt tillgängliga.”

 


 

Covid-19-vaccination

Nuvarande studier visar att arbetsgivarna är ganska delade i frågan om
Covid-19-vaccination bör vara obligatorisk för att återvända till företagets kontor.
                                                                                                                            Foto: iStock

 

US Equal Employment Opportunity Commission uppgav i sina råd att amerikanska företag är juridiskt kapabla att kräva att deras anställda ska vaccineras mot Covid-19 som en del av deras anställningsförhållande. "Om du som anställd motsätter dig din arbetsgivares krav på vaccination, ligger det inom lagliga rättigheter att säga upp dig", betonar professor vid Columbia University Holly Helstrom.

 

Laglig skyldighet

Enligt en nyligen genomförd undersökning av 750 företagsledare i Irland och Storbritannien sa 40% att de skulle vara villiga att avskeda en anställd om de vägrade att få Covid-19-vaccinet.

Det brittiska mjukvaruföretaget HRLockers studie visade att ca. 25% av VD, CHRO, verkställande direktörer och HR-direktörer planerar att göra vaccination obligatorisk för sin personal att återvända till arbetsplatsen.

 

Vägrar vaccination

I de flesta EU-länder får arbetsgivare inte säga upp sina anställda på grund av brist
av vaccinationsintyget så länge det inte finns någon laglig skyldighet.

 

I de flesta EU-länder får arbetsgivare inte säga upp anställda på grund av brist på vaccinationsintyg så länge det inte finns något nationellt lagstadgat vaccinationskrav.

I avsaknad av laglig skyldighet har arbetsgivare heller ingen rätt till information från sina anställda om deras vaccinationsstatus.

Du tvingas inte svara på din arbetsgivares frågor om dina tankar eller status för Covid-19-vaccination, men arbetsgivare kan erbjuda anställda incitament att vaccinera sig som en belöning, en extra ledighetsdag etc.

 

Corona pass

I januari beslutade EU att skjuta upp flera länders önskan att diskutera ett paneuropeiskt Covid-19-pass som bland annat skulle göra det möjligt att resa igen när du fått dina två vaccinationer.

Icke desto mindre projicerar och utvecklar flera länder inom EU för närvarande ett kommande digitalt koronaviruspass för att underlätta och återuppliva affärs- och nöjesresor.

  


 

Covid-19 vaccinationsintyg

Flera länder projicerar och utvecklar för närvarande ett digitalt koronapass
för att underlätta och återuppliva affärslivet och resor.

 

Till exempel är den danska regeringen i färd med att lansera ett digitalt Covid-19-pass i samarbete med affärs- och kulturavdelningar som är inriktade på fler syften än bara resor i försöken att öppna Danmark igen. "Det är avgörande för oss att kunna starta om det danska samhället så att företag kan komma tillbaka på rätt spår", förklarade Danmarks fungerande finansminister Morten Bodskov vid en presskonferens i februari.

Många andra länder runt om i världen efterlyser för närvarande också en internationell standard för att erkänna vaccinationer för att bana väg för en återöppning av affärslivet och resor. ●

 

 

MatchOffice news March 2021Read more:
Forbes.com: Will your boss require you to get a covid-19 vaccine
Cnet.com: Your employer can require you get a covid-19 vaccine
Siliconrepublic.com: One in four firms want to make Covid vaccine mandatory
Chicagotribune.com: The vaccines move back-to-the-office plans closer to reality 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp