6 trender att ha koll på under 2017

6 trender att ha koll på under 2017

24
jan
2017
Henny Bruhn-Möller
Vi har än så länge bara hunnit ta de första, stapplande, stegen in i det nya året och med det en ny utveckling som vi måste lära oss att behärska. Tidningen NINEtoFive tar en titt i kristallkulan och förutspår 6 trender som kommer att forma det nya året.
24
jan
2017
Henny Bruhn-Möller
Henny Bruhn-Möller


1. Facebooks workplace kommer att ersätta det gamla intranätet då vi i allt högre grad ser att sociala medier tar över den interna kommunikationen på arbetsplatsen.

Workplacesida på Facebook

Gammaldags och trögt intranät ersätts av Facebooks senaste lansering Facebook workplace. Denna nya form av sociala media fungerar som en professionell och sluten version av Facebook och anpassas helt till din arbetsplats – därmed kommer den att fungera helt separat från din privata facebook-profil.

Här kommunicerar du inte med dina privata vänner, men kan hålla kontakten med dina kollegor var de än befinner sig i organisationen. Plattformen innehåller alla FB:s flexibla och effektiva medel – och nu kommer de överföras till ett arbetssammanhang. Till exempel kommer du kunna skapa arbetsgrupper, där du och dina kollegor kan arbeta med utveckling av idéer och samordna ert arbete snabbt och enkelt på chatten. 

Flera som redan använder Facebook på arbetsplatsen säger att plattformen skapar en stark gemenskap på jobbet och hjälper till att bryta ner hierarkier och grupperingar, något som resulterar i mycket bättre utbyte av kunskap och idéer. 

Socialconceptsconsulting.com: En introduktion till Facebook workplace.

 

2. Time Block – 2017 lanseras det nya arbetsverktyget Timeblock.

Tanken är att få medarbetare och chefer att samarbeta bättre och nå bättre resultat – utan att behöva arbeta mer, förklarar Time Blocks VD Anders Thue Pedersen, som skapade metoden. Det är unikt i förhållande till alla andra metoder som använts genom tiderna – Time Block bygger på en idé om Flow (flödet) som nyckel till att uppnå resultat. 

ÅR 2015 såg Time Block metoden för första gången dagens ljus och därefter har användandet snabbt tagit fart. Time Block är ett holistiskt sätt att arbeta och det verkar som att vi kommer se mer av det under 2017.

”Flow är ett tillstånd där vi glömmer tid och plats. När en arbetsplats uppnår Flow ökar prestandan 10 till 100 gånger. Forskning har dessutom visat att tillståndet faktiskt är en nödvändighet för oss om vi ska kunna känna oss lyckliga”. Säger Anders Thue Pedersen. 

Det finns därför många attraktiva skäl att skapa göra förutsättningar för Flow både i företaget och bland de anställda. För att komma in i detta läge behövs lugn, koncentration och kontemplation. Men många moderna arbetsplatser har ordnat sina kontor så att medarbetarna ofta råkar störa varandra. Det tar en stund att komma in i Flow och för varje gång vi störs dras vi ur läget och måste börja om igen. Studier visar att det i genomsnitt tar 25 minuter för en person att komma tillbaka in i Flow efter en störning. 

 

Anders Thue Pedersen

"Att komma in i ett flow kan öka din prestation med 10 - 100 gånger,"

säger Anders Thue Pedersen, VD för Timeblock

 

”Den som befinner sig i Flow kan öka sin prestanda med 10 till 100 gånger,” säger Anders Thue Pedersen, VD för Time Block. ”Många arbetsplatser har ordnats så att människor kan gå till arbetet i många år utan att komma in i Flow. I Time Block-metoden arbetar man med att dela upp dagen i olika block, där varje anställd inte får störas. Det innebär lugn och ro för att komma in i flödet”, säger Anders Thue Pedersen. Vid byte av uppgift finns därför också en lång period av övergång till det nya flödet och därför handlar metoden också om att alla ska lära sig att planera sin dag så att de har tid att komma in i rätt läge för att klara olika uppgifter. Det är dessutom viktigt att klargöra vad som behövs för att den enskilda anställda ska kunna komma in i flödet inom varje arbetsområde.

 

”Några av de mest typiska resultaten är att medarbetarna utvecklas snabbare när de arbetar på det här sättet – både professionellt och personligt, och att ledarna blir bättre ledare. Ofta påverkar metoden även användarnas integritet vilket leder till att de ofta känner sig lugna även hemma. De lär sig att bli bättre på att lägga arbetet åt sidan när de väl är hemma, eftersom de har uppnått allt det de planerat under dagen. Om jag, som anställd, är säker på att jag har gjort allt som chefen förväntar sig av mig, så är det lättare att gå hem och vara närvarande hemma”, förklarar Anders Thue Pedersen. ”Det är fler och fler människor som inser att Flow är otroligt viktigt och att forskningen har visat att tillståndet är nödvändigt för vår upplevelse av lycka. Många vill också själva veta mer, så vi upplever ett stort intresse för metoden.”

TimeBlock logo

TimeBlock.dk: Mindre stress, mer överblick och mer tid i Flow.

 

3. Artificiell intelligens i kundservice och PR.

2017 blir året då användningen av artificiell intelligens, i form av så kallade Bots, blir allt mer utbredd. Vad är nu Bots för något? Det mest kända exemplet på en Bot är Apples Siri, en programvara som fungerar som en sorts digital, röstaktiverad, personlig assistent som kan svara på frågor, ge rekommendationer och även utföra uppgifter via olika webbtjänster. 

Apple Siri

Meltwater Impact ger företag chansen att upptäcka trender och tendenser som bygger på mycket stora datamängder. Det handlar inte längre om att veta allt, utan att veta vad som är viktigast, säger Sarah Mai Stokholm, marknadschef på Meltwater Danmark till Trend Online. Andra former av Bots, kända som prat-bots är i stånd att genomföra konversationer med människor på ett övertygande sätt. Dessa robotar kommer alltmer att användas i kontakt med kunder – det är ett både billigt och effektivt sätt för att sköta kundservicen på. Men kundserviceavdelningar är inte de enda som kommer ta hjälp av artificiell intelligens, så kallad AI, under 2017. Även PR-avdelningar kommer att öka sin användning av AI. Enligt Trend Online, kan ett nytt digitalt verktyg hjälpa PR-avdelningen att få grepp om det totala medielandskapet – en uppgift som annars är vara mycket svår att klara. Verktyget, kallat Meltwater Impact, uppfanns av Meltwater i Danmark, och kan via AI dokumentera såväl antalet delningar som hur många människor som totalt sett en annons eller facebook-post eller liknande. Verktyget kan även visa när delningen peakar.

Trendsonline.dk: Artificiell intelligens mäter genomslag på sociala medier.

 

4. Algoritmer som filtrerar bort grova kommentarer

Fler och fler problem kommer att kunna lösas med hjälp av AI och under 2017 kommer AI att användas för att

Candid

bekämpa den råa tonen på sociala medier. 

I juli 2016 började det amerikanska chattprogrammet, Candid, att använda en algoritm som identifierar och filtrerar bort grova kommentarer, skriver Trendwatching.com. Algoritmen kan även identifiera falska artiklar genom en dubbelkontroll med andra plattformar och sedan markera dem för användarna. Tekniken kan vara användbar för företag som vill upprätthålla en bättre ton i sina sociala nätverk. 

Även Yahoo släppte 2016 en algoritm för att upptäcka oönskade kommentarer och utvecklingen kommer också sannolikt att sprida sig även till andra aktörer. Jag undrar därför om 2017 kommer bli det år då algoritmerna på allvar tar upp kampen för god ton på webben? 

 

 

5. Företag kommer att fokusera på Ransomware.

Under 2017 kommer företag över hela världen att tillbringa mycket mer tid åt att skydda sig mot Ransomware-attacker. Detta för att de helt enkelt är tvungna. Computerworld.dk påpekar att den största riskfaktorn i detta sammanhang är de anställdas beteende online. Den vanligaste anledningen till att ransomware kommer in på företagets intranät och därmed får kontroll över företagets uppgifter är för att en medarbetare obetänksamt klickat på en infekterad länk. Enligt Computerworld.dk har en ny rapport visat att antalet sådana attacker tredubblats under 2016. Rapporten visar även att hela 20 % av alla världens företag nu har upplevt minst en attack med ransomware. Därför är det särskilt viktigt att fokusera på användarbeteende för att kunna förhindra framtida attacker. Här är Computerworld.dks råd om vad du kan göra för att skydda ditt företag:

  • Ta krafttag för att få alla användare att tänka innan de klickar på okända länkar online.
  • Använd sandbox-, filtrerings- och plugin- lösningar av olika slag.
  • Ha en mycket restriktiv hantering av administratörsbehörighet – inte bara för IT-personalen.
  • Håll alla IT-system uppdaterade.
  • Använd ett uppdaterat och effektivt antivirusprogram.
  • Var noga med att alltid ha säkerhetskopior i flera ”generationer”.

Computerworld.dk: Hackarna på offensiven – antalet anfall med ransomware exploderar

 

6. Big Data blir mänskligt

Under de senaste åren har Big Data varit ett av de stora slagorden – det kommer det att förbli även under 2017 men på heltnya sätt. 

Big Data

 

Med Big Data får vi tillgång till en stor mängd data som inte grundar sig på någon gissning eller tolkning, utan som reflekterar en kvantitativ verklighet. Men den kvantitativa grunden som är Big Datas stora fördel är samtidigt också dess stora svaghet. Det hävdar åtminstone expertkommentatorn, Jayson Demers, från Forbes.com, som förutspår att 2017 kommer att se försök till att förmänskliga stora mängder data. Du kommer också att kunna kombinera det med kvalitativ information och producera ny kunskap på visuella och lättillgängliga sätt. Man kan därmed dra full nytta av extremt värdefull information.

Forbes.com: Humanized Big Data – visual, empathetic, qualitative.

 

 

 

 
Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp