Läget för många kontorsanställda efter Corona: arbeta hemifrån - permanent

Läget för många kontorsanställda efter Corona: arbeta hemifrån - permanent

15
jun
2021
Steen Uno
Näringslivet öppnas på nytt, men en serie välkända globala kontorsföretag överväger att ge sina anställda valet att arbeta hemifrån permanent - många av dem till och med för att göra hemmakontoren obligatoriska.
15
jun
2021
Steen Uno


Steen Uno

Under vintern har flera stora varumärken i världen - IT-företag, banker, organisationer och andra - beslutat att ge många av sina kontorsanställda friheten att välja om de föredrar att arbeta från sitt hemmakontor framöver.

I efterdyningarna av coronakrisen har den brittiska multinationella investeringsbanken HSBC precis erbjudit 1.200 anställda på deras call center möjlighet att arbeta hemifrån permanent.

En av Storbritanniens ledande nyhetsförlag, som publicerar tabloider som Daily Mirror, Daily Express och Daily Star, har sagt till majoriteten av sina journalister att de kommer att arbeta permanent hemifrån i framtiden.

I Danmark beslutade IT-företaget Bornerups Datacenter i Thisted att säga upp sitt kontor och låt de 20 anställda fortsätta att prestera hemifrån.

 

Många fördelar

Ett sparat öre är ett intjänat öre, men istället kommer det danska företaget att välkomna sina anställda till att träffas fysiskt på ett nytt kontor.

"Vi fattade detta beslut för att anpassa oss till vår verklighet: Dels på grund av Corona, dels för att vi som ett digitalt företag använder de plattformar vi har tillgängliga. Vi har också insett att det finns många fördelar med att arbeta hemifrån," VD Carsten Søe-Larsen understryker.

 


 

Man som arbetar hemma

Fortfarande tillåter fler kontorsföretag sina anställda att stanna hemma och arbeta
från sitt kök eller hemmakontor permanent. .                                        
Foton: iStock

 

 

I England säger en talesman för Daily-tidningarna att tidningen, genom en aktuell studie, konstaterade att en majoritet anser att hemmets arbetsplatser bättre passar deras behov.

"I framtiden kommer våra kollegor antingen att arbeta hemifrån på heltid eller kombinera hemmakontoret med en arbetsstation på ett av våra 15 nav. Med tillgång till mötesrum ser vi till att anställda kan upprätthålla sociala kontakter. "

 

Radikal förändring

Innan påsk i år meddelade Ford Motor Company att biltillverkaren nu tillåter 30 000 kontorsanställda att arbeta enligt en flexibel hybridmodell som gör det möjligt för dem att delta i möten och sociala aktiviteter.

Beslutet av en av Amerikas största arbetsgivare signalerar en radikal attitydförändring och en drastisk kursförändring i den amerikanska näringslivet.

 


 

Kontorshotellutrymme

Överraskande nog verkar många kontorsanställda villiga att fortsätta arbeta hemifrån
permanent - lämnar sina kontor med tomma arbetsstationer.                             

 

I en ny undersökning som levererades av mjukvarugiganten Citrix Systems insisterar 16% av kontorsrespondenterna på att fortsätta arbeta hemifrån eftersom de inte ser någon anledning till varför de inte borde göra det.

 

Kräver hemmakontor 

Enligt andra liknande undersökningar förklarar upp till en tredjedel av de tillfrågade sig redo att avgå från sina jobb om de efter koronakrisen inte längre kan arbeta hemifrån.

I flera stora kontorsföretag har många anställda i den slutliga fasen av avstängningarna redan lyckats med att förhandla fram individuella system som säkerställer att de kan arbeta hemifrån permanent.

 


 

Kvinna med en hund som arbetar hemma

Enligt flera studier är upp till en tredjedel av respondenterna beredda att avgå
från sina jobb, om de inte längre kan arbeta hemifrån efter Corona.

 

Företagen måste inse medarbetarnas behov av individuell autonomi när det gäller arbetstid och platser. Behovet fortsätter att växa när vi får allt mer varierande arbetsuppgifter.

Om anställda inte vill komma in på arbetsplatsen, även om de kan, eftersom de anser att det är mindre effektivt, måste ett företag väga denna frihet mot långsiktiga intressen och värden som tillit, ansvar och anslutning.

Det är viktigt att hitta en bra balans mellan individuella preferenser och företagets teampreferenser, även om det kan ge utmaningar, betonar Pascale Peters, professor i strategisk HR-hantering vid Netherland Nyenrode Business University. ● 


 

MatchOffice news June 2021

Read more:
Forbes.com: How to ask your boss to work from home permanently
Dailymail.co.uk: HSBC offers more than 1,200 call centre staff to WFH permanently
Techrepublic.com: 1 in 3 employees will quit if WFH ends, according to a new survey
Theguardian.com: Mirror owner to tell most journalists to permanently work from home
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp