På dina fötter i 60 minuter

På dina fötter i 60 minuter

05
apr
2017
Henny Bruhn-Möller
Kontorsmänniskor bör tillbringa minst en timme varje dag på fysiska aktiviteter för att förhindra / kompensera de skadliga effekterna av deras stillasittande arbete bakom vid skrivbordet, varnar en brittisk studie.
05
apr
2017
Henny Bruhn-Möller
Henny Bruhn-Möller

 

Studien uppmuntrar människor som arbetar på kontor att göra fysiska aktiviteter under minst en timme per dag, för att förhindra hotande livsstilssjukdomar som utlöses av många stillasittande timmar vid sina skrivbord.

 

Enligt undersökningsbyrån är dödsrisken dramatiskt större för människor som sitter stilla under åtta timmar per dag, i jämförelse med om de sitter på deras kontorsstol mindre än fyra timmar per dag.

 

”Du behöver inte nödvändigtvis göra gymnastik eller fitnessövningar på kontorsgolvet. En rask promenad i kontorskorridoren på morgonen, vid lunchtid, på eftermiddagen och efter middagen hemma räknas också.”

 

”Det är helt okej att dela upp dina fysiska aktiviteter under hela dagen så länge du rör dig under sammanlagt minst en timme om dagen", betonar Ulf Ekelund, professor vid Norges idrottshögskola och forskare vid Cambridge University, som är en av de drivande krafterna bakom denna aktuella påminnelsen till kontorsanställda.

 

Motion är ett måste

Studien är baserad på data från över en miljon kontorsarbetare över hela världen, som internationella experter har följt under en period av två och 18 år.

 

Kontorsarbetare som satt ner bakom skrivbordet under åtta timmar per dag eller mer hade 9,9 procents risk att dö, jämfört med 6,8 procent för dem som sitter ner mindre än fyra timmar och var fysiskt aktiva minst en timme om dagen.

Jakob Dalhoff on his toes

"Många pendlar till kontoret på morgonen och arbetar bakom skrivbordet under flera timmar åt gången. Denna grupp av människor, som befinner sig i en hög risk, bör förstå vikten av att utföra fysiska övningar, oavsett om de väljer att gå en promenad under deras lunchrast, ta en joggingtur på morgonen eller cykla till jobbet.”

 

En timmes fysisk aktivitet varje dag - eller åtminstone några grundläggande rörelseövningar - kan minska risken att dö på grund av stillasittande arbete", säger Ulf Ekelund.

 

Livsstilsrelaterade sjukdomar

Under de senaste åren har ett antal liknande studier i hela världen demonstrerat och varnat för precis samma sak, hur stillasittande arbete påverkar ämnesomsättningen och minskar kroppens förmåga att omvandla socker och fett.

 

Brist på muskelaktivitet ökar risken för att utveckla livsstilssjukdomar såsom diabetes och kardiovaskulära sjukdomar. Kontorsarbetare i synnerhet behöver därför regelbundet använda sina muskler.

 

Världshälsoorganisationen rekommenderar i sina riktlinjer att vuxna personer ska vara fysiskt aktiva minst två och en halv timme i veckan.

 

Men detta krav på fysiska övningar anses nu att vara falsk av den nya brittiska forskningsrapporten, som bygger sina slutsatser på data från 16 olika studier från hela världen.

 

Ulf Ekelund påpekar att den nya studien som tydligt rekommenderar kontorsmänniskor att röra på sig mer absolut bör tas bokstavligt : "Kontorsanställda ska under sin stillasittande arbete, sträva efter att använda sina fötter och gå så mycket som möjligt.

 

Om det att sitta bakom skrivbordet under en längre tid är en del av ditt jobb, måste du försöka bryta ner dessa perioder med korta aktivitetsintervaller - till exempel genom att se till att du flyttar runt på fötterna i fem minuter per timme," han säger.

 

 

Läs mer:

Eurekalert.org: One houw of physical activity per day could offset health risk of 8 hours of sitting

Medscape.com: One Hour of Activity Offeset Risks From 8 Hours of Sitting

Theguardian.com: Office employess should be on fett for four hours of working day

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp