Pressade industrins ögon lyser i slutet av corona-tunneln

Pressade industrins ögon lyser i slutet av corona-tunneln

14
dec
2020
Steen Uno
De globala covid restriktionerna kastade medarbetarindustrin i sin första allvarliga kris. Men efter år 2020 ser leverantörerna nu framåt och förutspår en övertygande comeback för entusiasmen och för samarbetet.
14
dec
2020
Steen Uno


Steen Uno

Utbrottet av Corona pandemin i våras utlöste den första stora krisen för många, förmodligen de flesta, leverantörer under det senaste decenniets enorma och framgångsrika samarbetsvåg.

Enligt en undersökning av 600 coworking-företag från Coworking Insights har gemenskapen och kontraktsförnyelser minskat med 40% sedan mars och medlemsförfrågningar har minskat med 70%.

Från mars till september förlorade världens största flex-office-leverantör WeWork - och många med dem - skrivbord och enorma intäkter när kontorsbyggnader tömdes som svar på coronas första och andra våg.

Men nu, med coronavirusvacciner som medför välbehövlig optimism, ser coworking-industrin och kommersiella fastighetsägare över hela världen en överhängande comeback för alla otåliga användare, leverantörer och investerare av coworking-utrymmena och företagen.

 

Två sidor

"Pandemin drabbade oss exakt där det skadade mest - det gäller flexibilitet, nyckelordet för hela coworking-ideologin och rörelsen", förklarar VD och grundare till Monday, Xavi Bassons.

"I en hälsokris som den vi går igenom blir denna flexibilitet ett tveeggat svärd, för precis som ett företag kan hyra kontor för 20 anställda över natten kan det besluta att sluta nästa månad."

 

Säkra arbetsplatser

Från en dag till en annan förändrades allt. Rädslan för att sprida corona infektionen skakade 
flex- och samarbetsplatser. Rädsla och försiktighet höll många av medarbetarna hemma. 
                                                                                                                   Foto: iStock

 

Trots allt är Bassons optimistisk inför framtiden, för trots alla svårigheter finns det en stråle av hopp. Pandemin hjälpte många företagare att tänka om hur de arbetar och hur de fungerar.

"På lång sikt kommer trenden mot samarbete att accelereras av krisen. En omprövning har redan börjat, särskilt i sektorer där flexibilitet och teknik är avgörande.

Många företagare erkänner redan de många fördelarna genom att hyra samarbetsplatser för anställda nära sina privata hem som ett användbart alternativ till de stora huvudkontoren. "

 

Trött på att jobba hemifrån

Under pandemin blev rädslan för att sprida covid-infektionen till medarbetare i en coworking miljö ännu större. Rädsla och försiktighet höll kollegor hemma. Miljontals globala kontorsanställda har blivit bekväma med distansarbete, men det betyder inte att alla dessa distansarbetare föredrar att arbeta hemifrån för alltid. Tvärtom!

 

Åtgärder mot covid-19 på kontoret

Covid-19 slog till medarbetarindustrin där det skadade mest - när det gäller 
sökordsflexibilitet. Corona vände denna flexibilitet till ett tveeggat svärd som tillåter 
medarbetare och företag att lämna kontoret.

 

På andra sidan av corona restriktionerna kommer tusentals av medarbetare att bli galna i sina små lägenheter.

Coworking erbjuder en perfekt lösning för många människor som är trötta på att arbeta hemifrån och behöver en plats för att ansluta till grupper, nätverk och för att hitta inspiration.

 

Nya mönster 

I kölvattnet av den världsomspännande pandemin utvecklades en efterfrågan på samarbetsplatser genom att tvinga så många kontorsföretag och arbetsgivare att gå över till nya alternativa arbetsmönster.

Företag i alla storlekar håller på att minimera sina arbetsytor och släppa sina kontor. Många av dem erbjuder redan sina anställda möjligheten att arbeta i coworking miljöer - en trend som kommer att fortsätta.

 


 

Möte under covid-19

På andra sidan av restriktionerna kommer tusentals kontorsanställda att vara otålig att återvända 
till vanliga arbetsdagar någon annanstans än hemma - t.ex.i ett närliggande medarbetarutrymme 
bort från störande familjeliv.

 

En studie av över 550 kommersiella fastighetsproffs av konsultföretaget EY visade att 97% förväntar sig att stora företag snart ska leta efter mer skräddarsydda och flexibla kontor. 66% förutspår flexibla hyreskontrakt för att bli den nya normalen.

Den globala bokföringsjätten PwC har fortfarande coworking som en av de bäst rankade fastighetsinvesteringsutsikterna 2021. Flex-alternativen förutspår 30% av kontorsmarknaden 2030, jämfört med 5% nu. ●

 

 

 

 

MatchOffice news December 2020

Read more:
Telegraph.co.uk: Is coworking about to make a comeback?

Entrepreneur.com: Will Co-Working Studios Survive COVID-19?

Hrnews.co.uk: 5 ways 2020 will reshape coworking and flex office

Finance.yahoo.com: Coronavirus battered the co-working industry, now it is making a comeback 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp