COVID-19 tvingar företag att minska kontorslokaler, hyresavtal och anställda

COVID-19 tvingar företag att minska kontorslokaler, hyresavtal och anställda

01
sep
2020
Steen Uno
Den globala kontorsmarknaden lämnas i oroligheter när coronaregler stör företagens behov av kontor, låter operatörerna blöda och ställer investerare i beredskap. Detta visar MatchOffice COVID-19 rapport.
01
sep
2020
Steen Uno


Steen Uno

 

Fyra av fem kontorsföretag i Europa, Asien och Nordamerika förväntar sig att konsekvenserna av COVID-19 oundvikligen kommer att påverka deras framtida hyresavtal och kontrakt.

Den globala coronakrisen har skadat ekonomin för tre av fyra (73%) europeiska företag och för så många som nio av tio (88%) asiatiska och nordamerikanska företag.

Pandemin tvingar också sju av tio europeiska företag att minska de fysiska kontorsmiljöerna, medan 58% av de asiatiska kontorsföretagen, 38% av de europeiska och 25% av de nordamerikanska beräknar med förestående personalnedskärningar.

Så mörk och dyster är situationen, enligt en ny studie från den internationella hyresportalen MatchOffice, COVID-19 Survey Report 2020, som fokuserar på påverkan av corona inom den kommersiella fastighetsbranschen.

 

Nedskärning

"För närvarande känner hyresvärdar och hyresgäster runt om i världen hårt tryck för att skala ner till "det nya normala "och omorganisera sina kontorslokaler och miljöer för att anpassa sig till de nya säkerhetskraven.

Majoriteten av våra svarare erkänner att de står inför en obligatorisk omsadel och minskning av sina hyresavtal. På grund av koronas enorma effekter måste flera av undersökningsoperatörerna också skära bland sina anställda, säger MatchOffice VD Jakob Dalhoff.

 

 

Kvinna som håller säkert avstånd

Enligt MatchOffice COVID-19 Survey Report, sju av tio europeiska 
företag måste minska sina kontorsmiljöer - mer än var tredje
kontorsverksamheten förväntar sig också att minska antalet anställda.            Foton: iStock

 

Enligt den senaste undersökningen - baserad på rapporter från augusti från 1172 kontorsleverantörer i 53 länder - har den globala coronakrisen tvingat 42% av Nordamerika, 52% av de europeiska och så många som 77% av de asiatiska kontorsarbetarna att anta en ny positiv attityd.

"Under återöppningsfasen visar vår MatchOffice-studie att ungefär hälften av kontorsoperatörerna i Europa, Asien och Nordamerika har infört mer positiva metoder för sina anställdas hemarbete", säger Jakob Dalhoff.

 

Hyresavtal

Liknande aktuella studier bekräftar att pandemin har förändrat många kontorshyresgästers behov. På grund av distansarbete eller ekonomisk nedgång kommer de flesta hyresgäster förmodligen aldrig mer att behöva så mycket utrymme som de hyrde.

I en engelsk undersökning uppskattar tre fjärdedelar av 500 företagsledare att COVID-19 kommer att pressa sina företag att minska till mindre kontorslokaler under nästa år. En tredjedel har sedan tidigare planer på att flytta till mindre miljöer, och samma andel letar redan efter billigare kontoruthyrning.

 

 

Diagram över påverkan på hyreskontrakt och hyresvärdars framtida hyresavtal

Till den nya MatchOffice-studien meddelar 75% av de europeiska kontorshyresvärdarna att
pandemi kommer att påverka deras hyresavtal och framtida hyresavtal.                Grafik: MatchOffice

 

 

På de asiatiska kontorsmarknaderna förutspår investeringsjätten Morgan Stanley att hemmakontor under koronastängningen definitivt har manifesterats som arbetsmarknadens nya norm.

Asiatiska företag står därför inför hyresavtal med 3-9% av deras nuvarande kontor vilket sparar 10-15% av sina hyreskostnader under de kommande tre åren.

Ett alternativ som verkar uppenbart är antalet skrivbord. Om alla kontorsanställda presterar hemifrån en gång i veckan kommer det att minska ett företags utrymmesbehov med 20%, uppskattar Stanley Morgan. Om ett företag behöver mer utrymme igen kommer ett gemensamt kontor eller samarbetsutrymme att vara den ultimata lösningen.

 

Nytt normalt

The MatchOffice COVID-19 Survey Report 2020 betonar hur leverantörer och hyresvärdar världen över för närvarande håller på att omorganisera och anpassa sina kontorslokaler och fastigheter till alla nya normer, villkor, riktningar och krav.

Corona har fått sex av tio företag i Europa att sätta upp ny infrastruktur och omorganisera hur deras anställda bäst kan återuppta sina dagliga uppgifter.

 

 

MatchOffice VD Jakob Dalhoff

 "Utan tvekan står kontorsmarknaden inför en utmanande tid där förändrade realia kommer att göra
sätta mycket press på förmodligen de flesta operatörer att ompröva sina hyresvillkor, 
"MatchOffice VD Jakob Dalhoff förutspår.

 

"Lyckligtvis öppnar globala företag i stort antal. Vår COVID-19-undersökning cementerar genombrottet för distansarbete som minskar företagens framtida behov av kontorsområden och uppgraderar de utrymmen de behöver så flexibla som möjligt.

Kontorsmarknaderna står utan tvekan inför mycket utmanande tider. Marknadens förändrade realia kommer att sätta ett mycket hårt tryck på många operatörer, förmodligen de flesta, för att ompröva sina nuvarande hyresvillkor och minska deras framtida kontorslokaler och områden, förutspår MatchOffice-vd Jakob Dalhoff. ● 

 

 

 

MatchOffice news September 2020Read the MatchOffice COVID-19 Survey Report 2020


MatchOffice COVID-19 Survey 2020                                                                                                                  

 

Read more:
Jdsupra.com: How the Pandemic Will Change Office Leases
Kalkinemedia.com/uk: Business Leaders Predict Office Downsizing
Personneltoday.com: Office rents tumble as leading firms back homeworking
Uk.finance.yahoo.com: 73% of UK business leaders predict office downsizing in the coming year

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp