arrow_upward

Kista är en ort i väst inom Stockholms kommun. Området ingår i stadsdelen Rinkeby – Kista och gränsar till Husby, Akalla, Sollentuna och Sundbyberg. Ett lager i Kista är mitt i en stadsdel med bra...Läs mer

Skapa sökprofil

Fullständig översikt

Beställ material

Gratis & ej bindande

Kontakta hyresvärd

Kista lager – en stadsdel med bra geografiskt läge

Kista är en ort i väst inom Stockholms kommun. Området ingår i stadsdelen Rinkeby – Kista och gränsar till Husby, Akalla, Sollentuna och Sundbyberg. Det som gör området väldigt unikt är att nästan hälften av invånarna är födda utomlands. Centrum ligger nästan en mil från Stockholm innerstads nordligaste punkt, Norrtull och cirka tre mil söder ut ligger Arlanda flygplats. Området omringas av en av Sveriges största vägar E4:an samt E18 i syd. Därför är området företagstätt med både mindre fabriker, lokaler, kontor och lager i Kista.

Lager i Kista – en stadsdel som fortfarande växter

Området är en huvudstadens nyaste stadsdelar och växte fram under 1960-talet på Järvafältet som tidigare var ett militärområde. Den nya delen började byggas upp under 1970-talet, år 1975 började man bygga bostäder, närmare bestämt 771 styck och fem år senare upprättade man ett köpcentrum. Arbetsplatser började byggas upp i de östra delarna av området i form av kontor och lager i Kista, samtidigt som allt fler bostäder byggdes och gator började namnges. Alla gatunamn är döpta efter platser på Island, Grönland, Färöarna och i Danmark.

Sveriges centrum för IT

Området har sedan tidigt 1980-tal varit känt för att vara Sveriges IT-centrum. Stora företag som Samsung, Nokia, Ericsson och IBM har sitt säte i området med både produktion, kontor och lager i Kista. Med alla dessa internationella It-företagen samlade i samma områden kallar man ibland stadsdelen för ”Chipsta” och ”Stockholms Silicon Valley”. Även den Kungliga Tekniska högskolan och stadens universitet har filialer på området för att ta del av det expansiva näringslivet i regionen. Både högskolan och universitetet har ett tätt samarbete med företagen och dess verksamhet.

Kista lager - affärsutveckling med bra geografiskt läge

Namnet Kista kommer från en gård som låg i Ärvinge, Norgården. Gården kallades för Kista under tidigt 1700-tal tack vare gemensamma ägare i Kista. Gården finns fortfarande kvar i de östra delarna av kommunen, och ingår idag i en park med kulturhistorisk miljö, lekplats, restaurang och ett gammalt lager i Kista. Ett nyare område i kommunen är Gallerian som renoverades och byggdes ut år 2002. Idag är det en av de största galleriorna i staden och ligger cirka 1,5 mil från city. Den nya anläggningen innefattar ett parkeringshus, en ny biograf med 14 salonger och källarplan med affärer och lager i Kista.

Lager i Kista – från landsbygd till centrum för högteknologisk utveckling

Ibland är det svårt att förstå att stora delar av stadsdelen bedrev jordbruk långt in på 1900-talet. När bostäderna började byggas på 1970-talet började områdets utveckling, men först därefter tog företagsverksamheterna fart. Området är fortfarande i expansionsfas och med sitt höga uppförande på 117 meter där Sveriges IT jättar sitter finns hög kompetens inom forskning och kommunikation. Även om stora delar av IT branschen flyttar utomlands så ser kommunen en ljus framtid för Kista och dess utveckling både till att kunskapen behålls i landet och att kommunen fortsätter att bebyggas.

Läs mer om Kista på WikiEstate
star
star
star
star
star
4.0 av 5 / 1 röster
Din sökning gav inga träffar
Sortera efter
format_list_bulleted
apps
Visa